8.12.13

Kärkitossukirurgiaa

Rohkenin viimein viedä kärkitossujen sisäänajon astetta pidemmälle. Katsoin ensin missä kohtaa tossun pohjallisen pitäisi taipua kantapään alla, sitten rullasin sitä lattiaa vasten. Sen jälkeen revin kaksi päällimmäistä sisäpohjallista irti, noin kolmanneksen tossun pituudesta. Just sen verran että pääsin mattoveitsellä käsiksi alempaan pohjalliseen. Tein pari viiltoa, ja katkaisin pohjan. Tässä kohtaa prot leikkaavat katkaistun pätkän kokonaan irti, mutta mulle riitti tämä toimenpide. Laitoin ylimmät pohjalliset takaisin ja pehmensin tossua vielä demi pointe kohdasta - valmista!


Tossukirurgiaa.

Tiistain pointe-tunnilla puin tossut vauhdissa ilman mitään teippauksia ja pehmusteita, ihan vain kokeeksi. Ja arvatkaa mitä, se katkaistu tossu toimi kuin unelma! Pohjallinen istui jalan kaaren alla kuin mittatilaustyönä tehty. Sain ihan uuden tuntuman, ja todella hyvä tuen. Opettaja tykkäsi myös että hyvältä näyttää! Häneltä minä opinkin tuon pro-tyylisen sisäänajon. Ope olisi tosin repinyt vielä tuon kantapään alla olevan pohjallisen irti. Ainoastaan oikean jalan tossun kanssa oli ongelma: naula on just katkaisupaikassa eikä mulla ole pihtejä. Sain kyllä pohjan poikki, mutta naula on tiellä. Kunhan saan ne pihdit käsiini...


Valmiit tossut. Bloch Balance European, koko 5.5 XX. 

10 comments:

  1. Moikka!
    Olen 17- vuotias tyttö ja olen hurahtanut balettiin. Olisin enemmän, kuin kiinnostunut koittamaan baletti tanssia, mutta minulla on muutamia kysymyksiä ja ajattelin sinun osaavan vastata, koska olet tanssin harrastaja! :)

    Elikä siis olen urheilija tyttö ja rakastan urheilua. Harrastan vapaa ajallani juoksua. Juoksen n.5 kertaa viikossa joskus pidempiä n.10 km ja välillä lyhyempiä n 4-6.km lenkkejä. Välillä mäkitreeniä yms.. muina päivinä uin, juoksen portaita tai teen lihaskuntoa. Viikossa minulla on yleensä 1 tai 2 vapaa päivää. Minulle on tärkeää, että pysyn hyvässä kunnossa ja kroppanikin suht hyvässä jamassa. Siksipä kysynkin nyt, sopisiko elämääni baletti? Onko baletti rasitustasoltaan sellaista, että se käy urheilusta? Haluaisin että kuntoni pysyy hyvänä vähintään samana mitä nyt on.
    Miten voisin suorittaa treeniä baletin ohessa niin että liikunnallisuuden taso pysyy samana? Koska en ole koskaan balettia harrastanut en siis tiedä sen rasitustasosta mitään!
    Olen lapsena harrastanut show tanssia ja yläasteella hetken jazztanssia, kunnes ryhmä hajosi. Olen soittanut myös 7-vuotta viulua.
    Mietin myös kuinka hyvin voin vielä tanssissa edetä.. Ymmärrän, että jos haluaisin huipuksi olisi tanssi pitänyt aloittaa jo 10-vuotta sitten. Voinko silti kehittyä hyväksi, onko mahdollista päästä edes esiintymään jonkun ryhmän kanssa yms? Voisinkohan kouluttautua joskus esim. Baletin opettajaksi jos olisin harrastanut jo pidempään..?

    Voi että kun en tiedä tästä baletin maailmasta mitään! Tiedän vain että tanssi näyttää kauniilta ja pidän tanssimisesta. En vain osaa enkä myöskään ole vielä miettinyt mistä saisin opetusta tällä pienellä paikka kunnallani.. No onneksi asun Turun lähellä!.. No joka tapauksessa, jos osaat vastata kysymyksiini, olisin enemmän, kuin kiitollinen! Jos sinulla on ehdotuksia miten saisin kotona treenaamisen ja tunnit sisällytettyä niin että urheluni taso pysyy samana niin olisin enemmän, kuin kiitollinen siitäkin!
    p.s Blogisi on ihana ja inspiroiva!
    Terveisin. Anni.C

    ReplyDelete
  2. Moi Johanna! Millaisia juttuja G:n jatko1-tunnilla tehdään?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Minna,

      Siitä on aikaa kun olen viimeksi käynyt G:n jatko 1-tunnilla... Onko ope sulle jo ennestään tuttu? Käytkö jossain muualla vastaavalla tasolla, vai oletko siirtymässä perustasolta eteenpäin?

      Sen verran muistan että hän teettää hyvin pitkään samaa plié-sarjaa, säästäkseen aikaa. Ja tankosarjoja ei näytetä enää yhtä pitkän kaavan mukaan kuten esim perustasolla. Muuten taso riippuu kaiketi oppilaista, ja voi vaihdella hieman tunnista toiseen. Ainakin piruetteja tehdään, sekä en dedans ja en dehors, ja myös diagonaalissa. Pikee-piruetteja myös. Keskellä pas de bourrét en dehors ja en dedans, yhdistettynä tendu degagé-sarjaan. Adagio erilaisten käsien kanssa. Hypyissä harjoitellaan battuita, esim brisétä. Isossa allegrossa grand jeté ja entrelacé ja temps levét. Välillä G tykkää heittää haasteita, ja sitten taas hiotaan tekniikkaa. Ei hän kuitenkaan teetä mitään mahdottoman vaikeata. :)

      Delete
    2. Onko rankkaa tehdä perustaso ja jatko1 peräkkäin? siis vakkarina, ei vain silloin tällöin

      Delete
    3. Sanoisin että se riippuu omasta kunnosta. En kuitenkaan lähtisi tekemään kahta perättäistä tuntia joka kerta. Eri tasoilla käyminen on kyllä hyödyllistä, etenkin jos tykkää tehdä välillä tavallista hitaammin ja miettiä ja työstää tärkeitä perusasioita. Mutta jos tekee yhden tunnin jo huolellisesti ja täysillä, niin seuraavan tunnin tankoharjoitukset eivät välttämättä tuo enää lisähyötyä.

      Delete
  3. Moi!
    Eli oon nyt saanut sen ekan balettitunnin varattua. Mulla on parikysymystä ennen sitä.
    1 mitä mun kannattaa laittaa sinne päälle? seuran omassa baletissa oon pitäny juoksu trikoita ja toppia/t-paitaa ja tossuja.
    2 Mitä alkeis tunnilla yleensä tehdään?
    3 Pitääkö olla nuttura vai riittääkö ponnari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi!

      1. Tunneille voit pukea ihan samat vaatteet kuten ennenkin, kunhan t-paita ei ole niin löysä ja pitkä että keskivartalon ryhdistä ei ota selvää.. Tai sitten voit pukeutua klassisen balettioppilaan tyyliin: leo, vaaleanpunaiset sukkikset ja hamonen (tai lyhyet shortsit). Tanssikoulujen aikuisten avoimilla tunneilla ei ole tiettyä pukukoodia, mutta teinien tunneilla voi ollakin. Kannattaa ottaa selvää.
      2. Alkeistunneilla opitaan baletin perusteita: asentoja, vartalon oikeaoppista linjausta, ryhtiä, plieitä, aukikiertoa kehittäviä ja vahvistavia liikkeitä, aukikierron säilyttämistä kaikessa, varpaitten ojentamista, jalkojen ojennuksia ja heittoja eri suuntiin, jalan nostoja, painonsiirtoja, eri liikkeitä yhdistäviä askeleita, ylävartalon erilaisia taivutuksia ja pään (asentojen) käyttöä, käsien vientejä, yksinkertaisempia askeleita, piruetin valmistelua ja hyppyjä. Alku on baletissa hidasta, koska perusteet luovat pohjan kaikelle myöhemmälle ja vaikeammalle tekniikalle. Laatu on avainsana. Onpa eräskin kuuluisa ballerina sanonut että plié opetellaan ensimmäisenä, mutta opitaan viimeisenä.
      3. Nutturaa suositellaan jos hiukset ovat pidemmät.

      Ja lopuksi vielä: Hyvä ope antaa paljon korjauksia. Mitä enemmän tsemppaat, sitä enemmän saattaa tulla korjauksiakin. Se on hyvä asia. Baletissa ei opi kuin kokeilemalla ja tekemällä virheitä. Monia asioita joutuu toistamaan lähestulkoon loputtomia kertoja ennen kuin kroppa ja pää sisäistävät korjauksen. Baletin harrastajalle osa lajin viehätyksestä on just siinä. Koskaan ei tule 100% valmista.

      Nauti tunneista ja tanssillista Uutta Vuotta! :)

      Delete
  4. Hei! Olen 15-vuotias tyttö ja haluaisin aloittaa baletin. Onko liian myöhäistä sille? En ole aikaisemmin sitä harrastanut, enkä halua ammattilaiseksi, mutta olen aina pienestä pitäen unelmoinut baletin harrastamisesta.
    Olen joskus ollessani n.10-12 vuotias harrastanut nykytanssia kaksi vuotta. Mitä minun kannattaisi tehdä balettihaavelleni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei!

      Et missään nimessä ole liian vanha aloittamaan baletin harrastuksen! Meikä aloitti vasta 21-vuotiaana, ilman mitään aiempaa tanssitaustaa. Tai siis aloitin ensin jazztanssin syksyllä, ja sitä seuraavana keväänä aikuisten balettitunnit. Se ei ollut mitenkään suunniteltua, jazztanssin ope kertoi että uusi kurssi on alkamassa ja suositteli että kokeilisin lajia. Se oli paras vinkki ikinä! :)

      Sinun kannattaa nyt heti katsoa paikallisten tanssikoulujen lukujärjestykset, ja selvittää missä alkaa uusi baletin alkeistunti. Yli 14-vuotiaat aloittelijat menevät yleensä samaan ryhmään aikuisten kanssa, jos näitä on tarjolla. Muuten kysy koulun toimistolta/rehtorilta mitä tämä suosittelee. Ilmoittaudu tunnille ja se on siinä. Jos treenaaminen edellyttää ilmoittautumista koko lukukaudelle, kysy josko voit ensin kokeilla tuntia tai käydä paikan päällä katsomassa.

      Ekalle tunnille tarvitset vain mukavat ja vartalomyötäiset treenivaatteet ja sukat, ellei koululla ole pukukoodia. Jatkoa varten suosittelen ostamaan pehmeät balettitossut. Sen jälkeen ehdit vielä hankkia puvun ja vaaleanpunaiset sukkikset. Moni treenaa myös topissa ja mustissa leggareissa + shortseissa.

      Toivottavasti löydät sopivan tunnin ja pääset aloittamaan! Kerrohan sitten kuulumisia :)

      Delete
  5. Moikka!
    Luin tosta sun katkasu tekniikasta. Mulla on ongelmia nilkan kaaren kanssa. Pääsen kai ihan hyvin kärjille, mutta kaari jää kauhean näköiseksi! Tai sitä ei edes ole... Mietein että auttaiskohan toi katkasu jotenkin? Ja pitääkö se tehä ennen kun alkaa käyttämään tossuja? Ja onko sulla jotain vinkkejä miten sitä kaarta sais näkyviin?

    ReplyDelete