23.3.15

Oma ope, uusi ope

Olin ajatellut viettää huhtikuista syntymäpäivääni baletin merkeissä, aamutunnilla, oman lempiopettajani ohjauksessa. Siihen päälle après-ballet skumppa ja kakkua, niin täydellinen päivä tiedossa. Aina vaan ei mene niin kuin toivoo ja sunnittelee. Opettajani Marie-Pierre Greve jääkin vapaalle jo 9. huhtikuuta, ja palaa opettamaan Footlightiin vasta kesälukukauden jälkeen. Olin tietoinen tuosta ylimääräisestä vapaasta, mutten sen tarkasta ajoituksesta. Se että synttäribaletti jää väliin ei ole niin iso juttu, mutta neljän kuukauden tauko tuntuu tosi pitkältä. Yritän pitää mielessä että se on vain kuusi viikkoa plus kesä, koska kesäisin M-P ei muutenkaan opeta.

Tauko on siis taukoa Marie-Pierren tunneista, ei kaikesta baletista. Minulla on nytkin lukkarissa muita tunteja ja opettajia, ja pidän vaihtelua pelkästään rikkautena. Siksi olikin erittäin mieluisa yllätys kun kuulin kuka tulee sijaistamaan keskiviikon tunteja: Minna Tervamäki! Olen nähnyt Minnan viimeksi lavalla hänen jäähyväisnäytöksessään, kun hän tanssi Bajadeerin pääroolia. Se oli huikea ilta... Muistan vieläkin ne raikuvat aplodit joille ei meinanut tulla loppua! Eikä Tervamäki ole senkään jälkeen lopettanut tanssimistaan tai luovaa työtään, projektit ovat vain muuttaneet muotoaan. Yhden kerran mulla on jo ollut tilaisuus treenata Minnan tunnilla, ja se oli kyllä positiivinen kokemus. Paljon korjauksia tai huomiota ei yksittäinen oppilas silloin ehtinyt saada, joten odotan mielenkiinnolla kevään kuutta opetuskertaa. Huippua saada näin upea sijainen!

Minna Tervamäki Nikiyan roolissa. Bajadeeri, Suomen Kansallisbaletti. Kuva: Sakari Viika.

Olin etukäteen vähän huolestunut omasta motivaatiostani Marie-Pierren jäädessä nin pitkälle tauolle, siitäkin huolimatta että on muitakin hyviä opettajia. Mutta M-P ei ole pelkästään "hyvä baletinope", vaan oma ope, koutsi, mentori ja onnellisen fiiliksen edistäjä. Olen ollut hänen opissaan yli neljä vuotta ja saanut tavattoman paljon... M-P tietää mun vahvuudet ja heikkoudet ja potentiaalin, ja luotan häneen täysin. Yhteistyö pelaa! Tunneilla hän on vaativa, tarkkaakin tarkempi, laatua ja ilmaisua painottava. Korjauksia ja säätöjä tulee koko ajan, unohtamatta kannustavia kehuja ja tsemppiä. Vaikka hän on vaativa, on hän myös lempeä opettaja. Ketään ei jätetä paitsioon, kaikki saavat huomiota. Hän on myös hauska, ja pistää itsensä täysillä likoon. Tunneista jää aina tosi hyvä fiilis! Jos minun pitäisi valita, valitsisin aina M-P:n tunnit. Senkin takia koska tätä auvoa ei jatku ikuisesti, parin kolmen vuoden päästä hän ei ole enää täällä opettamassa. On melkoinen etuoikeus aikuiselle harrastajalle saada tuon tason opetusta, enkä usko että samanlaista tulee enää tilalle. Haluan iloita tästä ajasta.

Marie-Pierre Greve. Lux. Kenneth Greven koreografia, Tanskan Kuninkaallinen Baletti.


Motivaatiosta vielä: Oma asenne ratkaisee. Mulla voi olla ihan hyvä tunti vaikken saisi opettajalta yhtään korjausta, saatikaan kehua. Tanssin palo pitää kuitenkin tulla itsestä, se ei saa olla riippuvainen opettajan huomiosta. Mutta pidemmän päälle tarvitsen henkilökohtaista palautetta, positiivisia korjauksia, myös välittämistä. Mulla on tapana puskea itseni ja olla ylikriittinen omasta tekemisestä, joten kaipaan opettajan tukea ja ohjausta. Ei välttämättä joka ikinen tunti, mutta silloin tällöin. Riittävän usein. Haluan kehittyä, be the best dancer I can be, ja se onnistuu parhaiten open kanssa joka uskoo siihen yhtä paljon kuin minä. Minna Tervamäen tunteja odotan joka tapauksessa innolla. Eiköhän siinä motivaatiokin pysy yllä! Mistä mulla tätä onnea opettajien kanssa riittääkin...

12 comments:

 1. Hei vautsi mikä mahdollisuus! Odotan jo innolla kertomuksia Minnan tunneista!

  ReplyDelete
 2. "Vautsi" on myös nykyinen opettajani - mitä tuossa tekstissä halusin korostaa. Marien tunnit ovat olleet ihan parasta... Mutta Minna on tietenkin kaikille ennestään tuttu, ja monen ihailema. On tämä hieno mahdollisuus, todella. Ikävä tulee M-P:n tunteja, mutta odotan innolla myös Minnan opetuksia! Vähän jännittää miten hän suhtautuu meihin aikuisiin harrastajiin... :)

  ReplyDelete
 3. Kiva päästä kokemaan myös Minnan opetusta! Vaikka M-P tosiaan on ihan mieletön opettaja ja hänen tuntejaan jää kyllä kaipaamaan. Jännää myös vähän tuo miten hän suhtautuu aikuisiin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikuisten harrastajien opettaminen on oma juttunsa. Pitää tietää mitä aikuiselta kropalta voi vaatia, ja tehdä opetus silti mielekkääksi ja sopivan haastavaksi. Aina joukossa on niitä ketkä ovat fyysisesti sopivampia baletin vaatimuksiin tai etkä oppivat nopeammin (voi olla enemmän tunteja, vuosien kokemusta). Hyvä opettaja kuitenkin huomioi kaikkia. Esim arabeski voi olla kaunis myös matalana... Mulle on tärkeätä ettei opettaja lähde vesittämään balettia, tai tarjoamaan siitä mulle jotain helpotettua aikuisversiota - vaikka tietenkin jossain rajan on mentävä. En pysty kaikkeen! Mutta jos ope ei oleta tai vaadi multa mitään koska olen päällepäin vanha tai en sovi ballerinamuottiin, niin silloin kypsyn tunteihin alta aikayksikön. En kuitenkaan usko että Minna olisi tälläinen ope. Kyllä hän tietää tulevansa opettamaan aikuisia (ja innokkaita) harrastajia! :)

   Delete
 4. Mahtava mahdollisuus! Sulle on sattunut aivan upeita opeja! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo! Aivan mieletön tuuri! Marie-Pierren tunteja mulla on ollut viimeiset kaksi vuotta kolme kertaa viikossa, se on ollut oikeesti dream come true... Ja sit on ollut joitain vierailevia opettajia, niin että on myös ollut vaihtelua. Ja nyt vielä Minna siihen päälle! Luulen että niistä tunneista pitää kirjoittaa sitten blogiin vähän enemmän :).

   Delete
 5. Voi, olen kateellinen. Pääsispä itsekin tollasille tunneille!
  T: Tanssityttö

  ReplyDelete
 6. Voi kun pääsisit! Pitäisi olla joku yhteinen Balettikassi-tunti :).

  ReplyDelete
 7. Oon jo pitkään halunnut kokeilla noita sun hehkuttamia Marie-Pierren tunteja, ja just kun olin aatellut ottaa asiasta selvää tilalle vaihtuikin Minna Tervamäki, ei huono sekään :) Kysyisinkin että millon näitä Minna Tervamäen tunteja siis on, kun en footlightin sivuilta löytänyt inffoa? Ajattelin siis omien balettituntejen lisäksi kokeilla pari tuntia uutta opettajaa vaihtelun vuoksi. Luulisitko että onnistuisi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Ida!

   Minna tulee sijaistamaan Marie-Pierren tunteja keskiviikkoisin 15.4. - 20.5.2015:

   Klo 17-18 perustaso
   klo 18-19.30 J2 (jatkoa viime vuoden J1-tasolle)
   klo 19.30 - 21.00 J3 (edistyneet)

   Marie-Pierren tunnit jatkuvat sitten elokuussa kun syyslukukausi käynnistyy. Kannattaa muuten ilmoittautua ajoissa, etenkin kaksi alempaa tasoa täyttyvät vakkareista alta aikayksikön! :)

   Tule ihmeessä kokeilemaan :)!

   t. Johanna

   Delete
 8. Hei! Mä oon saanu joskus footlightin ilmaistunti lippuja ja mietin että uskaltaisinko tulla tonne M-P:n torstain aamutunnille. Oon siis 15-v ja nyt on ollu melkein vuoden tauko baletissa :( Kuinka haastavia ovat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Anteeksi etten ehtinyt vastata kysymykseesi. Ajankohta oli huono, ja aamujakin jäljellä enää kaksi. En tiedä kävitkö kuitenkin kokeilemassa? Tunnilla oli uusi tyttö, olisi voinut olla sun ikäinen... Oli miten oli, mutta vastaanpas tässä kuitenkin vastaisen varalle (syksyn uusi lukkari).

   Itse en menis pitkän tauon jälkeen ensimmäiseksi aamutunnille, aloittaisin mielummin helpoimmilla tasoilla. Etenkin jos opettajan tyyli ei ole ennestään tuttu. M-P:n sarjat eivät ole sinänsä mutkikkaita, mutta ne ovat liikkuvia. Ja hän on todella tarkka siitä miten tehdään. Laatu tulee ensin. Mutta vaikka onkin hyvin vaativa, on M-P myös hyvin lempeä - ja kaikki huomioon ottava. Jos taso olisi sinulle huomattavan ylivaikea, korjauksia ja huomiota tulisi luultavasti vähemmän, muttet jäisi ilmankaan. Virheitä saa tehdä, eikä kaikkiea tarvitse osata heti muutenkaan.

   Aamutuntien taso vastaa käytännössä keskiviikko illan J3-tuntia. Tunneilla käy toki tasollisesti sekalainen seurakunta, mutta treeni on ensisijaisesti suunnattu edistyneimmille tanssijoille, myös ammattilaisille. Keskitason aikuisharrastaja kyllä pärjää ihan hyvin, etenkin jos pääsee säännöllisesti tunneille. :)

   t. Johanna

   Delete