14.4.15

Aamutunti, uusi opettaja

Kuten kirjoitin jo tuossa aiemmin, "oma" opettajani Marie-Pierre Greve jäi aikaiselle tauolle ja palaa opettamaan vasta elokuun puolella. Viime viikolla olivat viimeiset haikeanihanat tunnit, ja hyvästelimme pitkin aplodein, halaten, poskisuukotellen ja kiittäen... Samalla tavattoman helpottuneita siitä että tunnit jatkuvat taas kesän jälkeen. Aika rientää tanssiessa, ja sitä se tekee myös kesälomalla. Voipi olla että tässä ei edes ehdi ikävä tulla! Ei vaisinkaan, M-P:n tunnit ovat ihan omaa luokkaansa, eikä mulla ole samanlaista yhteistyötä ja historiikkia kenenkään toisen open kanssa. Mutta se ei tarkoita ettenkö voisi oppia ja nauttia tanssista muillakin tunneilla!

Tänään olin ensimmäistä kertaa Arja Tervon tunnilla. Aiemmin myös Oopperan balettioppilaitoksessa opettanut Arja tuli Footlightiin sijaistamaan Marie-Pierren aamuja toukokuun loppuun asti. Ekan tunnin perusteella ei voi tehdä vielä ehdottomia päätelmiä, se on sellaista molemminpuoleista tutustumista... Mutta sen voin kyllä sanoa että Arja on tosi mukava! Ja tarkka. Sanoisin että hänen opetuksensa perustuu vaganova-kouluun, omin lisäyksin. Hän näyttää ja selittää sarjat hyvin huolellisesti, ja rohkaisee myös kysymään jos on epäselvyyksiä. Tason puolesta tunti oli osin "helpompi" ja osin yksinkertaisesti vain erilainen. Uudelle opettajalle on melko haasteellista tulla sijaistamaan kesken kauden, etenkin jos vakiopettajan tasomääritelmä ei ole tuttu. Puhumattakaan oppilaista. Aamuisin taso on muutenkin ollut perinteisesti kirjava... Oppilaista puolet voi olla ammattilaisia, opettajia, tai edistyneitä tassijoita. Toinen puolikas voi koostua satunnaisista kävijöistä, vanhemmista J1-tason daameista, tai muuten vain vähemmän kokeneista. Kaikkien tasoa ei voida ottaa yhtälailla huomioon, mutta treenin pitäisi olla kuitenkin mielekästä kaikille. Esimerkiksi tänään Arja antoi muutamasta sarjasta vaikeamman ja helpomman vaihtoehdon, mikä oli kivaa. Marie-Pierre ei yleensä teetä erillisiä sarjoja, mutta muistuttaa oppilaitaan siitä että sarjoja saa kyllä helpottaa itselleen sopivaksi. Siis jos menee ihan oman osaamisen yli. Ei silloin jos on haasteen paikka ;).

Toinen koti... Kuva Tanssikeskus Footlightin isosta balettisalista.

Mitä tulee tyyliin: Ei olisi mieltä verrata Marie-Pierren ranskalaista, Balanchine-sävytteistä ja erittäin taiteellista port de bras:ta Arjan selkeästi akateemisempaan tyyliin... Molemmissa kun on puolensa. On hyvä pitää mieli avoimena ja suhtautua myönteisen uteliaasti kaikkeen mitä tulee tunneilla vastaan. Yleensä opettajat antavat samat korjaukset, mutta eri sanoin ja mielikuvin. Se voi antaa just sen potkun mitä on tarvinnut, tai selkeyttää asioita entisestään. Vaihtelu oikeasti virkistää. 

Mitä tulee vaikeuteen: Yksinkertainen ei välttämättä ole helppoa. Hitto, baletti ei ole koskaan helppoa! Ammattitanssija tai edistynyt oppilas voi yhtä hyvin mennä perustason tunnille ja hioa tenduita, developpeita, arabeskeja, fondueita ja mitävielä. Aina on jotain mitä voi työstää, korjata, parantaa, kehittää... Ja aina on jotain mistä voi nauttia ja iloita! Tänään en saanut monta henkilökohtaista korjausta tai palautetta, olisko ollut kaksi tai kolme huomiota. Vatsalihasten aktivointi oli yksi korjaus, ja kerran jotain nilkan asennosta relevéessä. En oikeastaan odottanut enempää, tuo määrä on mulle melko normaalia (muitten opettajien tunneilla). Ehkä palautetta tulee jatkossa enemmän, kun opettaja saa paremman käsityksen oppilaitten tekemisistä ja valmiuksista. Pidin kyllä korvat ja silmät auki myös silloin kun opettaja antoi yleisiä korjauksia. Se on niin paljon itsestä kiinni mitä tunneilta saa irti. Asenne ratkaisee.

Kivaa oli joka tapauksessa. Lopun pirtsa diagonaalissa riitti haastetta: Alkuasento kuten piqué piruetissa, mutta sitten tombé en dedans pirtsa neljänteen, siitä en dehors, ja taas en dedans neljännen kautta, ja taas en dehors piru, sitten kaksi soutenuta ja oisko ollut neljä laskua chaînéita. Ja sama uudestaan... Paitsi että siinä kohtaa mun pää pyöri kuin Linnanmäellä! :D

Tanssillisin terveisin,
- Johanna

4 comments:

 1. Kiva kuulla, että Arja oli mukava, vaikka tosiaan ensimmäisen tunnin jälkeen ei vielä pysty tekemään lopullisia päätöksiä. Mitä tykkäsit Minnan tunnista? :)

  Tuli myös mieleen, että tiedätkö Tanskasta (Kööpenhaminasta) balettikouluja, joihin perustasoinen aikuinen voisi mennä tunneille? M-P:lta olisi voinut saada tietoa, mutta häneltä en pääse nyt harmikseni kysymään...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Laitoin kyselyn yhdelle Köpiksessä asuvalle suomalaiselle tanssijalle/opettajalle, palaan vielä asiaan jos hän vastaa. Olet varmaan jo ehtinyt googlettaa, mutta laitan tähänkin yhden linkin: http://www.dansehallerne.dk/adults.html

   Tokan tunnin jälkeen olen vielä vakuuttuneempi. Mulle on tosi tärkeätä saada (paljon) korjauksia ja positiivista palautetta. Arjalta tulee kumpaakin. Ei niin paljon kuin M-P:ltä, mutta kuitenkin. Tuntuu että olen hyvässä huomassa. Ja ihanaa että myös Arja on niin lämminhenkinen ja ystävällinen. :).

   Minnan eka tunti oli kiva! Opettajana hän on, miten sen nyt sanoisi... rempseä? Energinen, tykkäsi tehdä aika paljon meidän mukana. Tuntuu että hän on vielä ensijaisesti esiintyvä tanssija - mikä on aina inspiroivaa! Oli myös kiva todeta että on M-P:n kanssa monessa asiassa samoilla linjoilla. Esimerkiksi mieltymykset Forsythen koreoihin ja amerikkalaiseen tyyliin (Balanchine, New York). Painotti myös sivuviistoon vietyä secondia, väkisin väänetyn 180 asteen sijan. Mutta se alkaa olla nykyään enemmän normi kuin poikkeus. Sarjat olivat sopivan haastavia, verrattain lyhyt tanko mutta sitäkin pidempi adagio. Korjauksia ottaisin mielelläni vastaan enemmänkin. :)

   t. Johanna

   Delete
  2. Kiitos Johanna, arvostan apuasi :)

   Tykkäsin myös Minnasta, vaikka uuden opettajan kanssa ensin on pientä tunnustelua! Oli todella innostavaa ja inspiroivaa, huomasi kyllä että kyseessä on nimenomaan esiintyvä tanssija. Korjauksia tuli aika vähän ja suurin osa yleisellä tasolla, henk. koht. korjauksia olisi kiva saada enemmän! Mutta tässä on onneksi vielä viisi tuntia jäljellä ennen kesää :)

   Delete
  3. Hei taas! Köpiksen kontaktini ei tiennyt kertoa muita kouluja kuin mitä tuossa linkissä jo on... Harmi kun en tunne ketään aikuisharrastajaa siellä päin. Itse suuntaisin varmaan tänne: http://www.sceneindgangen.dk/

   Samaa mieltä MT:n tunnista. Hän on tosi paljon samoilla linjoilla M-P:n kanssa, mikä on ihanaa... Mutta kaipaan niitä henk.koht. korjauksia - kahden tunnin jälkeen mun saldo on aika lailla nolla! Toisia oppilaita hän kyllä korjasi, muttei kaikkia. Ehkä sitten kun tutustuu vielä paremmin? Tanko voisi mielestämi olla vähän pidempi, ainakin meidän J3-tasolla. Viimeks en oikein ehtinyt lämmetä, enkä työstää tekniikkaa - vaikka yleisiä neuvoja tulikin runsaasti. Toki oli kiva että ehdimme tehdä keskellä enemmän! Mutta ne korjaukset... Ne ovat niin tärkeitä! Tai sitten pitää vaan otaa tunnit sellaisenaan, ja itse korjata itseään (mitä muutenkin yritän tehdä). Se on erilainen tapa työskennellä, mutta kyllä siitäkin saa paljon irti! :)

   t. Johanna

   Delete