19.2.12

Blogille uusi ilme!


Kuten näkyy, olen muuttanut blogin ulkoasua hieman. Halusin saada myös tälläiset isot ja upeat kuvat kunnolla näkyviin, ettei mene hieno visuaalisuus hukkaan! Tässä tanssii huikaisevan kaunis Marie-Agnes Gillot, Pariisin Oopperan baletin tähtitanssija.

Ja kaipaan muutenkin vaihtelua. En tiedä lähdenkö vaihtamaan vielä blogin banneria, siitä tykkään kuitenkin aika paljon. Mutta lähiaikoina olisi tarkoitus postata taas enemmän omia kuvia, kunhan keksin hyvät aiheet. Tai siis aiheita on, olen vain ollut pikkasen laiska! 

Viime viikkoina olen tanssinut todella paljon, kuuden päivän putkia joihin on mahtunut jopa 10 balettituntia. Ja olen käynyt lisäksi kuntosalilla, joskin siellä olen suonut mun jaloille taukoa. Treenien välissä olen ravanut tiuhaan Oopperalla, ensin katsomassa Don Quijotea ja sitten Helsingin Kansainvälisen balettikilpailun Suomen karsintoja. Molemmista nautin, vaiks Donkkis olikin ilman muuta ykkönen! Ensi viikolla menen katsomaan uuden Coppelian harjoituksia, siitä lisää myöhemmin. Ja tunteja on tietty entiseen tapaan: huomenna kahdet, tiistaina kolmet ja keskiviikko onkin jo vapaa.

Ihanaa ja tanssillista viikkoa kaikille!

P.S. Yllä oleva kuva löytyi Repetton sivulta.

3 comments:

  1. Mulla on edessä ekojen kärkitossujen hankinta ja oon innoissani! Oon käynyt jo yhdessä kaupassa kokeilemassa tossuja, mutta en löytänyt sopivia vielä. Mulle heräs vähän kysymyksiä tossuista ja olis kiva, jos osaisit vastata niihin.

    Voiko kärkitossut olla "täydelliset" jo ostettaessa vai tarviiko ne aina pehmittää? Jos tossut on ostettaessa jo hyvät suoraan käyttöön ilman pehmittämistä, pitäiskö sittenkin valita kovempi pohja? Miks tossuissa edes on eri kovuisia pohjia?

    Entä voitko antaa joitakin hyviä tossujen pehmittämisvinkkejä?

    T. Ekat kärkitossut :)

    ReplyDelete
  2. Hei!

    Perinteisesti valmistettu tossu pehmitetään aina omaan jalkaan sopivaksi. Kärkitossuissa pitää varpaille nousun lisäksi pystyä tekemään samat asiat kuin pehmeissäkin tossuissa. Eli tossun pitää taipua päkiän alla niin että voit ojentaa varpaat demi-pointen kautta, sekä tendu degagéssa, jetéissä ja relevéissä. Toinen joustava paikka tulee olla just kantapään alla, täysin suorassa tossussa valuisit suoraan alas (kuten myös liian isossa).

    Tossun sopivuus on monesta tekijästä kiinnni. Jalan rakenne vaikuttaa, esim se onko lyhyet vai pitkät varpaat ja miten nämä "ryhmittyvät"; ovatko suorassa linjassa, vai kaartuvatko alaviistoon vai onko isovarvas pidempi (vai toka varvas). Lyhyille varpaille sopii lyhyt boksi paremmin, ja pitkät varpaat tarvitsevat pidemmän. Jalkaterän leveys määrittää boksin leveyden. Jalkaterän luonnolinen kaarevuus vaikuttaa myös. Jos on hyvin taipuisa ja kaareva nilkka, tarvitaan vahvempi pohjallinen.

    Myös tekniikkaa ratkaisee. Aloittelijalle suositellaan yleensä peheämpiä pohjallisia. Kärjellä jalka pitää ojentaa varpaita myöten, ja taivuttaa tossun boksin yli jotta jalan painopiste ja linjaus on oikea. Se vaatii koko keholta voimaa ja paljon tekniikkaa. Oikea tossu tukee ja auttaa tanssijaa, kunhan ei olla liian aikaisin liikkeellä.

    Tossujen pohjallisia on siis eri kovuisia siksi että on erilaisia jalkoja ja valmiuksia ja vaatimuksiakin. Esim joku tietty balettikoreografia vaatii hiljaisemman ja pehmeämmän tossun, ja joku toinen hyvinkin kovan koska rasitus on suurempi. Esim ammattitanssijoilla on treenitunteja varten omat tossunsa ja esityksiin toiset. Tossuja voi kulua jopa yhdet päivässä!

    Ammattiballeriinan on pehmitettävä tossunsa täydellisesti esityskuntoon, minkä jälkeen se lentääkin jo roskikseen. Balettioppilas sen sijaan pehmittää tossunsa just sen verran että jalkaa voidaan käyttää oikein. Sen jälkeen tossu pehmenee itsestään kun sekä kuormitus että jalan lämpö ja hiki vaikuttavat tossun materiaaleihin. Usein tossu on parhaimmillaan just ennen kuin sen elinkaari loppuu.

    (Huom. Gaynor Mindenin tossut kestävät käytössä huomattavasti pidempään, koska tossun pohjallinen on valmistettu eri materiaalista. Nämä tossut ovat ns valmiit, elikä niitä ei voida enää pehmittää tai muokata muutoin kuin laittamalla tossun sisään erilaisia lisukkeita. Ihan ekoiksi tossuiksi opet eivät yleensä suosittele, mutta tokan parin kohdalla kannattaa jo katsoa josko sopisivat omaan jalkaan ja tekniikkaan.)

    Pehmittämiskonsteja on sitten monenlaisia. Aloittelijan kannattaa pidättäytyä iskemästä tossu ovenkarmin väliin, siinä käy vain huonosti. Jos pohjaa rikkoo väärästä paikasta, tossusta ei saa enää hyvää millään. Lähdetään siitä että tossu on sovitettu oikein, ei ole liian lyhyt eikä liian kapea/leveä:

    Istu tuolille. Käännä tossun kantapää nurin. Laita jalka tossuun ja jalka kärjelle. Katso missä kohtaa sun kantapää loppuu, merkkaa kohta tossuun. Ota tossu pois. Pidä kaksi käsin kiinni ja rullaa tossua pehmeästi lattiaa vasten, just siitä merkatusta kohdasta. Tee sama nurin päin. Sen jälkeen pehmitä rullaamalla myös päkiä alta, siis siitä kohtaa missä sun demi-pointe alkaa. Ole varovainen, et halua katkaista tossua. Merkkaa lopuksi oikea/vasen. Näin aluksi tämä tapa riittää. Kokemuksen myötä konstit kehittyvät omia mahdollisia erityistarpeita vastaavaksi.

    Laitan sulle videolinkin, siinä näkyy paremmin mitä just yritin kuvailla:

    http://youtu.be/pX-PNqJr9z4

    Ja muista hyväksyttää tossut ensin opettajalla, siis ennen kuin teet niille yhtään mitään.

    Onnea ekojen tossujen johdosta! :)

    ReplyDelete
  3. Unohdin yhden asian:

    Tossun elinkaari riippuu ihan siitä miten paljon sitä käytetään. Kun mulla olin vain yksi 60 min pointe-tunti viikossa, tossu kesti noin puoli vuotta käytössä. Tällä hetkellä treenaan 3 x viikossa 60 minsaa kerrallaa, niin saan olla ostamassa uusia noin 3 kk välein.

    Alussa harjoitellaan yleensä vain 15 minsaa tunnin lopussa, kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Hyvässä lykyssä pärjää vuodenkin yksillä tossuilla. Tosin usein huomataan että eka tossu ei ollutkaan se paras mahdollinen ja ostetaan uudet ennen kuin vanhat kuolevat pois. Siksi on hyvä olla erityisen tarkka sovituksessa. Vääränlainen tossu haittaa oppimista.

    Ai niin.. Alussa uudet tossut tuntuvat aina vähän oudoilta ja epämukavilta. Mutta jos tossu on jo kaupassa kivulias, se on sitä monenkertaisesti tunnilla!

    Ja: tunnin jälkeen tossu pakataan mieluiten ilmavasti, esim verkkopussiin ja tuuletetaan kotona vähintään 36 tuntia - näin elinikä pitenee huomattavasti! :)

    ReplyDelete