12.6.11

Hot hot hot

Nyt on kuulkaas oikeasti liian kuuma kirjoittaa blogeja! Sain just vielä viimeisteltyä englanninkielisen, hiki otsassa ja hitaammin kuin ikinä.. Mutta valmista tuli, yay! Tänne palaan kunnon tekstin kera ensi tiistaina, kun ei ole tanssia ja säätiedotus lupaa sateita anyway. Mites teillä? Onko teidän tanssikouluissa ilmastointi vai valuuko hiki jo ekan plién kohdalla? 

Ihanan vilpoista!
Tanssija: Katherine Williams, ABT. Photo: Gene. Schiavone

Viime viikolla ihmettelin jo tämän touhun järkevyyttä kun riisuin vilpoisat sandaalit, puin ouch-pouchit varpaiden päälle ja tungin jalkani ahtaisiin kärkitossuihin. Oma pikku sauna varpaille! Oikeasti, voiskohan kärkitossuissa olla ilmastointireiät? Olen muuten käynyt nyt toistamiseen ihan tavallisen tunnin kärjillä, mulle aivan uusi aluevaltaus. Kertauksena kerrottakoon, että aloitin kärjillä viime vuoden elokussa ja olen käynyt siitä asti säännöllisesti yhdellä viikottaisella pointe tunnilla. Nyt kesällä mun koulu ei kuitenkaan tarjoa erillistä pointe-tuntia, enkä halunut olla koko kesää ilmankaan, joten.. Keskustelin siis asiasta opettajani kanssa ja sain luvan tulla treenaamaan perustason tunnille! Omalle jatkotason tunnille mulla ei ole vielä kärkitossuissa asiaa, eikä siinä olisi mitään mieltäkään.

Ekasta kerrasta voitte lukea mun toisesta blogista, ja toka kerta ei poikennut siitä vielä paljonkaan. Tein kaiken kärjillä mitä ollaan tehty myös pointe-tunnilla, ja fonduet tein tankoon päin. Keskilattialla en tehnyt piruetteja, mutta tasapainot neljännestä. Hidasta chaînés deboulés & piruetti-spottaus-harjoitusta tein puolivarpailla, mutta pique piruetit taas kärjillä. Sen voin sanoa, että nyt muistan taas minkälaista oli olla ihan aloittelija. Olo on paikoin epävarma ja melkoisen kömpelö, mutta kieli keskellä suuta yritän vain parhaani! Perustason tunnilla on kiva porukka ja kannustava ryhmähenki, joten viihdyn siellä tosi hyvin. G pitää myös tiukkaa kuria, ja senkin voin kertoa että harjoitukset aloitetaan kurinalaisemmin kuin jatkotasoilla. Kaikki ovat valmiina asennossa, ready to dance! 

P.S. Päivitin myös edellisen postauksen, lisäykset löytyvät punaisella merkattujen päivämäärien (10.6.) perässä. Päivitykset koskevat Footlightin syksyn J3-tunteja ja pointe-opetusta. Kommentteja saa lisätä tietenkin edelleen jos siltä tuntuu. 


19 comments:

 1. Sattuuko kärkitossuilla tanssiminen ihan kauheasti?

  ReplyDelete
 2. Hei Anniina :)

  Kärkitossuilla tanssiminen ei ole mukavaa, mutta ei se kauheasti satukaan. Pitää vain katsoa että ostaa oikean malliset ja kokoiset tossut, ja että käyttää pehmusteita.

  Sen verran kuitenkin, että uusien tossujen sisäänajo voi olla melkoista tuskaa. Ja jos tanssit enemmön kuin 15 min kärjillä, se kyllä tuntuu! Kannattaa siis nauttia pehmeistä tossuista :)

  Joillakin varpailla on vähän hankalampaa, esim jos isovarpaan naapuri on pidempi. Parasta olisi, jos kaksi tai kolme ekaa varvasta olisivat yhtä pitkiä, näin paino jakautuu tasaisemmin. Myös jos on taipumusta vaivaisenluihin pitää ottaa lisää varotoimenpiteitä.

  Todella tärkeätä on, ettei aloita treenaamista liian aikaisin. Kaikki virheet ja heikkoudet moninkertaistuvat kärjillä, ja se tuo lisää rasitusta jalkaterälle.

  Jos siis tekniikka ja fyysinen valmius on kohdallaan, jalka on rakenteeltan sopiva, tossut ovat oikeanlaiset, niin kärjillä tanssiminen on ihan siedettävää.

  ReplyDelete
 3. Moikka! Osaatko yhtään kertoa, minkälainen opettaja on Footlightin Kalle tai Carl (jos ovat siis sama henkilö)? :D

  ReplyDelete
 4. Ilmastointi on, mutta ainakin viime viikolla hiki valui jo pukkariin mennessä. ;) Ja tunnilla hikeä vaan virtasi entistä enemmän. Mutta kiva, kun lihakset on ollut lämpimät jo tunnille mennessä. / Heini

  ReplyDelete
 5. Hmm.. En yleensä tapaa kommentoida muita kuin omia vakio- ja suosikkiopettajia. Käyn vain satunnaiseisti K:n tunneilla. Sen voin kertoa, että K on persoonallinen ja kokenut ope/tanssija. Opetus perustuu vanhaan venäläiseen Vaganova-koulukuntaan.

  Itselleni K:n tunti ei sovi niin hyvin, tanko on fyysisesti aika raskas pitkine toistoineen ja oma kroppani menee helposti jumiin sellaisesta. Korjaukset ovat kuitenkin oivaltavia ja hyviä.

  Oma henkilökohtainen mielipiteeni on että tunnit sopivat parhaiten pidempään tanssineille, etenkin kun K ei näytä aina kaikkia liikkeitä loppuun asti (se on ihan tavallista edistyneillä tasoilla). Tunnilla tehtävät harjoitukset voivat olla myös suht vaikeita tasoihin nähden.

  Kalle on hauska mies, välillä aika räväkkä, joten paksu nahka ja hyvä huumorintaju on paikallaan. Hän tekee kuitenkin parhaansa kannustaakseen oppilaitaan.

  ReplyDelete
 6. Kiitos vastauksesta, vaikkei ko. ope näihin vakio-opeihisi kuulukaan :) Hän pitää näemmä Footlightilla alkeistunteja näin kesälläkin - alkeet1-tason tunnit on aika vähissä Helsingin seudulla.. Pitää miettiä, miten sitä jatkaisi meneillään olevan tiivikurssin jälkeen!

  ReplyDelete
 7. Heini, mulla valui eilen jo hiki blogia kirjoittaessa! :) Kotona tarkenee kuin saunan jälkilämmössä.. Footlightin saleissa on tosiaan ilmastointi päällä, mutta silti sitä kuumenee. Ja ihan hyvä, lihakset tykkää - kuten jo sanoitkin.

  Ainoa mistä minä en tykkää, on että liian kuumalla mulla välillä jalat tunutuvat ihan lyijyltä. Varsinkin jos istun koko päivän toimistolla. Joten tämän päivän viilennys tuli ihan tarpeeseen! :)

  ReplyDelete
 8. Hei Coco,

  sopiiko sulle Gabriellan ma alkeistunti klo 19? Huomasin nimittäin että K:n tunti ei ole merkattu käynnistyneeksi vielä. Ja G:n tunteja voin suositella muutenkin lämpimästi (se on tuskin jäänyt kenellekään epäselväksi :)

  Ymmärsinkö oikein, että olet vasta käynyt vasta tiivarin? Alkeistaso on sitten kyllä sopiva. Syksyllä voisi olla myös perustaso ok, ainakin G aloittaa uuden lukukauden helpotetusti..

  Tule kokeilemaan, niin selviää parhaiten :)

  ReplyDelete
 9. Ai katohan, en edes huomannut tota ettei se K:n tunti ole vielä alkanut! Heh. Joo, parhaillaan käyn alkeistiiviskurssia. Pitäis loppukesäks keksiä jotain, ettei opitut asiat unohtuis heti! Kiitos avusta, Gabriellan tunteja haluaisin kyllä kokeilla kun olen sun kehuja hänestä täältä lukenut :)

  ReplyDelete
 10. Okei! Millaiset pehmusteet on parhaat? Geelit?

  Omaan kyllä varpaat, joista 3 ensimmäistä varvasta on suunnilleen samanpituisia, eikä toinen varvas ole pidempi kuin isovarvas.

  ReplyDelete
 11. Anniina, et kai tarvitse vielä pehmusteita? Muistanko ihan väärin vai olito vasta aloittamassa baletin? Aluksi käytät pehmeitä tossuja, ja niissä ei tarvita pehmusteita.

  Esim mun opettaja edellyttää kolmen vuoden klassisen baletin opintoja ennen kuin hän hyväksyy pointe-tunnille. Jos joku treenaa neljästi viikossa kahden vuoden ajan, ehkä jo nopeammin. Ja sittenkin hän vielä haluaa itse nähdä miten pitkällä tekniikka on ja miten sopiva fysiikka on. Jos lähet suin päin kärjille tulee vain ongelmia.

  Mutta jos kysyit vain uteliaisuutta, niin geelipehmusteinen Bunheadin Ouch Pouch on aika suosittu (ja harmillisen hintava).

  Se on toki hyvä että varpaasi sopivat sitten aikanaan hyvin tossuihin :)

  ReplyDelete
 12. Kiitos mielenkiintoisista blogeista! Haaveissani on ollut päästä kärjille, kunnes kokeilin vähän aikaa sitten ensimmäistä kertaa kärkitossuja huvikseni. Olen tanssinut vasta noin vuoden ja tajusin että aika kauan saan vielä treenata ennen kuin olen valmis kärjille. Miten helpolta oikeat tanssijat saavatkaan tanssimisen näyttämään!

  ReplyDelete
 13. Hei Kirsi ja kiitos kommentista :)

  Totta turiset, se näyttää ihanan vaivattomalta - siihen juuri pyritäänkin. Ja just se vaati kaiken sen kovan työn!

  Kun siirrytään kärjille, sitä ollaakin takaisin alkeissa. Eli ei voi aloittaa ennen kuin oikeasti on ehinyt työstää hyvät perusteet. Muuten mennään jo miinuksen puolelle..

  Mä hämmästyin miten vaikeata pelkästään yhden jalan tasapaino on :)

  ReplyDelete
 14. Ja lisää kehuja Gabriellalle täältäkin! Olen nyt käynyt kahdella hänen tunnillaan: perustason tunnilla ja alkeistunnilla - ja ei voi kuin hämmästellä. Ihana asenne jokaista tanssijaa kohtaan tasosta ja tyypistä riippumatta, haluaa, että jokainen oppii ja G näyttää vaikka kädestä pitäen. Gabriella on vaativa, supertarkka, mutta iloinen ja kannustava. Kaikki liikkeet opetellaan tarkasti oikein, niin kauan kunnes sujuu. Molemmilta tunneilta olen lähtenyt hymyillen - ja paljon lisää oppineena! : ) Kiitos Johanna, kun tutustutit tähän harvinaislaatuiseen opettajaan!

  ReplyDelete
 15. Se on varmaan raastavaa kun tuntuu että jotain on jo oppinut ja sitten aloittaakin taas alusta. Mutta toisaalta kun tietää sen vaikeuden jaksaa treenata entistä ahkerammin sen eteen että tekniikka olisi kunnossa :)

  Kiitoksia täältä myös Gabriellan suosittelusta, yksi perustason tunti takana enkä malta odottaa seuraavaa. Vähän vaikeaa oli mutta niin ihanaa!

  ReplyDelete
 16. Heips Iina ja Kirsi!

  Mä olen tosi iloinen että tykkäätte molemmat Gabriellan tunneista :) Pelkäsin jo että lataan mun hehkutuksilla odotukset liian korkealle.. Ja joskus voi käydä niinkin että joku tapa/tyyli ei vain toimi itellä, tai henkilökemiat eivät pelaa.

  Näin hyvän open kanssa se on kuiteskin turha pelko. Jos haluaa tehdä kunnolla töitä, ottaa vastaan korjauksia ja nostaa omaa rimaa korkealle - niin sitten G:n tunnit ovat just se oikea paikka!

  Alussa voi tuntua että muualla mennään ehkä nopeammin eteenpäin, opetellaan enemmän askeleita ja silleen, mutta olen kokenut että sitä kannattaa oikeasti satsata vahvaan perustaan. Se ei tule kuin riittävän monilla toistoilla ja super huolellisella työskentelyllä. Pitää oppia tunnistamaan ne oikeat lihakset, ja myös työstää niitä. Se ei tietenkään estä ketään käymään samanaikaisesti myös muualla, missä ollaan alussa vauhdikkaimpia etenemään. Voi olla tosi hyvä yhdistelmä!

  Jatkotasoilla tunnit kyllä nopeutuvat ja vaikeutuvat.

  Nähdään tunneilla!

  ReplyDelete
 17. Uteliaisuuttani kyselin!

  Heh, en siis tosiaan ole vielä kärjille menossakaan. Pehmeillä tossuilla siis aloittelen todellakin, sillä meidänkin tanssikoulullamme taitaa olla niin, että vasta tunnin jälkeen on mahdollisuus kärkitossutekniikkaan ja muuhun.

  Kiitokset tiedosta(:

  ReplyDelete
 18. Onko ihan mahotonta mun mennä kärkkäreille ku toka varvas on puol senttii pottuvarvasta pitempi?

  ReplyDelete
 19. Hei "toka varvas pidempi"!

  Ei ole mahdotonta. Ei kaikilla ammattilaisillakaan ole täydellisen muotoiset jalat.

  Joudut kyllä virittelemääm pehmusteita jotta varpaisiin kohistuva paine voidaan tasata. Tossu sovitetaan sitten tietenkin pisimmän varpaan mukaan. Ammattitaitoinen sovittaja osaa kyllä auttaa tässäkin.

  Oikean tossun ja pehmumsteiden lisäksi oleellista on oikea tekniikka. Erittäin tärkeää on vahvistaa keskivartalon lihaksia, siis niitä syviä vatsalihaksia. Kun ollaan kärjillä ja tasapainossa, pitää "nostaa kroppa" ylös, sitä ei siis saa "istua" tossuissa.

  Se tarkoittaa että varpaat ovat pitkinä, nilkan kaari ojenettuna tossun boksin yli, polvet suorassa, aukikierto lonkasta, peppu (häntäluu) kohti lattiaa, vatsa vahvana, napa viistosti kohti selkärankaa, selkä pitkänä (ei notkolla), lapaluut avoimina, rintakehä ei pullistele, niska on pitkänä, ja energiaa virtaa sormenpäitä myöten, mitään kuitenkaan jäkittämättä! Ja tämä kaikki ennen kuin tehdään yhtä askeltakaan :)

  Tanssiessa on koko kroppa käytössä. Jos kannattelet itseäsi hyvin ja hallitusti, vähentää se myös jalkateriin kohdistuvaa painetta. Ja näyttää tietenkin paljon kauniimmalta :)

  ReplyDelete