24.8.13

Balettia aamusta iltaan

Aamutunti, iltatunti, aamutunti... mun balettilukkari on tänä syksynä mennyt ihan uusiksi. Ensin tanssikouluni muutti vakiintuneen aikataulunsa, sitten minä muutin firman mukana kauemmas tanssikoulusta - enää en ehdi kävellä kuudessa minuutissa työpaikalta tanssimaan. Se olikin melkoista luksusta. En kuitenkaan valita, koska tässä kävi lopulta paremmin kuin hyvin. Sain järjestettyä työaikani siten että pääsen lemppariopeni uusille aamutunneille kahdesti viikossa - ja se vasta luksusta onkin! Lisäksi mulla on baletin jatko-3 ja pointe keskiviikko iltaisin, ja perjantaisin toivon mukaan pian alkava neoklassisen baletin koreotunti. Siihen päälle vielä privasti järjestetty ryhmätreeni sunnuntaisin, ja mun uusi lukkari on aika lailla täydellinen. Vakkarituntien lisäksi tulee varmaan käytyä muillakin tunneilla, riippuen aikatauluista ja jaksamisesta.

Se kävi kyllä mielessä että klo 21.15 päättyvä pointe ja seuraavana aamuna klo 10 alkava baletti olisi vähän turhan raskas yhdistelmä, mutta ainakin ensimmäinen viikko on sujunut ilman ongelmia. Paljon raskaampaa oli käydä joka ilta tunneilla, ja tulla kotiin vasta klo 22 aikoihin. Uusi päivä on muuten ihana aloittaa baletilla! Iltatuntien jälkeen käyn useasti kierroksilla vielä keskiyöllä, mutta aamutreenin jälkeen voin purkaa noi samat kierrokset töitä tehdessä. Hei, työnantajakin hyötyy...

Hieman muuten nolottaa etten ole kirjoittanut kesällä mitään. Olin koko kesän töissä, ja kävin myös tunneilla, mutta ehkä mun piti pitää lomaa edes kirjoittamisesta. Nyt meinaan kuitenkin palata täysillä bloggaamisen pariin. Saatan laittaa muutaman postauksen kevään ja kesän kuvioista, mutta pääasiassa kirjoitan mulle ajankohtaisista tanssiasioista. Ja vastaan edelleen mielelläni kysymyksiin ja kommentteihin.

Seuraava postaus on jo työn alla, palaillaan pian!
- Johanna

Kuva on otettu kevätnäytöksen jälkeen. Aurinkolasit on photoshopattu jälkikäteen... ;)

16 comments:

 1. Oi, musta olisi ihana käydä aamutunneilla! Olen vain lähes aina aamuvuorossa, eikä toisaalta oman tason tunteja meillä ole edes tarjollakaan kuin yhtenä päivänä. Mutta olen ajatellut, että kävisin sillä silloin, kun vapaapäivä osuu siihen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aamutunneista saa niin paljon energiaa! Olen kyllä joutunut vähän aikaistamaan nukkumaan menemistä, mutta se on sen arvoista. Ja olen huomannut että on helpompi mennä kotoa suoraan tanssimaan, kuin käydä ensin töissä, ja miettiä milloin syö mitäkin jotta jaksaa myöhäiset iltatunnit.

   On tosi kivaa että nykyään on enemmän tuntivaihtoehtoja, muistan että kymmenen vuotta sitten aamutunnit olivat lähinnä edistyneille/ammattilaisille suunnattuja. Nyt tanssin ammattilaisilla on omat tuntinsa, ja harrastajille löytyy myös "open class" tyyppisiä sekatasoja. Helsingissä taitaa olla nyt kolme koulua jossa pääsee baletin aamutunnille!

   Jos joskus pääset, käy ihmeessä :)

   Delete
 2. Heippa, käytkö siis vain yhden opettajan tunneilla? Olen itse yleensä tykännyt keskittää tunnit 1-2 lemppariopen tunneille, mutta tänä vuonna aikataulut oli vähän hankalat ja käyn useammassa koulussa neljällä tunnilla viikossa ja joka tunnilla on eri ope. Tuntuu ainakin nyt aluksi vähän sekavalta ja siltä, etten saa tunneista yhtä paljon irti kuin jos olisi useampi viikkotunti saman opettajan samantyyppisillä sarjoilla ja tutulla tekniikalla. Mutta toisaalta parempi tämä kuin että pääsisi ylipäänsä vain 1-2 kertaa viikossa tunneille. :)

  t.Anna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Anna!

   Mun lemppariope opetti aiemmin vain kerran viikossa, joten olen nyt aivan innoissani kahdesta lisätunnista! Mutta tykkään myös vaihtelusta, ja pelkästään tänä vuonna mulla on ollut yhdeksän eri baletinopettajaa. Nyt syksyllä jatkuu sama kuvio... Kolme kertaa viikossa vakkariopen kanssa, perjantaina toinen vaki, ja sunnuntaisin vaihtuvia opeja.

   Neljä tuntia viikossa ja joka tunti eri opettaja on kieltämättä haastava yhtälö - mutta myös mielenkiintoinen! Jos saan antaa vinkkiä, niin kokeile tanssipäiväkirjan pitämistä. Merkkaa ylös saatuja korjauksia, neuvoja ja oivalluksia. Joskus olen kirjoittanut myös sarjoja muistiin. Näin pysyy paremmin kärryillä omasta edistymisestä!

   - Johanna

   Delete
 3. Hei,
  aloitin baletin noin 2 vuotta sitten alkeista. Haaveilen siitä, että pääsisin pointe-tasolle, mutta siihen tarvittaisiin kai säännöllisesti aika monta viikkotuntia. Ongelmani onkin, että minulla on vaikea saada mahtumaan viikkoon edes kaksi balettituntia. Tuntuu jatkuvasti siltä, etten ehdi käydä tunneilla niin usein kuin haluaisin, mutta jos käyn useammin en ehdi tehdä sitä kaikkea muuta, mitä haluaisin. Opiskelu, työt, kaverit, muut harrastukset ja mieheni; näihin yritän panostaa tasapuolisesti ja siinä tanssi helposti jää jalkoihin. Olisikin kiinnostava lukea postauksen siitä, miten sinä saat baletin mahtumaan elämääsi. (Tai elämäsi mahtumaan balettiin. :) ) Joudutko usein valitsemaan balettitunnin ja muun ohjelman välillä? Itselleni tällaiset valinnat ovat usein hankalia.

  Kiva, että kirjoitit taas blogiin!

  Jannika

  ReplyDelete
 4. Hei Jannika,

  Yleensä opet toivovat että pointe-treenin lisäksi käy säännöllisesti vähintään kahdella viikottaisella tekniikkatunnilla. Jos treeni jää alle kahden viikkotunnin, voi olla aika vaikeaa saavuttaa vaadittava lihaskunto ja tekniikka. Mutta hei, jos aikataulut eivät ole nyt niin otolliset, niin ehkä joskus myöhemmin? Mä aloitin pointen vasta 16 vuoden treenin jälkeen! Mitä parempi perustekniikka sulla on, sitä kivempaa myös pointe-treeni. :)

  Taidankin vastata tuohon toiseen kysymykseen omassa postauksessa, kiitos hyvästä ideasta!

  - Johanna

  ReplyDelete
 5. Hei Johanna!

  Minkä merkin pehmeitä tossuja suosittelisit? Mulla on ollut nyt about vuoden käytössä jotkut Piruetista hankitut perustossut ja alkavat olla sen verran räjähtäneen näköiset, että ajattelin Lontooseen mennessä tarkastaa jonkun tanssiliikkeen ja kenties hankkia uudet ja vähän paremmat tossut (saa myös ehdottaa liikkeitä Lontoosta, muistaakseni olen lukenut sun käyneen siellä...?) :)

  Kiitos jo etukäteen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Minna, olen tainnut käydä Lontoossa viimeksi 20 vuotta sitten... Olen kyllä pyytänyt ystäviä tuomaan mulle tossuja, ja jossain onkin postaus Lontoon tuliaisista. Nyt en vain löydä sitä! :)

   Oman kokemuksen perusteella suosittelen sinulle Blochin tossuja. Esimerkiksi mallissa "Pump" on tosi hyvin istuva kantapää, ja se tekee kauniin nilkan linjan ojennuksissa. Jos tykkäät enemmän leveästä nahkapalasta päkiä alla, niin Proform on siihen hyvä. Ja jos pidät sukkamaisesta tuntumasta, niin uusi Zenith on tehty venyvästä kankaasta. Blochilla on myös malleja joissa ei ole narua, ja kumpparit valmiiksi ommeltuina. Itse tykkään kun voin säätää, mutta jos tossu sopii heti omaan jalkaan, niin mikäs sen helpompi?

   Muuten olen myös tykännyt Sanshan Pro 1 -mallista. Tosin siinä on joskus ollut huono viimeistely päkiän alla, joten kannattaa kokeilla samasta koosta useampi malli jalkaan.

   Hyvää matkaa!

   t. Johanna

   Delete
  2. Kiitos oikein paljon :) otan suosituksesi ylös!

   Delete
 6. Hei! Oon seuraillu sun blogia jonkin aikaa, ja tosi hyvähän tää on! On sanommattakin selvää, että tunnet balettimaailmaa ja postausten perusteella, oot youtubesta ja livenäki aikas paljon käyny käyny kattoon eri baletteja. Haluaisinki kysyä sun mielipidettä kahesta eri baletista. Bajadeeri on mun lempibaletti ja oon nähny sen Kansallisbaletissa kaks kertaa livenä + kattonu youtubesta siitä varmaa kaikki mahdolliset videot mitä löytyy. Silti mulle on jääny vähän epäselväks, mitä siinä Gamzatin ja Solorin "juhlissa" oikeastaan tapahtuu siinä kohtaa kun Nikiya on tanssinu käärmevariaatiosta sen vähän pitemmön rauhallisen pätkän, jossa on viulu musiikki... kun yhdessä kohassa näyttää siltä kuin Nikiya olisi sekoamassa lopullisesti, mutta sitten kun hänelle tyrkätään se kori, Nikiyasta tulee taas hetkeksi miltei tyyni ja vaikuttaa melkein jopa tyytyväiseltä. Ja sitten Nikiya taas sekoaa ja seon ymmärrettävää :D Toinen mitä en ymmärrä, on Don Quixote, tosin siihen olekkaan vielä perehtynyt niin huolella. Ymmärrän, että lopussa Kitri ja Basilio saavat toisensa, mutta mikå on lähtötilanne? Joissakin versiossa Basilio vaikuttaa kunnon playerilta, kun taas toisissa Kitri tuntuu esittåvån vaikeasti tavoiteltavaa.
  Tiedän, ettå tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta, mutta olisi siistiä kuulla sun näkökulmasi, mikäli sellainen on:) kiitos jos luit tämön erittäin sekavan viestin ja kiitos myös jos vastaat !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Vastaanpas nyt ihan pokkana ilman googlen/wikipedian/tms apua. Nikiya on "tilattu" tanssimaan juhliin, mutta kun hän näkee kihlaparin, valtaa pettymys ja suru mikä heijastuu tanssissa. Sitten hänelle lykätään kukkakori, ja annetaan ymmärtää että se olisi lahja Solorilta. Siinä kohtaa Nikiyalla taitaa olla vielä toivoa Solorin rakkaudesta häntä kohtaan.. Ja tanssiin tulee uutta eloa. Riippuu koreografiasta kuinka kreisiksi meno yltyy. Koriin on kuitenkin Gamzattin toimesta piilotettu myrkkykäärme, ja kun se iskee, koittaa jo Nikiyan kuolemantanssi...

   Don Quixote: Jep, Kitri esittää vaikeasti tavoiteltavaa - ja saa näin Basilion entistä kuumemmaksi. Klisee, mutta miehet tykkäävät tavoitella jotain saavuttamatonta. Mies on tässä kyllä yhtä juonikas, flirttailee toisten naisten kanssa vain näyttääkseen että hänellä kyllä on valinnanvaraa... Tietenkin rakkaus jo roihuaa tässä vaiheessa. Näin minä sen ymmärsin. :)

   Delete
 7. Oi kiitos tästä! En ole ikinä ajatellut, että kori olisi lahja Solorilta :D ajatukset selkeni ihanasti!

  ReplyDelete
 8. Sori korjaus edelliseen... tarkoitin etten ollut ajatellut nikiyan aluksi luulevan, että kori on lahja Solorilta... sekavaa :)

  ReplyDelete
 9. Heippa! Ootko siis footlightissa opiskelijana? Tarkoittaako se sitä että maksat oppitunneista? Itselläni on suht vahva tanssi/ balettitausta mutten ole löytänyt itselleni hyvää paikkaa hki seudulta. Olen 20vuotias ja mietin että miten tuonne otetaan oppilaita? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Footlight on yksityinen tanssikoulu, ja tunnit ovat kaikille avoimia. Katso lukkarista mieluisia tunteja, ja jos näillä on vielä tilaa, voit ilmoittautua vaikka saman tien. Tunneille voi tulla kesken lukukauden. Helsingissä on myös muita hyviä kouluja, kuten esim Helsingin Tanssiopisto.

   Tunnit ovat suht kalliita, mutta voit säästää ilmoittautumalla vaikka koko lukukaudeksi (lue tarkkaan kaikki ehdot). Koululla on myös erikoiskoulutusohjelma, johon voi hakea. Kysy lisää toimistosta!

   Delete
 10. Todella kaunis blogi ja ihania postauksia :) http://junesalise.blogspot.fi/

  ReplyDelete