23.7.11

Tanssia meren äärellä

Voisiko olla kauniimpaa paikkaa esiintyä kuin meren ja laskevan auringon sylissä? Antaa hiusten hulmuta tuulenvireessä, ja olla yhtä sykähdyttävän musiikin kanssa? Harvoin tanssia on kuvattu näin upeata taustaa vastaan, ja kun kyseessä on vielä Christpher Wheeldonin mestarillinen pas de deux After the Rain, kyseessä on todellinen nautinto. En voisi löytää sopivampaa tanssia helteiseen kesäiltaan.Tanssilomani päättyi eilen, ja alkaen maanantaista olen takaisin toimistossa. Kolmen viikon loma on ollut ihana irtiotto aikataluista ja velvoitteista, ja olen tehnyt vain sitä mitä milloinkin on mieleen juolahtanut. Tanssi on tietenkin koko ajan ollut pääosassa, sehän tanssiloman idea onkin! En kuitenkaan pystynyt käymään ihan niin usein kuin olin ajatellut, vain ekana viikkona tuli 6 viikkotuntia täyteen. Sen verran huono tuuri oli että jo ekana päivänä jäi kaksi vasemman jalan varvasta alle kun tulin hypystä huonosti alas. Mitään ei onneksi murtunut, mutta melkein kahden viikon ajan oli pakko jarrutella grand allegroa. Jätin myös sen takia muutamat tunnit väliin. Nyt on kuitenkin kaikki taas kunnossa. 

Loma loppuu, tanssi jatkuu

Eilen kävin päivän päätteeksi HTO:lla treemaamassa, kun omassa koulussa ei ole kesä-perjantaisin balettia. Tunti oli kiva ja todella hikinen, mutta tällä hetkellä kaikki hiostaa, jopa tämän tekstin kirjoittaminen! Taso oli J1, ja vaikka tuttu ope vinkkasi saman tien tulemaan J2-J3 tunnille, olin itse kuitenkin tyytyväinen sen tunnin tankoon. Huolellista, ei mitään liian mutkikasta, ehti hyvin keskittyä tekniikkaan ja nauttia myös musiikista. Keskilattia olisi voinut olla mulle ehkä haastavampi, mutta en menisi sanomaan sitä liian helpoksi. Jos saisin yhdistää J1:n tangon J2-J3 keskilattiaan, olisi se mulle just sopiva! 

Olin siis lomallani ilmoittautunut kahdeksi viikoksi myös HTO:lle, mutta 4 tuntia jäi käyttämättä. En viitsi heittää hukkaan, joten otin kesäkauden loppuun vielä yhden tunnin ja korvaan tiistaisin nuo vanhat pois. Eli vaikka menen ensi viikolla töihin, päivittäinen balettirutiini jatkuu vielä! Mun omassa koulussa Footlightissa käyn lisäksi kolmena päivänä. Meidän kesäsijainen Silvia V. opettaa vielä elokuun 11. asti ja olenkin tykästynyt hänen tunteihinsa. Kesti ensin tottua 35 minuutin lyhkäiseen tankoon, mutta nyt on ihanaa tehdä vaihteeksi yli tunnin edestä keskilattiaa! Parasta hänen opetuksessaan on tanssillisuus ja musiikin tulkinta, yhdistettynä hengittävyyteen ja vapauttavan rentouden löytämiseen. Etenkin jatkotasoilla tekniikan liiallinen painottuminen saattaa tehdä tanssimisesta hieman mekaanista, siksi on hyvä sheikata välillä liiat jäykistelyt pois! Harmi ettei hän vissiin jatka kesän jälkeen, olisi ollut kiva käydä edes kerran viikossa hänen tunnillaan.

Kahta en vaihda pois..  

Vilkaisin tuossa Footlightin tulevaa lukujärjestystä ja huomasin että Marie-Pierren perustaso on jo täynnä! Ihan mahtavaa että ihmiset ovat löytäneet hänen tuntinsa, on hän kyllä niin loisto-ope. Onneksi ilmoittauduin itse hyvissä ajoin, vaikka jatkotasoille yleensä mahtuukin. Ja toivottavasti vaihtavat vielä salin siihen Manskun isoimpaan, muuten tulee kyllä ahdasta. Vähintään yhtä innoissani olen myös Gabriellan tunneista - kesäkuussa päästiin jo kunnolla vauhtiin, oli haastetta ja nopeutta ja tanssin riemua! Oikeasti, kun yhdistää nämä kaksi opettajaa, niin parempaa yhdistelmää saa hakea ihan mistä vain! Tietenkin pitää tehdä itse töitä, eihän kukaan voi tanssia kenenkään puolesta, mutta olen itse kokenut minkälaisen eron todella hyvä opettaja tekee. Silloinkin kun luulee jo pärjäävänsä ihan hyvin, tai on tottunut treenaamaan ilman open tarkkaa, henkilökohtaista ja kannustavaa huomiota. Trust me.

19 comments:

 1. Mul jäi tosi hyvä fiilis tästä tekstistä ja sun tanssilomasta. Mäkin tahdon tanssiloman! Olen jo ensi kesälle hankkinut meille majotusta sinne päin, joten ensi kesä olkoon tanssin kannalta parempi kuin tämä :)

  ReplyDelete
 2. Mahtavaa, Anni :)

  Vietetään koko porukalla tanssilomaa! Toivottavasti pääset kuiteskin välillä käymään, ettei tarvi odottaa ihan niin kauan..

  ReplyDelete
 3. Tanssiloma on maailman paras idea! Se, että lomalla tekee sitä mitä rakastaa, on todellakin hyvin vietettyä aikaa. Vaikeaa vaan on varmasti luopua jokapäiväisistä tunneista, mutta onneksi sun eh tarvitse ihan heti luopuakaan! : )
  Ja mitä tulee auringonlaskussa meren äärellä tanssimiseen..kiitos tuosta linkistä, olin todella vaikuttunut! Sykähdyttävän kaunis esitys: tanssijat, luonto, musiikki ja koreografia..täydellistä!

  ReplyDelete
 4. Iina, taidan jatkaa saman malliin myös syksyllä.. Tai siis en ihan päivittäin, mutta 5 viikkotuntia kuitenkin! Tanssilomalta jään tietenkin kaipaamaan sitä loma-osuutta, ja ettei iltatunnin jälkeen tarvi kiiruhtaa kotiin ja ehtiä ajoissa nukkumaan.

  Juu, tuo esitys on just sitä mitä sanoitkin - enkä saa tarpeeksi sen katsomisesta :)

  ReplyDelete
 5. Ilmoittauduin itse juurikin siun suosituksesta Marie-Pierren ja Gabriellan perustasoille. Kiitos vinkistä! :)

  Innolla odotan tunteja. Kolme-neljä vuotta on ollut taukoa tanssista, silloin kävin vajaan lukuvuoden baletissa (olisikohan opettaja ollut nimeltään Maija, Footlightissa joka tapauksessa), ja sitä aikaisempi balettitausta on lapsuudesta. Monesti on tullut harmiteltua, että pitikin lopettaa baletti lapsena, mutta eipä sitä siinä iässä mitään ymmärtänyt. Ja toisaalta on tullut sitäkin ihmeteltyä, miksi annoin tanssin loppua nyt aikuisiässä. No, oli siihen se osasyy, että polvet kiukuttelivat vastaan. Toivottavasti nyt kroppa toimisi yhteistyössä.

  Sitä olen pohdiskellut, miten pitkälle tässä iässä (28 v.) pystyy vielä kehittymään ja venymään. Olen kenties hieman notkeampi kuin tavan tallaaja, mutta en mitenkään erityisen hyvässä fyysisessä kunnossa muuten. Nähtäväksi jää.

  Kiitos kivasta blogista! Vähän on tämänkin ansiota, että päätin palata takaisin balettitunneille :)

  ReplyDelete
 6. Osaatko yhtään sanoa, että paljonko rahaa sinulla menee vuodessa balettiin ja muuhun tanssiin liittyvään?

  ReplyDelete
 7. Hei Sohvi!

  Ihan mahtavaa että olet päättänyt palata baletin pariin! Ja olen tosi otettu, että mun blog avitti sua päätöksessäsi ihan pikkasen :)

  Tiedätkö mitä, viisi vuotta sitten minäkin palasin tanssimaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Olin sitä ennen ehtinyt kyllä treenata todella pitkään, mutten uskonut että pystyisin edistymään enää sen ihmeemmin. Toivoin vain pääsevani edes lähelle vanhaa tasoa. No, toisin kävi. Olen nyt edistyneempi kuin koskaan aikaisemmin. Ja mitä tärkeintä, olen entistä onnellisempi tanssija!

  Aikuisenakin voi siis kehittyä, ja myös venyä - ihan fyysisestikin. Meikä ei ole luonnostann notkea, mutta viimeisen parin vuoden aikana on siinäkin tapahtunut tuntuvaa ja näkyvää kehitystä.

  Jos pääset säännöllisesti tunneille, ja ehkä jossain välissä kolmesti viikossa.. ja jos olet tarkkana ja nappaat korjauksia kuin sieni, et voi välttyä edistymästä!

  Polven kanssa ole varovainen, muista että aukierto lähtee aina lonkasta, äläkä väännä mitään väkisin.

  Ehkä vielä nähdään tunneilla! Jos tunnistat, tuu moikkaamaan :)

  ReplyDelete
 8. Haluaisin kiittää sinua. Kiitos tästä blogista. Ilman tätä en olisi nyt ilmoittautunut balettitunneille. Kiitos.

  ReplyDelete
 9. Hei! Olen lukenut molempia blogejasi aktiivisesti ja sinun ansiostasi ilmoittauduin Gabriellan J1-tunneille ensi syksyksi. Vaikuttaa niin mukavalta ja taitavalta opettajalta. Tekisi mieli ottaa enemmän tunteja, mutta ihana kahden kuukauden harjoittelu toisessa kaupungissa katkaisee syyslukukauden juuri keskeltä kahtia. :/

  Pari kysymystä esittäisin: Miten haastavia nuo Gabriellan tunnit ovat yleensä olleet? Olen kaksi vuotta tanssinut, joista viimeisen vuoden käynyt 3 kertaa viikossa tunneilla.

  Toinen kysymys on, josko Manskun salissa on kylmä tulevana talvikautena? Viimeksi olen ollut tunneilla Aleksanterin teatterissa, jossa patterit pidettiin niin täysillä ettei kylmästä ollut edes puhettakaan...

  Kiitos mahtavasta blogista, toivottavasti bongaan sinut Footlightista syksyllä!

  ReplyDelete
 10. Hei edellinen anonyymi - liittyen siis tanssimiseen ja rahan menoon.

  Rahaa kuluu vaihtelevasti, riippuen siitä kuinka paljon käyn tunneilla. Keskimäärin mulla on ollut balettia noin kolme kertaa viikossa (90 min), ja lasku on silloin jaksottain n 120 euroa. Syksylle olen ottanut enemmän tunteja, ja Footlightin hinnaston mukaan saankin jo pulittaa 170 euroa per 4 viikon jakso. Vuodessa maksan siis noin 1400-1700 euroa. Aika tyyristä, mutta kyllä sen arvoista.

  Muuten rahaa ei kulu paljon. Pehmeitä tossuja ostan noin 3-4 paria vuodessa, ja maksan yht noin 50 euroa (tilaan yleensä netistä, kun tiedän jo kokoni. Toiset pärjää vähemmälläkin. Kärkitossuihin menee 50-70 euroa per pari, mutta treenaan vielä niin vähän että olen tänä vuonna pärjännyt yksillä.

  Pukuja en tarvi, kaappi on täynnä, mutta hyvän voi löytää alekorista jo 15 eurolla.. Ja käytän leggingsejä joita saa alle kympillä tavallisesta kaupasta. jos haluaa vaaleanpunaisia sukkiksia, ne maksavat vähän enemmän, mutta kestävät kyllä käytössä.

  Rahaa voi saada palamaan niin paljon kuin lompsa sietää, mutta pienemmälläkin budjetilla pärjää. Ainakin treenivaatteiden kanssa kannattaa olla maltillinen. Ja jos pystyy maksamaan lukukausittain, niin siinä säästää myös.

  ReplyDelete
 11. Öööö, aika monet tossut kulutat vuodessa. Itse tanssin useammalla tunnilla viikossa ja yli kymmenen vuotta ja olen ostanut 4 parit pehmeitä tossuja. Tosin yhdet oli huonot, joten jäivät käyttämättä. No itse tosin heitän kankaiset tossut kyllä välistä pyykkikoneeseen ja ostan uudet vasta sitten kun niistä tulee varvas ulos. Joten tossuihin ei välttämättä mene hirveesti rahaa.

  ReplyDelete
 12. Jep, olen tosi kova kuluttamaan tossuja :) Tykkään pitää aika myötäileviä tossuja, ja ne sitten kuluvatkin nopeammin varpaista. Mutta ennen kuin ostan uusia, teippaan vanhat kunnes ei enää mikään auta! Toiset vaihtavat tossuja, niin ettei ole oikeaa ja vasenta, mutta itse en tykkää - ja kun oikea jalka on vähän leveämpi, se tossu hajoaa aina ensimmäisenä.

  Jep, vähemmälläkin pärjää. Mutta jos ei lainkaan tarvi uusia tossuja kannattaa myös tarkkailla käyttääkö lattiaa ollenkaan.. En tarkoita että pitäisi kuoppaa kaivaa, mutta tenduta tehdessä ei myöskään pidä vain hipaista lattian pintaa ;)

  P.S. Jostain syystä en just nyt pääse kommetoimaan omalla profiililla, mutta se olen siis minä.
  t. Johannan Balettikassi

  ReplyDelete
 13. Hei Reetta!

  Kiitos sulle hienosta palautteesta :)

  Gabriellan J1 ei ole samalla tasolla läpi lukuvuoden, vaan etenee koko ajan. Syksyn alussa mennään hitaammin, mutta haastetta tulee koko ajan lisää. G teettää samaa tankoa suht pitkään, pienin lisäyksin ja muutoksin. Harjoitukset eivät ole liian mutkikkaita tai nopeita, mutta painotus on laadussa. Eli vaativuus "piilee" siinä.

  Ryhmän kokoonpano vaikuttaa myös. J1 on itse asiassa ollut tasoista sekalaisin. Tunnilla voi käydä edistyneitä, vakkareita ja vieralijoita, juuri J1-tasolle siirtyneitä, ja myös niitä joiden pitäisi ehkä kerätä vielä lisää kokemusta perustasolla..

  Jos et ole ihan varma, voit tietenkin kysyä tunnin jälkeen G:ltä suoraan, josko taso on sulle sopiva.

  Manskun salit ovat ilmastoituja, ja talvella tietty myös lämmittetyjä. Isoin sali (Mansku 1) voi olla joskus paikoitellen vähän vetoisa, mutta kovillakin pakkasilla tarkenee.

  Jos/kun bongaat mut, niin tulethan sitten moikkaamaan! :)

  ReplyDelete
 14. Tää on ollut ihana tanssikesä, ja jos vaan on tulevaisuudessa mahdollista, mäkin haluan pitää tanssiloman! Ootko muuten Johanna ikinä ajatellut osallistua tanssileirille? Se on mun salainen haave, olis ihanaa tanssia monta tuntia joka päivä!

  Mun mielestä sun kannattaa ilman muuta jatkaa nyt "samoilla vauhdeilla" syksyyn, viittä tuntia niin pitkään kuin vaan jaksat, kun kerran siihen mahdollisuus on. Sit kun tulee oikein synkkiä päiviä niin tokihan voi vapaapäivä välillä olla paikallaan, mutta niinkuin hyvin kokemuksesta tiedät, balettitunnille menee yleensä mielellään ja tulee virkeämpänä pois kuin sinne meni. Olen itse asiassa vähän kateellinen ;) Mulla on onneksi mahdollisuus käydä neljällä viikkotunnilla syksyllä, mutta kaksi tuntia on samana päivänä, joten yhteensä on neljä päivää viikosta ilman balettia, höh. Lukioikäisenä treenasin jonkin aikaa 12 tuntia viikossa, mutta siinä saattoi olla jo pikkuisen liikaa :P

  Sohvi, mä kans potkin itseäni pitkään nilkkaan että miksimiksimiksi ikinä lopetin tanssimisen - kunnes sitten 1,5v. sitten menin 31-vuotiaana takaisin tunneille. Ekan tunnin jälkeen olin niin hajalla että pelkäsin etten pysty kävelemään kotiin, mutta muuten siilis oli upea! Tuntui kuin olisin tullut kotiin, ja kroppa muisti juttuja joita en ollut tajunnut osaavanikaan. Kehitystä on tapahtunut koko ajan, ja mikä tärkeintä, nyt on mieli ja järki mukana hommassa aivan eri tavalla kuin aikaisemmin, ja motivaatiota tekniikan hiomiseen.

  Tästäpä uhkaa tulla oikea vuodatus, mutta enpä malta olla sanomatta vielä että mulla on käytössä kahdet pehmeät tossut, olen ajatellut että kun käytän niitä vaihdellen, ne pääsee kuivumaan välillä ja kestäis sitten ehkä paremmin. Lisäksi olen parsinut reikiä umpeen, joten olen saanut tossut kestämään aika pitkään.

  ReplyDelete
 15. Siilis = fiilis :D

  ReplyDelete
 16. Noniin, ensimmäiset tunnit takana ja fiilis on aivan mahtava! Gabriella on aivan loistava opettaja, ja korjauksia todellakin saa henkilökohtaisesti. Ja hän oppi nimenkin muistamaan saman tien, mikä tuntuu aika uskomattomalta, kun oppilaita on varmaan satoja viikon aikana. Marie-Pierre on nyt ilmeisesti muutaman viikon poissa, joten hänen tunneistaan ei ole vielä sanottavaa.

  Balettikärpänen puraisi kyllä nyt kertaheitolla niin kovin, että tekisi mieli ottaa lisää viikkotunteja... Kahden perustason lisäksi yksi tunti alkeistasolla olisi varmasti onnen omiaan, kun saisi kertailla ihan perusjuttuja (keskilattian askelkuviot ei oikein sujuneet, vaikka ilmeisesti pitäisi olla ihan peruskauraa alkeistason jälkeen...). Toisaalta en haluaisi vaihtaa kumpaakaan kahdesta toisen lajin tunnista pois. Ehkäpä otan vielä viidennen viikkotunnin, ei huono vaihtoehto sekään :)

  Osaisitko, Johanna (tai joku lukijoista), vinkata, mistä löytäisi kattavan kuvitetun balettisanakirjan? Koitin googletella, mutta mitään kunnollista ja järkevää ei ainakaan lyhyen etsinnän jälkeen löytynyt.

  Kiitos, Johanna ja Aija, rohkaisevista sanoista :) Kiva kuulla, että muutkin ovat olleet samassa tilanteessa ja että kehitystä on siitä huolimatta tullut. Motivaatio kehittymiseen on ainakin kova! Jos joku lukijoista sattuu nimen perusteella bongaamaan miut tunneilla, niin tulkaa juttelemaan :)

  ReplyDelete
 17. Hei Sohvi!

  Ihanaa että tunnit ovat lähteneet osaltasi noin hyvin käyntiin ja että olet tykännyt myös G:n opetuksesta :)

  Älä sure jos keskellä ei heti suju, mulla oli maanantaina kans yksi sarja ihan hukassa, tai metsässä, heh.. Kyllä ehtii opetella ja hioa!

  Jep, on mulla sulle parikin ehdotusta kirjoista. Kantsii muuten tilata noi englannin kieliset Book depositorysta, tulee paljon halvemmaksi!

  Siis: yleinen opas, ja hyvä sellainen on Eliza Gaynor Mindenin kirjoittama opas. Jep, sama ihminen on tossujen takana, mutta kirja ei ole mainos!

  http://www.bookdepository.co.uk/Ballet-Companion-Eliza-Gaynor-Minden/9780743264075

  Toinen, ja kokonaan kuvitettu liikeraamattu on Gretchen Ward Warrenin kirjoittama Classical Ballet technique

  http://www.bookdepository.co.uk/Classical-Ballet-Technique-Gretchen-Ward-Warren/9780813009452

  lisäksi suosittelen ei-kuvitettua mutta ah niin kattavaa balettisanastoa: Gail Grant - Technical Manual and Dictionary of Classical Ballet

  http://www.bookdepository.co.uk/Technical-Manual-Dictionary-Classical-Ballet-Gail-Grant/9781607960317

  Jos Sohvi satut bongaamaan mut jollain tunnilla, tuu moikkaan! :)

  ReplyDelete
 18. Kiitos näistä vinkeistä. Grantin kirjan laitoin tilaukseen, ja nuo kaksi muuta suositustasi pistin toivelistalle odottamaan seuraavaa palkkapäivää.

  Oli mukava tavata eilen :) Mahtavaa, että kirjoitat niin perusteellisia postauksia ja että jaksat vielä käydä keskustelua kommenttiosiossa ja vastata kaikille. Nähdään Footlightilla! :)

  ReplyDelete
 19. Ole hyvä! Mä just luen tuota Gaynor Mindenin kirjaa, on tosi hyvin ja kattavasti kirjoitettu. Ja sen voi lukea osissa, ja palata aina takaisin..

  Oli mukava nähdä eilen, kiva kun tulit esittäytymään! Tämä bloggailu on mulle harrastuksen jatke, ja toistaiseksi siitä on ollut vain iloa. Luulis että jatkossakin jaksan täällä keskustella :)

  Nähdään!

  ReplyDelete