27.6.11

The Ballet Way of Life

Uusi postaus on vielä työn alla, mutta vaihteeksi haluaisin tietää jotain teiltä lukijoilta: mikä on saanut teidät innostumaan baletista? Miten tanssi on muuttanut sinua? Oletko vahvempi, notkeampi, nopeampi, vai yksinkertaisesti vain onnellisempi? Miten baletin harrastus näkyy ja vaikuttaa teidän arjessa? 

Inspiraation lähteeksi laitan tämän Flandersin Royal Balletin sairaan hienon videon. Se on ollut jo blogin facebook-sivulla, mutta musta ansaitsee vielä lisää näkyvyyttä. Ja jos kuvaus on jo upeata, niin kuunnelkaa mitä tanssijoilla on kerrottavaa suhteestaan balettiin ja tanssimiseen. Vaikka olen itse kaukana ammatti-tanssijasta, enkä voi hakea täyttymystä esiintymisestä, niin muuten koen ja tunnen samoin! Tanssi on todellakin kuin huumetta - kun sitä on kerran koukussa, ei ole paluuta. Oli sitä sitten intohimoinen ammattilainen tai harrastaja.

9 comments:

 1. Innostumaan baletista mut varmaan alunperin sai kaikki prinsessaleikit/elokuvat yms. kuvitelmat. Olen aina ollut "tyttömäinen tyttö" ja myöhemmin koin baletinkin todella tyttömäiseksi, joten aloitin sen. Tuolloin siitä ei pitänyt tulla tämänlaista "vakavaa" harrastusta. Koen jokapäiväiseksi tarpeekseni venytellä ja treenata esimerkiksi nilkkani samoilla liikkeillä ja jos jätän päiväksikin sen vain väliin seuraukset on päätähuimaavat. :D Rakastan balettia ja haluan kehittyä siinä koko ajan lisää. Kukaan ei ole täydellinen, mutta siihen pyritään.
  Arjessa baletin harrastaminen näkyy hyvin paljon. Ryhtiä korjailen päivän mittaa useaan otteeseen ja ajattelen sitä myös enemmän kuin kaverini mm. (ollaan keskusteltu asiasta;)) + suoristelen nilkkojani huomaamattanni ja kaupassa käydessä saattaa ihan luonnollisesti tulla jokin liike/venytys vaikka vaan kengännauhoja solmiessa. :D

  -J

  ReplyDelete
 2. Mä innostuin baletista ihan pienenä, ja tanssi, muutkin lajit kuin baletti oli tärkeä osa elämääni 19-vuotiaaksi asti. Sen jälkeenkin treenailin satunnaisesti, mutta kun 25-vuotiaana aloin odottamaan esikoistani, tanssi jäi.
  Nyt olen treenannut säännöllisesti puolitoista vuotta, ja olo on kuin olisi tullut kotiin. Balettitunnilla tunnen olevani eniten oma itseni ja sinut itseni kanssa mitä missään muualla, parhaimmillaan todella ehjä omassa kehossani. Pikkuhiljaa se fiilis alkaa tuntumaan muuallakin, ja se on saanut minut arvostamaan omaa kehoa uudella tavalla ja huolehtimaan siitä entistä paremmin. Olen 32-vuotias ja mulla on rajallisesti vuosia jäljellä (tanssin näkökulmasta siis!) joten haluan pitää huolen että pysyn kunnossa mahdollisimman pitkään jotta voin ottaa niistä kaiken irti. Toisaalta keho ei ole vain väline jolla suoritetaan balettia, vaan olen kotonani omissa nahoissani jotenkin entistä paremmin nykyään :)

  ReplyDelete
 3. Baletin aloitan nyt syksyllä, samoin nykytanssin, mutta jazztanssia oon harrastanut neljä vuotta ja toivottavasti tuun vielä toisetkin neljä vuotta harrastamaan :) Baletista innostuin nyt keväällä, kun halusin laajentaa tanssiharrastustani, ja baletti on aina ollut mun mielestä tosi ihanaa ja kaunista ja tuntuu että sitä olisi ihana harrastaa itsekin :) Kun opettaja sitten jako uudet lukujärjestykset hän suositteli meille muitakin tunteja, mm. kerran viikossa 15-18-vuotiaiden balettia, ja niinpä mä otin nyt syksyyn sen ja nykytanssin ja sitten ton jazzin. Oon ihan superinnoissani enkä millään jaksais odottaa syksyyn. Vielä on vaikea uskoakin että mä tosiaan alotan baletin! Tanssi on muuttanut mua tosi paljon ja se näkyy mun elämässä ihan joka päivä. Oon toki hiukan notkeempi ja vahvempi yms, mut myös niin paljon onnellisempi :) Tällä hetkellä en pystyis kuvittelemaankaan elämää ilman tanssia. Se tuo vaan elämääni niin paljon ja on käsittämättömän ihana asia :) Haaveissa olis tanssijan/tanssinopen ura.
  Syksystä lähtien tanssiharrastus näkyy kahtena päivänä viikossa, koska nyky ja jazz ovat peräkkäin. Lisäks harrastan kaks kertaa viikossa joukkuevoimistelua, joka tukee tanssia tosi hyvin ja on sekin aivan ihana ja rakas harrastus :)

  ReplyDelete
 4. Hei!

  On ollut mahtavaa lukea teidän kokemuksista :)
  Miten tanssi voikin vaikuttaa niin voimallisesti ja positiivisesti ihmisen elämään - ja miksi kaikki eivät tanssi jotain?

  J: Ihan tyypillistä, tanssijat ovat koko ajan tietoisia kehostaan - ja treenaavat silloinkin kun eivät oikeasti tanssi! Jos esim kokkaan, teen samalla releveitä.. Ja aut armias jos jossain on iso peili, tai vapaa tila jossa mahtuis.. :D

  Aija: kaikilla meillä on rajallisesti vuosia jäljellä, mutta sä olet kyllä vielä tosi nuori. Vaikka ammattilaiset jäävät eläkkeelle keskimäärin 40-vuotiaina, on myös poikkeuksia. Esim Royal Balletin ensitanssija Leanne Benjamin on n 46 v ja tanssii ihan täysillä vielä!

  esittely täällä:
  http://www.roh.org.uk/discover/artistdetail.aspx?id=330

  Mutta ymmärän hyvin mitä tarkoitat. Kun olen itse jo ohittanut 35v rajapyykin, tiedostan yhä enemmän että tässä tanssitaan parhaita vuosia pois alta.. Mutta en meinaa koskaan luovuttaa, aina sitä voi jollain tavalla kehittyä. Nyt riemuitsen kuitenkin vielä, kroppa on paremmassa vedossa kuin 15 v sitten!:)

  Tanssi pitää nuorena!

  ReplyDelete
 5. Olen harrastaut pienenä ja nuorena rytmisen voimistelun oheistreeninä balettia ja siitä on jäänyt jokin kutina sydämeen. Syksyllä 2008 kävin työni kautta vierailulla tanssikoululla ja he esittelivät tuntivalikoimaansa mm. aikuisbalettia. Olin kuitenkin tuolloin raskaana joten en vielä tuolloin aloittanut. Viime syksynä kun ilmoitin tytärtäni tanssitunneille huomasin, että tanssikoulussa, joka sijaitsee ihan kotini vieressä, on aikuisbalettia ja sillä tiellä olen.

  Nautin siitä miten keho toimii tanssiessa ja, että on liikkeellisiä päämääriä joita haluan saavuttaa ja halua tehdä töitä niiden eteen. Koen myös, että tanssi auttaa hyväksymään itseni paremmin, tanssisali on paikka missä pystyn katsomaan itsään ulkopuolisin silmin ja keskittymään siihen miten kokonaisuus toimii.

  Oot Johanna ihan oikeassa siinä, että tanssi pitää nuorena. Musta ainakin tuntuu, että baletin myötä on tippunut vuosia kropasta pois!

  ReplyDelete
 6. Juuri niin, tanssi pitää nuorena! Ehkä tuo ajatukseni rajallisuudesta liittyy siihen kolmekymppisyyteen muutenkin liittyvään havaintoon että ei olekaan kuolematon ;) Ja siihen, että nyt on korkea aika tehdä niitä asioita mitä haluaa ja panostaa niihin mitä haluaa saavuttaa, sillä vielä ehtii! Uskon että vielä pitkään voi kehittyä, jos keho pysyy kunnossa, ja siksi siitä on huolehdittava hyvin jo nyt, kun vaivoja ei vielä ole.

  Mä muuten luulen, että harrastajalla tuo "eläkeikä" ei ole niin kriittinen kuin ammattilaisilla. Käsittääkseni ammattitanssijoiden keho voi olla niin hajalla eläkeikään mennessä, että ei kertakaikkiaan enää pysty ammatin vaatimuksiin - siksihän eläkeikä on tuo mikä on. Harrastajan kroppa ei joudu yhtä koville, joten hyviä vuosia riittää pidemmälle. Mulla on pari yli viisikymppistä balettikaveria, jotka tanssii upeasti. Siihen tähtään itsekin - ja sitten on aikaa käydä tunneilla vaikka joka ilta kun lapsetkin on jo isoja :D

  ReplyDelete
 7. Hei Mary,

  Sun kertomuksessa todella huokuu tanssin tuoma ilo ja onnellisuus :)

  Mahtavaa että olet löytänyt oman juttusi! Toivon sulle loputtoman paljon tanssillisia elämyksiä, ja tulethan sitten syksyllä kertomaan miten baletti on sujunut.

  t. Johanna

  ReplyDelete
 8. Hei Anni,

  vähänkös näppärää että löytyy tanssikoulu noin läheltä kotia :)

  Tuo oli hyvä huomio, mitä sanoit itsesi katsomisesta ulkopuolisen silmin. Balettisalin peiliä ei kannata katsoa itseään arvostellen, vaan sitä vastaan katsovaa tanssijaa arvostaen!
  Vain omalla kropalla voi tanssia, joten sitä pitää hyväksyä, vaalia ja kehittää.

  Työtä tekemällä se sisäinen tanssija kuoriutuu pikku hiljaa, yksi kerros kerralla.

  ReplyDelete
 9. 3-vuotiaana alotin baletin. Katsoin Anniina ballerinaa telkkarista ja baletti näytti mukavalta. 7-vuotiaana siirryin Suomen kansallisbaletin balettioppilaitokseen. Nyt olen 17-vuotias ja opiskelen Suomen kansallisoopperan balettikoulussa saamassa ammatillista opetusta.

  T: puuro

  ReplyDelete