17.1.11

Töistä balettiin ja vatsa murisee..

Balettia vielä kolme varttia jäljellä ja meikällä on jo nälkä.. Paitsi että masun murina kuuluu musiikin päälle, lässähtää tässä kohtaa energia, keskittyminen ja hypyistä pomppu. Kerran unohdin kiireessä kokonaan syödä, mutta tajusin asian vasta tangossa. Puolessä välin tuntia oli pakko kaivaa banaani laukusta kun kädet tärisi. Piruetit meni päin seiniä ja hyvä etten vetänyt lipat! Tunnin jälkeen olikin niin karsee hiilari- ja protskuhimo että tuli syötyä kahden päivän edestä. Mutta minkäs teet kun töissä syödään lounasta balettitreenin kannalta ihan liian aikaisin. Porukka kokoontuu taukotilaan viimeistään puoli 12, jotakuinkin se aika jolloin itse söisin mieluiten vielä aamiaista. Öhöm. Ja kun treenit alkavat yleensä klo 18 tienoilla, tankki on jo tyhjä. Ei auta muu kun olla jonkin sortin fiksu ruokailustrategia treenipäiville.. 


Koska en kerkiä tehdä evästä kotona (okei, en viitsi), ostan melkein aina valmista mikroruokaa. Thaikuutiot, joissa on kanaa ja riisiä ovat yksiä suosikkeja. Myös Vian Tortellinipasta on ihan syötävää. Pääasia, että ruoka ei ole liian rasvaista eikä turvota (ei papuja!), ja että siinä on jotain ravitsemuksellisesti arvokasta. Jukurtti ja rahka ovat myös hyviä, ja se uusi plus-maito on hyvä palautumiseen kun siinä on reilusti enemmän proteiinia. Hedelmiä pitää tietenkin olla ja ilman banaaneja ei tule mitään, syön varmaan 500-700 kpl vuodessa. Huh. Se mainos, joka väittää banaanien sopivan vaan apinoille? Olen juonut gainomaxeja, ja popsin kyllä mielummin banaania. En oikein välitä keinotekoista makuista. Siksi tykkään erityisesti pähkinöistä ja myslipatukoista, joista Nak´d -merkkiset ovat ihan parhaita. Helsingissä niitä muuten saa Punnitse ja Säästä -myymälöistä. 

Mun oma jonkin-sortin-fiksu-ruokailustrategia treenipäivälle olisi parhaimmilaan tämän näköinen:

  • Aamiainen: puuroa tai banaanismoothie (esim. banskua, rahkaa, kaurahiutaleita, appelsiinimehua), kahvi
  • Lounas: kanaa tai tonnikalaa, riisiä (ruskeaa miel.), tai pastaa ja salaattia. Juomana vettä pitkin päivää
  • Välipala: esim. minuuttipuuroa (Rainbow:n omena-kaneli) ja maustamatonta jukurttia, klementiini ja kahvia
  • Energiapala matkalla töistä balettiin: banaani ja myslipatukka 
  • Palautumiseen: rasvatonta maitoa, tonnikala-reissumies, omena, saksanpähkinöitä, avokadoa..
  • Rehellisyyden nimissä listalta puuttuu se suklaalevy johon sorrun turhan usein treenien jälkeen, kun hiilarihimo iskee eikä mikään muu auta! Onneks ehdin kuluttaa melkein kaikki extra kalorit ;)



Tämä tanssija muisti tankkauksen!
Kuva ja tanssija: tuntematon
 Mun pointtina (heh) tässä jutussa on että tanssija ei pärjää ilman kunnon ruokaa. Ei sen puolen kukaan muukaan. Mutta erityisen tärkeätä on tankkauksen ajoittaminen ja ruoan laatu. Ähkyisenä ei ole kiva treenata, ja nälkäisenä vielä vähemmän. Lihakset myös tarvitsevat proteiinia palautuakseen, ja eron kyllä huomaa! Mitenkäs te järjestätte ruokailun? Ja onko muilla hyviä eväsvinkkejä?

11 comments:

  1. Kirjoittelin samasta asiasta juuri (http://howibecomeme.blogspot.com/2011/01/banana-doesnt.html). Onhan tää tanssisyöminen melkoista tasapainottelua jaksamisen ja sen, ettei olo ole liian raskas tai muuten hankala, välillä.

    Hedelmämehut on kyllä mulle melkoisia hengen- tai ainakin tilanteenpelastajia tässä suhteessa. Ja ne banaanit, vaikka en kyllä ihan tohon sun vuosittaiseen määrään taida niissä päästäkään... :)

    ReplyDelete
  2. Hei Aisha!

    Hauska sattuma, varsin tuo " a banana doesn´t" - mulla oli sama lause muistissa.. :) Muuten, jos on pakko juoda gainomaxeja, mustikka ja suklaa on vähiten ällöjä.

    Mun elimistö on varmaan niin tottunut banaaneihin että saisin jonkun taudin jos jättäisin ne pois.. Hedelmät on muutenkin mun juttu, vihannekset vähemmän (paitsi kesällä). Hedelmämehuja tapaan yleensä laimentaa, tai sekoittaa vaan puoli lasia smoothien sekaan. Hyvä muuten kun kirjoitit omassa blogissasi raejuustosta, olin jotenkin ihan unohtanut sen. Pitääkin käydä kaupassa!

    ReplyDelete
  3. Moi,

    Joo, sama ongelma täällä, eli miten tasapainottaa/ajoittaa syömiset treenien kannalta järkevästi. Itse syön suunnilleen näin:

    aamu: jogurtti
    lounas: (n. klo 11, eli aikaisin...) sitä mitä työpaikkaruokala tarjoaa...
    välipala: hedelmä

    Jos treenit alkaa ennen klo 19, niin vedän jonkun pienen täytetyn sämpylän vielä ennen tuntia ja syön lämpimän ruoan vielä tunnin jälkeen. Mutta mulla usein tunnit alkaa vasta seiskan jälkeen, jolloin syön lämpimän ruoan joskus 17-18 aikaan ja illalla jotain pientä, hedelmän, jogurtin, suklaata, joskus leipää tai keitetyn kananmunan vielä.

    Niin ja työpäivän aikana tulee syötyä myös muutama keksi :)

    Herrajumala, mähän syön ihan hirveästi :) No joo, tulee se energia myös kulutettua. Ennen saatoin mennä noille kuudelta alkaville tunneille pelkän välipalahedelmän voimin ja totesin, että ei vaan jaksa. Nyt homma on aika lailla tasapainossa.

    ReplyDelete
  4. Hei anonyymi, ihan hyvältä näyttää!

    Et todellakaan syo "ihan hirveästi". :) Ja tuosta kananmunasta sainkin idean: kovaksi keitetty on helppo viedä myös työpaikalle, siitä sais hyvää evästä (lisukkeilla tai ilman) Taidat muuten ehtiä töistä käymään kotona, siis ennen tunneille menoa? Onks sulla monta tuntia viikossa?

    Mä syön sen lämpimän aterian vain kerran päivässä, ja ideaali aika olis
    3-4 t ennen treenejä. Ehtii sulatella, kun mulla on vähän ronkeli vatsatoiminta. Öhöm. Liikaa informaatiota? ;) Ja sit tosiaan vaan se nopeavaikutteinen energiapala just puol tuntia ennen tangolle pääsyä.

    ReplyDelete
  5. No joo, ei se tosiaan taida olla hirveästi treenin huomioon ottaen. Käyn kolmella tunnilla viikossa ja käyn tosiaan kotona välissä jos tunti alkaa 19 jälkeen.

    Kananmuna pitää nälkää ihan älyttömän hyvin! Ei ole tullut aiemmin mieleen, mutta joo, niitähän voisi ottaa evääksikin.

    Eikös rahka ole sellainen jokaisen urheilijan perusvälipala? Mä en vaan koskaan ole oppinut tykkäämään, mutta voisi sitä varmaan kokeilla, oikeilla "lisukkeilla" (esim. purkkiananakseen yhdistettynä?) voisi olla jees.

    Hauska vaihtaa ajatuksia syömisistä, se on kuitenkin olennainen osa treeniin "valmistautumista". hyvä postauksen aihe siis :)

    t. edellinen anonyymi

    ReplyDelete
  6. Mä meen ainakin huomenna ostamaan paketin luomumunia!

    Rahka on aina ollu mun herkkua! Maista sitä Ehrmannin merkkiä, siinä rahka on kevennetty jukurtilla. Ja kokeile tehdä banaani-rahka-(pakaste)mustikka-smoothie, se on nii hyvää :)

    Jostain syystä en tykkää purkkiananaksesta, taisin joskus nuorempana syödä liikaa. Rahkaa oon laittanu välillä ihan vaaleahkon leivän päälle (voin sijan) ja siiihen pikku lusikka hyvää hilloa tai banskua. Toimii!

    Juu, ruokailusta riittää juttua! Tänään mulla ei kyllä ihan sujunut tuo treeniin valmistautuminen. Oli nälkä jo viime yönä, sitten en ehtiny amiaista, ja työeväs liian köykäinen. Ei siinä muu auttanut kuin kipaista matkalla mäkkäriin ja hotkaista hampurilainen! Ja kotimatkalle tuli syötyä pieni suklaalevykin (Ritter Sport, Yogurt).. Oops, I did it again.. ;)

    ReplyDelete
  7. Ei pidä syyllistyä hampurilaisten syömisestä :) Mä söin ennen useinkin juustohamppiksen ennen tuntia (no kuulostaahan se vähän pahalta kun sen tänne kirjoittaa...), mutta ei se tietenkään ole parhaalla mahdollisella tavalla sulavaa ruokaa, vaikka onkin helppoa, nopeaa, halpaa ja hyvää.

    Joo, täytyy kokeilla tota smoothieta, kuulostaa hyvältä!

    ReplyDelete
  8. Itselläni on ollut myös vaikea ehtiä syödä kunnolla ennen balettitreenejä, jotka ovat töiden jälkeen. Olen keksinyt hyvän välipalan, jonka syö nopeasti matkalla treeneihin, mutta josta ei kuitenkaan tule raskas olo, nimittäin kaikenlaiset pasteijat ja karjalanpiirakat. Usein ostan sellaisen edellisenä päivänä ja otan mukaan aamulla, mutta jos unohtuu menen kaupan kautta tunnille. On hyvää ja auttaa nälkään, mutta kuten jo sanoin vatsa ei tule liian täyteen.

    ReplyDelete
  9. Hei anonyymi :)

    Karjalanpiirakat ovat luottoruokaa :) Tänään nappasin piknikstä herkkujukurttia: granaattiomenaa, vadelmia pohjalla, päällä jukurttia ja paahdettua mysliä. Nam! Ehdin syödä just ennen tuntia, eikä yhtään kolahtanut vatsaan.

    Ilman evästä voi tulla aika surkee suoritus.

    ReplyDelete
  10. huh tulee nälkä jo tällee valmiiks ku lukee kaikkii ihanan kuuloisia ruokajuttuja :p

    (ja moi vaan, oon ihan uusi lukija näillä kulmilla mutta ihastuin tähän blogiin niin taidan olla ja pysyä kuin suklaapatukka (karkin)nälkäisen mielen perukoilla maailman loppuun asti)

    ReplyDelete
  11. Hei anonyymi karkin-nälkäinen!

    Tervetuloa balettikassiin, kiva kun löysit tänne. :)
    Pitäiskin tehdä joku uusi herkku-postaus, eiku siis juttu tanssijan fiksusta ruokavaliosta.

    Nyt mun tuli nälkä, pitää mennä!

    t. Johanna

    ReplyDelete