10.8.11

Tanssien syksyyn

Tänään en luovuttanut. En vaikka räksyttävät koirat ja yöllinen remontti-reiska valvottivat vielä puolenyön jälkeen ja heräsin sen takia pää sumussa ainakin kolmen tunnin univajeella. Töihin oli pakko mennä vaikka nukkuis seisaltaan, mutta onneksi tanssi on vapaa-ehtoista vapaa-aikaa. Jos ei halua tai jaksa, voi tehdä aina jotain muuta. Pakkasin silti kamat mukaan, kun olen vielä hengissä eikä luitakaan ole poikki. Tanssi on mun työpäivän jälkeinen palkinto, balettiin hurahtaneen herkkua. Miksi mä siitä luopuisin?

Työmatkalla huomasin että avain oli jäänyt kotiin. Mietin kuumeisesti miten ehtisin töistä ennen kello neljää kotiin oven-avausta vastaan. Yhtään myöhemmin, niin maksu nousee 45:een euroon, enkä ehtis myöskään klo 16.30 alkavaan balettiin. Vajaan tunnin kotimatka olis pakkoa ehtiä kolmessa vartissa! Joten ei muuta kuin juosten junalle ja junasta juosten Kamppiin - jossa sain odottaa melkein 10 hermostuttavaa minuuttia. Päätin taktikoida ja ottaa toisen bussin, jos vaikka voittaisin muutaman minsan juoksemalla 8 minuutin kävelymatkan kotiin. Olin lopulta vain 5 minsaa myöhässä ja huoltomies (komea sellainen) odotti jo ovella - annoin rahat käteen ja pääsin sisään. Kaiken hikisen juoksemisen jälkeen oli pakko vaihtaa vaatteet ja ehdin just juosta takasin kaupunkiin lähtevään bussin. Kampissa klo 16:20, 10 minsaa aikaa ehtiä Footlightiin ja vaihtaa vaatteet.

Footlight, sali Mansku3 - pienempi mutta silti kiva!

Olin valmiina lasioven takana kun porukka teki ensimmäistä lämmittelysarjaa (pois päin tangosta, isot pliét kuudennessa ja tokassa plus selän rullauksia), ja hipsin sisään heti sen jälkeen. Huh. Moni mun tanssikamuistakin olisi tehnyt toisin ja jäänyt kotiin, mutta mä en luovuttanut! Jos on mahdollisus päästä tanssimaan, epäsuotuisat olosuhteet ei paina mun vaa'assa yhtään mitään. Olen joskus tullut tunnille suoraan reissusta, jättänyt vain matkalaukun säilöön. Olen naurannut reittioppaan matka-ajoille - tiedän kaikki koti-työ-tanssikoulu -reitit minuutilleen. Sanoinko jo että hullun hommaa? :))  Onks kukaan teistä nähnyt erityistä vaivaa päästäksen tunneille? Uhmannut säitä ja aikatauluja?

Mutta oli se kuulkaas sen arvoista! Meillä oli ihanan tanssilliset, nopeat ja isosti liikkuvat keskilattiasarjat. Olen tykännyt tosi paljon meidän kesäijaisen Silvian tunneista, ja nauttinut siitä että meidän on tanssittava ikään kuin olisimme oikeasti lavalla, elävän yleisön edessä. Katse, pään asento, ylävartalon käyttö - siis se kuulu épaulemant - on tässä tosi oleellista. Tanssin ei pidä olla latteaa, vaan sitä pitää miettiä minkälaisen liikkuvan kuvan itsestään antaa. Kun esim käänytään yleisöstä poispäin, minne jää pää ja katse? Baletti tarjoaa tästä monenlaisia sääntöjä (katse käteen / poispäin riippuen onko ecarté vai effacé jne..), mutta tässä liikutaan kirjaan kirjoitettujen sääntöjen ulkopuolella. Tanssi kun ei koostu peräkkäisistä poseerauksista, vaan jokainen hetki ja siirtymä on yhtä hieno ja jännittävä..

Yhtä lailla tärkeää on "tuntea" muut tanssijat ympärillä, eli tanssia yhtenä ryhmänä. Sitä voisi luulla että baletti on yksilölaji, mutta ei. Paitsi että jokaisen kuuluu ryhmittäytyä niin että kaikilla on yhtä hyvin tilaa tanssia, pitää myös liikkuessa tiedostaa muitten kulkureitit ja rytmilliset ajoitukset. Musiikkia voi fraseerata eri tavoin, mutta ryhmän pitää silti löytää yhteinen harmonia. Enkä tarkoita nyt pelkästään tahtien laskemista, vaan musiikin sävyjen tulkintaa..

Tulen kyllä kaipaamaan näitä Silvian tunteja, ja toivon että hän voisi jatkossakin opettaa edes kerran viikossa. Tyyli on sopivasti erilainen, ja se tasapainottaisi ja tukisi kivasti mun muita tunteja (vaikka pidän niistäkin ihan sikana). Samalla olen kuiteskin ihan intona kun ensi viikolla alkaa uusi lukukausi, ja omat vakiopet Gabriella ja Marie-Pierre palaavat lomilta. Yay! Jonnekin tänne sen jo kirjoitin, mutta olen siis ilmoittautunut viidelle tunnille, kolmena päivänä viikossa. Tasot J2 - J3 ja pointea siihen päälle. Mietin kyllä miten sopeudun takaisin kolmeen treenipäivään kun olen nyt kesällä käynyt viidesti viikossa..

Footlight, sali Mansku 1 - isoin ja kaunein, tahtoo baletit tänne!

Mites teidän lukkarit, tavoitteet ja suunnitelmat?

P.S. Footlightin lukkarissa näkyy että M-P:n alkeis- ja perustasot ovat jo täynnä. En tiedä miten Gabriellan (tai muitten) tunnit, mutta kannattaa silti ilmoittautua pikaisesti.

29 comments:

 1. Sä oot kyllä Johanna ihan uskomaton! Mä luen tämän uudestaan sitten joskus kun työt alkaa ja kiire painaa päälle ja alan miettiä, että jaksanko lähteä tangon ääreen. Sä tsemppaat esimerkilläsi, ja näillä kirjotuksilla, meidät kaikki parempiin suorituksiin, kiitos siitä!

  ReplyDelete
 2. Hyvä että ehdit tunnille kuitenkin! Ja hyvä että näit vaivaa, ajattele miten hulluna olis harmittanut olla kotona kun kello käy 16.30...
  Mä olen joskus kiikuttanut lapset tanssikoulun aulaan odottamaan ja mies tai mummu on hakenut heidät siitä, kun on mennyt aikataulut vähän tiukille :)

  Mäkin tykkäsin Silvian tunneissa tanssillisuudesta ja siitä että kaikki askeleet ei oo vaan sitä tasapaksua viikuuseekaa samalla intensiteetillä ja dynamiikalla, vaan keskellä sarjaa on aksentteja ja pehmeämpiä kohtia.

  Mulla alkaa vakkarikoulussa maanantaina tunnit, mulla on sitten kolme balettituntia viikossa ja lisäksi aion mennä yleisön pyynnöstä teinien streettitunnille kerran viikossa :) Mies sitä kevätnäytöksen jälkeen ehdotti, ja mikäs siinä, olenhan mä aikoinani tanssinut vaikka mitä eikä noi streetlajitkaan ihan vieraita ole. Voisin kuvitella että olis hyppyjen ja ihan kestävyyden kannalta hyvää treeniä. Opettajakin lupasi että huolii mut sinne vaikka musta sais kyllä iän puolesta jo kaksi teini-ikäistä ;)

  Lisäksi mulla on mahdollisuus käydä silloin tällöin baletin alkeistunnilla, voisin ehkä mahdollisesti tehdä ainakin tangon kärjillä. Meillä kun on semmoinen erikoinen kuukausimaksusysteemi, että toisinaan jää ikäänkuin käyttämättömiä tunteja, joilla voi sitten kohtalaisen vapaasti vierailla omaa tasoa vastaavilla tai alemmilla tunneilla.

  ReplyDelete
 3. Olis kyllä tosi kiva, jos M-P:lla olis J1 tai ees J2, olisin ottanut sen, jos suinkin olis sopinut kalenteriin opintojen osalta. Mutta eipä auta, toivottavasti kevääksi tulis joku "välitason" tunti tai M-P opettais vielä ens vuonna!

  ReplyDelete
 4. Ja piti vielä kommentoida tuohon sun aikatauluralliin, että kunnioitettava suoritus, mä en olis ehkä kyennyt enää kotoa lähtemään uusiksi. :)

  ReplyDelete
 5. Hee, ihailtava suoritus! :)

  ReplyDelete
 6. Hei kaikki!

  Pakko kyllä myöntää että se oli ihan rajalla.. En siis harrastais moista kilpajuoksua ihan minkä tahansa balettitunnin takia! Tässä tapauksessa tiesin että hyvää on luvassa, ja että kotiin jäämisen mukavuus ei olis voittanut menetetyn tanssitreenin harmitusta.

  Aija - jes, luovuutta tarvitaan aikataulujen yhteen sovittamisessa! :)

  ReplyDelete
 7. Anni - aina sitä on tyytyväinen jos tunnille on päässyt, vaikka lähteminen onkin joskus työn takaa.. Tilaisuuksia on kuitenkin niin rajallisesti, ja 60-90 minuutin treeni on loppujen lopuksi aika lyhyt aika.

  Se onkin musta jännää, miten tanssiessa aika kuluu ihan eri lailla.. Toisaalta treeni on hetkessä ohi, ja toisaalta jokainen hetki merkkaa,you know? :)

  Toivottavsti pääset syksyllä kaikille haluamillesi tunneille!

  ReplyDelete
 8. @JV - mietin just, että mikset tulisi M-P:n J3-tasolle? Ottaen huomioon sun kokemuksen,saisit kyllä äkkiä taas juonesta kiinni! Pitkän tauon jälkeen aloittaminen on rankkaa anyway, oli se sitten J2 tai J3.. M-P on sitä paitsi niin ystävällinen , kyllä se antaa sulle armoa ;)

  Toivon minäkin että M-P jatkaa mahd pitkään. Alunperin miehensä KG:n soppari oli kesään 2012 asti, mutta sitähän on jatkettu kahdella vuodella. Niin että Suomessa vielä seuraavat 3 v.. Ja M-P kuuluu nyt myös vakiopettajiin, sen sijan että sijastaisi G:tä. Eli ilmeisesti hän on viihtynyt meidän kanssa :)

  ReplyDelete
 9. Kaunis kiitos Johanna aivan fantastisesta blogistasi, jota olen tiiviisti seurannut jo vuoden päivät. Itse olen baletin rakastaja, joka uskaltautui alkeistunneille vasta kolmekymppisenä. Nyt olen tanssinut kolmisen vuotta, vuoden kärkitossuilla. Viime vuoden kävin HTO:lla EM:n kahdella j1:lla, lattiatangossa, AN:n alk 2:lla sekä kärkitossuilla ihanan TV:n alk1:lla. En ole luonnostani lahjakas baletissa oikein missään suhteessa (paitsi sisäisessä intohimossa balettiin ja lyyrisen kauneuden & eteerisyyden suurensuuressa arvostamisessa!); esimerkiksi venymisessä ja venytyksissä saan tehdä paljon töitä myös kotona (Kroppa fysioterapeutti on ollut huikea; Sinisalo on vau!).

  Kiitos Johanna Sinun, olen ilmoittautunut syksyksi HTO:n j1:n ja parin (kärjillä tekemäni) alk2:n lisäksi F:iin Gabriellan j1:lle (liian vaikea kun uusi ope?!) ja ihanimman M-P:n pt:lle (kävin keväällä kokeilemassa hänen tuntiaan; aivan käsittämätön taikavoima, suloisuus, eloisuus, myönteisyys - yhdistettynä täydelliseen taitoon ja kauneuteen!!!). Gabriellalta etsin puhtautta, lyyrisyyttä, pehmeyttä - jota esim. muuten niin ihanassa EM:ssa olen jäänyt kaipaamaan.

  M-P:n pointti olisi haaveitteni täyttymys, mutten uskalla tulla tuolle pt-tason tunnillenne vielä; kärjillä pääsen pliestä melko hyvin ponnistamaan yhdelle jalalle (toinen jalka korkeassa passessa) ja helpot sarjat (esim. b.bourree) keskilattialla onnistuvat, samoin kahden jalan piruetit. Mutta että pääsisin suoraan yhdeltä jalalta nousemaan kärjelle, ilman plieta tai hypähdystä tai astumatta suoraan kärjelle... vasta haikea haave! Käytän GM:n tossuja ja nyt pelkäänkin, ovatko nilkkani jääneet vahvistumatta tarpeeksi... Voih, koska olen niin nauttinut GM:ta (vaikka toisen jalan varpaat puutuvat yli 60 min tunneilla)... täytynee vain jatkaa harjoituksia!

  Kiitos vielä kerran Johanna upeasta inspiraatiostasi!!! Olet esimerkki varmasti todella monelle! Ja anteeksi tämä pitkä vuodatus :-)

  Suloista balettisyksyä Sinulle Johanna! Aurinkoisin tervehdyksin, Iiris

  ReplyDelete
 10. Kiitos, Iiris, kauniista palautteestasi. :)

  G:n J1 alkaa näin syksyllä alusta, ja opettajalla on tapana ensin katsoa ketä tunnilla käy, mikä yleinen taso on - ja suunnittelee tunnit sitten sen mukaan. Tyyli hänellä on varmasti erilainen kuin EM:lla, mutta varaudu myös siihen että hän on melko tiukka ja vaativa, toki aina kannustavassa mielessä. Hän saattaa tulla korjaamaan asioita, joita ei ajatellut olevan pielessä alunperinkään!

  Baletin opiskelu on kuitenkin jatkuva opintomatka. Kun yhden asian saa suht kohdalleen, tuleekin jo seuraava haaste vastaan. Se onkin yksi syy miksen ikinä kyllästy balettiin! :)

  Tsemppiä syksyn tunneille!

  ReplyDelete
 11. Hauska postaus!
  Viisi tuntia balettia viikossa kuulostaa mahtavalta! Itselläni on vain kolme.. Mutta toivottavasti edes jonkinlaista kehitystä siinäkin pääsisi tapahtumaan:)

  - M

  ReplyDelete
 12. Hei M!

  No, mulla on noi 5 tuntia kolmena päivänä, pointe-harkat ovat tekniikka-tuntien jatkeena. 150 minsaa putkeen tuntuu kyllä jo mun kropassa.. Silti haluaisin vielä ainakin yhden päivän lisää! Hurahtanut, jep.

  Kolme kertaa viikossa on kuiteskin hyvä määrä. Kahdella pystyy just pitään tasoa yllä, mutta kolmella oikeasti jo kehittyy ja edistyy!

  Tsemppiä sulle :)

  p.s. millä tunneilla/tasoilla käyt? Jos haluat kertoa..

  ReplyDelete
 13. Joo kyllä kahden 75min tunnin peräkkäin tekeminen on ihan kunnon suoritus! Varsinkin jos tunti on nopeatempoinen. Lihaksissa tuntuu ja niin pitääkin. Tietää ainakin tehneensä jotain ;)
  Kiva kuulla, että kolmella tunnilla tapahtuisi jo kehitystäkin. Itse sitä ei niin aina huomaakaan. Käyn tällä hetkellä alkeet2, perus1 ja perus3 (viimeinen tehdään kärjillä) tunneilla. Lisäksi minulla on kaksi tuntia jazzia viikossa.

  Kiitos paljon tsemppauksesta! Kivaa tanssisyksyä sinullekin ja kiitokset vielä todella ispiroivasta blogista:)

  - M

  ReplyDelete
 14. Hei!
  Toivottavasti sopii, että vinkkaan täällä omasta balettiaiheisesta blogistani! :)

  http://tanssientaivaaseen.blogspot.com/

  ReplyDelete
 15. Mun piti sulta kysyä, että kun etsit niitä täydellisiä kärkitossuja, niin onko sulle tullut koskaan mieleen hankkia GM:n tossut? Vai oletko periaatteesta vastaan?

  ReplyDelete
 16. Hei Maria!

  Sopii kyllä :) Kivaa kun tulee uusia kirjoituksia ja näkökulmia lisää!

  ReplyDelete
 17. Hei Anonyymi!

  En ole periaatteessa vastaan. Sovitin GM:t jalkaan Footlightin liikkeessä, mutta jotenkin ei oikein natsannut. Ei kyllä auttanut asiaa että siellä ei ollut mulle valmista kokoa.. Hinta on mulle sitä paitsi aika kova, vaikka kestävätkin käytössä pidempään.

  Kokeilen joskus myöhemmin uudestaan. Mutta mulle tossun merkki ei tosiaan ole se ratkaiseva tekijä!

  ReplyDelete
 18. Hei ja kiitos ihanasta blogista! :)
  Ajattelin vain kysäistä onko sulla mitään kokemusta/tuttujen kokemuksia Aleksanterinteatterilla toimivasta Lumoavan tanssin keskuksesta? Kävin siellä keväällä alkeiskurssilla ja lyhyemmän alkeisjatkon ja tykkäsin kovasti, mutta olen alkanut miettimään pidetäänkö paikan opetusta kenties jotenkin huonompitasoisena kuin juuri esim Footlightin tai HTO:n, kun en ole missään aikuisbalettiblogeissa juuri kuullut Lumoavan tanssin keskuksesta puhuttavan. Katselin syksyn tunteja ja jälleen parhaiten omaan kalenteriin parhaiten sopiva tunti löytyisi nimenomaan tuolta (brasilialaisen ammattiballerina Carmen Nunesin tunti, oli keväällä meillä kerran sijaisena ja pidin todella paljon). Ymmärrän tietenkin että M-P:n kaltainen pääroolitanssija on asia ihan erikseen (harmittaa hirveästi että syksyn alkeisjatko on liian aikasin itselle!), mutta jos nyt puhutaan muista opettajista?

  ReplyDelete
 19. Hei Minttu!

  Mulla ei valitettavasti ole omakohtaista kokemusta. Aleksanterissa olen käynyt vain Tanssivintin tunneilla. Ajattelin joskus kokeilla, mutta heillä ei tainnut olla kertalippuja? En tykkää sitoutua lukukausittain, ellen tiedä mitä on luvassa/tulossa.

  Koululla on ehkä hieman "aikuisbaletin" maine, mikä ei missään nimessä tarvitse olla huono asia! Se riippuun ihan siitä minkälaisia tavoitteita ja valmiuksia löytyy, sekä opella että oppilailla. Muutenhan "aikuisbalettia" pidetään helpotettuna balettina, ja sillekin on oma tilauksensa.

  En kuitenkaan osaa sanoa, tekis mieli ottaa selvää. Nunes ei ole mulle tuttu, mutta voin kyllä kysellä.. Jos hänellä on klassisen baletin ammattikokemusta ja tykkää opettaa, niin ei kauhean huonoa voi olla :)

  M-P on tietenkin huippu, mutta ei hänkään opeta kuin kerran viikossa.. Gabriella on toinen loisto-ope, kannustava ja todella vaativa. Tiukka ja korjaa paljon, mutta siellä kyllä oppii!

  Opistolla myös Jane S.on aika pidetty, ja itse tykkäsin siellä Laura P:n tunneista. Hyviä opettajia on siis kaikille riittämin :)

  ReplyDelete
 20. Kiitos vastauksesta! :)

  Lumoavan tanssin keskuksella ei taida olla varsinaisia kertalippuja, mutta jokaisella kurssilla voi käydä kerran "kokeilutunnilla", muistaakseni vain n. viiden euron hintaan! Eli kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa!
  Keskukselta löytyy normaalien tuntien lisäksi myös "Pehmeä aikuisbaletti", joten voisin kyllä kuvitella että nuo perustunnit vastaavat ihan muita vastaavia? Kärkkärituntejakin kuitenkin löytyy.
  Kumpikaan aikaisemmista opettajistani (Mervi Keskinen ja Tanja Eloranta) ei näköjään alkavalla lukukaudella enää tuolla opeta, mutta heidän tunneistaan voisin sanoa, että mielestäni itse tuntien sisältö tuntui alkeistasoksi ihan sopivan haastavalta (omaan aiempaa liikuntataustaa, hyvän rytmitajun ja venyttelen ahkerasti) ja opettajat mukavilta, mutta jäin kaipaamaan juuri yksilöllisiä korjauksia. Ja ehkä opettajien omasta liikekielestäkin puuttui sellaista "vau"-faktoria, millaista taas esimerkiksi Carmenilta löytyi!
  Kirsi Keisasen korvaustunneilla kävin pariin kertaan, mutta en oikein tykännyt tämän opetustyylistä ja esim. tavasta soittaa välillä kevyttä musiikkia tunneilla.

  Gabriellan perustaso voisi ehkä istuakin aikatauluuni! Se näkyy kuitenkin alkaneen jo tänään, ehtiiköhän mukaan vielä vähän myöhässä? Ottaisin mielelläni enemmän tunteja viikossa, mutta en asu Helsingissä joten matkakuluja kertyisi turhan paljon, ja töistä en ehdi saman illan useammille tunneille. Olen katsellut myös hieman lähempänä olevan Keravan tanssiopiston tunteja (joita löytyy alkeet ja alkeisjatko -tasoilta), mutta niistä et varmaan ainakaan osaa sanoa mitään?

  ReplyDelete
 21. Hei taas!

  Kävin katsomassa Lumoavan lukkaria tarkemmin, mutta sopivin taso menee päällekkäin G:n J3 ja pointe tuntien kanssa. Voisin käydä kokeilemassa keskiviikkona Nunesin J1-tasoa, mutta tulee kyllä kova kiire töistä. Häenllä on kyllä sellaista taustaa ettää kiinostaa testata tuntia :)

  Keravasta ei ole omia kokemuksia, mutta vaikuttaa ihan hyvältä. Aikuisille ei ole jatkotason opetusta, mutta ehkä edistyneempi saa käydä myös nuorempien tunneilla, en tiedä.. Koulu keskittyy baletin opetuksessa selvästi nuoriin. Menisin kuitenkin kokeilemaan!

  Gabriellan pt-tasolle ehdit kyllä vielä mukaan. Siellä oli eilen aika paljon väkeä, mutta tunti ei ole virallisesti täynnä. Voit kokeilla tuntia yhden kerran 8 euron koelipulla.

  Toivottavasti saat kivan ja tehokkaan lukkarin kasaan!

  ReplyDelete
 22. Kyselisin kärkitossuista. Mistä tietää ovatko tossut liian pienet? Ostin pariviikkoa sitten uudet tossut ja löysin aika hyvän mallin, joka istuu hyvin jalkaani, mutta aloin epäilemään onko tossu kuitenkin liian pieni pituudeltaan. Aivan normaalisti seistessä tossu tuntuu todella hyvältä, mutta pointeen mennessä isovarvas ottaa tossun kärkeen pahan tuntuisesti. Onko tossu silloin liian pieni? Tai kuinka paljon tossun "kuuluu sattua"? Isovarpaani on aika pitkä ja paljon vahvempi verrattuna muihin varpaisiin. Tossu taas on oikeastaan juuri jalkani kokoinen. Pitäisikö sitä tyhjää tilaa sitten jäädä vai ei? En ole vielä ommellut nauhoja ja kuminauhoja kiinni. Jos se sitten vaikuttaisi asiaan ja varpaat pääsisivät liikaa kärkeen kun kantapäässä ei ole kummaria.. Olen nyt vain paniikissa asian kanssa, kun en tiedä pitäisikö tossut kiikuttaa takaisin kauppaan vai alanko jo pehmittää niitä kovaa kyytiä. Osaisitko auttaa?

  - Viola

  ReplyDelete
 23. Tai oikeastaan aloin epäilemään, että onkohan tossu kokonaan väärän mallinen. En usko, että isovarpaalle pitäisi kuitenkaan näin suurta painetta tulla. Jalkani on muuten todella kapea ja pitkä ja varpaani "egyptiläis malliset". Siksiköhän jalka valahtaa tossussa kärkeen ja luonnollisesti tuo pisin varvas joutuu kannattelemaan koko painon itsellään. Kannattaako tossu vain vuorata esimerkiksi villalla ja kestää isovarpaan paine? Onko tämä vain jalkani ongelma, jonka kanssa on elettävä?

  Miltä tilanne sinun mielestäsi kuulostaisi epäselvien selitysteni pohjalta?

  - Viola (edelleen :D )

  ReplyDelete
 24. Hei Viola!

  Kokeile ensin seistä normaalisti 6.asennossa, eli molemmat jalat eteen. Tee kunnon plié (kantapäät maassa). Tässä kohtaa varpaat osuvat tossun kärkeen, mutta jos menevät vähänkin mutkalle on tossu liian lyhyt.

  Jos valut tossussa liikaa alaspäin, on malli liian leveä. Tossun boksin on tarkoitus tukea jalkaterää just tuon valumisen estämiseksi.

  Pitkä isovarvas ja egyptiläinen jalan muoto on kyllä hankalampi.. Tossun pitää olla saman muotoinen, se ei siis saa olla edestä neliömäinen, vaan ns "tapered" eli oisko suomeksi kaartuva.

  Pituus pitää katsoa isovarpaan mukaan, ja sitten sun on varmaan laitettava pehmustetta seuraavan varpaan alle. Meikkisienestä saa hyvin leikattua sopivaa.

  ENNEN kuin teet yhtään mitään tossuillesi, vie ne omalle opettajalle ja kysy rohkeasti mielipidettä. Jos hän katsoo että on väärä, mene vaihtamaan. Pyydä ope mukaan jos onnistuu.

  Et muuten kertonut mallia, se kyllä kiinnostaisi. Ja ovatko tossut ekat / ja kuinka kauan ja kuinka paljon olet tehnyt..

  t. Johanna

  ReplyDelete
 25. Kiitos neuvoista!

  Tossut ovat ensimmäiseni ja siksi onkin hankalaa miettiä, miltä tossujen pitäisi ja ei pitäisi tuntua. Mutta ehkä malli tosiaan on liian leveä ja varpaat valuvat liikaa kärkeen. Varpaisiin sattuu todella paljon jo vain pointessa käymisen jälkeen (ja miksi en huomannut tätä jo kaupasssa? :D) Tanssikaupan sovittaja oli mielestäni aivan osaava, mutta sovitustilanteessa en jotenkin osannut keskittyä kaikkeen oleelliseen ja siksi luultavasti tuon isovarpaan ongelmankin noteerasin vasta kotona tossuja rauhassa sovitellessa. Ja tossu on Blochin Triomphe B pohjalla.
  Niin ja sitten vielä lisäkysymys! Muistaakseni olen blogistasi lukenut, että olet käyttänyt näitä Blochin TMT-pohjaisia tossuja (eli näitä kylmällä ja kuumalla muokattavia tossuja..) Mitä pidit kyseisistä tossuista?

  - Viola

  ReplyDelete
 26. Hei taas Viola!

  Kun tossut ovat todellakin ekat, open pitäisi hyväksyä ne ennen käyttöönottoa. Se on ihan yleinen tapa jos ope ei ole sovituksessa mukana. Tietenkin sovittajan pitää osata työnsä, mutta kuten sanoit on vaikea tietää miltä pitää mistäkin tuntua ja mikä on normaalia..

  Sovititko muuten pehmusteiden kera? Jos kyllä, tarvit samat pehmusteet itsellesi. Jos ei, ongelma voi olla siinä. Esim Bunheadin ouch pouchit tekevät tossut mukavamman käytössä, mutta tossusta tulee sitten myös hieman ahtaampi. Eli jos haluaa käyttää pehmusteita, ne pitää aina laittaa jo sovituksessa jalkaan.

  Ennen sisäänajoa uudet tossut ovat joka tapauksessa epämukavat. Kun saat tossuille open siunauksen, pyydä samalla näyttää miten pääset alkuun!

  Blochin Triomph taitaa olla poistunut vakiomallistosta, nykyään esim Serenade, Suprima ja Balance European ovat Blochin tossuista suosituimmat. Mutta tärkein on tietenkin löytää omaan jalkaan hyvä :)

  Blochin TMT on aika ovela.. Toimii ihan hyvin, ohjeet ovat selkeät. Tossuista saa heti muokattua vähän enemmän oman jalan muotoiset, ja sitä voi toistaa myöhemmin uudestaankin. Kestävät myös käytössä pidempään. Tosin vaihdoin nyt tossumallia, ja Balancessa ei ainakaan vielä ole TMT-tä saatavilla.

  ReplyDelete
 27. Heissan!

  Violalla kuulostaa olevan ihan samanlainen jalka kuin mulla, tosin mä en käy vielä pointe-tunneilla mutta olen joskus huvikseni sovitellut erilaisia tossuja kaupassa. Kaikki tuntuivat olevan liian leveitä tai sitten ei ollut tarpeeksi isoa kokoa, kengännumeroni on 40-41... Mulla ei ole kyllä mitään kiirettä pointeen muutenkaan, mutta kiinnostaa kuulla mikä tossu Violalle lopulta sopii! YO-liikunnan tunneilla osa teki lopputunnin kärjillä ja siellä yhdellä tytöllä oli uudet tosi kapean näköiset Gaynor Mindenit. Ulkomitoista tuskin voi paljoakaan sanoa, mutta ne näytti siltä että mullakin voisi olla toivoa.

  Syyskauden avaus on mennyt osaltani flunssassa, kyllä ottaa päähän!! Mulla olis ollut ma, ti ja ke tunnit... Mutta ei muuta kuin korvaustuntien jatkoksi, niitä on tällä hetkellä kymmenisen kappaletta ja tavallisia viikkotunteja on 4 koko syyskaudelle. Tähän kun lisätään uudet duunikuviot sekä mahdollinen muutto syksymmällä, niin voipi olla että meitsi tanssii koko kevään korvauslapuilla. Katsoin lukkarista, että käyn korvaamassa ehkä myös pilateksessa sekä mahdollisesti jazzissa/showssa. Ärsyttää niin paljon, että mulle ei ole G:n tuntia perjantaina! Mihin jäi perustaso, kysyn vaan! Onhan se toki niin, että siinä on hänellä pitkä ilta muiden tasojen parissa ja pt-tunteja on muuten oikein hyvä valikoima, nyt vaan en saa yhtään tuntia samalle opettajalle. Myöhemmin syksyllä ja kevätpuolella voi sitten käydä ihan hyvin alkeistunneillakin ja miksei nytkin tietty, se on hyvää tekniikkatreeniä. Jotenkin tuntuu, että perusasiat häviävät jonnekin aina kun tulee uutta, vaikka kyse on luultavasti siitä, että tieto lisää tuskaa.

  Hyvää tanssisyksyn alkua kaikille!

  ReplyDelete
 28. Kokeilin tossuja kyllä samoilla pehmusteilla, jotka sitten ostinkin.. Siitä ei ainakaan ongelma siis johdu. Ajattelin maanantaina kiikuttaa tossut takaisin kauppaan ja kertoa myyjälle ongelmani. Jos hän sitten osaisi vielä muita tossuja kokeiluttaa. Tiistaina olisi sitten oma tuntikin, jossa opettaja voisi myös tossut tsekata. Kiitos paljon, kun jaksoit paneutua ongelmaani Johanna :)! Niin ja sitten vielä tuosta tossujen pehmittämisestä, että alamme pehmittämään tossuja yhdessä open kanssa sitten kun kaikki ryhmässä olevat ovat tossunsa saaneet. Harjoittelemme aluksi vain 15min tunnin lopusta.

  Anna, noita mainitsemiaisa Gaynorin tossuja olisi hienoa päästä kokeilemaan, mutta koska asun täällä aika kaukana pohjoisessa en tiedä mistä niitä saisin käsiini. Kaupungissani on yksi tanssikauppa (jossa myydään vain Blochin tossuja) ja siitä seuraava lähin noin kolmen tunnin matkan päässä. Sinne yritän tänä viikonloppuna pyrkiä, mutta olen kuullut että kaupan sovittaja on erittäin asioista tietämätön, joten en sitten tiedä mitä riemua siitäkään sitten on :D. Kun en itse osaa oikeanlaisia tossuja vielä valita. Huh! Olisipa ihanaa päästä esimerkiksi Helsinkiin sovittelemaan tossuja. Voin kyllä sitten kertoa täällä, mihin tossuihin lopulta päädyin.. Jos se muita hoikka- ja pitkäjalkaisia avittaisi;)

  - Viola

  ReplyDelete
 29. Kapea- ja pitkäjalkaisena voin sanoa että eipä niitä tossuja kovin helposti Helsingistäkään löydy :/ Tosi monet kaupat pitää isommista kokonumeroista vain leveämpiä tossuja valikoimissaan, vaikka valmistajilla kyllä olisi tarjolla kapeitakin. Kannattaa kysyä jos kauppaan voisi tilata sopivan kokoiset tossut, jos muuten sopiva malli sattuu löytymään.

  ReplyDelete