7.8.11

Balance European


Etsin, sovitin, läksin tyhjin käsin, kiersin kaupasta toiseen, palasin ensimmäiseen, sovitin uudestaan - ja sitten ne löytyivät jalkaani. Uudet kärkitossuni. Olo on kuin Tuhkimolla, vaikkakin ilman prinssiä. Mutta kyllä näillä kengillä kelpaa tanssiaisiin lähteä!

Ostin nämä Blochin tossut Suomen Tanssitarvikkeen liikkeestä, jossa oli erikoista kyllä, parempi valikoima kuin Piruetissa. Ja vaikka nuori ja ystävällinen myyjä saman tien myönsi ettei ole tossujen suhteen asiantuntija, hän oli kuitenkin paljon innokkaampi auttamaan kuin Piruetin nihkeähkö sovittaja. Sain kokeilla kaikkia mahdollisia malleja ja kokoja edestakaisin, eikä tarvinnut yhtään tuntea olonsa hankalaksi asiakkaaksi. Sovittiin myös että hyväksytän tossut varmuuden vuoksi vielä opettajalla.

Aloitin kumppareista, yksi pää kerralla. Ompelu ei ole mun mielipuuhaa..

Eipä tarvinnut mennä takaisin. Näytin opelle vielä samana iltana ja hänkin katsoi että tossut sopivat paremmin kuin entiset. Näissä Balance European tossuissa on paljon taipuisampi pohja kuin Serenadeissa, ja pääsinkin heti kunnolla boksin yli. Vamppi olisi voinut olla lyhyempi, mutta näillä nyt mennään. Eka 15 minuutin koe-ajo sujui ihan hyvin, ja keskiviikkona tein perustason tunnin kokonaan kärjillä. Yllätyin että moni asia sujui näissä paremmin, tasapainot, echappeet ja piqué-piruetitkin! Oikeanlaisilla tossuilla on siis todellakin iso merkitys..

Käänsin nauhan pään kaksin kerroin, ja ompelin neliömäisesti kiinni.

Muutama vinkki:
- jos kaipaat jonkun varpaan alle vähän lisäpehmustetta, kokeile leikata meikkisienestä sopiva pala.
- satiininauhat kannattaa ottaa vanhoista tossuista talteen. Piruetin myymälä veloittaa hurjat 6,90 euroa, ja sillä pätkällä saa nauhat just yksiin tossuihin. Netistä ostettuna saman verran saa noin yhdellä punnalla, ja jos ostais porukalla kokonaisen kerän tulee vielä halvemmaksi. Rahti pitää tietty ottaa huomioon, joten on fiksumpaa tilata samalla muutakin. Kangaskaupoista voisi löytää myös sopivaa nauhaa, kunhan on tarpeeksi leveätä eikä liian ohutta tai liukasta.

Kahta nauhaa vaille valmiit..

25 comments:

  1. Heipsan Johanna!

    Kauniit uudet tossut! Tossukuvat niin uusista kuin vanhoistakin tossuista ovat jostain syystä aina hirmuisen ihania.

    Onko siihen muuten jokin erityinen syy, miksi kärkkäreissä tuntuu tuo nilkkakuminauha usein olevan tuollaista vähän läpinäkyvää raidallista? Tuo materiaali vaan näyttää jotenkin karkealta, eikö se hierrä nilkkaa? Käytetäänkö sellaista peruskuminauhaa (mitä on pehmeissä tossuissa) ollenkaan varvastossuissa vai onko se jotenkin rumannäköistä tms.?

    Kyselin muuten taannoin vinkkejä ekoiksi pehmeiksi balettitossuiksi ja nappasinkin Lontoosta lopulta kahdet Blochin tossut - suosittelemasi Pump-mallin kankaisena ja Proform-mallin nahkaisena koossa 6.5 B. Halusin ottaa sekä nahkaiset että kankaiset, jotta pääsee testailemaan materiaalien eroja.

    Pump on tossuista siromman näköinen ja tuntuu varvasosastaan istuvan paremmin kuin Proform, mutta taas kantapääosa tuntuu Pumpissa vähän kupruiselta ja "löysältä" etenkin jalan sisäsyrjässä. Proformissa kantapääosa on tukevampi ja istuvampi, mutta jalat eivät näytä aivan yhtä siroilta niissä. Tosin siihen saattaa vaikuttaa tuo materiaalikin, nahkaiset lienevät ylipäänsä aina vähän paksummat.

    Suurin ero noissa on kuitenkin se päkiän pohjaosa. Proformissa se on leveä ja tasainen, Pumpissa se on paljon kapeampi ja tuntuu näin aloittelijalle vähän epävakaammalta ihan jo pelkästään puolivarpaille noustessa. Jännää, miten tossuissakin voi olla näin suuria eroja, kun ensin siellä kaupassa katsoin, että nehän näyttää kaikki ihan samalta. :D

    Palvelu oli kyllä tosi ystävällistä ja oli mahtava sattuma, että siellä oli samaan aikaan ilmeisesti jonkun balettikoulun nuori oppilasryhmä kokeilemassa ensimmäisiä varvastossujaan! Oli ihanaa seurata vierestä sitä sovitusta (ja samalla hävetti siinä itse nousta edes puolivarpaille, kun sekin on niin horjuvaa vielä).

    Vielä siis kiitos paljon avusta! Nyt vain malttamattomana odottelen viikon päästä alkavia tunteja!

    ReplyDelete
  2. Hellou JenniJ!

    Kiva saada kommenttia näin pian julkaisusta :)

    Tuo kuminauha on ihan makuasia. Siinä on se hyvä puoli että se on aika huomaamaton, vaiks tunneilla sillä ei ole niin väliks. Mä tykkään siksi kun se on leveä, eikä se painaudu ihoon vaiks on napakka.
    Pinta on karhea, muttei venytettynä. Pitää kyllä ommella tossun ulkopuolelle, muuten se hiertäis ihoa.

    Siis toiset käyttää tavallisia kuminauhoja,ja toiset näitä, ja joskus molempia sekaisin.. :)

    Kiva että sait Lontoosta tossut! Kuten huomasit, niissäkin on eroja. Mulla esim Pump istuu kantapään kohalla kuin valettu, moni muu malli ei niinkään.

    Tärkeintä että eivät lötkötä tai kiristä, ja että saa hyvän tuntuman lattiaan. Jos sulla on parempi tasapaino proformeissa, ottaisin ne ekana käyttöön..

    Oispa ollu kiva katella vierestä sitä sovitusta :)

    Ja tsemppiä alkaville tunneille!

    ReplyDelete
  3. Jeejee :)

    Tykkäsin Tanssitarvikkeessa kans siitä, että sai rauhassa (= ilman huonoa omatuntoa) sovittaa eri kokoisia tossuja. Myyjät oli ystävällisiä ja vaikka asiakkaita oli koko ajan, niin ei ollut kellään pinna kireellä :)

    Mulla jatkuu vielä Suprima-kotitestaus ja -muokkaus. Pitää oottaa, että syksyn tunnit alkaa, niin pääsee kokeilemaan kunnolla :P

    ReplyDelete
  4. Hyvä, että löyty hyvät tossut!

    Mä jännään millaisiksi mun tossut osottautuu tositoimissa. Kokeilin yksi ilta pitkästä aikaa ja tuli tunne, että ei ehkä se kaikkein paras malli sittenkään... tai sit se on tämä treenin puute!

    ReplyDelete
  5. Moikka Johanna :)

    Mä tykkään itse kanssa asioida mieluummin tanssitarvikeliikeessä juuri tossuasioissa. Pehmeitäkin tossuja saa sovitella ja mallailla rauhassa, ja myyjä jaksaa silti hymyillä ja palvella iloisesti. I like!! Harmikseni puvut joudun tilaamaan piruetilta mittatilaustyönä, koska selkäni on 'normaaleille' puvuille liian pitkä!

    Haluan Johanna kiittää sua ihanasta blogista ja miten olet sitä koko kesän jaksanut päivitellä. Olen lukenut jokaisen postauksesi, mutta anteeksi etten ole laittanut mitään kommenttia. Tuntuu jotenkin niin vaikealta alkaa kommentoimaan, kun on itse viettänyt täydellistä liikuntakieltoa. En kuitenkaan ole ollut millään tavalla kateellinen, älä käsitä sitä niin! Vaan on ollut ihanaa lukea balettilomastasi ja haaveilla omasta. Jotenkin sitä ei ota sillä tavalla, että olisi kateellinen (onko minusta tullut vanha?!), vaan ymmärtää antaa omalle kehollensa toipumisajan. Tahdonhan itsekin takaisin balettitangon ääreen ahertamaan ja blogisi lukeminen on auttanut jaksamaan toipumisajan :) Kiitos siis siitä, että jaoit täällä blogissa balettilomasi!!

    -Ann

    ReplyDelete
  6. Hei Iepukka!

    Juu, Suomen Tanssitarvike oli kyllä myönteinen yllätys. Jos ne vielä sais ammattimaisen sovittajan palkkalistoilleen, niin vois suositella myös kärkitossujen ensi-ostajille!

    Miten muuten ajat tossusi sisään? Blochin sivuilta saa mallikohtaiset ohjeet (A tai B) - oletko katsonut koskaan? Mä käytän lisäksi sitä Lisa Howellin ohjetta (videolinkki löytyy PTYD:n blogissa).

    Vaklasin tuossa viikko siten miten meidän ope muokkasi tossujaan.. Hän käytti puhdasta alkoholia pehmentääkseen hänelle liian kovia kohtia. Alkoholi ilmeisesti liuottaa sitä tossuissa käytettävää liimaa tai jotain.

    Mä en ole vielä niin edistynyt :)

    ReplyDelete
  7. Hei Anni!

    Tossut voi tuntua erilaiselta päivästä toiseen, varsin jos on vähän turvot jalat. Oletko ajanut omiasi yhtään sisään jo? Aluksi ne ovat joka tapauksessa vielä vähän jäykät ja epämukavat, mutta sopeutuvat sitten kyllä jalkaan. Ellei koko ja malli on ollut alunperinkin ihan väärä..

    Vie opelle näytille ennen ekaa tuntia ja kysy mielipidettä, vaikk et näitä voikaan enää vaihtaa.

    Toivottavasti ne palvelee sua kuiteskin hyvin!

    ReplyDelete
  8. Hei Ann!

    Muistan nähneeni jossain Capezion puvun joka on nimenomaan tehty pitkäselkäisille. Ja on jotain muitakin malleja.. Itselläni on lyhyehkö selkä, joten en ole kauhesti kiinnittänyt asiaan huomiota. Mutta jos googlettais "leotards for long torso", vois ehkä tärpätä..

    Voi että, kiitos ihanasta palautteesta! :) Mä voisin tietty kirjoitella täällä ihan vain itelle, mutta on niin paljon hauskempaa jakaa juttuja muitten balettiin hurahtaneiden kanssa :)

    Mulle liikuntakielto olis kyllä aika kova paikka. Silti, pahinta olsi jos ei ikinä enää vois tanssia :( Viime kesänä jouduin pitään noin kuukauden breikkiä ärtyneen polven takia, ja olin iki-onnellinen kun sit vihdoin pystyin taas vetään täysillä!

    Niin kuin sanoitkin, on tosi tärkeää antaa itselle se aika toipumiseen. Muuten voi tulla ikäviä takapakkeja. Aluksi tanssiin paluu voi tuntua rankalta kun kroppa ei ihan tee entiseen malliin. Mutta se kyllä paranee siitä. Tsemppiä sulle ja kommentoi ihan milloin vain ja mistä vain!

    ReplyDelete
  9. Hei, uudet tossusi näyttävät ihanilta. Itse asiassa aika lailla sellaisilta, että luultavasti sopisivat myös minun jalkaani. Kuvasta en aivan varmasti näe, mutta onko toi boksi päältä sellainen litteähkö? Mulla pitää olla juuri sellainen, kun jalkapöytäni on niin littana.

    ReplyDelete
  10. Itseasiassa sovin kun ostin, että saan palauttaa jos ope on eri mieltä, mutta mä olen kiintynyt jo noihin, enkä kyllä raaski palauttaa jos ei ope hyväksy :) Menee sitten koristeeksi.

    En ole vielä ajanut sisään enkä ommellut! Huoh, toi ompelu, en tykkää yhtään.

    Ensi viikolla tähän aikaan mä valmistaudun tunnille...

    ReplyDelete
  11. Hmm, aika hassua että Helsingin Piruetissa ootte saaneet vähän kehnoa palvelua, koska Tampereella liikkeessä on tosi mukavat ja avuliaat myyjät.. Kävin itse hakemassa pari viikkoa sitten molemmat tossut ja kun ilmoitin heti alkuun että en ole vielä löytänyt hyviä pareja ja että jalka on ongelmallisen mallinen, myyjä käski ottaa kengät ja sukat pois ja tuijotteli paljaita jalkoja hetken ennen kuin kysyi koon ja haki varastosta ison kasan erimallisia ja kokoisia tossuja. Pehmeistä ekat oli täydellisesti istuvat ja koko oli sopiva. Kovista kokeilin ainakin 7 eri paria mutta ensimmäinen oli silti parhaan mallinen. Eli erittäin asiantuntevaa ja auttavaista palvelua! :)
    Leikkaatko muuten kovien tossujen kärjistä tuon satiinin pois, laitatko nahkapalat vai annatko vaan kulua? Oon ennen leikannut ja ommellut reunat tossuista mutta en oikein tiedä onko se paras vaihtoehto.. Kärjestä nimittäin tulee aika liukas ainakin meidän koulun lattioilla.. Eli onko mitään vinkkejä? :)
    Elena

    ReplyDelete
  12. Kivaa kun löysit sittenkin sopivat tossut vaikka välillä alkoi jo tuntua että pitää lähteä merta edemmäs tossuja onkimaan :)

    Mä käytän aina sukkiksia niin oon ommellut ton kuminauhankin tossun sisäpuolelle, ei oo hiertänyt yhtään, mutta paljaalle jalalle on varmasti aika karhea. Elenalle muuten vinkiksi että oman kokemukseni mukaan puulattialla nahkapalat toimii tosi hyvin, mutta niitä ei sit kannata yhtään kostuttaa, koska sillon ne muuttuu koviksi ja sileiksi. Voisin kuvitella että joustolattialla nahka olis jopa liiankin kitkainen?

    Mä odottelen omaa tossutilaustani, tilasin ihan hasardilla samaa kokoa kuin nää nykyiset on, mutta sitä Vaganovaa, ei se ainakaan huonompi voi olla!

    ReplyDelete
  13. Hei anonyymi, joka kysyit ovatko tossut litteitä.. (nimimerkille olis miuuten helpompi kohdistaa vastaus :)

    Balance European -tossut ovat profiilitaan mediumia, eli litteimpiäkin löytää. Olsikohan Blochin Morph-malli vielä littanampi?

    Ei auta kuin kokeilla! :)

    ReplyDelete
  14. Hei Anni!

    No, ainahan voi ostaa sopivampia tossuja.. Mullakin on kotona yhdet koristeena ;)

    Ompelu on tylsää, mutta jospa sitä ei katsois välttämättömänä pahana, vaan perinteikkeenä rituaalina? Mieti, kaikki maailman ballerinat ompelevat tossunsa itse! Kun otat neulan ja langan käteen, oot siis tekämässä samaa kuin Fonteyn, Guillem, Ferri, Cojacaru ja Rojo..

    Joko kuulostaa tossujen ompelu hohdokkaammalta? ;)

    ReplyDelete
  15. Hei Elena!

    Seuraavan kerran kun olen Tampereella, menenkin ehdottomasti käymään teidän Piruetissa! En kyllä tiedä mikä täällä Helsingissä mättää, ehkä se on päivästäkin kiinni. Piruetista on lähtenyt myös heidän ammattitaitoisin sovittaja pois muihin töihin, ehkä sekin vaikuttaa asiaan?

    Tossuista: satiinin annan kulua pois, sitten kun rispaantuu liikaa, leikkaan renoista pois. Mitään parsintaa en ole harrastanut. Laitoin viimeksi samaa kangasteippiä mitä käytän pehmeitten tossujen paikkaamiseen. Se oli moka. Tossun kärki kun on kova, ja jotenkin se teipin liima tuli läpi = tahmeat tossut! Meinasin jäädä echappeissa lattiaan kiinni! LOL :D

    Onneksi se tahmeus kului pois, jonka jälkeen teippaus tomikin tosi hyvin!

    Mun tanssikoulussa on muovimatot, ja pitoa on yleensä sopivasti. Niin kuin Aija tuossa aikaisemmin sanoikin, nahkapala vois toimia teidän lattialla.

    Onko teidän koulussa alkaneet jo syksyn tunnit? Toivotankin sitten sulle mahtavia treenejä! :)

    ReplyDelete
  16. Hei!
    Kiitos mahtavasta blogista! Olen saanut täältä tosi paljon ideoita ja inspiraatiota!

    Olen syksyllä aloittamassa baletin, mutta olen tosi jäykkä, joten tarvitsisin hyviä venyttelyohjeita. Millaisia venytyksiä olisi hyvä tehdä baletin tueksi? Miten sinä itse venyttelet? Kuinka lihaksia voi lämmitellä ennen venyttelyä? Olen yrittänyt venytellä, mutta en tiedä lämmittelenkö lihaksia tarpeeksi ja venyttelenkö tarpeeksi monipuolisesti. Yritin myös katsella ohjeita netistä, mutta haluaisin nimenomaan venytellä niin, että se tukee balettia mahdollisimman hyvin. Joten olisi aivan mahtavaa, jos voisit antaa vinkkejä!

    -Maria

    ReplyDelete
  17. Hei,

    tamperelaisena täytyy kyllä sanoa että minusta täälläkin Piruetissa vaihtelee aika lailla myyjien asiantuntemus ja asenne, viimeksi kyllä sain oikein hyvää ja kärsivällistä palvelua ja löytyi vielä kohtuullisen sopivat tossutkin tähän minunkin ongelmajalkaan ;)

    Ja hei Elena, oletko tamperelainen? Tunnetaanko me?

    ReplyDelete
  18. Hei Maria!

    Ensinnäkin, ihanaa että olet löytänyt baletin itsellesi ja tsemppiä syskyn tunneille!

    Näin alussa notkeus ei ole se kaikkein tärkein juttu, eikä itse asiassa myöhemminkään. Siitä on tietenkin huomattavaa etua, koska liikkuvuus on suurempaa. Mutta se ei tee tanssista automaattisesti kaunista. Olen nähnyt hyvinkin notkeita tanssijoita, joiden liikehdintä on siitä huolimatta töksähtävää.

    Notkeutesi kyllä paranee pikku hiljaa. Tunnilla tehtävät harjoitukset ovat suunniteltu siten että ne sekä vahvistavat että venyttävät lihaksistoa.

    Keskity kaikessa siihen, että haet pituutta liikkeisiin. Kuvittele olevasi puu, jolla on juuret maassa mutta jonka latva kurkottaa kohti taivasta! Muista hengittää normaalisti, äläkä jännitä liikaa. Ylijännittynyt lihas ei pysty venymään täyteen pituuteensa.

    VINKKEJÄ LISÄÄ:

    Lämmittele ennen tuntia ja yritä enemmänkin rentouttaa ja irrotella lihaksia. Mä teen usein pientä vatsalihastreeniä, esim lankkua. Myös punnerukset ovat hyviä (voit laittaa polvet maahan). Tee myös selän rullauksia, niska rentona, yksi nikama kerrallaan alas. Pyöritä hartioita.

    Kun olet vähän lämmennyt ja irrotellut, venytä isoja lihasryhmiä, muttei enemmän kuin noin 20-30 sekunttia kerralla.

    Pohkeet - nojaa seinää vasten, yksi kerralla.
    Etureidet - Ota takaa nilkasta kiinni ja vie peppua kohti, polvi osoittaa alas.
    Takareidet - tähän on monta tapaa, mutta kokeile vaikka seuraavaa:

    Laskeudu polven varaan (90 asteen kulma), siten että toinen jalka on ojennettu eteen. Nojaa hieman eteen, pitäen selän suorana. Saman voisi tehdä nostamalla jalan matalahkon pöydän päälle.

    Sisäreidet: istu lattialle, avaa jalat sivuttain. Nojaa hieman eteen kunnes tuntuu. Pidä selkä suorana ja vatsa sisään. Älä välitä jos asento on pieni, tässä venytellään eikä kilpailla!

    Älä venyttele kylmiltään, äläkä missään nimessä tee äkkiliikkeitä tai pompi venytyksissä. Muista hengittää!

    Tämä näin aluksi. Suositttelen myös lukemaan Opetushallituksen kustantamaa "Tanssioppilaan kirjaa", vaikka onkin lapsille/nuorille suunnattu. Vilkaise ainakin kirjastossa!

    Netistä kantsii hakea Lisa Howellin artikkelit ja youtube-videot, hän on arvostettu tanssijoihin erikoistunut fysioterapeutti.

    Tästä vastauskesta taisikin tulla ihan oma postauksensa :) Täytyypä miettiä jos tekisi vinkeistä oman sivunsa tänne blogiin..

    Kiitos kysymyksestä ja kivasta palautteesta! :)

    ReplyDelete
  19. Tuo vinkkisivu on tosi hyvä idea, kannatetaan!

    ReplyDelete
  20. Hei Anni!

    Sivu-banneri on työn alla.. Olen siis rakentamassa tänne ns. kiinteitä lisä-sivuja, joista löytyisi myös yleisempien kysymysten vastauksia. :)

    ReplyDelete
  21. Hei!
    Kiitos vastauksesta ja vinkeistä! On hienoa kuinka perusteellisesti vastaat jokaiseen kommenttiin ja kysymykseen. Olet ehdottomasti suosikki-bloggaajani! :)

    -Maria

    ReplyDelete
  22. Hei!
    Kiva Johanna, että jaksat kehittää blogejasi.

    Tästä postauksesta tulikin kimmoke käyttää vapaa ilta tossujen ompeluun. Voi sitten huomenna keskittyä rauhassa venyttelemään tiistain balettia varten.

    ReplyDelete
  23. kauniit :) käsitteletkö muuten tossujen platformit jotenkin(esim. leikkamalla satiinit pois) vai annatko vain kulua? Huomenna nähdään :>

    ReplyDelete
  24. Hei Kris!

    Annan kulua pois, sitten leikkaan reunat siistiksi. Viimeksi laitoin kangasteippiä kun aluskangas repeili. Aluks teipin liima tosin painui läpi ja meinasin jäädä lattiaan kinni, hah hah :D Onneksi se kului pois, ja sitten palvelivat tosi hyvin. Nahkapalaa vois kyllä harkita ensi kerralla. Mihinkään parsimiseen en ryhdy, mulla toi neula ei meinaa muutenkaan pysyä käsissä..

    Nähdään tänään! :)

    ReplyDelete
  25. Kiitos Maria vielä kiitoksistasi :)

    Musta on kivaa vastailla täällä, kunhan vain tietoa riittää. Baletti on muutenkin taide joka annetaan ja jaetaan eteenpäin, opelta oppilaalle, tanssijalta yleisölle. Ja miksei jotain kokemuksia myös oppilaalta toiselle! :)

    ReplyDelete