10.9.14

Tukka nutturalla, kassi olalla

Olen saavuttanut uuden virstapylvään: nuttura yhdellä kietaisulla ja pinnillä. Pinni on sellainen 7,5 cm pitkä ja paksu hengetön, ja kun sen tökkii keskelle nutturaa niin johan pysyy. Paitsi piruetit ja isot hypyt, ne vaativat mulla vähintään kuuden pinnin kiinnitystä. Hengettömien lisäksi hiusverkko on balettinutturan paras kaveri, ainakin jos haluaa ehdottoman siistin ja pysyvän kampauksen. Viime aikoina noita hiusverkkoja on vain ollut kummallisen vaikeasti löydettävissä. Itse asiassa olen pitänyt taukoa klassisesta balettinutturasta. Leikkasin huhtikuussa hiukset sen verran lyhyeksi että ponihäntä ei ollut tanssiessa tiellä. Oli todella vapauttava olo kun ei tarvinnut väkertää nutturaa joka kerta! Nyt hiukset ovat kasvaneet taas ylipitkiksi, mutta olen edelleen laiska hiusten laittaja. Helppoon tottuu...

Balettitunnilla sen sijan ei ole pelkoa että voisi tottua liian helppoon. Ja jos ikinä kuvittelen että nyt mä osaan kaiken (oli se sitten perustason tai jatkotason tunti), niin tulkaa joku läpsimään mut takaisin todellisuuteen! Mutta kuten jo sanottu, siitä ei ole pelkoa. Välillä kyllä teen asioista itselleni turhan vaikeita. Kuten eilen aamutunnilla. Pitkässä adagiossa oli mm. yksi tombé renversée attitudeen. Siinä isoa rondia tekevän jalan pitäisi olla nousujohteinen ja tietenkin aukikierrossa loppuun asti. Sarjassa oli muutakin, korkeita jalannostoja, vientejä, hallittua tasapainopiruettia jne.. Opettajan sanat soivat vieläkin korvissani: "I want to see clean..." Tiesin heti etten pystyisi tekemään kerralla puhdasta jälkeä (no chance in hell!). Ja amutunneilla teemme sarjat useasti vain kerran oikealle ja vasemmalle. Siinä ei ole paljon mahdollisuuksia sählätä ja sitten parantaa. Ammattilaiset ja edistyneet tanssijat/harrastajat saavat näistä kertaharjoituksista varmaan enemmän irti. Voivat heti ottaa korjauksista ja neuvoista vaarin, kun perus- ja jatko-osaaminen on jo niin vahvaa. Mun olisi pitänyt vain antautua musiikin vietäväksi, pysyä fiiliksessä, tuntea liike, venyttää jalkoja, hengittää koko vartalolla, rentouttaa kasvot, hymyillä - ja nauttia tanssista. Virheitä saa tehdä ja tekniikkaa ehti aina työstää ja parantaa. Onneksi tänään on uusi päivä ja uusi tunti!

Treenikassi olalla menen neljänä päivänä, joskus satunnaisesti viidesti viikossa. Tiistaisin ja torstaisin treenaan Footlightissa aamutunneilla ja keskiviikkoisin kahdella iltatunnilla. Kolmena päivänä käyn samalla opettajalla, ja muina vaihtuvilla. Tämä yhdistelmä toimii mulla parhaiten. Omalta luotto-opettajaltani saan eniten korjauksia, kannustusta ja hienosäätöä, ja hän tuntee myös parhaiten mun vahvuudet ja heikkoudet. Yhteistyö on ollut todella antoisaa! Muitten opettajien tunneilta haen vaihtelua sarjoihin, eri näkökulmia tuttuihin asioihin ja myös sitä omin päin treenaamista (tarkoittaen vähemmän korjauksia ja kehuja). Musta on tärkeätä pysyä avoimena eri tavoille tanssia ja treenata. Sitä voi löytää itsestään ihan uusia juttuja! Tällä hetkellä olen erittäin onnellinen mun tunteihin ja siihen opetukseen mitä saan.

Baletti on mun henkireikä. Joskus multa on kysytty muista harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista, ja onhan niitäkin: valokuvaaminen, bloggaaminen, ulkoilu, meressä uinti, käsityöt (opettelen vasta), lukeminen, musiikin kuuntelu, reissaaminen, muoti ja kauneus, löhöily... Mutta baletista tykkään eniten.

Säärystimet (ekat itsetehdyt), kärkitossut (Bloch Balance European), pikaliimaa tossujen kovettamiseen,  moneen kertaan teipatut pehmeät tossut (myös Bloch), teippiä ja sakset, virkistävä kosteuspyyhe hikisiin jalkoihin. Vesipullo, trikoot, mustat shortsit, musta pitkähihainen napiton takintapainen (mytyssä),mesh-kankainen lämppärimekko ja Mirellan sininen puku (selästä auki, ja osin mesh-kankainen). 

10 comments:

 1. Siis onko sulla nyt 4krt/vk? :) ja hel balettinuttura, minullakin ongelmallinen! Itsellä vähän tosin toisella tavalla - haluaisin nutturan, mutta hiukseni ovat liian lyhyet, sentään saan ponnarille... Eivätkä edes kasva nopeasti. Ehkä parin vuoden päästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, käyn neljä kertaa viikossa. Keskiviikkoisin mulla on kaksi tuntia, joista pyrin tekemään toisen kärkitossut jalassa. Tekee yhteensä viisi tuntia. Vähemmän määrää kuin aiempina vuosina, mutta enemmän laatua. :)

   Jos kovasti haikailee nutturaa, niin voi käyttää hiuslisäkettä. Ainakin esityksiin!

   Delete
 2. Sun blogia on aina tosi kiva lukea! Käyn lähes joka päivä tarkastamassa, onko tullut uutta postausta. Olen aloitellut kaverini kanssa nyt syksyllä aikuisbalettia ja täältä on löytynyt paljon apua esim. tossujen valinnassa. Pidän kaverini kanssa blogia balettimaailmailmassa edistymisestä osoitteessa pienibalettiblogi.blogspot.com . Olisi ihan tosi mahtavaa, jos kehittyisin joskus edes lähes samalle tasolle, kuin sä :D siihen on matkaa... Koko baletti-innostukseni sai oikeastaan alkunsa, kun törmäsin sun blogiin! Kiitos paljon, kun löysin tän blogin kautta ihan mahtavan harrastuksen! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos Helinä! Sun ihana palautteesi ei olis voinut olla paremmin ajoitettu!!! <3

   Just kun olin vähän maassa tämän rakkaan harrastukseni monista haasteista johtuen... Välillä kun tulee näitä kausia kun tuntuu ettei opi eikä edisty... Ja ne tulevat usein tosi hyvän treeniputken jälkeen! Baletti on ihanaa, jep, mutta se on myös tosi vaikeeta. Mitä enemmän oppii, sitä enemmän tietää kuinka paljon on vielä opittavaa! Se on loputonta korjaamista, ylläpitoa ja hienosäätöä. Ylä- ja alamäkiä. Elämyksiä, ahaa-hetkiä ja ajoittaisia turhautumisia. Silti (ja ehkä juuri siksi) se on niin mahtava harrastus. Se että voi ja saa oppia jotain niin haastavaa on todella palkitsevaa. Ja useimmiten tosi kivaa! Ja sitten se tunne kun kaikki on "flow", siis kun kaikki pelaa yhteen: musiikki, liikkeet, hengitys, fiilis... OMG. Se on kyl ihan parasta. Sairaan koukuttavaa.

   Joten onneksi olkoon tanssiharrastuksen aloittamisesta! Olen super iloinen kun olen omalta osaltani voinut innostaa sut tämän ihanan lajin pariin, ja toivonkin sulle loputtomasti haasteita ja onnistumisia!

   - Johanna

   Delete
 3. Hei Johanna!
  Aina kun venyttelen jalkoja niin lihakset on tosi kipeet varsinkin seuraavana päivänä ja venyttelyn jälkeen ne tuntuu tosi voimattomilta, esim kävely tuntuu siltä ettei oo voimii. Takareidet ja polven taus on aina pahimmat. Venyttelen aina niinä päivinä ku on balettii, eli 3 päivänä viikossa enkä venyttele heti tunnin jälkeen vaan vasta joskus 2h tunnin jälkeen. Enkä oo tullut kovinkaan notkeemmaksi vaan joka kerta oon yhtä jäykkä. Osaatko neuvoa miks käy näin?
  Kiitti jo etukäteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Yritin vastata jo kerran aiemmin, mutta just kun olin raapustanut pitkän tekstin, selain jumittui... Joten uusi yritys:

   Näkemättä miten venyttelet, kuulostaa siltä että venytysten kesto ja intensiteetti menee sulla överiksi.

   Jos haet venytyksillä lisää liikkuvuutta, se pitää tehdä lämpimillä lihaksilla... Ei 2 tuntia treenin jälkeen (ellet lämppää uudestaan). En myöskään lähtisi tekemään liian pitkäkestoisia venytyksiä. Itse yritän ensin rentouttaa lihakset, ja sitten venyttää ihan vähäsen siinä omassa liikeradan rajassa, ja ihan pikkasen yli. Muttei niin että tuntuu epämukavalta. On myös parempi venytellä vähän ja usein kuin paljon ja harvemmin. Jos haluat lisää notkeutta, päivittäinen kevyt venyttely voi tuottaa paremmin tuloksia!

   Tuntien jälkeen harrastan mielummin palauttavaa venyttelyä, silleen pehmeästi ja rennosti. Ennen tuntia aktivoivaa venyttelyä. Liian pitkäkestoiset venytykset tekevät löysäksi!

   Muista venytellä tasaisesti kaikkia lihasryhmiä, älä tee liian rankkoja venytyksiä, ja aina lämmitellen ja rauhallisesti tunnustellen. Tanssia harrastavan on tärkeätä oppia kuuntelemaan omaa kehoaan, se auttaa myös tekniikan oppimisessa.

   Toivottavasti tästä oli jotain apua.
   T. Johanna

   Delete
 4. Moi,


  tätä ei kuuluis kysyä sulta, mutta oon niin ujo ja vähän hävettääkin tän kysymyksen puolesta, etten viitsi saati uskalla kysyä toimistolta. :( Eli jos voisit nopeesti vastata, onko Footlightin alkeisryhmätkin esiintyneet joulu- ja kevätnäytöksissä? Myös alkeisbaletti? Itse oon parissa alkeisbaletti ja alkeisjazz -ryhmässä ja haluaisin kovasti esiintymään, mutten tiedä vielä nyt syksyllä tuolla aloittaneena paljoakaan tanssikoulun käytännöistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi!

   Ei tartte nolostua... Tanssi on esittävää taidetta, ja näytökset monelle lukuvuoden huipentumia!

   Jazz-ryhmistä en oikein osaa sanoa, kun en itse noilla tunneilla käy... Mutta luulen että se on pitkälti kiinni opettajasta ja ryhmän halukkuudesta esiintyä. Sarjoja harjoitellaan kuitenkin tunneilla, ja näytökseen osallistuminen vaatii säännöllistä läsnäoloa.

   Sama juttu baletissa. Paitsi että opettajista ainakin G on edellyttänyt vähintään perustasoa mukana olleilta, tai ainakin vuoden edestä treeniä. Joulunäytöksissä hänellä on joka tapauksessa tapana toistaa kevätnäytöksen biisi koska harjoittelu vaatisi muuten liikaa aikaa (G harjoittaa ryhmänsä ylimääräisillä treeneillä, viikonloppuisin, ja noin 2 kk ennen). Keväisin hänellä on aina uusi koreo - ehkä voisit päästä jo siihen mukaan (en tietenkään voi luvata mitään). Joka tapauksessa hän laittaa nimilistan esille hyvissä ajoin keväällä, ja kaikki halukkaat voivat raapustaa omansa siihen.

   Päivillä taisi olla keväällä myös alkeisryhmä, ja tietääkseni harjoittelivat biisiä tunneilla. En tiedä tekeekö hän jouluksi mitään. M-P ei tee biisejä näytökseen, eikä KH ole myöskään ollut viime vuosina mukana. Jos olet Päivin taikka Gabriellan tunneilla, he kyllä kertovat ajoissa näytöksistä. Ja jos et vielä tänä lukuvuonna pääse mukaan, niin sitten varmasti myöhemmin. Sillä välin, nauti treeneistä!

   t. Johanna

   Delete
 5. Ihanaa löytää uus aktiivinen tanssi aiheinen blogi. Niitä ei tunnu olevan liikaa. Minullakin on oma tanssi-/voimisteluaiheinen blogi. Käy katsomassa. On siellä muutakin... http://tanssitytto.wordpress.com

  ReplyDelete
 6. Hei! En tiedä osaatko vastata ja riippuu varmaan siitäkin, missä tanssikoulussa käy, mutta voiko aikuisbalettiryhmässä päästä tanssimaan kärkitossuilla? Olen 17v ja nyt harmittaa valtavasti etten lapsena keksinyt aloittaa balettia. Nyt tekisi mieli aloittaa aikuisbaletti, mutta haluaisin nimenomaan kehittyä päästäkseni tanssimaan "oikeasti" eli kärkitossuilla. Onko minulla tähän toivoakaan?

  ReplyDelete