19.11.11

Sleeping Beauty

Nyt sunnuntaina olisi todella hieno tilaisuus nähdä elokuvateatterissa Prinsessa Ruusunen livenä uudelleen avatun Bolshoin lavalta! Päärooleissa tanssivat kaiken lisäksi todelliset huiput: upea Svetlana Zakharova ja American Ballet Teatterista itään loikannut loistava David Hallberg (videossa alla). Tätä näytöstä ollaan maailmalla odotettu, ainakin kaikissa balettiin liittyvissä facebook-päivityksissä ja tweeteissä siitä kohistaan.. Minä sen sijan jätin oman lippuni ostamatta! Olin tässä asiassa ihan Ruusunen, koko viime viikko on mennyt syvä-unessa, silloinkin kun olen ollut valveilla.Tiistaina meni vielä hyvin, mulla oli vapaa ja sain nukkua riittävän pitkään. Illan baletti-tunnit Marie-Pierren kanssa olivat taas ihan huiput. Ihanan liikkuva tanko - ja me saimme todella heittäytyä (kunhan jalat olivat auki, ja peppu pysyi alhaalla jne.. ;)! Osa sarjoista olivat aika nopeita, mutta aivot olivat sillä kertaa mukaan juonessa. Tankoon päin sujui myös yksi fouetté pirtsa tuplana, ihan itsestään. Sitä ei tehty sarjassa (teimme vain degagén sivulle, plie ja ylös passé retiré asentoon), mutta kokeilin äkkiä sarjojen välissä. Se on hassua, mutta kun ei yritä liikaa onnistuukin usein paljon paremmin!

Keskellä kun hypittiin isot grand jetét (grand pas de chat developpé) sain tärkeän korjauksen: kun ponnistin tombé pas de bourrén jälkeen ilmaan, ponnistava jalka oli ihan juoksuasennossa - sisäänpäin! Ääks! Opettaja korjasi sitä jo sarjan aikana - turn out! - mutten tajunnut ajatella takajalkaa. M-P selitti sitten vielä tunnin jälkeen mitä tein väärin. Odotan jo innolla seuraava mahdollisuutta! :)

Pointe-tunti oli myös ihana. Teemme koko ajan lisää harjoituksia yhdelle jalalle, esim. fondueta ja tombé - releveitä, ja tietenkin passé retiré releveitä. Tanko on tosi intensiivinen, ja M-P korjaa ja neuvoo koko ajan. Toistoja tehdään paljon, tarkasti ja harjoitukset ovat välillä aika rankkoja. Mua huvittaa kun Marie-Pierre toisinaan pyytää meiltä "anteeksi" kun pistää meidät ihan tosissaan töihin! Tunnilla saa kuitenkin niin paljon kannustusta että sitä vain jaksaa. Ja jaksaa. Sitä paitsi siellä kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja ylävartalon käyttöön, M-P haluaa että todella tanssimme. Ei mitään jäykistelyä!

Kotiin tullessani olin onnellinen, mutta seuraavan yönä nukuin huonosti ja liian vähän - ja tätä toistui aina perjantaille asti! Olin ihan zombiena koko loppuviikon. Perjantaina menin kuitenkin tunnille, vaikka siinä vireystilassa sohva olis ollut ainoa järkevä paikka. Tanssin sitten ihan säästöliekillä, omassa pikku kuplassani, ja taso alta nollan. Keskellä ei ollut mitään mahiksia, piruetit ihan hukassa ja hypyt vielä surkeampia. Oisin voinut sanoa jotain opelle ennen tuntia, mutta se tuntui turhalta: "Anteeksi, mutta olen tänään tosi väsynyt.." Eikös silloin pitäis jäädä katselemaan eikä tanssimaan?


Gabriellan pointe pelasti onneksi illan, jostain syystä olen aina hereillä kun varpaat ovat survottuna kärkitossuihin. Kärjillä ei kertakaikkiaan voi nukkua kun pitää koko ajan nostaa itsensä ylös! Harjoittelimme tangossa mm. piqué passeita, piqué attitudeja, ja myös ballonéta, mikä on vielä uusi ja kiva askel. Ja raskas! Piqué piruetit huonommalle oikealle puolelle alkavat myös sujumaan paremmin, joten pointesta jäi ihan hyvä mieli.

Se on muuten mun uusi iskulause tunnille: tanssi niin että siitä jää hyvä mieli! Ole kiltti itsellesi, mutta älä löysäile turhaan tai luovuta - se kuitenkin ottaa päähän jälkikäteen. Loppuun asti tsempattu piruetti, vaikka olis mennyt pieleenkin, on parempi kuin jättää yrittämättä. Ei tarvitse olla mitään super suorittamista, sekin riittää että keskittyy vaikkapa liikkeiden venyttämiseen tai oman ylösvedon parantamiseen. Tärkeintä on että muistaa hengittää, ei jännitä eikä jäkitä - ja että nauttii tanssimisesta!

15 comments:

 1. Tuon viimeisen kappaleen kuin muistaisi aina tunnilla! Huomaan kyllä, että jotain muutosta on tapahtunut parempaan, en enään anna ulkoisten asioiden viedä tilaa tunnilla tai luovuta niin helposti kuin ennen. Nyt vielä syksyn viimeisille tunneille kova rutistus päälle! Footlightissa ei kai ollut pidempää joululomaa? Meillä alkaa loma jo ennen joulukuun puolta väliä, tylsää!

  ReplyDelete
 2. Miulla on harkinnassa huominen Prinsessa Ruusunen, paikkojakin näyttäisi vielä jokunen olevan jäljellä. Harmittaa, kun huomasin liian myöhään nuo Finnkinon esitykset, olisin kovasti halunnut nähdä Esmeraldan!

  Hyvin kiteytetty tuo viimeinen lause - etenkin hengittämisen suhteen... Huomaan aika monesti, että pidätän hengitystä, etenkin jos on yhtään enemmän tiukkaa keskittymistä vaativa sarja. Ehkä keskityn jatkossa opettelemaan sujuvaa hengitystä... :D

  ReplyDelete
 3. Hei Anni!

  Tosi hienoa että tässäkin on tapahtunut edistystä! Se on parasta jos voi jättää arkihuolet ja epäillyt luokan ulkopuolelle ja keskittyä vain tanssiin. Meillä on loppujen lopuksi todella vähän aikaa, ei sitä pidä heittää hukkaan.

  Kun turhautuu ja luovuttaa, sitä tekee vain itselleen hallaa. Kaikkea ei voi eikä pidäkään osata heti. Baletin oppimiseen menee niin paljon aikaa ja loputtomasti toistoja, ja siitäkin pitää voida nauttia. Aina löytyy kuitenkin jotain positiivista, ja jotain pientä edistymistä. Jokainen tunti on uusi mahdollisuus.

  Joulutauosta: Footlight pitää viikon joululoman, 24.12.2011 - 1.1.2012. Onhan se hyvä että opetkin saavat vapaata, vaikka itse olisin kyllä käynyt tunneilla myös välipäivinä! Taidankin sillä viikolla vierailla parilla tunnilla HTO:ssa.

  ReplyDelete
 4. Hei Sohvi!

  Menitkö lopulta katsomaan Ruususta? Olis kiva kuulla mitä siitä on pidetty. Varmaan hieno esitys joka tapauksessa. Ja lisää on tulossa, mua kiinnostais etenkin Kino Tapiolassa 16.12. näytettävä Royal Baletin Giselle. Siinä pääosassa tanssii yksi mun suosikeista, Marianela Nunez!

  Hengitys on niin tärkeätä! Mäkin olen huomannut useasti saman, eli pidätän hengitystä kun on joku oikein vaikea kohta. Tulos on kuitenkin päinvastainen kuin mitä haluaisi. Liikkeen hengittävyys ja venyvyys katoaa, eikä sitä jaksa kunnolla loppuun asti.

  Sarjoissa on yleensä kohtia jossa voi palautua ja muistuttaa itsensä hengittämisestä. Englanniksi sitä kutsutaan termillä "pacing yourself". Jos on esim joku näytös ja pidempi sarja, on pakko kerätä voimia missä vain mahdollista. Muuten kupsahtaa ennenaikaisesti (verhon takana saa tietenkin huohottaa niin paljon kuin tarttee ;)

  Ja nyt yhdessä: syvä hengitys sisään... ja ulos.

  ReplyDelete
 5. Hei! Törmäsin sun blogiisi, öö, vissiin tällä viikolla ja olen mielenkiinnolla lukenut kirjoituksiasi. Olen itsekkin tanssin harrastaja tosin nykytanssin, mutta sinun blogisi myötä on ruvennut balettikin kiinnostamaan. Odotan kyllä aina mielenkiinnolla uusia kirjoituksiasi =)

  ReplyDelete
 6. Hei Aveline!

  Kokeile ihmeessä, meillä käy tunneilla paljon tanssijoita joitten päälaji on jazz/show- tai just nykytanssi. Suosittelen alkeistasoa, vaikka olisikin harrastanut esim nykytanssia pitkäänkin. On kivempi aloittaa ihan alusta, baletissa kun on opeteltava ihan oma liikekieli ja sanasto.

  Mä aloitin muuten aikanaan nykytanssin yhdessä baletin kanssa - ja se oli oikein toimiva yhdistelmä! Itse asiassa tuolla maailmalla odotetaan myös nykytanssijoitten hallitsevan hyvän balettitekniikan..

  Pitää tietenkin tanssia sitä mistä itse eniten nauttii - etenkin kun on kyse harrastuksesta :)

  Kiva kun löysit tänne!

  ReplyDelete
 7. Heippa Johanna,

  en sit jaksanut enää töiden jälkeen lähteä. Luultavasti lippujakaan ei olisi enää saanut. Ens kerralla uusi yritys :) Aika mukava valikoima baletteja näyttäisi olevan tänä talvena/keväänä tarjolla, kun laskee Kansallisbaletin lisäksi mukaan valkokankaalta nähtävät. Kukahan vaan kustantaisi liput kaikkiin!? :D No, toisaalta, saan liput opiskelijahintaan, joten lovi kukkarossa ei oo ihan mahdoton. Tosin huomasin, että Finnkinon balettinäytösten lipuista ei saa opiskelija-alennusta lainkaan. Eläkeläisille ja varusmiehille alennus kyllä on, muttei opiskelijoille. Kummallista sorsintaa.

  ReplyDelete
 8. Katoitko muuten lauantaina Pariisin Oopperan Tanssigaalan?
  T:OK

  ReplyDelete
 9. Hei Sohvi!

  Mulla on vähän sama ongelma - tarttisin sponsorin jotta pääsisin katsomaan kaikki esitykset! Ehdottomasti haluan nähdä Kansallisbaletin uuden Coppelian, ensi-ilta tais olla helmikuussa..

  Harmi todellakin ettei elokuviin saa opiskelija-alennusta, mutta onneksi sitä saa kuitenkin Oopperassa :)

  ReplyDelete
 10. Hei OK :)

  En katsonut tällä kertaa, mutta ehdin katsoa jo kaksi aikaisempaa esitykertaa. Todella mielenkiintoista, tykkäsin erityisesti siitä uimaranta-henkisestä baletista. Ja sitten tietenkin siitä komediallisesta Konsertista! Varsinkin se balleriinojen esitys, jossa yksi oli aina väärässä paikassa! :D

  ReplyDelete
 11. Hei! Ootteko käyneet jo katsomassa Don Quijotea? Ihan mahtava, tunnelma oli aivan loistava ja variaatiot upeita! Nuori ja vasta Kansallisbalettiin kiinnitetty Maria Baranova otti kyllä yleisön haltuunsa. Todella karismaattinen ja taitava tanssija, en voi uskoa että hän on niin nuori! Toiset vaan taitaa olla luotu balleriinoiksi :)
  -S

  ReplyDelete
 12. Moi!Oon menossa kattomaan pähkinänsärkijää (aurinkobaletin)lauantaina!!

  ReplyDelete
 13. Heippa!

  Olisikohan mitään kärkitossujen pelastus konstia. Grishkojen toinen kärki pehmeni tällä viikolla ja sunnuntaina jouluesitykset, sekä myöhemmin itsenäisyyspäivän juhlaesitykset. Uusia tossuja en siis kerkeä ostamaan, eikä tuolla pehmenneellä päällä paljoa kehtaa sipsutella, tossu ei tue kunnolla nilkkaa ja lattia alkaa tuntua ikävästi.

  Baletin opettajani suositteli oksalakkaa, mutta kaupoista sitä en löytänyt, kuulemma vain kesällä myynnissä. Olisiko jotain vinkkejä, vai menenkö sunnuntaina melkein kuolleen tossun kanssa lavalle?

  ReplyDelete
 14. Hei "S"!

  Hienoa kun pääsit katsomaan! Meidän ope (siis Marie-Pierre) oli seurannut joitain harjoituksia ja kehui Marian poikkeuksellista monipuolisuutta, oli vain hyvää sanottavaa. :)

  Itse näin tämän samaisen Donkkiksen edellisellä esityskerralla (ja siitä onkin kauan), mutta olisi tietenkin ollut ihana nähdä se uudestaan.

  ReplyDelete
 15. Hei Janita!

  Aijai, en tiedä saako kuolleita tossuja enää henkiin. Ehkä sun olis parasta ostaa äkkiä uudet ja ajaa ne todella nopeasti sisään. Esitysten aikana pitäisi joka tapauksessa olla aina varatossupari valmiina.

  Mutta jos haluat yrittää kovettaa tossuja, eikä oksalakkaa saa mistään, kokeile nestemäistä pikaliimaa. En tiedä mikä on Suomessa vastaava merkki, mutta U.S.A:sssa käyttävät "jet glue"-nimistä liimaa. Näyttää aika litkulta joka tapauksessa. Ohjeista olen ymmärtänyt sen, että laitetaan kuiviin tossuihin ja annetaan kuivua.

  Laitan sulle hyvän videolinkin ohessa:

  http://youtu.be/HCt4ZsNAa2A

  Toivottavasti pärjäät!

  ReplyDelete