12.5.14

Elämäni balettiaakkoset

A niin kuin arabeski, attitude, asenne. Baletti on ihana mutta ah niin vaikea laji. Parhaiten pärjää ja eniten nauttii tanssimisesta jos oma asenne on kohdallaan. Riittää kun on innostusta ja draivia, ja yritystä. Baletissa pitää muistaa että oppiminen ei ole tasaista ylämäkeä ikinä, joten kannattaa pitää se positiivinen asenne yllä - silloinkin kun treeni ei suju kuin tanssia vain. Totuuden nimissä on myönnettävä että se on tuottanut itselleni aika ajoin vaikeuksia. Mutta onneksi tässäkin on tapahtunut kehitystä parempaan. Ja nuo arabeskit ja attitudet? Kauniita asentoja joiden kanssa teen töitä viimeiseen asti!

B niin kuin baletti, tietenkin. Myös: ballon eli pomppu. Mulla ei juuri ole luontaisia taipumuksia klassiseen balettiin, mutta olen kyllä hyvä hyppimään. Tyyli ja tekninen puhtaus on sitten vielä asia erikseen, mutta pomppua löytyy.

C niin kuin "move like a cat." Kissamaisen pehmeästi.

D niin kuin la danse ja dagen efter. Se tunne kun kaikki lihakset ovat kipeinä, ja tietää tehneensä töitä.

E niin kuin "ennen". Ennen olin nuorempi tietenkin, ja keho nopeampi palautumaan, ja ehdin käydä enemmän tunneilla.. Mutta en ollut parempi tanssija kuin nyt. Muistelen menneitä elämyksiä, tunteja, korjauksia ja opettajia - mutta en tanssi menneessä. Nyt on parasta aikaa.

F niin kuin "You're allowed to f'*** up." Jos yrittää ja tsemppaa, saa tehdä virheitä. Jos ei tee ikinä virheitä, ei ole koskaan yrittänyt. Tuo f-alkuinen sana kuuluu muuten meidän äärimmäisen elegantin open sanavarastoon. Aika harvoin hän sitä käyttää, mutta aina vilpittömästi. Virheitä korjataan, mutta niitä saa tehdä.G voisi olla "gargouillade". Todella erikoinen, edistyneen tason hyppy, jota en osaa sinnepäinkään. Ei niin että sitä oltais meidän tunneilla edes harjoiteltu. Kerran, kun piti hypyn aikana tehdä rondi toisella jalalla, tuli vahingossa toinenkin mukana - ja se oli melkein siinä.

H niin kuin habaa! Olen enemmän atleettista kuin siroa vartalomallia, mutta olen aika ylpeä mun tanssin kasvattamista lihaksista. Pohkeet on ihan omaa luokkaansa.

I niin kuin ilmeet. Olen huomannut että ilmeeni voi näyttää vihaiselta vaikka olenkin vain keskittynyt. Toissapäivänä eräs opettaja kehoitti meitä rentouttamaan kasvoja avaamalla hieman suuta (huulet vähän erilleen). Se rentouttaa leukaa, ja siten hartioita ja loput kroppaa. Hymystäkään ei ole haittaa!

J niin kuin jeté, petit ja grand. Tulihan se jo sanottua, mutta rakastan hyppyjä. Vähemmän mukava j-alkuinen on jumi. Lihasjumi on tanssijan vihollinen.

K niin kuin kaunis. Baletti on kaunista. Joskus tanssiessa tulee sellainen tunne että hetkessä ja liikkeessä on kauneutta. Jos en näe katsoa itseäni peilistä, yritän pitää kiinni siitä tunteesta. Jos näen peilikuvani, näen heti sata korjattavaa asiaa. K on siten myös korjaus. Korjaukset ovat balettitunnin suola. Ilman korjauksia ei tule hyvää satoa. K on myös kaverit. Balettikamut.

L niin kuin love. I love ballet!


M
niin kuin mukavuusalue. Tuttu on turvallista, mutta kun uskaltautuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle, voi tapahtua jännittäviä asioita. Itselleni se on merkinnyt esimerkiksi ilmaisua, pään ja katseen käyttämistä. Tai sitä että olen mukana koulun näytöksessä vaikka esiintyminen jännittää aina todella paljon.

N niin kuin nautinto. Koska sitähän se tanssi on.

O niin kuin opettaja. Ilman hyvää opettajaa ei tule hyvää tanssijaa. Oma asenne on tietenkin myös tärkeä, mitään ei tapahdu jos ei ole valmis pistämään itsensä likoon. Mutta jos oikeanlainen ope osuu kohdalle, niin se on ihan parasta. Mun oma opettaja kannustaa ja korjaa, inspiroi ja motivoi, puskee eteenpäin mutta antaa myös tilaa olla oma itseni. Yhdessä on tehty töitä kohta jo neljä vuotta, ja luotan opeeni täysin.  

P niin kuin Pointe Til You Drop. Menossa jo neljäs vuosi kärjillä! Syksyllä 2010 aloitin pointe tunnit, ja saman vuoden marraskuussa kirjoitin ensimmäisen postauksen Pointe Til You Drop -blogiin. Ja P niin kuin plié, koska pitää mennä alas jotta pääsee ylös.

Q niin kuin quatrième, eli neljäs asento. Kärjillä hiton vaikea!

R niin kuin ranska, tarkemmin sanottuna balettiranska. Mulla oli koulussa kolme vuotta ranskaa, ja muutamien Pariisin reissujen lisäksi siitä on ollut eniten hyötyä balettitunneilla. Etenkin kun meillä on ranskalainen opettaja joka käyttää baletin sanastoa aktiivisesti.

S niin kuin Sylvie Guillem. Sylvie oli mun ensimmäisiä idoleita.

T niin kuin tasapaino. Tasapaino on mun toinen vahvuus, ja sen eteen olen tehnyt töitä. T niin kuin työ voisi myös lukea tässä. Tanssi (tärkein t:llä alkava) on fyysistä työtä, ja siitä työstä pitää osata ja voida nauttia. Mä tykkään tehdä töitä baletin eteen, se on oikeasti palkitsevaa.U
niin kuin uni. Olen nähnyt unta siitä että olen yhtäkkiä mielettömän notkea, tai pyörin kymmeniä piruetteja. Tai lennän grand jetéllä salin poikki. U on myös ujo... Esiintyminen ei ole mulla veressä, ja tunnillakin voi ujostuttaa jos tulee jotain hyvin ilmaisullista ja herkkää koreografiaa. Kun meidän ope teetti adagiossa port de bras:ta à la Odette, olin kaukana mukavuusalueeni ulkopuolella. Mutta lopulta se oli ihana kokemus.

V niin kuin "very good." Sitä on erityisen kiva kuulla.

W niin kuin warm-up! Päivästä ja tunnista riippuen tarvitsen 10-20 minuuttia lämmittelyä alle. Joskus viisikin minuuttia riittää jos sarjat ovat tuttuja ja opettaja aloittaa lempeästi.

X niin kuin "Cross your legs!" Mun ope ohjeistaa meidät lähestulkoon joka tunnilla laittamaan jalat enemmän ristiin. Kun tehdään degagé eteen tai taakse, jalan tulee olla keskilinjassa. Etenkin takana jalka jää helposti liiaksi sivulle.

Y niin kuin yksi piruetti. Se on laatu, eikä määrä. Vaikka yritän puskea tuplia ja triplojakin, niin hallittu ja puhdas adagiopiruetti on hieno asia.

Z niin kuin zzzzz.... Huomenna on aamutunti, joten menen tästä nukkumaan. Kiitän jos jaksoit lukea tänne asti! Kommenttiboksiin saa kirjoitella omia aakkosia, niin monta kirjainta kuin haluaa.

6 comments:

 1. Ihana idea, ja varsinkin f -kohdalle tuli virnisteltyä! :D

  Muuten. Onko sulla koskaan, esim. aloittaessasi, ollut sellasta "vaikeaa kautta"? Kun ei mikään oikeen onnistu ja sitten motivaatiokin hiipuu? :/ Tuntuu ihan kamalalta tää...

  ReplyDelete
 2. Hei!

  Tuo "vaikea kausi" mitä kuvailit, tulee jokaisen tanssinopiskelijan/tanssijan/harrastajan kohdalle... Eikä vain kerran! Mullakin on ollut kausia jolloin tuntuu etten mene eteenpäin laisinkaan ja tututkin asiat epäonnistuvat. Yleensä niin käy erityisen hyvän jakson jälkeen. Odotukset kasvavat, mutta samalla tulee koko ajan uutta - ja vanhaakin pitää parantaa! Se on baletissa todella iso haaste: opittavaa ja korjattavaa riittää loputtomasti.

  Mutta silloin kun tuntuu että mikään ei suju, aivot ja kroppa tekevät itse asiassa töitä. Yrittävät sisäistää uutta materialia. Se ei käy kädenkäänteessä! Ne onnistumiset jotka sitten "sattuvat" hyvänä päivänä ovat juuri tämä työn tulosta.

  Ole itsellesi armollinen. Muistele myös missä olit kuukausi tai vuosi sitten. Ihan varmasti olet mennyt siitä eteenpäin. Edistyminen voi olla myös hienovaraisempaa. Itse olen esimerkiksi tehnyt viimeiset kolme vuotta töitä vain jotta saisin nilkan linjauksen paremmaksi. Ope on korjannut siitä varmasti sata kertaa. Niin paljon se on todella vaatinut!

  Suosittelen myös juttelemaan opettajasi kanssa. Tsemppiä!!

  T. Johanna

  ReplyDelete
 3. Apua! :( Ensimmäinen balettinäytökseni koskaan on sunnuntaina, ja eilen takareittä venyttäessä paukahti vasemman polven takana. Nyt polven suoristaminenkin tuntuu ja takareiden venytys suorastaan sattuu! Kannattaisiko mun venyttää kivusta huolimatta vai antaa sen levätä ja venytellä vain treeneissä?

  ReplyDelete
 4. Hei!

  Minulla ei ole lääketieteen koulutusta, joten vastaan sinulle vain oman kokemukseni (ja muilta saatujen neuvojen) pohjalta:

  Jos et voi laskea painoa polven varaan, tai se tuntuu siltä että menee "lukkoon", tai et voi kävellä normaalisti, tai polvi turpoaa -> mene lääkäriin.

  Jos kipu tuntuu lähinnä venyteltäessä: ÄLÄ VENYTTELE LISÄÄ. Se vain pahentaa vammakohtaa.

  ENSIHOITO: Laita jalka koholle ja hoida kylmällä. Jääpussi (pakastehernepussi käy oikein hyvin) keittiöliinan sisään ja kipeän kohdan päälle. Pidä sitä siinä 20 minsaa, parin-kolmen tunnein välein. Tätä kannattaa tehdä ainakin kahden päivän ajan. Minulle on myös suositeltu ottaa samalla burana-kuuri tulehduksen lievittämiseksi ja kiun hoiton. Kysy apteekista neuvoa. Kahden päivän jälkeen voit aloittaa varovaisen venyttelyn, muttei yli kipurajan. Pientä, kevyttä liikettä.

  Koska sinulla on näytös jo tulevana sunnuntaina, kerro opettajallesi heti tilanteestasi. Et ole ensimmäinen joka menee vajaakuntoisena lavalle, mutta liikkeet eivät saa olla sellaisia että ne pahentavat vammaa.

  Jos kipu on kovaa ja liikeradat erittäin rajoittuneet, käy lääkärissä.

  Toivon sinulle pikaisia paranemisia, ja pidäthän hyvää huolta itsestäsi!!!

  t. Johanna

  ReplyDelete
 5. Huippu aakkoset! Mietin omiani, mutta kärsivällisyys loppui heti alkuunsa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anni!!!! :D Oisit nyt laittanut muutaman kirjaimen tänne...

   Delete