6.2.12

Se on vain balettia

Uusi presidentti on valittu, pakkanen on hellittänyt, aurinko paistaa, laskiaispulla maistuu ja tanssia on luvassa tällekin viikolle. Viime viikon loppupuolella olin tosi huonolla tuulella, mikään ei tuntunut sujuvan - mutta nyt on taas hyvä fiilis! What a feeling! :)

Olin eilen balettitunnilla, ja päätin etten ota mitään suorituspaineita itselleni. Keskityin niin kuin aina, ja mietin myös aikaisemmin saatuja korjauksia - mutta yritin säilyttää tietyn rentouden. "Se on vain balettia". Sitä meidän sunnuntain opekin sanoi, ja vaikka itse lähtisin viimeisenä vähättelemään baletin tärkeyttä, on siinä totuuden siemen. Baletin voi ja saa ottaa tosissaan, mutta se ei ole niin vakavaa! Ja tiedättekö mitä, heti kun löysää vähän ja päättää heittäytyä virran vietäväksi, se sujuukin taas paljon paremmin.

Blochin uutta mallistoa, tykkään!

Nuorena kaksikymppisenä olin paljon rohkeampi heittäytymään ja kokeilemaan uusia juttuja, mutta vanhemmiten olen tullut epäröivämmäksi. Yksi iso syy on se että tietoa niin paljon enemmän. Tiedän miltä liikkeiden pitäisi näyttää. Siksi tuntuu että näin monien treenivuosien jälkeen mun pitäisi osata jo. Mutta vaikka olenkin tanssinut lähemmäs 20 vuotta, baletissa tulee aina uutta eteen, ja rima nousee koko ajan.  Jos ja kun sählään uusia sarjoja ja askeleita (ja aina välillä vanhojakin), niin se ei ole mikään synti ja häpeä ;)

Tekemällä oppii. Ja jos ei kolmannella kerralla, niin sitten kymmenien toistojen jälkeen. Tanssia pitää musiikissa, mutta oppia saa omassa tahdissa. Sillä välin voi aina katsoa osaavimmista mallia.

Muuten, hankin viikko sitten vihdoin piilarit. Niistä on oikeasti apua tunneilla, erityisesti piruettien spottaamisessa! Olen nimittäin likinäköinen, ei niin että siitä olisi suurta haittaa arkielämässä, mutta kauas tarkentaminen ei onnistu. Tunneilla en edes näe open kasvoja jos olen salin toisella puolella! Olin pelännyt että linssit tuntuisivat inhalta silmissä, mutta ne ovatkin ihan mukavat. Eilen kun tehtiin halvatun pitkässä diagonaalissa chaînés käännöksiä, pääsin paljon pidemmälle kuin aikaisemmin, siis ennen kuin maailma muuttui karuselliksi :)

Pointessa harjoiteltiin tangossa taas yhdellä jalalla tehtäviä hyppelyitä, siis niitä samoja mitä Giselle tekee soolo-varkassaan. Mä tykkään kun kerrankin polven pitää olla koukistettuna! :D Tanko meni sen verran hyvin että kokeilin myös keskellä, ja nyt ope oli lisännyt myös sen työskentelevän jalan viennin attitudiin eteen ja takaisin sivulle. Se oli aika hurjaa, muttei niin mahdotonta mitä olin aina kuvitellut!

Tällä viikolla on tanssia sekä salissa että katsomosta käsin. Torstaina lähden nimittäin ystävän kanssa katsomaan Kansallisbaletin Don Quijotea! Pääroolin tanssi Maria Baranova ja olen todella utelias näkemään hänen tulkintaansa. Gaalan harjoituksissa hän teki jo erittäin hyvän vaikutuksen, ja olen varma että saamme nauttia hänen tanssistaan myös torstaina.

Nyt on kuitenkin aika laittaa aurinkolasit silmille ja lähteä ulos nauttimaan lumimaisemista! Illalla on tuplasettiä balettia, ja kassi on jo valmiiksi pakattuna. Iloista tanssiviikkoa kaikille!

4 comments:

 1. Hih, mun taas kannattaa muistutella itselleni turhan stressaamisen ja jännittämisen välttämiseksi aika ajoin, että se (baletti) on vain tanssia. Mulle baletti edustaa väkisinkin jotain Hienoa ja Vaikeaa ja Mahdotonta, mutta kyllähän mä tanssia osaan. :)

  Hyvä, että tanssi(!) lähti sulla siitä loppuviikon alamäestä taas sujumaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, onhan se kaikkia noita asioita - muttei suinkaan (aina) mahdotonta! :)

   Jos jännittää liikaa, lihaksetkin jännittyvat - ja silloin tanssimisesta ei tule millään sujuvaa. Jos sarjassa on joku vaikea kohta mikä aiheuttaa stressiä, on hyvä muistaa mitä jo osaa - ja nauttia myös siitä. Ei se ole vaarallista jos säheltää paikottain, kunhan ei luovuta ja lopettaa aina tyylillä.

   Sitä voi olla se tanssija joka ei koskaan luovuta, ei vaikka pitäis noukkia itsensä lattialta - ja hymyissä suin ;)

   Ja kuten jo sanoit - sä osaat tanssia!

   Delete
 2. Ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat. Se on vain balettia - yhtään kuitenkaan vähättelemättä. Silloin, kun tanssin osaa ottaa sopivan vakavasti, se tuntuu sujuvankin parhaiten :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just! Pitää löytää se tasapaino, niin ettei tanssi puolivillaisesti muttei myöskään tanssi otsa rypyssä :)

   Se että uskaltaa heittäytyä, ja silti yrittää tanssia mahdollisimman puhtasti.

   Että muistais suhtautua omiin virheisiin ja puutteisiin lempeydellä ja itseään kunnioittaen - sen sijan että masentuis joka epäonnistumisesta!

   Yksikin onnistunut harjoitus vie tuntisaldon plussan puolelle. Sitä tekee sen minkä pystyy ja saa nauttia liikkestä ja musiikista. Ei tarvi olla "hyvä". Riittää että on läsnä. :)

   Delete