26.1.11

Kevätnäytöstä kohti. Todella ajoissa.

Oli hauska balettitunti tänään. Menin tavallisesta poiketen J1-tasolle, kun kuulin että siellä harjoitellaan jo kevätnäytöstä varten! Biisi on sama mitä tehtiin "mun" J2-tasolla kerran kaksi viikkoa sitten, jos nyt tekemisestä vielä voi puhua. Silloin mentiin koreografia kerran läpi, ihan kokeeksi vain. Mun ryhmäläisten olisi kuitenkin tarkoitus esittää se kärjillä, ja muut lavalle halukkaat saisivat tehdä sen myös pehmeillä tossuilla. Jostain syystä olen "joutunut" tuohon kärjillä tanssivaan ryhmään, vaikka kerroinkin opelle mun vähäisestä pointe-kokemuksesta! Omasta mielestä mun tekniikka ei vaan ihan vielä riitä, mutta opettaja tykkää että se vain edistää.. Tosin samainen opettaja ei ole koskaan nähnyt mua kärjillä, saattaa siis vielä muuttaa mielensä! Heh.. Pointe harjoituksia meillä on kuitenkin vain kerran viikossa, ja ihan eri opettajan pitämänä (vaikka loisto-ope onkin). Hiukan arveluttaa siis, mutta koreota voi tässä välissä kuitenkin opetella. 

Teknisesti koreografia ei ole onneksi liian vaikea, ei siis mitään piruetteja tai isoja hyppyjä, eikä batterieta vaativaa allegroa. Sen sijan "vain" tyylipuhdasta ja akateemista työskentelyä. Sitä hienostunutta port de bras:ta ja ylävartalon käyttöä (épaulement!) ja tietenkin viimeisteltyä jalkatyöskentelyä. Jep. On siinä tietenkin jotain äksöniäkin, bourreéta, paljon piqué tasapainoja, arabeskejä (myös hypäten, temps levé) ja jokunen assemblé ja pas de chatteja. Ja kärjillä piqué ballonét ovat mulle ihan riittävän haastavat!

Koreo on siis opettajan oma, ja yksi tytöistä on sitä päässyt esittämään jo toisen koulun näytöksessä. Hän saikin olla ekan ryhmän vetävänä tanssijana, mikä tuli kyllä tarpeeseen. Kaikilla kun ei ole mahdollista olla joka tunti paikalla, niin väkisinkin joku on aina ihan pihalla jostain osiosta. Itse en ollut tällä kertaa ihan ulkona, mutta puolessavälin kyllä, melkein jo pukkarissa asti. :) Vaihdoinkin parin yrityksen jälkeen ihan pokkana ekaan ryhmään, että pystyisin matkimaan paremmin. Onneks pääsin lopulta kärryille! Seuraavaksi voikin keskittyä hienosäätämään, ja sitä sitten riittääkin.

Musiikkina on valssi baletista Coppelia, ja säveltäjä tietenkin Leo Delibes. Samainen musiikki käytettiin sattumoisin 2 vuotta sitten, jolloin mun vaki-ope Gabriella sovitti valssin kahdelle tanssijalle. Eli silloin tehtiin mukailtu versio alkuperäisestä teoksesta ja nyt siis toisen opettajan eli Christinan oma koreografia, jolla ei ole mitään tekemistä Coppelian koreografian kanssa. Eihän kukaan pudonnut kärryiltä? Oli miten oli, kyseinen valssi on todella kaunis, mutta vaihtelu ei olis ollut haitaksi :) Mutta hyvä näinkin. Pääasia että pääsee taas lavalle! Lisään tähän kuitenkin vielä videopätkän Coppelian kuuluisasta mazurkasta, joka tanssittiin ryhmänumerona myös 2 vuotta sitten. Ei tietenkään täsmälleen näin, vaan meidän harrastaja-tasolle sovitettuna!

Royal Ballet esittää:

2 comments:

 1. Moikka Johanna!

  Kuulin eilen tunnin jälkeen blogistasi ja päätin tulla vilkaisemaan... Hauska kuulla, että päätit eilen tulla Klassinen 1-tunnille viimeviikkoisen vinkkini ansiosta.:) tai ehkä kuulit kevätesityksestä muiltakin...

  Mä en ole ennen tanssinut Coppelian musiikin tahdissa, joten mulle kokemus on täysin uusi. Mäkin päätin mennä heti ensimmäiseen ryhmään, vaikka en muistanut tanssia kokonaan, koska Päiviltä on aina hyvä seurata.:) Tosin tanssin muistaminen ei saa tietenkään olla yhden ihmisen varassa, se on muuten esityksessä liian vaarallista...Toivottavasti harjoitellaan poispäin peilistä jossain vaiheessa.

  Kokeilin eilen illalla korea pari kertaa ja se ei ole onneksi mahdoton. Olen helmikuussa häämatkalla ja 3 vkoa pois, joten siksi haluan oppia sarjan ennen lähtöä. Muuten iskee maaliskuussa paniikki.:) Itse pyrin pehmeillä tanssivien joukkoon, koska kovakärkisistä on aivan liian monta vuotta.

  Nähdäänpä maanantaina kenties, Karin

  ReplyDelete
 2. Hei Karin!

  Kevätnäytöksestä kuulin toki aikaisemmin, ja on siitä ollut puhetta myös Christinan kanssa. Ja kun mulla oli sopivasti yksi 60min korvaus, niin keksin että tuun opettelemaan sen sarjan teidän tunnille :) En tiedä missä välissä me ruvetaan harkkaan sitä kärjillä, mutta toivottavasti ei koko kevättä! Haluaisin kuitenkin tehdä tunneilla muutakin.. Mutta oli hauskaa eilen anyway :)

  Eiköhän me jatkossa pärjätä ilmankin Päiviä, kyllä jokainen pystyy oppimaan tuon koreon. Mä mietin yleensä sarjat vielä kotona, ja kirjoitan ne myös ylös. Jos on ryhmäkuvioita, piirrän itselleni kartan. Siltä varalta että joutuu paikkaamaan jotain toista tanssijaa! Viime vuosina ollaan aloitettu näytösharkat vasta pääsiäisen tienoilla, niin eiköhän tällä aikataululla tule sitten tosi hienoa ;).

  Vai että häämatka? Ihanaa, onneksi olkoon! :)

  ReplyDelete