18.6.16

Tanssien Kuopioon


Ensimmäinen aamu Kuopiossa. Lompsiessani kauppatorilta kohti Vierassatamaa totean että farkkutakki ja kaulahuivi ovat säävarjelun liiottelua, ilma on jo aamukymmeneltä helteisen lämmin. Huokaisen ihastuksesta, ja viime viikkojen viileämmät tuulahdukset unohtuvat hetkessä. Kuopio Tanssii ja Soi käynnistyy kaikille avoimella pressitilaisuudella Sataman tunnelmallisessa puurakennuksessa. Ilahdun vielä enemmän kun festarin tiedottaja Tiia Lappalainen ohjaa minut sivuhoneeseen jossa on pressille katettu kahvia ja pullaa. Pulla on tahmean herkullinen ja kahvi päivän ensimmäinen /huokaus/. Samalla tulee käteltyä Jorma Uotista, Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellista johtajaa. En keksi mitään fiksua sanottavaa, ja Uotisen ympärillä on muutenkin tunkua, joten lompsin takaisin yleisötilaan. Pressitilaisuudessa Uotinen haastattelee muun muassa Trocksien (Les Ballets Trockadero de Monte Carlo) taiteellista johtajaa Tory Dobrinia, ja Tero Saarinen Company:n Tero Saarista. Lähden ennen kuin pressi päättyy koska vastapäätä on kerääntynyt jo väkeä ulkolavan eteen, ja haluan varmistaa itselleni hyvän paikan. Kansallisbaletin kesäkiertueen viimeinen esitys avaa samalla festivaalin.

Yleisöä tuhatkunta, aurinko porottaa ja kaupunginjohtaja ei ole "lyhyestä virsi kaunis" - tyyppiä, mutta hänen ja Uotisen puheitten jälkeen Kansallisbaletin Teemu Tainio aloittaa juonnon ja tanssijat pääsevät yleisön iloksi vihdoin lavalle. Show alkaa juhlavasti Wienin Uudenvuoden konsertin balettiosuutta muistuttavalla valssilla, ja jatkuu viihdyttävällä koosteella baletin menneestä ja tulevasta repertuaarista: Bajadeerin Pas d'action, Joutsenlammen neljän joutsenen tanssi, "nilkkarengas" - pas de deux muumibaletista, ote Marjo Kuuselan Seitsemästä Veljeksestä, "uni" - pas de deux ja kansantanssit Lumikuningattaresta, kohtaus Pähkinäsärkijästä, pupujen tanssi Kaunottaresta ja hirviöstä, variaatio ja pas de deux Le Corsairesta, variaatio Paquitasta, kaksi nykytanssillista biisiä ja kesäkiertueilla perinteisesti nähty Don Quijoten Fandago (kor. Patrice Bart). Oiskohan se ollut siinä. Lopuksi vielä yhteiset jamit yleisön kanssa. Kansallisbaletin kesäkiertue on promokiertue, ilmaisia maistiaisia tarjoava show - mutta se täyttää tehtävänsä: vie balettia sinne missä sitä harvoin nähdään livenä, ja houkuttelee näkemään lisää.

Yritin ottaa mahdollisimman paljon kuvia, mutta kuvaamisen kanssa käy helposti niin että näkee kaiken vain kameran näytön kautta... Joten kaikista biiseistä ei ole otoksia jaettavaksi - mikä ei siis tarkoita ettenkö olisi pitänyt näkemästäni! Päinvastoin, aurinko poltti niskan ja rinnustan punaiseksi koska en malttanut siirtyä paikaltani. Aurinkokuninkaalta terveisiä.Pupujen jamit. Baletista Kaunotar ja hirviö, koreografia Javier Torres. Mainio puvustus on nerokkaan Erika Turusen käsialaa.


Pienten joutsenten tanssi. Ensimmäinen joutsen vasemmalta: Emmi Karmitsa, toinen Suvi Honkanen.
Tässä yhteydessä on pakko mainita että näin samana iltana Trocksien hulvattoman version tästä ikonisesta klassikosta - mutta siitä lisää toisessa postauksessa :).


Muumipeikko ja Niiskuneiti, takana yksi lihansyöjäkasveista. En osaa kertoa ketkä onnekkaat pääsivät helteisenä päivänä näihin saunapukuihin... Puvut ovat muuten "virallisia" muumipukuja, eivätkä suunniteltu ensisijaistesti tanssia varten. Ihmeen sulavasti tanssijat näissä kuitenkin liikkuivat!


Florian Modan ja Evgenija Pleškovà, pas de deux Bajadeerista. Florian on baletin kuorolaisia, mutta on tanssinut jo vaativia solistirooleja. Evgenijan soisi näkevän jo isommissa tehtävissä, en oikeastaan tiedä mistä kiikastaa. Hänellä on upeat linjat, teknista osaamista ja viehättävää läsnäoloa. Ehkä aika on pian kypsä? Oikealla: Aina yhtä ihastuttava ja sulavasti tanssiva Linda Haakana (koreografia Marjo Kuusela).


Sara Antikainen (vasemmalla) ja Suvi Honkanen. Säteilevä Sara tanssi variaation Paquitasta - ja nautti ilmiselvästi Matkustajasataman aurinkoisesta ja lämpimästä tunnelmasta. Suloinen Suvi esitti variaation Le Corsairesta yhdessä Alfio Dragon kanssa. Suvin näin muuten viimeksi Helsingin kansainvälisessä balettikilpailussa (Helsinki IBC), jossa hän ainoana suomalaisena selvitti tiensä finaaliin.

The Moment

Ja kaiken hulinan keskellä Eun Ji Ha:n herkkä tulkinta. Miten joku osaakin uppoutua niin täydellisesti rooliinsa... Tykkään tästä kuvasta hyvin paljon, ja olen todella iloinen että onistuin painamaan laukasinta just oikealla hetkellä! 

No comments:

Post a Comment