13.7.11

Etsitään kärkitossuja


Käytiin eilen tanssisiskon kanssa sovittamassa kärkitossuja, ihan Kalliossa asti. Suomen Tanssitarvikkeella on iso myymälä Aleksis Kiven kadulla 32, ja osattiin viime hetkellä hypätä oikealla pysäkillä pois (ratikka 9 kulkee ihan edestä). Suomen Tanssitarvike on siis erikoistunut tanssiurheiluun, eli todellinen taivas vakio- ja lattaritanssijoille. Valikoimassa on kuitenkin myös kärkitossuja, ja olin erityisesti kiinnostunut tietyistä Blochin malleista, joita en ole aikaisemmin päässyt sovittamaan: Balance European, Amelie (Protegee) ja Morph.

Ja taas kävi niin kuin liian usein ennenkin. Yhdestä mallista koot loppuivat kesken, toisesta puuttui sopiva leveys, ja yksi olisi mennyt ilman pehmusteita mutta liikavarvas ei tykkäisi.. Sopivin malli oli yllättäen Balance European, mutta en ollut niin varma että rahat tiskiin ja heippa! Nuori myyjä oli muuten oikein avulias, mutta ei varsinainen kärkitossu-asiantuntija (mitä itsekin pahoitteli). Nyt olen muutenkin ekstra tarkkana kun omat opet ovat lomilla enkä voi heillä hyväksyttää tossuja erikseen. Ja edellisen kerran kun ostin omin päin, tossut osoittautuivat käytössä kuitenkin liian lyhkäisiksi. Eikä mulla ole todellakaan kaikkein helpoin jalka.

Ihanteellinen tossu olisi edestä suht leveä, mutta kuitenkin vähän kapeneva, boksi/vamppi lyhyehkö, pohjallinen pehmeä. Kaiken lisäksi mulla on oikea jalka just sen verran leveämpi, että vääntää tossun aina kantapään alta pois. Ja nilkan kaari on matalampi, eli pitää tehdä vielä enemmän töitä että pääsee tossun boksin yli. Toisin sanoen, mulla on hyvä vasen jalka joka sopii kärjille, ja oikea jalka joka ei sovi. Pahus. Tästä sain myös meidän uudelta kesäsijaiselta noottia. Kun on tälläiset jalat ("not much"), niin pitäisi olla paljon pehmeämmät tossut. Mitä tulee varpaisiin, mulla on toinen versio oikealta:

kuva ja sovitusvinkkejä täältä:fitting chart

Toisaalta olen tanssinut vasta niin vähän kärjillä.. On siis tehtävä vielä paljon töitä paremman tekniikan eteen! En ole yksinkertaisesti vielä riittävän vahva. Kun saan nilkat kunnolla työstettyä, ja tiedostan asentoni, JA tehdään riittävän hitaasti, pääsen jo suht hyvin tossun päälle. Silloin mulla on melkein kaunis linja jalassa (toisen open sanoin). Se vaatii kyllä sitä aherrusta ja valmistavia harjoituksia pointe-tunnilla (ja tarkkoja korjauksia). Kaikkea ei siis voi laittaa tossun syyksi! Jatkan kuitenkin etsintää, josko vielä löytyisi se just hyvä, eikä melkein.


Liikkeen takaosassa oli muuten 5 - 10 euron alekoreja, ja löysin melkein hulppeat puvut itselleni. Jos vain olisin ollut yhtä kokoa pienempi, tai 2 cm lyhkäisempi.. Mirellaa ja Blochia, ja erikoisia malleja. Sitten löysin hyllystä Blochin Pump-tossuja, ja 20% alennuksella - ja mikä tuuri, yksi pari just mun kokoa! Sain alle 15 eurolla uudet tossut, mahtavaa. Suosittelen muillekin käyntiä, Pump-mallista oli ainakin vielä kokoa 5, 5.5. ja 6 (noin 38.5 / 39 / 40). Pehmeissä tossuissa löytyi myös Sanshaa ja So dancaa, ja Cecilia Kercheä (norm. hinnat). Jos jaksan, lähden tänään vielä Piruettiin. Raporttia tulee perästä. Sillä välin, aurinkoisia kesäpäiviä ja mahtavia tanssitunteja!


Linkitän tänne vielä muutaman oppaan kiinnostuneille:

Kattava malli- ja koko-opas löytyy täältä: Master List of Pointe Shoes

Tämä sovittaja on erikoistunut Grishkoihin, mutta sivu on täynnä asiaa ihan kaikille. Voi että kun olisi mahdollisuus sovittaa tossuni hänellä! 
Klikkaa tänne:  Pointe Shoe Information

Freed (London) - sovitusopas: Pointe Shoe Fitting

29 comments:

 1. Kiitos mainiosta tekstistä! Nyt mä tiedän, että mulla on egyptiläinen jalka, mutta tapered toes :D Hyviä linkkejäkin, täytyy lukea tarkasti.

  ReplyDelete
 2. Kiitos linkeistä! Mulla on myös egyptiläinen jalka, kapenevilla varpailla ja tosi pitkillä metatarsaaleilla :)
  Mä aion uskaltautua tilaamaan Grishkon Vaganovat, saa nähdä tuleeko huti! Ei ne voi ainakaan huonommat olla kuin nää nykyiset.

  ReplyDelete
 3. Minkä mallinen jalka on ihanteellisin kärkitossuihin?
  Ja pakko kysyä kun kiinnostaa, pohjautuuko Pähkinänsärkijä baletti siihen tarinaan, vai pohjautuuko tarina balettiin?

  Kiiitos jos vastaat.

  T: comment

  ReplyDelete
 4. Hei ja kiitokset kiinnostavasta blogista!
  Oletko muuten kokeillut freedin classic-sarjan tossuja? Ainakin joidenkin tekijöiden boksit (mulla on kokemusta lähinnä kruunu-tekijästä) kuulostaa sopivan kuvaukseen. Sun jalat kun kuulostaa aika samantyyppisiltä kun mun, jopa toi oikean nilkan matalampi kaari! :) Piruetissa freedejä on huonosti, siellä on usein vain studioita, mutta esim lontoosta, berliinistä ja netistä löytyy tosi hyvin.
  -S

  ReplyDelete
 5. Hei Iepukka ja Aija!

  Kiva tietää minkälaiset koivet teillä on :)

  ReplyDelete
 6. Minkälainen jalka on ihanteellisin? Hmm.. ehkä parempi olisi puhua sopivasta jalasta. Ei kaikilla ammattitanssijoillakaan ole ihanteellista, tärkeämpää on se mitä sillä omalla jalalla tehdään!

  Jos katsot esim noita varpaiden kuvia, niin se eka vasemmalta on vähiten sopiva. Toka varvas on pidempi kuin eka, joten sille kohdistuu aika plajon painetta. Asiaa voidaan avittaa jonkin verran toppauksilla, mutta se tekee tosiaan tanssimisen vaikeammaksi. Mutta ei mahdottomaksi.

  Jalkaterä jossa mahd moni varvas on samanpituinen on hyvä just sen painon jakautumisen kannalta. Myös leveähkö jalka antaa hyvin tukea, vaikka ei olisikaan kaikkein sievin.

  Lisäksi varpaitten nivelien pitää olla sen verran liikkuvia, että 90 asteen kulma on mahdollinen.

  Nilkan pitää olla myös jonkun verran taipuisa, jotta päästään korkealle demi-pointelle ja kärkitossussa sen tossun boksin yli.

  Kovin korkea nilkan kaari on baletin kauneusihanteiden mukainen, muttei aina paras tanssimiseen. Täysin littana kaari taas tekee vaikeammaksi tai jopa mahdottomaksi päästä kunnolla kärjen päälle. Jonkinlainen kultainen keskitie on helpoin jalka.

  Tietenkään hyvälläkään jalalla ei tee mitään, jos tekniikkaa ei opetella kunnolla.

  Lisää tietoa löytyy myös just tuolta Grishkon sovittajan sivulta, ja käy lukemassa muutkin jutut.

  Kiitos hyvästä kysymyksestä!

  ReplyDelete
 7. Hei S,

  kiitos tosi paljon hyvästä vinkistä. Olenkin ihmetellyt miksi Suomessa noita Freedejä ei juuri myydään, vaikka kaikki mun lapsesta asti tanssineet ovat aikanaan käyttäneet juuri niitä. Ja Freed tekee tosi paljon tossuja suoraan isoille tanssiryhmille!

  Ehdottomasti kokeilen, jos tulevat jossain vastaan. Netistä en uskalla tilata ennen kuin tiedän kokoani, mutta seuraavalla reissulla yritän löytää kaupasta suoraan.

  ReplyDelete
 8. Ai niin, joku kysyi Pähkinänsärkijästä.. ja hyvissä ajoin ennen joulua ;)

  Sen verran muistan, että baletti pohjautuu löyhästi E.T.A Hoffmannin tarinaan, mutta pitäisi tehdä lisää taustatutkimusta (eli googlettaa). Itse baletti taitaa olla kyllä paljon kuuluisampi kuin alkuperäinen tarina!

  ReplyDelete
 9. Mulle selitettiin piruetissa jokin aika sitten kysellessäni nimenomaan freedin classiceihin liittyen näin:
  Freedillä on parisenkymmentä tossuntekijää ja kaikilta tulee omanlaisensa tossut eli sama malli ja koko eri tekijän tekimänä saattaa olla varsin erilainen. Boksi ja platform voi olla eri muotoinen ja vahvuinen. Se, miksi piruetissa ei freedin classiceja juuri ole, liittynee tuohon. Freedejä käyttävät ammattilaiset ainakin tilaavat juuri tietyn, omalle jalalleen hyväksi havaitun tekijän tossuja. Freedin studioissa tossujen välillä ei ole mainittavasti eroja.
  -S

  ReplyDelete
 10. Mulla on kans sellainen hankaluus, että jalat on vähän eri paria. Oikeessa jalassa toinen varvas on ehkä ihan aavistuksen verran pidempi ja vasemmassa taas saman pituinen tai jopa aavistuksen lyhyempi kuin eka varvas. Mutta se oikean toinen varvas on sen verran käyrä, että ainakin tässä vaiheessa tuntuisi, ettei se haittaa, mutta syksy näyttää onko niin. Oon miettinyt, voiko tossuja käyttää niin, että on erilaiset tossut eri jalkoihin vai sekottaako se tanssia ja tuntumaa lattiaan?

  ReplyDelete
 11. Hei S,

  olis se hienoa jos sais ihan itselle tehdyn tossun.. Meidän pointe opettaja toi kerran omat tossunsa näytille, ja sainkin sovittaa. Tossu mahtui paremmin jalkaan kuin useimmat kaupassa sovitetut, mutta open mielestä boksi oli kuitenkin liian korkea. No, ne olivatkin tehty hänelle mittatyönä.

  ReplyDelete
 12. Anni,

  kaksi vaihtoehtoa: sovita tossu sen 2.pidemmän varpaan mukaan ja käytä toiseen tossuun pientä toppausta tasoittamaan.

  Jos ero on huomattava, voit kyllä kokeilla kahta eri kokoa - mutta ehdottomasti samaa mallia!

  Mulla ei ole tästä omakohtaista kokemusta, mutta olen harkinnut samaa just oikean jalan leveyden takia. Tein vähän taustoitusta, ja jos samasta mallista käyttää toisessa jalassa 1/2 kokoa isompaa/pienempää tai yhtä leveyttä enemmän/vähemmän ei pitäis olla haittoja.

  ReplyDelete
 13. Hei.
  Ostin vastikään grishkon kärkkärit ja olen nyt pehmittämis vaiheessa huomannut, että pohja meinaa työntyä sivuun. Onko kärkitossuni väärän malliset minulle tai onko tuosta vähän vinoon menevästä pohjasta mitään haittaa? :)

  ReplyDelete
 14. Mulla on muuten nykyään myös vasen jalka vähän pidempi/suurempi kuin oikea, ehkä puolisen numeroa. Oon miettinyt kanssa, että hommaisin (sitten joskus) eri kokoiset kumpaankin jalkaan (no tietty pitää ostaa 2 paria, mut sittenpä olis varalla se toinen pari heti :D). Pitäs vaan ensin löytää Se Hyvä Malli... Ja nykyään on niin vähän käyttöä niille, että ei oo vielä uusille tarvetta. Plääh.

  ReplyDelete
 15. Käytetäänkö balettipuvun alla rintaliivejä vai pitääkö olla ilman?
  Onko aluspuku pakollinen?
  Minkä mallinen balettipuku on paras aloittelijalle?

  T: LotsOfQuestions

  ReplyDelete
 16. Hei Janita!

  Ei välttämättä.. Onko kotelo kuitenkin sopiva, ei liian ahdas? Jos kotelo on ok, tossun pohja on luultavasti vielä liian kova. Sun pitää ensin muotoilla se kantapään alta taipuisaksi.

  Istu alas. Käännä kantapään satiini nurin jotta näet paremmin ja laita tossu takaisin jalkaan (jos käytät pehmusteita ne myös). Aseta kärjelle, mutta älä laita koko painoa. Katso mistä kohtaa sun kantapää loppuu ja muu jalkapohja alkaa. Merkka kohta kynällä.

  Tästä samasta kohdasta ota molemmin käsin kiinni, ja rullaa lattiaa vasten, molemmin puolin. Haluat taivuttaa, mutta et rikkoa pohjaa.

  Olen käyttänyt tätä kaikkien tossujen kanssa, sillä pääsee hyvin alkuun. Lisa Howellilta löytyy myös video:

  http://www.youtube.com/watch?v=pX-PNqJr9z4

  ReplyDelete
 17. Iepukka,

  taas yksi alan ammattilainen kertoi että täydellisen parin etsimiseen voi mennä vuosia! Mutta mä haluan nyt ja heti! Lottovoitto olis mittätilaustyönä tehdyt :)

  ReplyDelete
 18. Lots of Questions:

  Paras puku aloittelijalle: tarkista onko koulussa pukukoodi, esim musta puku.. Eri vaihtoehtoja löytyy silloinkin. Saat tietenkin valita mieleisen :)

  Sovita rauhassa eri malleja, katso että olkaimet eivät kiristä, ja että puku ei ole liian piukka pepun kohdalla :)

  Rintsikoita tarvitset oikeasti vain jos kuppikoko on isompi kuin C, ja silloin otetaan käytöön urheiluliivit. Baletissa kuitenkin hypitään paljon, ja rinnat saattavat tarvita silloin lisätukea. Muuten liivejä ei käytetä. Hyvin istuva puku pitä kyllä kasassa :)

  Puvun alle ei tarvita aluspukua. Rintojen ja haarakiilan kohdalla on sisuskangasta. Itse en käytä alushousujakaan, niitä ei tarvi. Jos et voi mitenkään olla ilman, hanki ohuet saumattomat ja ihonväriset (esim stringit). Alushousujen ei pidä näkyä puvun alta. Baletti-sukkahousuissa on pieni puuvillainen haarakiila, ja tottuu äkkiä olemaan ilman. Tosin mä puen aina puvun ensin, ja sitten mustat legginsit päälle.

  Mitä yksinkertaisempaa, sitä mukavampi on tanssiakin.

  Tässä muutama puku-vinkki:

  Klassinen perusmalli, leveät olkaimet.
  http://www.dancedirect.com/uk/Products/Ballet/L5415/bloch-l5415-dancewear-tankleotard/

  Spagetti-olkaiminen.
  http://www.dancedirect.com/uk/Products/Ballet/CC101/capezio-leotard-camisole/

  Ristikkäin menevät olkaimet.
  http://www.dancedirect.com/uk/Products/Ballet/CC123/capezio-leotard-camisole-doublestrap-crisscrossback/

  ReplyDelete
 19. Kiitos!
  T: LotsOfQuestions

  ReplyDelete
 20. Eiköhän toi ole ihan makukysymys käyttääkö urheilurintsikoita baletissa vai. Itse en ole edes C-kupin kokoa, mutta hypyissä minua häiritsee hölskyntä ilman urheiluliivejä. Jätän sitten hyppimättä, ellei ole urheiluliivit päällä. Puvut eivät todellakaan ole niin tukea antavia, vaikka istuisivatkin hyvin. Liivit kyllä usein näkyy takaa, ellei löydä sellaista pukua, jonka alta liivit ei näy. Mutta haittaako tuo nyt harjoitussaleissa,vaikka alta näkyvät.

  ReplyDelete
 21. Pukuja on nykyään niin tsiljoonaa eri mallia, että ei ne liivit näy, jos ei halua ;) Mä pidän itse harvoin pukua, mutta hyvin tyköistuva toppi ja shortsit ajaa aika hyvin asian (meidän aikuisryhmässä ei siis pukukoodeja sen kummemmin).

  Ja mitä pukuihin noin muuten tulee, niin hoikkana teininä en itse käyttänyt liivejä alla vaikka tissejä vähän olikin. Silloinen puku oli sopivan napakka.

  Tässä on yksi puku, joka olisi mielenkiintoinen tuttavuus varmasti (J vinkkasi mulle :)) http://www.dancedirect.com/uk/Products/Ballet/CC110/capezio-ballet-leotard-black-navy-burgundy-cc110/

  ReplyDelete
 22. Haa, siis tosta äskeisestä jäi pois, että nykyään pidän aina urheiluliivejä, koska muotoja tahtoo olla vähän liikaa :)

  ReplyDelete
 23. Kun aloitin baletin en edes tiennyt urheiluliiveistä! Tosin olin silloin niin pienikokoinen etten olis tarvinnutkaan. Mutta kun palasin 5 vuotta sitten baletin pariin (3 vuoden tauon jälkeen), olin sen verran pyöristynyt että oli vähän pakko..

  Pidin sellaisia "tank"-mallisia pukuja, siis leveä-olkamisia. Jos selän leikkaus on korkea, liivit eivät edes näy alta. Nuorilla voi olla aika tiukatkin pukukoodit, ja se koskee myös liivien näkymistä puvun alta. Ei niitä silloin käytetä ellei todella tarvis.

  Aikuiset (tai siis kaikki jotka ovat vapautettuja pukukoodista) voivat halutessaan käyttää vaikka pinkkejä urheiluliivejä, ja antaa niitten näkyä ihan tarkoituksella!

  Nyt mulla on paino taas entinen, ja kuppikoko jotain B:n ja A:n välimaastoa. Käytössä Blochin tosi hyviä pukuja jotka istuvat kyllä just niin napakasti ettei liivejä enää tarvi. Ja on kiva käyttää taas pukuja joissa on spagettiolkaimet ja jänniä selkäleikkauksia.

  Eli: jos tuntuu epämukavalta ilman, käyttää rintaliivejä. Mutta kannatta kokeilla erilaisia pukuja, monissa on nykyään paljon paremmin tukea!

  Toi Capezion puku mistä Iepukka laittoi linkin, toimii jopa E-kupilla :)

  ReplyDelete
 24. Mun varpaat näyttää tolta keskimmäiseltä kuvalta ja arvaa vaan onko istuvien pehmeiden tossujen löytö erittäin työlästä. Lähes kaikki pussittavat varpaiden kohdalta.

  ReplyDelete
 25. Noista rintsikoista sen verran, että mä käytän Capezion juuri balettiin suunniteltua ihonväristä toppia, jossa on sekä olkaimet että selänpuoleinen olkain silikonia. Käytän joka kerta, muuten rinnat hölskyy niin inhottavasti ja kipeää tekee, etten voi olla ilman.

  Noista jaloista sitten.
  Mulla on juuri tuo vasemmalta ensimmäinen, eli mulla on kapea jalka ja kapeat varpaat, mutta toka varvas on tosi pitkä.
  Peruskärkkäreissä ja ihan pehmosissakin tuppaa menemään varpaat rullalle, mutta kun hankin Gaynorit ja niiden mukana tuli Gaynor Mindenien "sovituskitti", eli niiden omat pehmusteet erilaisille varvas- ja jalkapulmille, ei haittaa enää ollenkaan tuo pitkävarpaisuus. Mulla on myös iso ongelma se, että jalka putoaa boksiin, mutta GM:n kaksien eri pehmusteiden (ne on liimattu sisälle tossuun, toinen boksiin ja toinen vamppiin) ansiosta ei jalka putoa eikä ole varpaat kippurassa, vaan pystyn nyt keskittymään täysin nilkkaan, ottamaan lattiatuntuman sekä liikkumiseen.

  ReplyDelete
 26. moi ! ihana blogi! <3 ja arvaas mikä mun ongelma on... puolessa vuodessa menee yli neljät tossut ! ne pehmenevät ja katkeavat voimakkaan nilkan ansiosta kuulemma, joka ei ole enää mielestäni hyvä juttu koska rahaa menee! ekat kärkitossuni kestivät noin kuukauden tokat kolme viikkoa ,kolmmannet noin puolitoistakuukkautta ja nyt edelliset kymmennen minuuttia! tämä alkaa olla jo hauskaa xd ja kovuudet ovat olleet kovimmasta päästä! joten en tiedä mitä tehdä olisiko kellään muuten neuvoa? mutta tanssiliikkeisä ei auteta vaikka kerron ongelmastani! joten aika vaikea tilanne..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Voimakas ja taipuisa nilkka on mahtava asia, paitsi että se kuluttaa tossuja todella tehokkaasti! Ammattilaiselle se ole ongelma, koska hän saa uuden parin vaikka joka päivä.. Mutta mitä tekee harrastaja jonka budjettikin on rajallinen?

   Yksi vaihtoehto sulle vois olla Gaynor Mindenin tossut. Ne ovat kalliimmat, mutta kestävät käytössä huomattavan pidempään. Sun pitää vain löytää liike jossa on todella asiantunteva sovitus.

   Jos GM:t eivät syystä tai toisesta sovi, niin esim Blochin Serenade -tossua saa extra-vahvalla pohjallisella. Blochin tossut ovat muutenkin hyvää laatua, omat ovat kestäneet käytössä noin 10 viikkoa (3 pointe-tuntia per viikko). Pohjallinen niissä ei ole mennyt katki kertaakaan, mutta loppupeleissä on tuki lähtenyt boksista. Myös Blochin TMT-mallit kestävät paremmin kovaa kulutusta.

   http://www.blochshop.co.uk/product/bloch-serenade-strong-ballet-pointe-shoes (Serenade strong)

   http://www.blochworld.com/shop/p-501-tmt-serenade.aspx (Serenade TMT)

   Boksin sisäpuolta kannattaa ekan käytön jälkeen vahvistaa oksalakalla taikka nestemäisellä pikaliimalla (Zap), niin se estää hikoilua pehmentämästä tossun liimaa. Se ei tietenkään kestä ikuisesti, mutta pidentää käyttöä. Ja jos tanssii paljon, on hyvä olla useampi pari käytössä. Näin voit varmistaa että tossu ehtii kuivua ainakin 36 tuntia ennen seuraavaa kertaa.

   Toivottavasti tästä oli sulle jotain apua! :)

   Delete
 27. Kyllä meillä ainakin oppilaat käyttävät urheilurintsikoita leotardin alla, vaikka tiukka pukukoodi onkin. Itsekin pienikokoisena (B) käytän, muuten on epämiellyttävä olo.
  Mulla on lisäksi se ongelma noiden pukujen kans, että valitsen aina hiukan liian ison. Jos puku on napakka, se ahdistaa, kiristää ja puristaa.

  Pakko kommentoida tota sun ihan ekaa lausetta "Käytiin eilen tanssisiskon kanssa sovittamassa kärkitossuja, ihan Kalliossa asti."
  Vain helsinkiläiset näköjään sanovat noin. Itte oon kiertänyt koko Suomen metsästämässä kovakärkisiä, joten on naurettavaa, miten hki-läiselle "ihan Kallio" on jo niin "landea". Tai anteeksi, olikos se se kehä3 ulkopuolinen elämä landea?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm... Luulin olevani vitsikäs! :D Helsingin muutamat tanssitarvikeliikkeet painottuvat keskustaan, ja nekin ihan kivenheiton päässä toisistaan. Halusin samalla kertoa muillekin että kyllä kannattaa tehdä tuo pieni mutka Kallioon asti. En ole missään kohtaa vähätellyt elämää kehä3 ulkopuolella "landeksi". Tuntu melkein siltä että ne jotka ei asu pääkaupunkiseudulla ovat tosi herkkiä lukemaan jotain rivien välistä mitä siellä ei ole. Muutenkin, ei se valikoima täälläkään ole niin hulppea. Yksi mun tanssikavereista on tuonut mulle kärkitossuja Tampereelta asti! Se on tietääkseni kehä3 ulkopuolella... ;) Ja aika paljon tilaan Englannista käsin.

   Mitä tulee rintaliiveihin puvun alla: se joka tarvitsee, käyttää. Mä olen tottunut olemaan ilman, on mukavampi olo.

   Terkuin, Johanna

   Delete