17.1.15

Pointe Pretty - Katkaisten kärjelle

Otin uudet kärkitossuni käyttöön viime vuoden lokakuun lopussa. Yleensä saan tossuparin kestämään vähintään kolmisen kuukautta (pointe tunti kerran viikossa), mutta nyt tuntuu että tahti on kiihtynyt. Tossut alkavat olla siinä pisteessä että ne ovat tosi mukavat jalassa, mutta huolellisesti rullattu fondue tuntuu aiempaa raskaammalta. Viime keskiviikkona en meinanut päästä kärjelle, ja piti ottaa myös toisella kädellä tukea tangosta. En kuitenkaan siirrä tossuja vielä demi-pointe käyttöön, vaan aion kovettaa pohjalliset pikaliimalla. Tein ekan liimauksen heti kun olin ajanut tossut sisään, olisko ollut neljän tunnin jälkeen. Toisella liimauksella pitäisi saada vielä useamman tunnin edestä lisäaikaa.

Vanhat ja uudet

Tämän tossuparin kanssa tein tähänastisista sisäänajoista sen kaikkein radikaaleimman: katkaisin noin kolmanneksen pohjallisesta ja revin sen kokonaan pois. Aiemmin olen jättänyt mokkanahkaisen sisäpohjallisen alla olevan 'shankin' katkaistuna paikalleen, mutta mitä lähemmin tossu myötäilee jalan kaarta, sitä parempi. Huom! Kun pohjallista lähtee katkaisemaan, pitää varoa että katkaisu ei ole liian alhaalla, jolloin nilkka ei saa riittävästi tukea. Parempi leikata ensin liian vähän kuin liikaa.


Nauhojen ompelu. Jee...

Näin valmistelin Blochin Balance European kärkitossuni:

- alkuun ompelin nauhat ja kuminauhat
- laitoin tossun jalkaan, nousin kärjelle ja tarkistin missä kohtaa kantapää kaartuu (noin 3/4)
- pehmensin tossuja ensin käsin ja puskemalla jalkaa kärjen yli
- revin sisäpohjalliset noin puoleenväliin
- tässä mallissa ei ole naulaa kantapään kohdalla - sen poistamiseen tarvitset pihdit
- edellisessä parissa pohjan keskellä oleva naula oli just katkaisun kohdalla, joten kiskoin sen irti
- vedin mattoveitsellä viillot merkattuun kohtaan kunnes sain pohjan katki
- vuolsin veitsellä reunat loivemmaksi (mukavamman tuntuista)
- vedin sisäpohjalliset takaisin päälle (tässä voi myös käyttää siihen sopivaa liimaa tai teippiä, jos sisäpohjallinen lähtee rullaamaan)
- pehmensin boksia astumalla kevyesti(!!) sen päälle

Alempi pohjallinen katkaistu ja poistettu. Sisäpohjallisen alla yksi kerros pahvia.

Näin tossuista tulee heti hyvännäköiset ja jalkaa ergonomisesti tukevat. Katkaisusta huolimatta tossusta ei tule heikompi, vaan se kestää käytössä jopa paremmin. Tosin... Jos menee tunnille ihan neitseellisellä tossulla, niin tietenkin se kestää silloin kauemmin - mutta aika moni treeni menee tossun sisäänajoon, eikä itse tekniikan hiomiseen. Kärkitossun pitää myötäillä jalkaa, ja sillä pitää voida tehdä käytännössä samat liikkeet kuin pehmeillä tossuilla. Tossu on jalan ja tanssijan tekniikan jatke, joten sen pitää palvella tanssijaa, ei toisin päin. Harmi vaan että perinteinen kärkitossu ei ole tehty kestämään, hiki ja lämpö pehmittävät materiaalin ja rakenteen hyvinkin nopeasti. Mun baletinopettaja Marie-Pierre kuoletti näytöskauden aikana jopa yhden parin päivässä!


In action: vielä pitäisi takajalkaa avata pikkasen enemmän...

Pikaliimalla voi tosiaan pidentää tossun elinkaarta. ZAP:in "ZAP Thin CA" on samaa liimaa mitä Kansallisbaletin tanssijat käyttävät, ja vinkki tuli itse asiassa sieltä. Pikaliimaa voi ostaa askartelutarvikekaupoista. Helsingissä sitä löytyy ainakin Kampissa sijaitsevastai Hobby Point -liikkeestä (maksaa noin 8 euroa). Liima on nestemäistä, läpinäkyvää ja tosi juoksevaa - ja sen kanssa pitää olla todella varovainen! Suosittelenkin käyttämään suojakäsineitä.

Tässä liimataan edellisiä tossuja. Liimauksen jälkeen ero oli tuntuva!

Omat tossuni liimasin siltä alueelta mikä kärjellä ollessa pysyy suorana. Demi-pointe alueen pitää tietenkin olla sopivan pehmeä, ja tossun taipua myös kaaren alta. Valutin zappia hiljakseen tossun sisäpuolelta pohjallisten sivuista, niin että tossu oli suorakulmassa pulloon nähden. Varo sotkemasta satiinia, liima kovettaa sitä ihan koppuraksi! Myös ulkopohjallista voi kovettaa liimalla. Silloin kannattaa aluksi valuttaa liimaa sormen leveyden verran siitä kohtaa missä kaipaa eniten tukea. Toiset käyttävät liimaa myös tossun kärkeen (sisäkautta), mutta Balance European -mallissa on valmis pehmuste varpaitten alla, ja se pitäis repiä ensin pois. P.S. Anna liimatun tossun kuivua yön yli.


Poseerausta, ei mikään akateeminen asento (takajalka irti, nousemassa mahdollisesti arabeskiin).

Olen tykännyt näistä tossuistani tosi paljon. Niissä on nimensä mukaisesti hyvä tasapainoilla ja ne näyttävät myös opettajani mielestä hyvältä. Häneltä olenkin saanut nuo kaikki sisäänajo- ja liimausopastukset. Tällä hetkellä en muuten treenaa varsinaisilla pointe-tunneilla, vaan käytän kärkitossuja ihan tavallisella tunnilla. Toistaiseksi olen soveltanut liikkeitä tangolla (open luvalla ja avustuksella), mutten ole tehnyt vielä oman tasoni keskilattiaa. Se on kuitenkin tähtäimessä!Blochin Balance European tossut yhteistyössä Suomen Tanssitarvike.

15 comments:

 1. Hei Johanna, Upeita pointe-kuvia! Kiitos ihanasta balettiblogista,käyn aika ajoin lukemassa ja haaveilemassa. Haluaisin kysyä sinulta yhtä asiaa: Haluaisin tammikuun aikana käydä kokeilemassa Footlight tunteja kun on tämä alennus ja seuraava sopiva olisi la Karl Hedmanin j1. Oletko käynyt hänen tunneillaan ja voisitko siinä tapauksessa hieman kuvailla hänen tyyliään? Ja mikä tärkeintä...kehtaako tuonne tunnille mennä naisihminen vai onko miesopettajan tunti miestanssijoiden valtaama? Olen tanssinut toistakymmentä vuotta ja vaikka nyt onkin ollut hieman taukoa, luulen tason olevan ok. Kiitos paljon jos viitsit vastata!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   KH on ns. 'old school' Vaganova opettaja.Temperamenttinen taiteiljasielu... Korjaa paljon, antaa palautetta aika suorasukaisesti, karjuu välillä mutta tarkoittaa hyvää. Tunnit ovat melko raskaita, tangossa pitkiä sarjoja, paljon releveitä, todella paljon grand battementteja... Hiki tulee ihan varmasti. Keskilattialla tehdään alkuun pikkuhypyt, sitten vasta adagio sun muut. Osa sarjoista on tasoon nähden aika vaativia, mutta jokainen saa yrittää. Porukka on sekalainen, ikäjakauma nuorista parikymppisistä keski-iän ohittaviin. Miehiä Kallen tunneilla ei juuri näy, mutta yksi nuorukainen käy suht vakituisesti. :) Mene ihmeessä kokeilemaan!

   Kiitos kivasta palautteestasi!!
   t. Johanna

   Delete
 2. Miks ihmeessä et vaihda Gaynoreihin? Old school -kärkkärit on niin tympeät ja ärsyttävät ja kalliit, kuolevat parissa kuukaudessa. Kovat ja äänekkäät. GM:n tossujen kans ei tartte huolehtii kaikista paddingeista, tossun kuolemisesta ja/tai pettämisestä ja siitä kopinasta. Ihanan pehmeet ja kestävät tossut!
  Ja ne, jotka väittää GM:n tossujen tekevän työt nilkan puolesta, puhuu paskaa. Omat nilkat vahvistuneet tosi nopeesti ja kunnolla, kun vaihdoin old schoo -kärkkärit Gaynoreihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen sovittanut Gaynoreita, eivät näyttäneet hyvältä mun jaloissa. Vaikk GM mielellään väittäisi muuta, kaikki heidänkään mallinsa eivät sovi joka jalkaan. Hyvin moni ammattilainen käyttää edelleen perinteisiä tossuja, eivätkä balettiryhmät ole ohjeistaneet tanssijoitaan vaihtamaan tossujaan kustannustehokkaimpiin. Gaynoreitakaan ei muuten voi käyttää loputtomasti, koska tossuista tulee ajan kanssa varsinainen bakteeripesä... Ei minulla ole muuten mitään ennakkoluuloja Gaynoreista, enkä myöskään usko että mikään tossu tekee työn tanssijan puolesta. Jos omat nilkkasi ovat vahvistuneet paremmin vaihdon jälkeen, johtuu se mahdollisesti siitä että aiemmat tossusi olivat vääränlaiset - ei siksi että ne olivat perinteiset. Minä nyt satun tykkäämään näistä Blochin tossuistani, ne näyttävät hyvältä, istuvat hyvin - eivätkä kopise sen äänekkäämmin kuin muutkaan. Näissä on hyvä tanssia. :)

   Kiitos palautteestasi, vaikka toivonkin että p**** ja muut rumat sanat voisi sensuroida pois etukäteen.
   Hyviä treenejä ja tanssillisia nautintoja sulle! :)

   Delete
 3. Ihanaa kun tuli uus postaus, oonkin jo odotellut :)
  Sulla on tosi kiva blogi, seuraan suo aktiivisesti vaikka en lukija ookkaan :) Ja oon tykänny erityisesti just näistä varuste jutuista, näitä lisää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Toivon että pääsen seuraavaksi kokeilemaan Blochin stretch kärkitossuja, ja sitten kirjoittamaan kokemuksesta tietenkin tänne. :)

   Delete
 4. Hei,
  kiitos tästä(kin) postauksesta.
  Minun on pakko ostaa uuset tossut. Entiset ovat Gamban, niitähän ei enää oikein saa. Olen pitänyt niistä kuitenkin tosi paljon ja ne sopivat jalkaani. Nyt olen miettinyt Blocheja ja siksi haluaisin kysyä, että onko niiden koko suunnilleen sama kuin normaali kengännumero (ostan ne nettikaupasta, joten olisi kiva, jos ne olisivat heti sopivat).
  Ennen piti ostaa kapeita tossuja (oli joskus repetton, joihin "kapea" on liioiteltu käsite), mutta viime vuonna jalka piti leikata, eikä sitä saa enää ängettyä kapeisiin tossuihin. Gambat taitavat olla jopa leveät...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Uusia kärkitossuja ei kannata ostaa nettikaupasta ellei malli ja koko ole ennestään tuttu... Tai sitten olet valmis käyttämään ylimääräistä rahaa tossujen palautukseen (ellet sitten myy epäsopivat eteenpäin). Blochin tossuissa koko ei ole edes sama kaikissa heidän omissa malleissaan! Rippuu myös leveydestä ja vampin pituudesta miten tossu istuu just sun jalkaan. Mun oma malli (Bloch Balance European) on kokoa 5,5 XX ja mun normi kengänkoko noin 38 - 38,5. Mutta sitä ennen käytin kokoa 6 XX pehmusteiden kanssa (ouch pouch) ja tässä nykyisessä koossa käytän vain teippiä. Tossuja pitäis sovittaa pehmusteiden kanssa jos sellaisia käyttää. Suosittelen kuitenkin käymään jossain ihan oikeassa liikkeessä!! Tossut eivät edes tule halvemmaksi netistä ostettuna, sillä postimaksut nostavat kokonaiskulut about samaan mitä ne täällä maksaisivat. Joskus on kyllä käynyt niin että täkäläisellä liikkeellä ei ole ollut mun tossumallia varastossa, ja olen saanut sen nopeammin verkkokaupasta.

   Uusien kärkitossujen metsästäminen on aina vähän työn takaa, joten tsemppiä! Toivottavasti sopiva malli löytyy mahdollisimman vaivatta. :)

   - Johanna

   Delete
 5. Kiitos näin nopeasta vastauksesta. Minulla on ongelma, että asun pikkukaupungissa Saksassa ja tossujen takia pitäisi matkustaa toista tuntia, eikä minulla ole edes autoa (aika on vielä suurempi ongelma, kun tauko ei riitä ja illalla kello on jo liian paljon, jotta pääsisin takaisin tullessa juna-asemalta bussilla kotiin). Junalippu ja bussimatka olisivat vähän yli 20 € :)
  Kerran jouduin palauttamaan hameen, vaihdoin sen, eikä minun tarvinnut maksaa itse postimaksuja, se tuli tosin väärän kokoisena, joten olisi se ollut aika huonoa palvelua, jos siitä olsi pitänyt maksaa. Mutta niissä nettikaupoissa, joista olen balettivaatteita tilannut, on joka tapuksessa ilmainen palautus, mutta vaihtaminen ei silti ole kivaa puuhaa, kun siihen tuhrautuu liikaa aikaa.
  Minun kengät ovat 38-39, Gamban tossut 5,5, se on yleensä ihanteellinen. Mutta käytän silikonipehmusteita, joista tosiaan tulee lisää pituutta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Okei, ymmärrän ongelmasi. Yksi asia mitä voisit kokeilla: Ota jalastasi tarkat mitat. Pituus, leveys, korkeus. Jäljennä jalka paperille. Kuvaile millaiset varpaat sulla on (yhtä pitkät, toinen pidempi, jne), kuinka joustava/vahva nilkkasi on ja kuinka kauan olet tanssinut, ja mitä tossuja olet aiemmin käyttänyt. Laita nämä tiedot kaupan asiakaspalveluun, ja kerro ettet pääse sovittamaan paikan päälle. Jos liikkeessä on osaavaa sovittava, hän voi suositella joitain malleja. Jos mahdollista, tilaa samantien kaksi paria - mutta varaudu kuitenkin palauttamaan tossuja. Toivottavasti tästä on apua!

   T. Johanna

   Delete
  2. Tänään eksyin sun blogiin ja hyvä, että eksyin, sillä sinulla on todella hyvä blogi ja sitä on ollut mielenkiintoista lukea. Ihania kuvia ja hyviä ohjeita ja kaikki baletti jutut on ihanii, rakastan niin balettia. Pienenä tanssin balettia pari vuotta jonka sitten lopetin ihan tyhmästä syystä joka kyllä kaduttaa. Mulla alkoi 11 vuotiaana naisten vaivat ja häpesin niitä ihan todella, olin kaikista vanhin meidän ryhmästä. No nyt jo toistamiseen aloitin aikuisbaletin, sillä rakastan sitä niin paljon, että oli taas pakko aloittaa. Ekan kerran kun aloitin aikuisbaletin niin jouduin lopettamaan sen kun ei työttömän rahat oikein riitä. Nyt menin sitten työväenopistoon jossa tunnit todella halpoja ja opettaja todella hyvä ja innostava:) Nyt en lopeta ikinä:) Meillä on keväällä esityskin, odotan jo ihan innolla:) Kysyisin sinulta, että tiedätkö mistä saisi halvalla kärkitossuja ja pehmeitä balettitossuja, haluaisin käyttää niitä sisustuksessa ja valokuvauksessa. Ja tosin pehmeitä voi ottaa käyttöönkin mutta kärkitossuja en vielä käytä pariin vuoteen. Mutta mulla on paljon ideoita mihin niitä tossuja käytän:):) Käytetyt siis käyvät todella hyvin. Ja toki muitakin balettiin liittyviä tarvikkeita voisin myös ostaa käytettynä, tiiäkkö yhtään mistä voisin saada niitä? Olisko sulla käytettyjä jota et enää käytä tai onko jollain täällä blogissa käyvällä käytettyjä jota vois ostaa? hyvinkin kuluneet käy. Kiitos muuten hyvästä blokista:) Tänään olin taas ihanalla baletti tunnilla, voi miten oli mukavaa:)

   Delete
  3. En tiiä näkyykö toi mun edellinen viesti mutta kysyn uudestaan, että onko sulla vanhoja ja käytettyjä kärkitossuja ja myös pehmeitä tossuja. Tai onko täällä blogissa käyvällä kenelläkään. Olisin kiinnostunut ostamaan<3 Haluaisin käyttää sisustuksessa ja valokuvauksessa. Toki jos löytyy sopivan kokoinen itselle niin voin ottaa käyttöönkin sitten kun ensin olen harrastanut pari-neljä vuotta balettia. Harrastan siis aikuisbalettia. Mutta siis todella kuluneetki käy<3 ja ajattelin että voisin ostaa muutamia sillä on paljon sisustus suunnitelimia<3 En viitsi ostaa uusia kun ei ole sellasiin oikein varaa. Tai jos tiedätte mistä saisi halvalla niin olisin todella kiitollinen vastauksista.

   Delete
 6. Moi!
  Aivan ihana blogi ja aivan ihania kuvia:) minulla olisi kysymys: olen juuri saanut ekat kärjet, bloch suprimot. Ongelma on se, että ne eivät myötäile jalkapohjaani eikä jalan kaari näy. Onko sinulla kokemuksia näistä tossuista ja mitä voisin tehdä asialle? Kiitos jos vastaat!
  Ps. Millon julkaset seuraavan postauksen?

  ReplyDelete
 7. Hei Hilla!

  Kärkitossuja on hyvä ajaa sisään jo ennen ensimmäistä tuntia, näin tossu tukee parhaiten jalkatyöskentelyä. Koska tossut ovat ensimmäisesi, suosittelen varovaista sisäänajoa. Tanssifyssari Lisa Howell on tehnyt erinomaisen ohjevideon jota sovelsin itsekin kun aloitin kärjillä:

  https://www.youtube.com/watch?v=pX-PNqJr9z4

  1. Laita tossu jalkaan, käännä kantapään satiini pois tieltä
  2. Astu kärjelle (toinen polvi lattialla) ja katso missä kohtaa jalkapohja kaartuu kantapään alle - haet siis jalankaaren syvintä kohtaa
  3. Merkkaa kohta kynällä tossuun. Tarkista useamman kerran. Tavallisesti kaari osuu 3/4 saumaan.
  4. Istu lattialle, ota molemmilla käsillä tossusta kiinni siten että peukalosi ovat merkatulla linjalla. Rullaa tossua lattiaa vasten (matolla) niin että tuo kohta alkaa taipua. Käännä tossu myös toisin päin ja toista. Älä runttaa liian kovaa, et halua katkaista pohjallista (tarkoitukselliset katkaisut sitten kun on lisää kokemusta ja tarvetta). Laita välillä tossu jalkaan ja tarkista.
  5. Demi pointe alue on uudessa tossussa myös kova, ja tarvii pehmennystä. Sen voi tehdä tunnillakin, tekemällä alkuun releveitä kuudennesta. Itse olen pehmentänyt ensin käsin, ja sen jälkeen tossut jalassa.

  Näillä pääset alkuun, tunneilla työskentely pehmentää tossua lisää. Muista säilyttää tuntien välissä tossuja ilmavasti (ei muovipussissa). Ota tossut kassista kun tulet kotiin, ja anna kuivua yön yli. Näin tossut säilyvät pidempään.

  Toivottavasti tästä oli sinulle apua. Kiitos vielä kivasta palautteesta, ja yritän saada uutta postausta ulos mahdollisimman pian! :)

  Tanssiterveisin, Johanna

  ReplyDelete
 8. Kiitos paljon neuvoista:)
  Testasin heti kotiin päästyäni ja ah... mikä ero! Myötäilivät jalan kaarta heti paremmin!

  ReplyDelete