22.5.14

Kenneth & Frendit

Tulevana viikonloppuna Helsingissä saadan nähdä todella megaluokan balettitähtiä! Kun näin listan "Kenneth & Friends" -gaalassa vierailevista tanssijoista, meinasin tippua tuoliltani: POB:n tähtitanssija Isabelle Ciaravola, Stuttgart Baletin ensitanssija Friedemann Vogel, English National Baletin taiteellinen johtaja Tamara Rojo, San Francisco Baletin ensitanssija Maria Kochetkova, ja Romanian Kansallisbaletin johtaja (ja entinen Royal Baletin ensitanssija) Johan Kobborg. Baletin maailma on tunnetusti kansainvälinen ja pieni - mutta on siinä Kennethillä aika vaikuttava frendikaarti... Ja onpahan Suomen Kansallisbaletin johtaja itsekin nousemassa takaisin lavalle! Baletissa Onegin Kenneth Greve jätti jäähyväisensä Tanskan Kuninkaalisen Baletin yleisölle, kuten myös Isabelle Ciaravola Pariisissa. Helsingissä saamme nähdä nyt kolmannen näytöksen tuosta baletista, näiden kahden tähden tanssimana. Arvatkaa vaan olenko innoissani?!

Lavalla nähdään tietenkin myös Kansallisbaletin omia upeita tanssijoita, ja otteita sekä klassisen baletin että nykytanssin upeimmista teoksista. Manon ja In the Middle, Somewhat Elevated kuuluvat kumpikin suosikkiteoksiini. Ihanaa! Nyt en hehkuta tässä sen enempää, on jo kiire ehtiä omiin harjoituksiin. Meillä on näytös sunnuntaina, ja sitä ennen vielä kahdet studioharkat ja yksi kenraali. Onneksi meidän vuoro on sunnuntaina, eikä lauantaina - muuten olisin joutunut jättämään gaalan väliin!

P.S. Katsoin just että lippuja on vielä jäljellä. Ja opiskelija-alennukset taitavat olla nyt myös voimassa. Tätä näytöstä ei kannata missata!


Kuvassa ylärivissä, vasemmalta oikealle: Johan Kobborg, Tamara Rojo, Friedemann Vogel,
Alhaalla, vasemmalta oikealle: Isabelle Ciaravola, Kenneth Greve (ja Caroline Cavallo), Maria Kochetkova.

28 comments:

 1. Mun sydän vähän särkyy kun en pääse paikalle. Mtv3:sen klippi harjoituksista oli upea. Isabella on lumoavan upea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anni, mulla särkyy sydän vähän sun puolesta... Isabelle on tosiaan upea taiteilija - henkeen ja vereen. Ja nuo kaikki muutkin vierailijat ja oman talon ihanat tanssijat!

   Delete
 2. Vau, pakko päästä paikalle!

  Muuten, olisko sulla postausta linkittää esiintymisvinkeistä, tai voitko antaa sellaisia? Maanantaina lavalle...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, anteeksi etten ehtinyt vastata. Olin itse asiassa juuri silloin valmistautumassa omaan näytökseen! Toivottavasti kaikki meni hyvin ja nautit esiintymisestä! :)

   t. Johanna

   Delete
 3. perfection <3

  xoxo, rae
  http://www.raellarina.net/

  ReplyDelete
 4. Moi!
  Tämä kommentti ei nyt liity postaukseen, mutta pakko kysyä kuitenkin: Olen 14-vuotias koko ikäni urheillut ja kohta kaksi vuotta tanssia (contemporary jazz ja show) harrastanut tyttö. Olen alkanut haaveilemaan baletin aloittamisesta. Joten mitä luulet voiko tämän ikäisenä enää harrastaa balettia? Ja niin että saisi kärkitossutkin joskus jalkaansa? Eräs monta vuotta tanssinut ystäväni sanoi että tämän ikäisenä ei ole enää mitään mahdollisuuksia baletin tanssimiseen kärjitossuilla tai myöskään kilpailemiseen. Onko se oikeasti näin?
  Blogisi on hieno ja ainakin näin baletin harrastamisesta haaveilevalle erittäin antoisaa luettavaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi!

   Balettia voi harrastaa kaiken ikäisenä. Mun tunneilla käy teinejä, parikymppisiä ja keski-ikäisiä... Jotkut ovat olleet jo reippaasti yli kolmenkympin kun ovat aloittaneet!

   Myös kärjille voi päästä vielä aikuisiässä. Ensin pitäisi kuitenkin treenata klassisen baletin tekniikkaa kaksi-kolme vuotta (2-3 kertaa viikossa). Siis pehmeissä tossuissa. Siinä vaiheessa kun mennään kärjille, tarvitaan hyvää perustekniikkaa, hyvää kehonhallintaa ja riittävästi voimaa ja liikkuvuutta jalkoissa (liika liikkuvuus ilman hallintaa ei kuitenkaan ole hyvä). Kärkitekniikan kanssa ei voi olla liian tarkka. Laatu ennen kaikkea!!! Ikäsi ei siis ole este. :)

   Mietin tässä että ystäväsi tietämys taitaa rajoittua ammatilliseen koulutukseen? Jos tähtää balettitanssijaksi, pitäisi aloittaa hyvissä ajoin ennen teini-ikää, viimeistään 7-9 vuotiaana. Senkin jälkeen harvinaisen lahjakkaalla ja sisukkaalla on mahdollista päästä ammattitasolle, mutta mitä vanhempi, sitä vaikeampaa se on.

   Baletissa ei kilpailla samoin tavoin kuin ehkä showtanssissa... Kilpailuja toki on, mutta ne ovat tarkoitettu ammattiin tähtääville oppilaille. Kilpailujen tarkoitus on kasvattaa esiintymiskokemusta, tulla nähdyksi, luoda kontakteja.. Ja jos puhutaan voitoista, niin yleensä on kyse opiskelustipendeistä - jotka ovat kyllä erittäin haluttuja. Ja tietenkin alan arvostus on aina hienoa nuorelle tanssijalle. Taso kilpailuissa on kova, harrastajapohjalta ei juuri ole asiaa - kuten ei myöskään ammattiin. Ja vaiks näitä kisoja on, niin baletti on kuiteskin taidetta eikä urheilua! :)

   Joten: voit ilmoittautua balettitunneille ihan milloin vain. Jos koulusi ei tarjoa alkeita nuorille, mene aikuisten tunneille. Parin vuoden päästä voit puhua opettajasi kanssa kärkitossuista.

   Tsemppiä ja tanssin iloa!! :)
   t. Johanna

   Delete
 5. Hei Johanna!
  Tiedän, ettet ole lääkäri tai vastaava, mutta kun sulla on tota tanssitaustaa jo niin pitkälle, että ajattelin kuitenkin kysyä; tietäisitkö, mistä äkillinen nivelten muljahtelu ja naksuminen voisi johtua? Onko sulle koskaan tullut tällaista?
  Itse venäytin jalkani balettitunnilla, ja sen jälkeen nivelet ovat alkaneet naksua kipeästi ja muljahdella. Polvet, lonkat, sormet, kädet, nilkat... Olen joutunut perumaan jo kolme balettituntiakin tämän vuoksi, ja venyttelystä on tullut todella kivuliasta, miltein mahdotonta. :/

  ReplyDelete
 6. Hei!

  Olen pahoillani, mutta en osaa edes arvuutella... Olen kuullut että nivelet voivat naksua hyvinkin kuuluvasti ilman että siitä on haittaa - mikäli siihen ei liity kipua. Toistuvat nyrjähdykset voivat myös ylivenyttää nivelisteitä, mistä tulee yliliikkuvuutta... ja naksumista. Mutta kun on kyse uudesta vaivasta johon liittyy kipua, niin mene ihmeessä lääkäriin!

  Pidäthän huolta itsestäsi. Tsemppiä ja parempia vointeja!
  - Johanna

  ReplyDelete
 7. Moikka! Ei nyt liity postaukseen, mutta kysyn silti... Olen tanssinut balettia 4-5 vuotiaasta 10-11 vuotiaaksi. Nyt olen 13,5v. Haluaisin aloittaa baletin nyt uudelleen. Jos alan käymään nyt 1-2krt/vkossa baletti tunneilla (+koti harjoittelu) onko minulla mitään mahdollisuuksia päästä vaikka ammattiin valmentavalle tai tanssipainoitteiseen lukioon?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Ottaen huomioon taustasi ja nuoren ikäsi, se on mahdollista - mikäli sinulla on ammattiin sopivat fyysiset valmiudet. Tarvitsen kuitenkin enemmän treeniä kuin 1-2 krt viikossa. Kotiharjoittelu ei korvaa balettitunteja. Sinun pitäisi käydä vähintään kolme-neljä kertaa viikossa jos mielit tanssipainoitteiseen lukioon. Enemmän jos haluat ammattiin valmentavalle linjalle. Neuvoisin puhumaan baletinopettajasi kanssa. Hän voi arvioida mahdollisuutesi paremmin kuin minä.

   Tsemppiä ja tanssin iloa! :)

   Delete
 8. Hei Johanna! :) Muistaisin että sulla luki jossain täällä, että olit tuolla S:n neoklassisella tunnilla? Mitä siellä oikein tehdään ja onko sinne jotain vaatimustasoa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Emilia!

   Silvian neoklassisella työstetään nykytanssipainoitteista koreografiaa klassista balettia unohtamatta. Biisi tehdään kevät- ja/tai joulunäytökseen, joten ryhmään tulisi sitoutua esiintymismielessä. Kaikille tunneille ei ole pakko ehtiä, mutta kun näytös lähestyy on parempi olla säännöllisesti paikalla.

   Tunnilla tehdään ensin lyhyt klassisen baletin tankolämmittely, ja sitten siirrytään koreon pariin. Prosessi on tosi mielenkiintoinen, viimeksi työskentelimme sekä yhdessä että kahden-kolmen hengen pienryhmissä. Itse koreo oli suht haastava, vaikka liikkeet eivät olleet teknisesti vaikeita. Liikuimme lavalla yhdessä ja erikseen, ei voinut luntata toisilta. Kaikilla oli biisissä yhtä merkittävä osuus, ja jokaisella myös oma hetkensä. Kokonaisuus toimi tosi hyvin!

   Tasovaatimuksesta en oikein osaa sanoa, pitäisi kysyä ensin Silvialta. Baletin perusteet on hyvä hallita, mutta jos käyt esim J1-tason tunneilla, se riittää kyllä. Koreografia sovitetaan tanssijoille, ei toisin päin.

   Toivottavasti tästä oli apua. Huomasin muuten että tunti pidetään ensi lukukautena lauantaina klo 15.30-16.30 (salmisaaressa). Sitä ennen on balettia taso J1, joten hyvä yhdistelmä!

   t. Johanna

   Delete
 9. Moikka Johanna!

  Olen jo muutaman vuoden halunnut baletin pariin, mutta olen aina uskonut etten voisi tanssia enää tässä iässä (täytän joulukuussa 16), nyt kuitenkin olen kevään balettitunti-kokeilun jälkeen vakavissani päättänyt aloittaa. Jyväskylän tanssiopistolla ei tietääkseni ole nuorille alkeisryhmiä, mutta olen ajatellut aikuisbaletin alkeet 1- ryhmää. Olen aina ollut erittäin kankea enkä ole venynyt mihinkään. Nyt kuitenkin kesän myötä olen venytellyt päivittäin (takareidet, pohkeet ja spagaattivenytyksiä sekä selkää) ja alan nähdä tuloksia, liikkuvuus on parantunut ja alan saada otetta venyttelyyn. Kuitenkin olen miettinyt mitä muita venytyksiä minun kannattaisi tehdä saadakseni kaiken mahdollisen hyödyn irti tästä ajasta ennen syksyä, ja hetkeä jota olen odottanut -balettitunteja!

  Toinen asia, tossut. Olen katsellut piruetin nettisivuja ja katsellut tossuja ja leotardeja. Kuitenkin haluaisin sovittaa ensimmäisiä tossujani, jotta ne olisivat just eikä melkein :D
  Asun Jyväskylässä, joten täällä balettivarusteita myy tietääkseni vain tanssiina. Sielläkin (nettisivujen perusteella) myydään vain Blochin Pro Arch Canvas, Blochin Proform Canvas ja Blochin Pump- tossuja. Itse en ole koskaan tossuja ostellut ja haluaisinkin tietää mitä tossuja itse suosittelisit aloittelijalle/ mitkä olet kokenut itse hyviksi. Haluaisin kuulla vähän erilaisia mielipiteitä kokeneelta tanssijalta, koska liikkeitä kierrellessä tulee monesti hätiköityä :D
  Kiitos ihanista postauksistasi!

  -Laura

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Laura!

   Hienoa että olet päättänyt aloittaa baletin harrastuksen... Et todellakaan ole liian vanha siihen! Muuten, ei tällä pääkaupunkiseudullakaan ole erikseen alkeistunteja 16-vuotiaille. Nuoret ja aikuiset käyvät samoilla tunneilla. Ikähaitarti voi olla 14-60v, mutta kyllä siellä treenataan ihan oikeata balettia. :)

   Ei sun välttämättä tarvitse sen kummemmin valmistautua syksyn tunneille. Alkeissa ei vaadita erityistä venyvyyttä, ja baletin tekniikkaa oppii vain balettia treenaamalla. Mutta venytyksistä ei tietenkään ole haittaa, kunhan varot. Muista myös etureidet ja lonkankoukistajat.

   Notkeutta enemmän tarvitset vahvoja vatsalihaksia, etenkin niitä syviä... Jos sulla on mahdollista mennä jollekin pilates-tunnille, niin sinne vain!

   Tossuista. Tanssiinalla on käsittäkseeni ihan hyvä valikoima. Liikkeessä on yleensä myös enemmän malleja kuin verkkokaupassa. Kaikki nuo Blochin tossut ovat hyviä. Suosittelisin sulle ehkä jompaa kumpaa noista ensin mainituista. Sanshan Pro1 on myös hyvä tossu. Mutta kokeile toki kaikkia mitä liikkeestä löytyy. Tossun pitää istua kuin hansikas, mutta niin että varpaat eivät kipristy.

   Kiitos kommentista ja kivasta palautteesta! :)
   t. Johanna

   Delete
 10. Heipä hei :-)

  Sullapas on kiva blogi, tätä olen nyt hieman selaillut.
  Itsekin tanssin; lähinnä showtyylisiä lajeja, mutta myös hiphopia. Syksyllä olen ajatellut ottaa show- ja lyricaljazzia sekä housea.

  Kysymykseni koskee itse asiassa nilkkoja. Omistan erittäin jäykät nilkat (en saa suoraksi pointeen ja releve on aika hassun näköinen). Voi olla että johtuu korkeasta jalkaholvista. Olisko sulla vinkkiä, miten saisi venytettyä nilkkoja?

  ReplyDelete
 11. Äh miksiköhän molemmat MP:n aamutunnit ovat j1 :( En aamulla pääse tunneille ja tuo olisi just mun tasoni... Toinen olisi voinut olla keskiviikkona illalla ja sitten j2 tai j3 ti/to aamulla...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Huomasin vasta nyt että tasot ovat muutettu... Aiemmin aamut ovat olleet J2-tasoja, mutta käytännössä samaa J3-tasoa mitä on pidettyä keskiviikko iltaisin. Itse asiassa monesti jopa vaikeimpia. En tiedä miksi koulu on muuttanut tuntien tasomääritystä, ehkä enempien osallistujamäärien toivossa? En kuitenkaan oikein usko että M-P lähtee aamuissa perustasoista tuntia pitämään, sen verran paljon siellä käy edistyneitä ja myös ammattilaisia... Ja vaikka meillä on aina ollut sekalainen seurakunta, tunnin taso on ollut hyvä. Toisille vähän enemmän haastetta, mutta kaikki ovat olleet tyytyväisiä.

   Jos olet käynyt aiemmin keskiviikkoiltaisin J1-2 tasolla, se J2 on sulle varmaan sopivan haastava. M-P:llä on niin paljon vakkarioppilaita, että tuntien vaikeusaste menee varmasti sen mukaan. Voit tietenkin antaa koululle palautetta (mua ei haittais jos aamut ois J3), mutta kuulin toimistolta etä keskiviikon tunnit ovat jo täynnä.

   Toivottavasti pääset mieluisalle tunnille. Tanssillistä kesää & syksyä! :)

   Delete
 12. Kiitos vastauksestasi :) Olen nyt aloittamassa kolmatta vuotta baletin parissa ja MP:n perustasolta siis tulisin.. Onkohan liian vaikea jos yrittäisin kuitenkin päästä aamulla? Osaatko sanoa mitä MP:n j1:sellä tehtäisiin? Pt tunnilla ei ainakaan vielä piruetteihinkaan päästy.

  Kiitos jo etukäteen ja aurinkoista kesää sullekin :)

  ReplyDelete
 13. Hei taas!

  Epäilen että tuohon aamun tasomerkintään tulee vielä muutos... Uudessa lukkarissa on ollut virheitä, eikä ainakaan M-P ole halunut muuttaa aamutuntien vaikeustasoa. Sen tiedän varmuudella. Jos tunneilla jatkaa pääosin sama porukka, niin siellä tehdään edistynyttä liikematskua.

  M-P etenee ensimmäiset tasot paljon muita opettajia hitaammin, mutta ehkä toisaalta myös huolellisemmin. Laatu ennen määrää ja silleen. On niin paljon vaikeampaa opetella pois huonoist tavoista. Keskiviikon J1-2 tunnilla harjoitellaan piruetteja, sekä diagonaalissa että keskellä, peilin päin. Se on myös jatkoa M-P:n pt tunnille, ainakin jos olet käynyt useamman vuoden. Oletko käynyt muilla opettajilla?

  t. Johanna

  ReplyDelete
 14. Oon käynyt about 2 kertaa viikossa Gabriella perustason tunnilla, kerran viikossa Marien perustasolla ja sitten kerran viikossa Emma Monton alkeet2-jatko1 tasolla, jossa kyllä kevään lopussa olin hieman ulkona nopeissa hyppysarjoissa... Uskaltaisin sanoa että perusjutut on jo aika hyvin ja siististi hallussa, mutta esim. yksikin siisti piruetti kyllä tuottaa päänvaivaa ja isot hypyt/liikkuvat sarjat ovat vähän jännittäviä (niitä ei kyllä kauheasti olla tehtykkään vielä edes G:n tunneilla). Harmittaa vaan hiukan jos "pitää" pysyä Marien perustasolla nyt jo toisenkin vuoden, kun tosiaan etenee suht hitaasti. Olisin halunnut hänen kanssaan edetä jo uusiin asioihin :) Mutta kiitollinen olen tietenkin jo siitä että ylipäätänsä saan olla hänen tunneillaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perusjuttujen päälle rakennetaan kaikki muu, joten siihen kannattaa panostaa. On ihan tavallista 'pysyä' jollain tasolla useamman vuoden, koska tekniikka kehittyy koko ajan. Mitään oikoteitä baletissa ei ole, kuten olet varmaan huomannut! :) Mä hion edelleen niitä samoja perusasioita, yli 20 vuoden treenin jälkeen. Aina on jotain paranettavaa. Siksi tykkään M-P:n tunneista erityisen paljon, oli taso mikä tahansa. Hän on erittäin vaativa ope, korjaa ja hienosäätää loputtomiin. Jos aikataulu on sallinut, olen käynyt lisäksi myös hänen perustasollaan (tein sitä vuoden verran). Yhtä laadukasta opetusta saa hakea... Eikä välttis löydä sittenkään.

   Samalla on kuitenkin hyvä haastaa itsensä, ja treenata sen oman mukavuusalueen ulkopuolella. Oletan että siirryt nyt G:n J1-tunneille? Siellä sitä haastetta tulee ihan varmasti! Silloin voi tuntua todella hyvältä jos kerran viikossa on hitaampi tahti... :)

   Delete
  2. Joo, samaa mieltä olen :) Ja innolla odotan G:n jatko1! Sieltä tosiaan varmasti haastetta löytyy! Sellainen hassu kysymys tuli vielä mieleen (anteeksi kun nyt täytän sun kommenttiboksin!) että voiko perustason hyvitustuntilipukkeilla käydä jatko1-tunnilla? Siinähän on se 30min ero eli onko sallittua? Footlightin sivuilla lukee että voi käydä korvaamassa oman tason tunneilla, mutta entä jos on eri tasoilla...

   Delete
  3. Jos haluat korvata 90 min tunnilla, tarvitset vastaavasti 90 min hyvitystuntilipukkeen. Olen joskus maksanut toimistossa joitain euroja lisää jotta saisin korvattua 60 min tunteja muilla. Siitä kannattaa kysyä Oskarilta. Jos olet muutenkin siirtymässä elokuussa J1-tasolle, korvattavan tunnin eri taso ei pitäis vaikuttaa. :)

   Delete
 15. Hei! Mietin tässä, kun olet Footlightilla jo jonkin aikaa tanssinut, niin tiedätkö, onko Gabriella joskus vetänyt lasten/teinien tunteja? :) itse kun mietin häntä opettajaksi, ja olen 14.

  ReplyDelete
 16. Hei!

  Footlightissa ei ole erikseen balettitunteja teineille... Jos baletti on sinulle uusi laji, aloitat (ja jatkat) yhdessä aikuisten kanssa. Aikuiset tarkoittaa tässä yhteydessä about 14-64 vuotiaita! Baletti on kuitenkin ihan 'oikeeta', siinä vain huomioidaan aikuisten erilaiset fyysiset valmiudet mutta myös parempi keskittymiskyky ja kokemus... Joku 30-vuotias voi kyllä olla kehittyä yhtä notkeaksi/vahvaksi/nopeaksi/taitavaksi/tms kuin 16-vuotias, se on hyvin yksilöllistä. Opettaja osaa ottaa myös huomioon nuorempien erilaista tapaa oppia. Itse tykkään siitä että tunneilla käy kaikenikäisiä tanssijoita! :)

  Jos olet tanssinut balettia jo pidempään, niin ainakin Helsingin tanssiopistolla on ylempiä tasoja myös erikseen teineille. Mutta alkeet ovat sielläkin yhteiset aikuisten kanssa.

  T. Johanna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tästä, en ole tanssinut aikaisemmin kuin pienenä satubaletissa, ja dancea sekä mtv'tä puolisen vuotta.
   Hto olisi täydellinen juuri noitten teinien omien tuntien vuoksi, mutta liian kallis... Näitä kyselin vain, kun kävin kokeilemassa kesän alussa Päivin tunnilla, ja kyseinen opettaja reväytti etureiteni ja muuta sellaista, että jäi erityisen negatiivinen kuva ja lähdin itkien tunnilta. Kysyin siis lähinnä siksi, kun halusin tietää, onko Gabriellalla kokemusta lasten/teinien opettamisesta,

   Delete
 17. Tää ei nyt liity postaukseen mitenkään, mut kysyn siltikin. Eli miten sais developpeesta ja jalkojen heitoista korkeempia? Mul on maksimi korkeus noin 90 astetta, ja esim. grand verse jää tosi rumaksi ja puoltekoisen näköiseksi koska jalka ei nouse rondissa edes tohon 90 asteeseen kunnolla.
  Ja miten sais myös arabesqueista korkeampia ja myös selän taipuun enemmän?
  Kiitti vastauksesta jo etukäteen!

  ReplyDelete