4.2.12

Pakkasbalettia

Kuva: We Heart It

Hieman on kylmä.. Nytkin mulla on päällä sukkahousut, sukat, lämpösukat, fleece-töppöset, säärystimet, aluspaita, pitkähihainen trikoopaita, isän vanha kalastajaneule ja kaiken kruunaa mun haalari-lämppäri. Onneks meillä on tanssisalit lämpimät, mutta fleecetakki on pysynyt silti päällä koko tangon ajan. Pakkanen kangistaa. Pahinta se on kun varpaat ovat ihan jäässä. Ja tossut kassin sisällä miinus-asteiset! Mä olen oikeasti jo miettinyt varvaslämmittimien ostamista, heh.. Ne kun laittaa saappaisiin niin on tunnille tultaessa jo valmiiksi kuumat tassut :)

Lämmittely on nyt vielä tärkeämpää. Aina välillä näkee porukkaa joka vain istuu paikalla ja odottaa tunnin alkamista ihan passiivisena. Kuitenkin näin kylmällä lihakset ja nivelet jäykistyvät helpommin. Lisäksi jokaisen tanssijan on hyvä huolehtia siitä ettei kävele suoraan kadulta sisään, kroppa pitää valmistella liikkumaan. Kaikilla on siihen omat konstinsa, ja mun omatkin vaihtelee päivän ja tarpeen mukaan. Tässä on vain yksi tapa:

Punnerrukset ovat tosi tehokkaat. Mä lasken yleensä polvet alas, pidän keskivartalon napakkana ja hengitän rauhallisesti. Toistoja teen vain sen verran että tulee lämmin.

Vatsalihaksia on aina hyvä muistaa. Plankku on mun suosikki, jos sitä sellaiseksi voi kutsua. Voin tehdä myös rauhallisia rullauksia. Tai menen osittain selinmakuulle, nostan jalat suorina vähäsen irti maasta, yläkroppa samoin ja pumppaan sivulla olevat kädet. Toistoja niin paljon että jaksaa vielä balettitunnin :)

Jos lihastreeni tuntuu liian rankalta, voi liikkua muuten vain paikallaan. Kevyttä askellusta, pehmein polvin ja samalla voin viedä kädet ylös, ympäri, alas.. Pyörittelen olkapäitä ja vetreytän niskaa. Rullaan kroppaa ylös ja alas nikama kerralla. Yritän saada koko kehon mukavan irtonaiseksi.

Viime aikana olen lisänyt myös pienen selkälihastreenin, ns. Teräsmiehen lentoasennon.

Tämän alkulämmittelyn jälkeen mulle on tärkeätä avata lonkat. Menen istumaan lattialle, nojaan taakse ja pyöritän jalkaa polvi koukussa.

Sitten onkin jo venyttelyn vuoro. Lupasin siitä oman postauksen, ja se on vielä työn alla. Lyhyesti tämän verran: Ennen tuntia käytä aikaa kehosi kuulusteluun. Liikuta ja venytä jotta saat tunnille tarvitsemaasi liikkuvuutta. Tee kaikki liikkeet rauhallisesti, älä yritä liikoja. Ei nykiviä tai äkillisiä liikkeitä, ei pomppimista tai pakottamista. Säästä venyvyyttä lisäävät harjoitukset tunnin jälkeen. Käy läpi koko kroppa, erityisesti "huono puoli". Älä välitä jos vieressä istuva tyttö ylivenyttää spagaattinsa ja omasi on vielä työn alla. Venyttely ei ole kilpailua notkeudesta!

Mites te olette pärjänneet pakkasilla?

2 comments:

 1. Nyt kovilla pakkasilla olen lähtenyt aikaisemmin kotoa tanssitunneille, jotta olisi enemmän aikaa lämmitellä ennen tunnin alkua. Nyt varsinkin on tosi tärkeää, ettei mene suoraan ulkoa tunnille. Vaatetta laitan myös enemmän päälle ja otan sitten tunnin aikana pois, kun tulee lämmin.

  Tässä tehokas jalkojen lämmittely, jota teen aina: seiso leveässä haara-asennossa ja koukista polvet niin, että polvet ovat samassa linjassa varpaiden kanssa. Jalat ovat aukikierrossa. Kallista ylävartalo eteenpäin niin, että vatsa ja kasvot osoittavat lattiaan ja paina kyynerpäillä polvia sivuille. Tee tässä asennossa pieniä pumppauksia ylös.

  Tulee nopeasti lämmin ja liikkeestä voi tehdä raskaamman laittamalla kädet sivuille, eteen (eli pystyasennossa sama kuin kädet ylhäällä) tai taakse. Tärkeää on, että selkä pysyy koko ajan suorana. Tämän lisäksi lämmittelen lonkkia samalla tavalla kuin sinäkin ja venyttelen paikkoja auki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, mun pitääkin kokeilla tuota! Mulla on muutenkin aina täysi työ saada lonkka hyvin lämpättyä ennen tankoa. Aukierto kun ei ole maksimissaan tunnin alussa.

   Joskus olen pukenut vielä villaisen kaulaliinan tunnille, ihan mitä vain jotta tulee nopeasti lämmin. Siinä suhteessa en ole lainkaan turhamainen. ;)

   Kiitos kun laitoit harjoituksen meille kaikille jakoon! Pysytään lämpimänä :)

   Delete