19.6.11

Tossu toisen eteen!

Tanssikamuni Katja kävi jokunen viikko sitten Lontoossa (onnekas tyttö), ja kun hän oli shoppailemassa uusia tossuja itsekin, tarjoutui hän tekemään ostoksia myös minun puolesta! Jee, ihanaa kun on reissaavia ystäviä - kunhan tajuavat käydä Lontoon tai New Yorkin tapaisissa kohteissa.. Myös ihanat serkkuni (jotka tosin eivät tanssi balettia) ovat käyneet useamman kerran Nykissä, ja tuoneet sieltä mulle tossuja (Sanshan Pro 1). Sanshan liikkeestä saa muuten kaupan päälle sen sävy-sävyyn verkkosäilytyspussin, mikä kestää käytössä senkin jälkeen kun tossut ovat puhki! Mulla on niitä jo valkoisena, puuterin ja rusehtavan värisinä. Kärkitossuille ihan ehdoton, tuulettuvat heti käytön jälkeen ja pehmustekin kulkee varmasti mukana.


Lontoosta pyysin kuitenkin Blochin tossuja, ne ovat suosikkini eikä niitä saa kuin tilaamalla. Olen käyttänyt mm. Prolitea, Pumpia, Proformia ja nyt ihan ensimmäistä kertaa Pro Archia. Dance Directista voi tilata Pump-mallia myös puolikkaana kokona (mulla on just se 4.5 paras) ja eri leveyksinä. Pumpissa on se hyvä että kantapää istuu ainakin mulla paremmin, ja se tekee tosi hyvän näköisen nilkan kaaren. Tosin tossun päkiän alla oleva nahkapala on istutettu sisään, ja sauma ratkesi oikean jalan tossussa. Mutta se taitaa johtuu siitä että pidän hyvin sukkamaisesti istuvasta tossusta, ja se oikea jalkani on pikkasen leveämpi. Sain korjattua sauman kuitenkin ihan hyvin ja kestivät sitten loppuun asti. Ja vaikka Pumpin vamppi-osa on pitkähkö, sulautuu tossun puuterinen pink-väri hyvin jalkaan (en siis käytä sukkahousuja). Kesällä pidän erityisesti väristä "flesh", kun se on ruskettuneen jalan kanssa kauniimpi.  Lontoossa ei tosin ollut tätä vaihtoehtoa tarjolla. 

Bloch Pump

Pyysin ystävääni tuomaan kahta tossua jota ei ole mun vakio online-shopeissa tarjolla: Blochin mallit Proform ja Pro Arch. Ensimmäistä olen ostanut ennenkin, mutta Pro Arch on siis uusi tuttavuus. Uutta siinä on tossun alla oleva verkkomainen "tuuletus"-kangas. Olen käytttänyt tossuja nyt kahdesti, enkä voi sanoa onko sillä paljon vaikutusta.. Ilma oli viime viikolla tosi hiostava ja hikoilin muutenkin kauttaaltaan. Toinen erikoisuus on kiristysnauhan puuttuminen, mikä tekee tossuista myös hyvät nykytanssitunnille. Lisäksi näissä molemissa tossuissa on päkiän alla paljon leveämpi pohjallinen, mikä tekee kyllä tasapainoista helpompia. Ulkonäkönsä puolesta tossut ovat ylhäältä katsottuna ehkä pukevampia kuin Pump, mutta sivusta nähtynä tossuissa on liikaa kangasta varsinkin kantapään kohdalla. Sama ongelma mulla on tosiaan kärkitossuissa, joten ongelma taitaa olla mun jalan mallissa. Siis leveä edessä, ja takana kapea kantapää.


Proformin kuminauhat pitää vielä ommella, mutta tämä on oikea passeli tossu. Yhtä asiaa tosin toivoisin kaikista tossuista: että se sisäkangas pohjallisen päällä ei rypistyis varpaitten alle. Yleensä teen niin että teippaan kankaan sisältä kangasteipillä kiinni. Samaa ihonväristä teippiä käytän myös tossujen paikkaamiseen, just ennen kun hapertuvaan kankaaseen tulee reikä. Saa rutkasti lisää käyttöaikaa! Eikä reikäisissä tossuissa viitsi tunneille mennä muutenkaan. Mun opettaja G tulee usein korjaamaan jalkojen asentoa kyykistymällä eteen ja ottamalla jalasta kiinni. Olisi pikkasen noloa esitellä paljaita varpaitaan! 


Mitäs tossuja te käytätte? Ja kaipaako joku jotain neuvoja, taikka vinkkejä? Mitä tulee näihin pehmeisiin tosuihin, niin olen lähestulkoon ekspertti! :)

40 comments:

 1. Sulla on tosi ihana blogi ja tykkään selailla vanhempiakin postauksia aina vain uudestaan. Ja kirjoitat niin inspiroivasti, että tekee itsekkin mieli selailla vielä vähän enemmän balettitarvikekauppoja. =)

  Sitten mulla on kysymys.
  Olen lähesaloittelija klassisessa baletissa ja haluaisin kehittyä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, sillä aloitusikäni on varsin paljon.

  Eli siis, miten saisin vahvistettua ja notkistettua nilkkojani mahdollisesti sopiviksi kärkkäreihin? Olen haaveillut niistä jo koko pienen ikäni, vaikka balettia tosiaankin olen tanssinut melko vähän aikaa.

  Kiitos hirmuisen paljon jos jaksat auttaa!

  http://jeanne-enpointe.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. Hei!

  Ihana kun tykkäät, kiitos todella paljon kehuista :)

  Nilkkasi ja jalkasi ja loputkin kropastasi saat kärkitossukuntoon käymällä useamman vuoden hyvän opettajan tunneilla säännöllisesti, ja vähintään kolmasti viikossa. Mitään oikotietä ei varsinaisesti ole. Kyse ei ole pelkästään nilkan vahvuudesta ja notkeudesta vaan myös baletin tekniikasta. Puutteellinen tekniikkaa moninkertaistuu kärjillä ja altistaa myös vammoille!

  Oma opettajani edellyttää aikuisilta (teinit mukaanlukien) noin kolme vuotta klassisen opintoja ennen kärkitossuja. Hän ei tosin odota että treenaisi 4-5 x viikossa (2-3x riittää). Jos siis haluat ja voit käydä tunneilla jopa viidesti viikossa, voit ehkä päästä nopammin kärjille.

  Oletko lukenut noita muita kärkitossu-linkkejä jo? Suosittelen ehdottomasti. Tiedän että joissain kouluissa ei olla niin tarkkoja, ja olen kuullut että joku saattaa puolenkin vuoden jälkeen aloittaa kärjillä. Ei kuitenkaan ole viisasta kiirehtiä tässä asiassa..

  Mitä voit tehdä: vahvista syviä vatsalihaksia, joko kotitreenillä tai pilates-tunneilla. Tee kotona relevé-harjoituksia, sekä yhden että kahden jalan.
  Nilkka ja jalkaterä vahvisuvat kun teet tendut kunnolla, siis käyttäen lattiaa vastuksena ja aina demi-pointen kautta.

  Myös kun teet tangossa relevét, mene niin ylös kuin ikinä pääset ja katso että jalka on aukikierrossa. Polvien pitää ehdottomasti olla suorat. Kärjillä ei olla koskaan pehmeillä polvilla (hypyt kärjillä asia erikseen). Ryhdin pitää olla vahva. Kun tekniikkasi on riittävän vahva pehmeissä tossuissa, on mahdollista aloittaa kärkitekniikka.

  Kiinnitä huomiota omaan tekemiseen ja pyri aina parhaimpaasi. Kysy opettajaltasi vinkkejä ja kerro että haluat vielä kärjille. Muista sekin, että kärkitossutekniikka ei ole harrastajalle ehdoton asia, baletista voi nauttia ilmankin.

  ReplyDelete
 3. Kiitos tositosi paljon vinkeistä! =)

  Olisko sulla jtn ehdotuksia sellasiksi helpoiksi, hyvän tuntuisiksi ja pehmeiksi flatseiksi? Mulla on noita piruetin perustossuja monet, mutta ne on jotenki tylsät :D

  http://jeanne-enpointe.blogspot.com/

  ReplyDelete
 4. Kiitos tästä ihanasta blogista ! :)

  Oon harrastanut joskus pienempänä 6 vuotta klassista balettia, mutta nyt olen 13, ja viimekerrasta on kulunut jo n. 5-6 vuotta. Kuitenkin minua kiinnostaisi aloittaa baletti, mutta en tiedä missä aloittaisin, ja mihin ryhmään kuuluisin?

  ReplyDelete
 5. Ole hyvä Johanna :)

  Piruetin perustossut eivät taida olla kovin hyvät.. Kokeile Sanshan tossuja, mallia Pro1. Niitä saa myös Piruetista. Sovita huolellisesti, ja katso että päkiän/varpaiden ei ole mitään kuhmuraista.

  Grishkon liikkeessä Oopperan lähellä vois olla myös pehmeitä tossuja. Itse en ole näitä kokeillut, mutta ainaskin tämä malli vaikuttaa tosi hyvältä:
  http://www.grishko.com/Details.cfm?ProdID=34&category=6

  Have fun shopping! :)

  ReplyDelete
 6. Hei Anna!

  Mulla on vähän huono laskupää, mutta olet siis nyt 13 v ja viimeksi käynyt baletissa n 7-8 vuotiaana? Aloitit ilmeisesti lasten luovasta tanssista / satubaletista?

  Suosittelisin sulle kuitenkin aluksi paluuta alkeisiin. Kokeile ja katso miltä tuntuu ja kysy sitten opettajalta mihin hän sinut sijoittaisi. Näin hän voi opettaa ja ohjata sinua parhaiten.

  Mun omassa koulussa (Footlight) alkeistunneilla ovat nuorimmat ehkä 15-16 vuotiaita, ja en tiedä viihtyisitkö vielä.. Syskyllä Gabriella opettaa myös lasten baletti 1 -ryhmää, mutta ikähaarukka on 10-12. Sekin vois olla sopiva, kun aloittaa hieman myöhempään joutuu usein eri-ikäisten ryhmään.

  Helsingin tanssiopistolla on syksyllä luultavasti myös baletin alkeistaso nuorille/teineille, mutta lukkarista en tiedä vielä.

  Kuuden vuoden tauko noin nuorena on aika pitkä aika, mutta kun olet tanssinut ennenkin, voit edetä alkeista nopeammin. Se tietty riippuu omasta ahkeruudesta ja innokkuudesta, ja siitä kuinka hyvin otat korjauksia vastaan.

  Tsemppiä ja tanssillista tulevaisuutta!

  ReplyDelete
 7. Mä ostin ne Sansha pro. 1 ja on tuntuneet ihan hyviltä, mutta mulla on vähän kaikien tossujen kanssa sellainen ongelma, että pussittavat ikävästi kun nousen demi pointeen ja kantapäässä on kanssa pääsääntöisesti liikaa kangasta. Onko olemassa niin istuvia tossuja, että ne ei pussittais vaikka jalka olisi miten? :)

  ReplyDelete
 8. Hei Anni!

  Sanshan tossut kyllä pussittavat mullakin hieman enemmän. Mutta kuulostaa siltä että sulla on yksinkertaisesti puolta kokoa liian iso tossu ja väärä leveys. Sanshalla löytyy kolmea leveyttä (normi, medium ja wide). Kaupassa tosin ei välttämättä ole kaikkia, ja tarjoavat sitten vain sitä yhtä.

  Blochin malleissa on peräti neljää eri leveyttä ja myös niitä puolikkaita kokoja. Parhaiten istuva malli mikä mulla on ollut, on just toi Blochin Pump. Oikea leveys ja pituus, niin vois olla sullekin toimiva. Harmi että sitä ei myydä Suomessa. Jos näkisin jalkasi tai tietäisin tarkat mitat, voisin ehkä neuvoa oikean koon.

  Mutta jos pääset, käy myös siellä Grishkon liikkeessä. Heidän pehmeissä tossuissa on vielä enemmän leveyksiä..

  ReplyDelete
 9. Moi,
  mulla on vähän hankalan mallinen jalka, kun on reilusti leveämpi päkiän kohdalta ja muutoin aika kapea, no näillä mennään. Koko ei voisi olla yhtään isompi, se kantapään ongelma on siinä sivuilla. Pitää kun joskus tavataan tutkailla myös jalkoja ;)

  ReplyDelete
 10. Mulla on sellainen jalka, että tosi istuvia tossuja on todella vaikea löytää.. Varpaat isovarvasta lukuunottamatta ovat kippuralla, joten lähes kaikki tossut leveydestä huolimatta pussittavat varpaiden kohdalta. Yhdet blochin nahkaiset tossut olen joskus kauan sitten löytänyt (en muista mallia), jotka istuvat hyvin ja Grishkolta yhdet, jotka istuivat kuin jalkaani tehdyt. Harmi, kun en muista siitäkään mallia enkä kokoa, niin ei voi postitse tilata. Piruetti on lopettanut Grishkon tossujen myymisen. Tällä hetkellä minulla on ilmeisesti noi mainitsemasi Blochin pro arch -tossut. Nekään ei istu pussittamtta, mutta huomattavasti kauniimmin kuin Sansha Pro tai muut kokeilemani Blochin tossut. Noita Blochin Pro Arch -tossuja saa Jyväskylän tanssiliikkeestä. Pitäisi kai joskus lähteä sieltä Hesan Grishkon liikkeestä niitä sopivia tossuja metsästään.

  ReplyDelete
 11. Heipsun! :)
  Osaisitkohan antaa mitään vinkkejä miten saisin pliéni paremmaksi? Demipliéssä kantapääni nousevat aina liian aikaisin ylös ja hypyistä laskeutuminen on aina vähän töksähtävää. :D

  ReplyDelete
 12. Anni: juu, vertaillaan jalkoja jos/kun törmäillään!

  Olis muutenkin kiva jos noissa kaikissa tossumainoksissa ei olisi aina sitä yhtä täydellistä jalkamallia. Kun kerran myydään leveätä, niin laittaisivat myös vastaavaa kinttua kuviin!

  Siinä sitä oliskin projekti: ottaa kuvia ja mittoja kymmenistä erilaisista jaloista ja sopivista tossuista :)

  Anonyymi: kiitos Jyväskylä-vinkistä! Kävin huhtikuussa, ja jos olisin tiennyt liikkeestä etukäteen oisin loikkinut sinne!

  Grishkon tossuista kuulin just lisää hyviä kokemuksia, joten aion itsekin käydä sovittamassa (siis pehmeitä). Toivottavasti tärppää sullakin!

  ReplyDelete
 13. Hei Janita!

  Tarkoitit varmaan demiä ennen grand plietä? Se vähän riippuu.. Jos teet plién ihan 6.asennossa (siis jalat parallel), kuinka pian sulla nousee kantapäät ylös? Voi olla että akillesjänteet ovat lyhkäiset, mikä kyllä vaikuttaisi plien syvyyteen.

  Toinen probleema voi olla kireät pohjelihakset, ja niitä kannattaa muutenkin venytellä joka päivä. Yritä löytää joku hieman kalteva ja tukeva alusta, jalka siihen ja nojaa eteen kunnes tuntuu.

  Sitten kun teet tangossa grand pliét, älä kiirehdi vaan tee ensin sun paras demi, ja irrota vasta sitten kantapäät lattiasta. Kun tulet takaisin ylös, sama juttu. Kantikset alas heti kun saat ja hallitusti ylös.

  Voit harjoitella myös kotona, seiso 6.asennossa, jalat hyvin yhdessä, selkä pitkänä, vastsa sisään ja häntäluu alas. Tee hyvin keskittyneesti demi plié, suorista ja relevé (lihastreeni samalla). Toista vaikka alkuun 12 kertaa, ja venyttele pohkeet lopuksi.

  Hyppyjä varten on tärkeätä käyttää jalkaterää kunnolla. Tarkista miten teet tendut: ojennatko jalkasi varmasti aina demi pointen kautta? Jos tendu jää vajaaksi, jalkaterään ei tule riittävästi voimaa. Varpaat kun ponnistavat viimeisenä ja ottavat vastaan ekana. Se on sun iskunvaimennus hypyissä!

  Kysy myös opettajaltasi neuvoa, hän varmasti auttaa mielellään!

  ReplyDelete
 14. Kiitoksia vinkeistä. Tosiaan tarkoitin tuota grand plietä :D
  Jospa näistä olisi jotain apua:)

  ReplyDelete
 15. Onko tuo Gabriella mukava opettaja?
  T. puuro

  ReplyDelete
 16. Moikka!
  Vinkkinä, että Blochin tossuja saa Jyväskylässä sijatsevasta Tanssiina nimisestä pienestä tanssikaupasta. Juuri tuota pro arch tossua olen itse sieltä ostanut ja hinta on muistaakseni noin 23e. Lisäksi on tarjolla myös kahta muuta blochin tossumallia.

  ReplyDelete
 17. Kiitos Bloch-tossu vinkistä, se Jyväskylän kauppa mainittiin jo jossain, mutta nimi puuttui.

  Tossut ovat kyllä aika hintavia Suomessa.. Nämä tossut maksoivat mulle yhteensä 35 euroa. Ja tossupari dance directista tilattuna maksaa noin 9-10 puntaa, plus rahdit. Tällöin kannattaa tilata tietenkin useamman parin ja mieluiten vielä tanssikamun kanssa, rahdin puolittamiseksi!

  Oikeassa kaupassa on kyllä se hyvä puoli, että tossuja pääsee sovittamaan. Jos ei tiedä merkkiä ennestään, se on vähän pakko..

  ReplyDelete
 18. Hei Puuro,

  Gabriella on tiukka, tarkka ja vaativa ammattitason opettaja. Hän on myös iloinen, energinen, paljon korjaava, kannustava ja huolehtiva ope. Mukava? Jep :)

  Voit toki lukaista myös muitten kommentteja, esim edellisessä Hot hot hot -postauksessa..

  ReplyDelete
 19. Mitä teippiä sä käytät? Mulla hajos tossu tossa taannoin kesken tunnin ja yritin teipata sitä kasaan valkoisella urheiluteipillä mutta ei se pysynyt kankaassa kiinni :/

  ReplyDelete
 20. Hei Aija,

  Käytän apteekin halpismerkkia, eli Pharmacaren ihonväristä kangasteippiä (2,5 cm x 5 m). Kyllä pysyy! Mulla sattuu just pakkaus olemaan tässä, voin kertoa sulle jopa tuotekoodin: 6409945 401219

  ReplyDelete
 21. Moi, kiitos kivasta blogista! Olen saanut paljon vinkkejä täältä! Tällä seuraavalla kysymyksellä ei nyt ole mitään tekemistä tossujen kanssa, mutta kysynpä kuitenkin. :)

  Olen 24 vuotias ja aloitin baletin elämäni ensimmäisen kerran viime talvena. Kävin kevään kerran viikossa, mutta tuntui, että edistyminen oli todella hidasta. Aion jatkaa balettia syksyllä, menen varmaan taas alkeistasolle, mutta nyt mietityttää, että kannattaisiko käydä kaksi kertaa viikossa balettitunneilla tai kerran viikossa baletissa ja kerran pilateksessa? Usein minulla oli liikkeissä se ongelma, että keskivartaloni oli liian heikko, koska en oikeastaan ole aikaisemmin harrastanut muuta kuin juoksemista. Baletti kaksi kertaa viikossa olisi houkuttelevampaa kuin baletti + pilates, mutta edistynköhän nopeammin jos ainakin syksyn ajan käyn pilateksessa? Sinun on varmasti vaikea neuvoa näin netin kautta, mutta jos olisi jotain vinkkejä niin olisin kiitollinen. 2x baletti + pilates olisi varmaankin ihanne, mutta aika ei kyllä riitä oikein siihen...

  ReplyDelete
 22. Hei "24 vuotias" (piti itse keksiä sulle nimimerkki),

  Mahtavaa, taas elävä todiste siitä että baletin voi aloittaa aikuisena - ja miten se vie mukanaan :)

  Ihan näkemättäkin neuvoisin sua käymään kahdesti viikossa baletissa, näin edistyt todella parhaiten. Jos ei pääse balettiin, tai hakee oheistreeniä, pilates on hyvä. Mutta se ei korvaa balettituntia.

  Keskivartaloon saat myös tunneilla voimaa, kun pidät alueen koko ajan napakkana ja selän pitkänä. Lisäksi voisit tehdä kotona vatsalihastreeniä, esim lankkua, ja tätä:

  selinmakuulle, jalat suorana edessä. Nosta ylävartalo n 15-30 astetta ylös, samalla jalat, sellaisessa kulmassa ettei tunnu yhtään mukavalta, ja pumppaa ojennetuin käsin. Kauan. Laske alas hetkeksi ja toista. Pidä koko ajan alavatsa tiukkana ja hengitä. Huh.

  Missä päin Suomea treenaat? Kuka sulla on opena? Voit laittaa myös privana viestiä mun sähköpostiin PointeTilYouDrop@gmail.com)

  Niin ja kaunis kiitos kommentista! :)

  ReplyDelete
 23. Hei, ja suuri kiitos vastauksesta! Kävin keväällä Helsingin Balettistudio Amicassa. Opetus oli ihan hyvää, mutta ajattelin vaihtaa syksynä johonkin missä on enemmän tuntivaihtoehtoja. Menen joko Footlightiin tai Helsingin tanssiopistoon.

  Hyvää juhannusta ja vielä kiitos mahtavasta blogista ja hyvistä vastauksista!

  Maria

  ReplyDelete
 24. Hei Maria, ja ole hyvä :)

  Saanko sitten vielä suositella Gabriellan tunteja - en ehkä ole täysin puolueeton koska hän on koutsannut minua niin paljon - mutta G on todellakin parhaita mahdollisia opettajia Suomessa! Sanoin sen jo tässä viestiketjussa, mutta: tiukka, tarkka ja vaativa ammattitason opettaja. Iloinen, energinen, paljon korjaava, kannustava, huolehtiva. Näkee sun potentiaalin kauan ennen kuin itse tajuat mihin pysytyt. :)

  Kun olet käynyt jo vuoden, perustaso on luultavasti sulle sopivin, ja syskyllä se alkaa alusta. Näin alussa edetään suht hitaasti, mutta sitäkin tarkemmin. Kun opetellaan tekemään asiat heti kunnolla, ei tarvitse korjata huonoja maneereita myöhemmin ( ja se vasta onkin hankalaa). Alkeis-perustasoaika on kuitenkin kaikkein tärkein vaihe baletin opiskelussa! Kaikki myöhempi vaikea perustuu sille, ja siihen kun panostaa tosissaan, voit edetä vaikka kuin pitkälle!

  Olen nyt itse käynyt kesäkuun perustasolla harjoittelemassa kärjillä, ja siellä on aivan mahtava porukka ja todella hyvä taso. Siis ihan aikuisia harrastajia, jotka tekevät parhaansa, nappaavat korjauksia, edistyvät kaiken aikaa ja nauttivat tanssimisestaan :)

  Hyvää Juhannusta, kiitos itsellesi ja tanssillisia elämyksiä!

  ReplyDelete
 25. Heippa Johanna!

  Osaatko sanoa, mika voisi auttaa kuluneeseen nahkapalaan tossun pohjassa? Mulla on ollut yli vuoden Sansha Prot. Kangas on kestanyt hyvin, mutta yhden jalan pakian alla oleva nahkapala on kulunut ihan kiiltavaksi. Pitaako mun viiltaa pohjaa a la Black Swan?

  Muuten, jos saisin ehdottaa postausta, niin voisitko joskus kertoa parhaat/hauskimmat ja pahimmat balettikokemukset. Olisin hyvin kiinnostunut lukemaan esim. sun ekasta viidesta vuodesta tanssijana.

  Ja viela muille balettia mahdollisesti aloittaville:
  mun mielesta joka tasolle on olemassa oma ideaaliopettaja. Gabriella on aivan must alkeis- ja perustasolle (en ole edennyt mihinkaan jatkotasoille asti, mutta nain balettisalin ikkunasta vakoilleena voin sanoa, etta hyvin tarkkaa ja hienon nakoista menoa siellakin).

  Kaikki liikkeet opitaan G:n tunneilla "tuntemaan" oikein. G:n tunneilla mulla ei oo koskaan ollut "apua, ma en osaa" pakokauhua. Olen kaynyt monen eri opettajan tanssitunneilla myos ulkomailla, ja G on oikeasti once in a lifetime opettaja.

  ReplyDelete
 26. Hei Noora,

  Voisit ottaa raspiraudan (keittiöstäkin saatta löytyä) ja rapsuttaa pohjaa karheaksi, sillä saat lisää käyttöikää.

  Kiitos postausideasta, mutta muistankohan enää niin kauas taakse? Yksi huippukokemus tulee kyllä mieleen: Kävin kauan sitten Tanssivintin aamutunneilla, taisi olla kesä niin kuin nytkin. Siihen aikaan kävi myös lomailevia ammattilaisia treenaamassa. Tehtiin piruettiharkka, ja kun kaikki muut olivat jo lopettaneet, eräs nuori mies-tanssija pyöri yhä. Laskettiin 10 tai 11 kierrosta. Tanssija oli Mikko Nissinen, silloin San Franciscon baletin ensitanssija, ja nykyään Boston Balletin taiteellinen johtaja. Olin totaalisen mykistynyt! :)

  Gabriella opettaa myös ammattilaisia. Voin sanoa että hänen jatkotasonsa ovat todella vaativia. Just kun luulee pärjäävänsä, hän heittää lisää haastetta! Eilen meillä oli kesän vika tunti, ja oli ihan parasta matskua :) Tehtiin upea adagio, jossa port de bras ja kaunis épaulement pääosassa. Saatiin teknisiä ohjeita, mutta vielä tärkeämpää oli käsky tanssia sydämestä - sieltä lähtee kaikki! Siihen päälle nopeita hyppysarjoja, pirouetteja, ja iso allegro maneesissa. Tiukka, loistava tunti! Sain paljon korjauksia, ja jonkun kehunkin..

  Parasta oli se huikea fiilis mikä itsensä ylittämisestä ja tanssimisesta jäi :D

  ReplyDelete
 27. Hei ja kiitos ihanasta blogista! Olen aloittamassa baletin harrastusta Footlightissa ja yksi käytännön kysymys askarruttaa - jos ilmoittaudun nyt, milloin saan ensimmäisen laskun? Haluaisin maksaa saman tien lukukausimaksun, mutta jos laskun eräpvä on heti esim. kahden vkon päästä ilmoittautumisesta, niin sitten pystyn maksamaan vain jaksomaksun. Osaatko siis yhtään arvioida, miten tämä laskutus hoidetaan Footlightissa?

  Entä onko sinulla mitään kokemuksia, millainen on Footlightin Salmisaaren piste? Ajattelin ottaa tunteja joko siellä tai Manskulla tai ehkäpä yhden viikkotunnin kummassakin.

  Kiitos paljon jo etukäteen!

  ReplyDelete
 28. Hei Jenni,

  en ole ihan varma tuosta jaksomaksusta, mutta luulis että jos aloitat nyt elokuussa, eräpäivä on sama kuin jaksottain maksavilla, eli 15.8. Vaikka saisitkin laskut jo ajoissa postissa. Kannattaa kuitenkin kysyä vielä toimistosta, pyydä vaikka Oskaria puhelimeen.

  Salmisaaren piste on on oikein hieno, kuten myös Manskun studiot. Molemissa on kunnolliset tanssilattiat, isot ja valoisat salit, ja siistit pukkarit ja suihkut.

  Muuten, tosi hieno homma että olet päättänyt aloittaa baletin! AIvan mahtava harrastus :) Saanko kysyä miten kiinnostuit (ja kuinka vanha olet)? Oletko harrastanut mitä liikuntaa aikaisemmin?

  Neuvon sua tietenkin aloittamaan opinnot Gabriellan ohjauksessa, parempaa opea et voi saada alussa (tai jatkotasoilla). Jos haluat kokeilla kahta, suosittelen ehdottomasti myös mestariopettajan Marie-Pierren tunteja, hän on aivan ihana (englannin taito on kyllä suositeltava). Muutkin opet ovat tietty hyviä, mutta nämä kaksi ovat loistavia! :)

  Kiitos Jenni kommentista ja kysymyksistä! Toivon että sulla on ihania tanssillisia elämyksiä tulevaisuudessa :)

  ReplyDelete
 29. Olen 25-vuotias eikä minulla ole aiempaa balettikokemusta. Tankotanssia olen harrastanut hyvin aktiivisesti nyt vajaan vuoden verran ja lihaskunto on kehittynyt aikamoisesti etenkin käsien ja keskivartalon osalta. Baletin sanotaan tukevan erinomaisesti tankoilua ja muutenkin olen haaveillut oppivani baletin kaunista liikekieltä jo pidemmän aikaa. Nyt vasta lähiaikoina olen lukenut, että myös aikuisbaletti on ihan "oikeaa" balettia ja siksi vasta nyt älysin todella tehdä asialle jotain! Unelmissa siintää tietysti niin vahva kroppa ja tekniikka, että pääsisin jonain päivänä kokeilemaan kärkitossujakin.

  Hyvä, jos laskun eräpvä on vasta elokuun tienoilla. Olen suunnitellut ottavani Marie-Pierren tiistain tunnin ja/tai Gabriellan perjantain tunnin suositustesi perusteella!

  ReplyDelete
 30. Hei Jenni,

  vahvasta keskivartalosta on kyllä tosi paljon apua baletissa, itse asiassa se on yksi tärkeimpiä asioita!

  Olen nähnyt tankotanssia, mutten koskaan kokeillut - näyttää aika hurjalta! Mulla on tosin oikean olkapään kanssa ajoittain ongelmia, joten ei ehkä ihan paras liikuntamuoto mulle..

  Suomessa opetetaan sekä aikuisbalettia että balettia aikuisille (ja nuorille). "Aikuisbaletti" on useimmiten sitä helpotettua, tai ns. pehmeämpää balettia. Footlightissa ei ole aikuisbalettia.

  Alku on kyllä aina baletissa hidasta, ja kestää aikansa ennen kun ymmärtää liikkeiden merkityksen ja saa niistä täydet tehot irti. Baletin tekniikka on tosi pikkutarkkaa! Alkeistunneilla aloitetaan tankoon päin, ja molemmat kädet tangolla. Se on varmaankin kaukana tankotanssin vauhdista..

  Sanon vaan siksi ettet odota näin alussa liikoja ja petyt sitten!

  P.S. Tarkista vielä se eräpäivä, en tosiaankaan ole varma.

  P.P.S. Footlightissa on ollut lukukauden alussa mahdollisuus kokeilla kaikkia tunteja kerran ale-lipulla.

  ReplyDelete
 31. Kiitos varoituksen sanoista! Olen kyllä varautunut siihen, että ei musta tule ballerinaa yhdessä yössä. Uskoisin, että baletti sopii minulle, sillä tykkään hioa yksityiskohtia ja olen välillä turhankin pikkutarkka.

  Surkea luontainen notkeuteni (etenkin aukikierto) ja nilkkojen vaatimattomat ojennukset huolestuttavat kyllä erityisesti. Jalkateräni ovat todella lätät. Tankotanssissakin huomaan, kuinka liikkeet eivät näytä viimeistellyiltä, kun ojennukset ovat niin vajavaisen näköisiä. Toivottavasti lihasten kehittymisen myötä noista saa edes kohtuulliset eikä kyseessä ole mikään rakenteellinen ominaisuus.

  Samaan syssyyn kyselisin vielä noista tossuista. Olen lähdössä Lontooseen elokuussa ja ajattelin katsoa sieltä ensimmäisiä tossujani. Osaatko antaa vinkkejä ostopaikoista ja sopivista aloittelijan malleista? Kannattaako jotain tiettyä merkkiä katsoa sieltä, jotain, mitä ei Suomesta saa? Olen ymmärtänyt, että tossujen tulee istua kuin sukka ja että puolivarpaille noustessa ei saa tuntua mitään kupruja päkiän alla. Onko jotain muita asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota? Mulla on siis lättä ja melko kapea jalka ja pitkät varpaat.

  Kiitos tuhannesti, jos vielä jaksat vastailla!

  ReplyDelete
 32. Jenni,

  Heh.. en edes tarkoittanut sanoa että balleriinaksi ei tulla hetkessä ;) - vaan että nimenomaan alussa tempo on suht hidasta. Mutta se on vaan hyvä että tykkäät viilata yksityiskohtia, baletti on sitten just sun laji!

  Notkeus paranee ajan kanssa ja aukikiertokin kehittyy lihasten oikealla työstamisellä ja jatkuvalla korjaamisella. Jopa jalkateriin saa jonkun verran lisättyä ojennusta :)

  Kivaa kun pääset Lontooseen! Kolme hyvää kauppaa löytyy Drury Lanelta, Sansha, Dancia Intl ja Blochin oma kauppa (30-35 Drury Lane). Käy ainakin siellä Blochin omassa liikkeessä, heillä on hyvä asiantunteva palvelu ja laaja valikoima! Pumpin malli vois olla sulle hyvä, ja leveyksiä löytyy myös kapealle kintulle. Muista sanoa myyjälle että olet aloittelija, niin eivät oleta sun tietävän kaikkea :)

  ReplyDelete
 33. Kiitos jälleen, suuntaan siis Drury Lanelle :)

  ReplyDelete
 34. Heissan kaikki!

  Jee, tossuja! Mulla on ollut jo kolmet tossut, vaikka olen tanssinut vasta vajaat 10kk. Ekat tossuni ostin Footlightista, perus Capezio Cobrat mustana. En tajunnut, että tossu venyy niin paljon, joten koko (10M, jalka mallia kanootti 40-41 eli pitkä ja kapea) oli liian suuri, etenkin leveä, ja joulun kieppeillä alkoi tuntua, että kangasta on liikaa ja tossu pyörii jalassa.

  Meninpä sitten Piruettiin kysymään kapeinta mahdollista tossua ja ostin So Dancan tossut kokoa EUR 40 M ja värinä pink. Nämä tuntuivat alkuun jopa liian lyhyiltä, leveys sopiva, mutta tosiaan ne muokkautuivat jalkaan sopivaksi ihan parin tunnin aikana. Ainoastaan vähän häiritsi päkiän alla oleva turhan paksu kangasmöykky. Keskellä tossua on verkkomaisempaa kangasta ja jalkaterän ojentaminen on jotenkin mukavampaa kuin kokokankaisissa tossuissa. Mun isovarvas on pitkä ja ilmeisesti terävä, koska se tuli läpi tossuista jo noin 5kk treenaamisen jälkeen! Saman huomaa ohuissa kesäkengissä, esim. mun Vagabondin ohutta nahkaa olevat ballerinat on saaneet kivan quasimodo-muodon just isovarpaan kohdalta...

  Pariisissa käydessäni ostin sitten uudet tossut, Capezio breezet nuden värisenä (on muuten aika tumma) kokoa 40, 39 sovitin myös mutta siinä tippui kantapää jalasta saman tien kun nousin relevehen vaikka kuminauhat oli ommeltuna molemmista päistä. Jouduin muuten tiukentamaan aika paljon kumppareita, kyllä vaan sellainen toisesta päästä ommeltu on kätevämpi. Näissä on varpaiden ja kantapään ympärillä tosi pehmeää ja "tahmeaa" nahkaa ja muu osuus verkkoa, kiristysnauhaa ei ole vaan tossun sisäreunassa on kuminauha. Ovat erittäin mukavat, myös päkiän ja kantapään alta! Tossu ei purista tai paina mistään ja tukee liikkeitä hyvin. Nahan "tahmeus" aiheuttaa sen, että tossu vastustaa lattiaa paremmin esim. tendussa ja auttaa tekemään liikkeen paremmin kantapää edellä, hitaasti ja jotenkin voimakkaasti! Tossut maksoivat kyllä aika paljon, olisko ollut 35-40e, mutta ajattelin sijoittaa niihin kun tuntuivat jo kaupassa niin hyviltä. Toivottavasti ovat kestävät! Seuraavat voikin sitten ostaa nettikaupasta kun tietää koon.

  http://www.capeziodanceeu.com/en/item_detailBC/2/Footwear/10/Ballet/S000FF02/Breeze

  Toivottavasti jaksoitte lukea! :) Nyt onkin kivaa nähdä millainen tunti tänään on kun G on jäänyt lomalle ja meillä on kesäsijainen.

  ReplyDelete
 35. Voisitko taas postata jotain?
  Ei parin "ikävän" kommentin takia kannata lopettaa kirjoittamksta.
  Ja vaikka joku ei tykkää, on vielä 36 seuraajaa jotka tykkäävät blogistasi.

  T: puuro

  P.S. En tarkoittanut että en tykkää blogistasi.

  ReplyDelete
 36. Hei Anna,

  Kiitos pitkästä selonteosta :) Kiva että löysit itselle sopivat tossut lopulta! Mä olen vannoutunut Blochin käyttäjä, capezioista ei enää ole hyviä kokemuksia. Tuo uusi malli on kyllä mielenkiintoinen, vaikka kahden materiaalin yhdistäminen ehkä ei näytä pidemmän päältä niin hyvältä.. en tiedä, kerro miten ne sitten käytössä kestivät!

  Olinkin just meidän kesäisijaisen tunnilla, kirjoitan varmaan jotain seuraavaan postaukseen. Aina on alku vähän tutustumista ja hakemista, ennen kuin löytyy yhteinen sävel. Gabriellan tunteja kaipaan joka tapauksessa, meillä oli just niin mahtava draivi päällä :) Mutta Silvialla oli hyviä neuvoja, vaikka tangosta olisin toivonut tiukempaa ja tehokkaampaa. Mutta paljon hyvää oli.

  HUOM. Jos joku haluaa kommentoida uutta opea, käykää mielellään ensin useampi tunti että ehtii tulla paremmin tutuksi. JA kun puhutaan kolmansista henklöistä, siis etenkin opettajista, palaute vain kunnioittavaan, asialliseen ja positiiviseen sävyyn. Kommenttiboksiin ei nimiä kokonaisuudessa, kirjain riittää. Kaikki asiattomuudet poistetaan heti välittömästi. Tätä oli tuskin tarpeen kirjoittaa, kun täällä on ollut fiksua porukkaa koko ajan, mutta sanoinpa kuitenkin :)

  ReplyDelete
 37. Hei Puuro,

  mistä sä kuvittelit että olisin lopettanut kirjoittamisen? Raapustin Juhannuksena toiseen blogiin postauksen, mutta välillä on mullakin muuta tekemistä :) Muutama vähemmän positiivinen kommentti ei mua kuiteskaan hetkauta! No worries.

  Uusi postaus on kyllä tulossa.

  ReplyDelete
 38. Heips taas!

  Piti vielä lisätä, että yritin löytää Pariisista Blochin tossuja kokeiltavaksi, mutta se osoittautui tosi vaikeaksi. Luin jostain ohjeen, että "nouset vaan Oopperalla metrosta niin siinä niitä kauppoja on vaikka kuinka!", mutta voitte kuvitella että ei se Pariisin kokoisessa kaupungissa ihan niin mennyt... Oopperatalolla on oma pieni matkamuistomyymälä, josta mut ohjattiin Repetton liikkeeseen. Siellä joutui jonottamaan ulkopuolella kuin baariin konsanaan! Kärkitossuja oli yksi seinällinen sekä muita kuin tanssikenkiä ja vähän vaatteita. En edes sovittanut siellä mitään, sillä heillä oli vain oman merkin kalliita tuotteita. Päädyin sitten kävelymatkan päähän kolmeen pieneen ja vähän epäilyttäväänkin balettikauppaan, joissa missään ei ollut kovin ihmeellinen valikoima eikä halvat hinnatkaan. Blochin pehmeitä tossuja en siis löytänyt ollenkaan, kun niitä nimenomaan halusin testata. Hyvä sentään että nämä löytyi kaupasta nimeltä A l'Opera, on ainakin selvä ero halvempiin perustossuihin nähden. Seuraavalta reissulta sitten Blochit kokeiluun (ja miesseuralainen terassille tossukierroksen ajaksi eikä roikkumaan mukana)!

  Muistaakseni nämä pikkukaupat löytyivät Rue de Clichyltä Oopperalta pohjoiseen. Yhden kaupan löysin vielä googlen avustuksella, Flashdance Rue de la Pepinier Saint Augustin-metron lähellä, mutta siellä en ehtinyt käydä. Niiden (huonojen) nettisivujen perusteella siellä myydään Blochia, mutta en sitten tiedä mitä tuotteita tarkalleen. Olisi pitänyt selvittää etukäteen tarkemmin parhaat paikat, kyllä aina joku osaa vinkata!

  Päivän sijaisesta jäi ihan hyvä fiilis, meitä oli taas vaan niin paljon että ei siinä ihmeitä voinut tehdä. 27 tanssijaa! Laskin, että mulla on sijaiset mukaan lukien ollut alle vuoden aikana 8 eri balettiopettajaa! Heistä osa toki vain yhden tunnin ajan, mutta silti. Muutos on siis ollut pysyvä tila, toivottavasti ensi vuonna rauhoittuu.

  ReplyDelete
 39. Tanssiinassa Pro Archit maksavat tasan 23,50.
  Ostin omani B- mitoituksella. Muuten ihanaiset tossut mutta reunan elastaani painaa akillesjänteeseen liikaa. Mutta mun akilleen kantapäissäni nyt on ollut koko pienen elämän kaikkea säätöä. Hyvä istuvuus muuten jalassa.

  ReplyDelete
 40. Sain hankkia kärkitossut heti ekan tunnin jälkeen

  ReplyDelete