Varusteet: Kärkitossut

Hei!

Tämä sivu on vielä työn alla, mutta tässä muutama vanhempi postaus ja linkki josta voisi olla hyötyä:

Miten kärkitossut valmistetaan? Royal Ballet on tehnyt uuden videon yhdessä Freed-tehtaan kanssa:

How Ballet Pointe Shoes are MadeMiten tossut sovitetaan?

Tanssifysioterapeutti Lisa Howell näyttää videolla: Fitting Pointe Shoes

Minkälainen jalka? Näppärä kaavio löytyy täältä: Pointe Shoes Quick Fit Chart

Miten tossut ommellaan? Prep, Sew, Pointe! - omat ohjeeni tossujen ompeluun, kuvien kera. Muitakin tapoja on, tämä on vain yksi. Postauksen lopussa on jokunen linkki lisää.

- Miten ajaa tossut sisään turvallisesti? Lisa Howell opastaa jälleen:Ammattilaisten tossutuunausta, sarjasta "Kansallisbaletti kärjillä" - tiedoksi, ei ohjeeksi!

Tossutuunausta à la Mira

Tossutuunausta à la Salla

Tossutuunausta à la Australian Ballet dancers:Toinen hyvä video, New York City Balletin Megan Fairchild kertoo omista tossuistaan:

Pointe Shoes


11 comments:

 1. Hei! Kysyisin varpaiden teippaamisesta: teippaatko itse ja jos joo, niin minkälaisella teipillä, kaikki varpaat vai vaan osan? Ja mitä pehmusteita muuten käytät? Itse olen käyttänyt yleensä paksuja silikonipehmusteita pelkästään, enkä mitään teippauksia lisäksi, mutta viime aikoina on alkanut tuntua, että lisäpehmustus voisi olla tarpeen.

  Silikoneistahan jotkut sanovat, että ne on liian paksut ja estää tuntuman lattiaan, mutta itselleni on tähän asti toiminut, enää ei vaan taida riittää.

  ReplyDelete
 2. Hei!

  Onko sulla sama tossupari käytössä? Tossun elinkaaren lopussa tulee usein sellainen tuntuma että tarvitsee lisää pehmustetta. Kun tossun boksi ei tue enää kunnolla, jalka tahtoo valua alemmaksi ja varpaisiin kohdistuu lisää painetta.

  Mä käytän Bunheadin OuchPouchia, se on kankainen varvas-pehmuste jonka sisällä geelitäytettä. Tykkään että toimii paremmin kuin paksumpi silikoni-suojus. Tossun pitäis sopia mahdollsimman hyvin jalkaan, niin että siitä saa kunnollisen tuntuman. Mitä paksumpi pehmuste, sitä isompi tossu. Bunheadilla ja Blochilla on myös pehmusteita joissa geelitäytettä on vain yhdellä puolella, näin saa vielä paremman tuntuman lattiaan. Mutta se on yksilöllistä.

  Varpaita voi teipata ihan tarpeen mukaan. Teippauksen idea ei ole pehmustus, vaan rakko-suojaus. Mulla oli kerran yhdet tosi napakat tossut mihin ei mahtunut edes ouch-pouchit. Laitoin isovarpaan ympäri lampaanvillaa ja pariin varpaaseen teipit. Kaikkiin varpaisiin ei välttämättä tarvitse teippausta, vain niihin jotka hinkkaantuvat eniten tossua vasten.

  Apteekin kuitukankainen haavateippi toimii hyvin, sen saa tunnin jälkeen myös irti! Jos on joku erityisen kipeä rakkopaikka, niin sen varpaan ympärille voi laittaa myös puhtaasta sifonetti-keittiöpyyhkeestä leikattua suikaletta (kiinnitä teipillä). Prot käyttää tätä, ja monta muutakin konstia. Kokeilemalla löytää oman tavan :)

  Sitten on myös tosi näppäriä geelitäytteisiä "varvas-sukkia", esim iso- ja pikkuvarpaaseen. Olen välillä käyttänyt isovarpaaseen. Myös molemmista päistä auki olevat tuubit/stripit on hyviä. Suomen Tanssitarvikkeen verkkokaupassa on iso valikoima:

  http://kauppa.tanssitarvike.fi/kauppa/index.php?page=category&category_id=735&theme=4

  ReplyDelete
 3. Kiitos! Täytyy kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja pehmustekombinaatioita :) Noita geelituubeja varpaisiin olen myös käyttänyt, mutta niistä ei ole ollut minulle kauheasti apua. Voi olla, että tossut ei ole ihan oikean kokoiset tai käyttöikänsä lopussa, ongelma voi johtua siitäkin. Mutta kokeilen nyt pehmustella ensin, en vielä luovuta kokonaan.

  ReplyDelete
 4. Moi!
  Mä käytän Gaynor Mindeneitä ja ne on tosi hyvät varvastossut ja niihin ei kannata/kuulu laittaa mitään suojia niin käytän joka tunnilla varvasteippiä, koska mun varpaat on muuten aivan kuolleet:D Suosittelen kyseistä tossu mallia jos mikään muu malli ei teho esimerkiksi yliojentuviin nilkkoihin kyseiset tossut on tehty aivan eri materiaaleista kuin muut tossut ja ne ovat aivan täydelliset koska kokoja löytyy paljon enemmän kuin muilla merkeillä.:) Oletko koittanut koskaan Gaynoreita?

  ReplyDelete
 5. Moikka taas kerran!
  Kysyisin, että kauan olit harjoitellut ennen kovakärkisten hankkimista ja miten niiden kanssa harjoittelu tuntui aluksi?
  Itsekin tanssin siis Footlightissa, mutta en tiedä mitään tanssikoulun pointe-tunneista ja nyt on tllut pienoinen innostus/halu kokeilla ja alkaa opetella kärkitossujen kanssa. Balettia olen tauon jälkeen tanssinut semmoiset kaksi vuotta. Olisiko vinkkejä, miten pääsisin aloittamaan tai olisiko se nyt jo mahdollista? :)
  Essi

  ReplyDelete
 6. Essi, jos käyt Footlightissa Gabriellan tunneilla niin kysy suoraan opelta. Se on mun vinkki sulle :)

  Gabriella pystyy parhaiten arvioimaan oletko teknisesti riittävän valmis pointe-tunneille. Uusi pointe-ryhmä käynnistyi syyskuussa ja on mennyt aika rivakasti eteenpäin. Monilla on entuudestaan jotain pointe-kokemusta teini-iän tanssitunneilta. Mutta on siellä muutama ihan vasta-aloittajakin.

  Keskimäärin suositellaan vähintään kaksi vuotta treeniä alle, mutta se on yksilöllistä. Toisilla on paremmat valmiudet syystä tai toisesta, ja open pitää myös varmistaa että pointe-harjoittelu on turvallista. Kaikki minkä teet pehmeillä on nimittäin paljon vaikeampaa kärjillä. Se auttaa jos sulla on hyvä aukikierto ja vahvat ja taipuisat nilkat. Ja ehdottomasti tiedät mikä on relevén ja piquén ero, koska kärjelle ei mennä pehmeillä polvilla.

  Muhun ei kannata verrata koska ehdin harjoitella noin 15 vuotta pehmeillä tossuilla ennen pointea. Olin itse asiassa jo luopunut koko ajatuksesta tanssia kärjillä! Alussa varpaat olivat kovilla, kirjaimellisesti. Kestää ennen kuin tottuu siihen että koko paino on varpaan kärjillä. Tasapainon kanssa mulla ei ollut ongelmia, mutta jalan ojentaminen kovan tossun sisällä on työlästä. Mutta jos se sua lohduttaa, niin mulla ei ole mitenkään ihanteelliset jalat pointeen - ja silti olen edistynyt johonkin suuntaan :)

  Kysy Gabriellalta reippaasti ennen seuraavaa tuntia, niin hän tietää katsoa sua just "sillä silmällä" ;)

  ReplyDelete
 7. Moikka! :)
  Ensinnäkin, sulla on tosi kiva blogi ja postauksia on aina kiva lukea. Odotan aina innolla seuraavaa postausta. Vaikutat myös tosi mukavalta ja taitavalta balettitanssijalta! :)
  Itse aloitin baletin vasta muutama kuukausi sitten, mutta olen kehittynyt siinä hurjan paljon. Menin ryhmään jossa oli minua paljon edistyneenpiä, mutta myös vuoden nuorempia ihmisiä. Soitin tanssiopistoon ja kysyin mihin ryhmään olisin sopivin. Minulla on tanssitaustaa muustakin tanssista. Nyt opettajamme on puhunut meille kärkitossuista. Ne tulisivat meille vuoden tai parin vuoden päästä. Mutta nyt mietin, onkohan Se vähän liian aikaisin hankkia kärkkärit? Yleensähän ne otetaan kolmen vuoden harjoittelun jälkeen, vai? Harjoittelen joka päivä ahkerasti ja vahvistan (ainakin yritän) nilkkojani ja tänäänkin tein 200 relevetä. Välissä oli kuitenkin tauko ;D. Teen päivittäin myös muita nilkka venytyksiä yms.Tunteja meillä on 2kertaa viikossa ja toinen tunti meneekin vain nilkkojen vahvistamiseen. Pienempänä mulla on monesti nilkka nyrjähtänyt, mutta ei sen vakavempaa. Nyt siis pelkään että nilkkani eivät ole tarpeeksi vahvat kärkitossujen hankitaan. Onko liian aikaista hankkia kärkitossut vuoden tai parin rankan harjoittelun jälkeen? Tsemppiä sinne ja tanssimisen iloa! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Kiitos kivasta palautteesta :)

   Mitä tulee kärkitossuihin... Yleensä vaaditaan parin-kolmen vuoden säännöllistä treeniä alle (vähintään kahdesti viikossa). Nilkkojen vahvuus ei ole ainoa tekijä, vaan tekniikan pitää olla riittävän hallittua ja siistiä. Se tarkoittaa mm. sitä että aukikierto säilyy kaikissa harjoituksissa, sekä tangossa että keskilattialla. Jalkojen ojennukset ovat loppuun asti vietyjä, varpaat linjassa, demi-pointe korkea, tasapainot vahvoja, koordinaatio kohdalla, jne... Kärkityöskentelyä ei pidä kiirehtiä. Baletissa ei muutenkaan ole oikoteitä, vaikka aiemmasta tanssitaustasta on toki hyötyä! Pidä myös huolta siitä ettet ylirasita nilkkojasi, tässä vaiheessa tunneillä tehtävä nilkkatreeni riittää ihan mainiosti baletin kannalta. Jos tuntuu että jalkasi tarvitsevat lisätreeniä vamma-alttiuden takia, kysy ensin opettajaltasi neuova.

   Mutta jos ope antaa luvan, ei varmaan ole mitään syytä mikset voisi aloittaa kärkitossuilla parin vuoden päästä!

   Tsemppiä ja tanssimisen iloa sinullekin :)

   Delete
 8. Hei!
  Olen 18-vuotias tyttö, joka on käynyt aikuisbaletissa säännöllisen epäsäännöllisesti ja olen nyt aloittamassa säännöllisemmän harjoittelun. Onko kuitenkaan mitään mahdollisuuksia päästä joskus tanssimaan kärjillä, kun jalan kokoni on 43-44? Varpaani ovat myös sillä tavalla eri pituiset, että isovarpaani on toista varvasta lyhyempi ja tämä toinen varvas on keskimmäistä varvasta ainakin puoli senttiä pidempi. Pikkuvarpaani onkin enää 1/3 pisimmästä varpaasta. Pehmeiden tossujenkin hankinta oli jo vaikeaa, eikä tuo pisin varvas pääse tällä hetkellä olevissa capezion tossuissa (olivat kaupan isoimmat vaaleanpunaiset tossut) ihan suoraksi. Harmittaa tällaiset jättijalat : p.

  ReplyDelete
 9. Pitääkö kärkitossujen sovitukseen muuten ottaa päällä balettisukkahousut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Myymälöissä on yleensä sovitussukat kuten kenkäkaupoissa, mutta mikään ei estä pukemasta omia sukkiksia :) Voi tuntua muutenkin mukavammalta. Lisäksi sovituksessa käytetään samoja pehmusteita mitä tunnillakin.

   Delete