3.9.11

Auts!

Eilen oli pakko jättää baletti ja pointe väliin. En edes muista milloin viimeksi en olis päässyt tunnille.. Ai niin, kevällä oli ne pari työmatkaa jolloin olin maantieteellisesti ihan toisaalla. Tällä kertaa se on kuitenkin se ikävin vaihtoehto: vamma. Nilkkaan sattui viime tiistaina, tehtiin toista petit allegro sarjaa ja yhtäkkiä vain vihlaisi. Mitään ei mennyt nurin, mutta kun ponnistin hyppyyn, jalan sisäyrjään sattui. Tätä ennen tunti oli sujunut ihan hyvin.

Jalkaan ei kuitenkaan sattunut muuten, pyörittelin sitä ees taas ja tuntui olevan ihan ok. Kokeilin seuraavaa hyppysarjaa, vähän varovaisemmin, mutta sama juttu taas. Menin tunnin lopuksi sivuun, ja vaihdoin kärkitossut jalkaan. Mikä kuulostaa tässä kohtaa ihan järjettömältä, myönnetään! Mutta, kuten sanottua, jalkaan ei muuten sattunut. Relevé tuntui ihan normilta, ja nilkan ojennus samoin. Kärjillä tuntui itse asiassa ihan hyvältä, ei pienintäkään ongelmaa. Kun pointe-tunti alkoi, mainitsin opelle että hypyissä oli jotain ongelmaa, mutta muuten ok. Vaan eipä sittenkään.

Tehtiin ensimmäiset lämppärit ja relevét ja hyvin meni. Seuraavaksi piti tehdä plié, piqué sivulle ja sous tenu. Auts! Kun jalkaterä oli sivulle auki ja ponnistin siitä (ja vain piqué, ei edes hyppy) pois, vihlaisi niin julmetusti. Ravistin nilkkaa, tein toiselle puolelle, kokeilin uudestaan - ja sama juttu. Oli pakko luovuttaa ja riisua tossut. Hain tomistosta jääpussin, pidin sitä 20 minsaa ja tanssisisko joka sattuu olemaan lääkäri, vilkaisi myös. Koska kipu tuntui keskellä, jalan sisäsyrjässä, arveli sen olevan jänneperäistä (ehkä tätä). Pääsin kävellen ihan hyvin kotiin, jalka ei edes ollut turvoksissa. Ei mitään sen kummempaa dramatiikkaa, onneksi.

Kotona olen jatkanut hoitoa jäällä, levolla, Felden-geelillä ja parina ekana päiväna ibuprofenilla. Lääkäriin en ole mennyt koska olisi kuitenkin vain määrännyt lepoa. Tunneilla en tietenkään ole ollut sen jälkeen. Nyt on siis vasta neljäs päivä menossa, ja jalka on päällisin puolin kunnossa. Paitsi kun lähden vahingossakin ponnistamaan sillä jostain tietystä kulmasta. Eli jos jalka on voimallisesti fleksattuna (dorsifleksio) ja samalla puskee lattiasta irti. Mikä tekee aika monen liikkeen mahdottomaksi. Arvaatteko minkälaiset fiilikset täällä on ?

Mulla on ollut harrastaja-urani aikana kaikenlaista pientä ei-kivaa. Kun on tanssinut lähemmäs 20 vuotta sitä ehtii tapahtua, ja tekevälle sattuu. Mm. venähdyksiä, pohjelihaksen revähdys, yksi polven tähystys (rustossa pieni kieleke joka poistettiin), iliotibiaali-jänteen toistuva tulehdus (ei onneksi enää vuoteen) ja nyt tämä viimeisin. Tai itse asiassa tätä on ollut ennenkin.. Vuosi sitten kun harjoiteltiin näytöstä, se ärähti pari kertaa muttei näin inhasti. Alkaa epäillyttää että kyseessä voisi olla baletintanssijoiden keskuudessa niin yleinen anteriorinen pinnetila. Mutta kas kun en ole lääkäri, eli jos tämä ei viikossa asetu, pitänee mennä ammattilaisen näytille.

Paljon pahempiakin ongelmia voisi olla, tiedän sen. Se mikä mua eniten huolettaa että tämä on joku pitkäkestoinen juttu. Voisin ehkä tehdä vielä perustason treeniä ilman releveitä ja hyppyjä, mutta.. Kuitenkin olen "vain" harrastaja, eikä mun ole "pakko" kärsiä kivuista - tanssista pitää nauttiakin! Lukekaapas tämä Darcey Busselin haastattelu, niin ei tarvi ihmetellä miksi hän lopetti vain 38-vuotiaana ja uransa huipulla! 

Laitan myös videon, koska mun baletit rajoittuu tällä hetkellä muutenkin juutubeen. On ollut aikaa löytää kaikkea kivaa, kuten seuraava Kenneth McMillanin  koreografia "Elite Syncopations". Koko teoksen sais DVD:llä, muttei Darceyn esittämänä. Tässä pätkässä Darcey kuitenkin esittelee teosta ja nähdään myös otteita. Muuten, aika kreisit puvustukset! Anyway, mua se piristi. :)Jos joku haluais pitää mulle peukkuja että tämä on nopeasti ohimenevää, eikä lainkaan niin ikävää kuin pelkään, niin kiitokset siitä! Ja jos joku haluaa jakaa omat kipeät polvensa, nilkkansa tai muut (tanssi-)vammansa, niin saa laittaa kommenttiboksiin. Lääketieetellistä neuvoa en voi antaa, mutta sympatiaa kyllä!


17 comments:

 1. Voi harmi :(
  Toivottavasti paranee pikaisesti. Pidan peukkuja ylla.

  ReplyDelete
 2. Täältä kanssa peukkuja pikaiselle parantumiselle!

  Mulla ei (vielä) ole loukkaantumisia takana, mutta aika vahva sukurasite nievelrikolle. Kyllä sitä vähän miettii, että kaunkohan pystyy oikeesti tanssimaan ja kannattaako sitä tavoitella niitä omia ääriasentoja ja rasittaa niveliä vaiko suosiolla tehdä mahdollisimman kehoystävällisesti. Tällä hetkellä tosin tuntuu, että baletti on tehnyt hyvää nivelille, entinen aamujäykkyys ja siihen liittyvät kivut ovat vähentyneet :)

  ReplyDelete
 3. Kiito Noora, yritän täällä pitää lippua korkealla!

  ReplyDelete
 4. Anni, kiitos sulle myös :)

  Nivelrikko on kieltämättä todella paha rasite.. Ja hyvä kun olet miettinyt mitä sun kannattaa ja ehkä ei kannata tehdä. Entisenä rytmisen voimistelijana sun ääriasennot on kuiteskin ihan toista luokkaa kuin tavallisen harrastajan. Eli jos pidättäydyt liian extreme-asennoista, sulla on siltikin vielä näyttävyyttä liikkeissäsi!

  Hyvä että baletti on toistaiseksi tehnyt sulle vain hyvää. :)

  ReplyDelete
 5. Tsemppiä kovasti! Toivottavasti syy kipuun selviää pian ja toivottavasti sen mukana hoitokin! Älä vielä ajattele niitä worst case scenarioita, niistä vain mieli mustenee. Todennäköisintä kuitenkin on, että ei siellä mitään pysyvästi ole rikki, mitä ei saisi korjattua! Kannattaisi tutkituttaa jalka mahdollisimman tarkkaan, niin tietää miten sen myös saisi kuntoon mahdollisimman hyvin/nopeasti. Hus hus lääkäriin/fysioterapeutille siitä!

  ReplyDelete
 6. Kiitos Iina :)

  Mun on tosi vaikea olla poissa tunneilta, mutta on sitäkin tehty ja siitä selvitty. Viime kesänä pidin polven takia 5 viikkoa lomaa, tosin silloin ei ollut myöskään mitään erityisen kivoja tunteja tarjolla..

  Nyt harmittaa sekin että M-P:n pitäis tulla takas ensi viikolla. Siis se ei tietenkään harmita, vaan se jos joudun olemaan poissa! Siitä on jo 4 kk aikaa kun hän on opettanut viimeksi, ja olen odottanut tunteja kuin kuuta nousevaa..

  Well, as they say in English: The best laid plans.. ja silleen.

  Katson tilannetta ensi maanantaina, ja menen perustason tunnille jos tuntuu olevan ok. Jätän siellä kuiteskin hypyty pois. JOS ei ole yhtään parempi sitten lääkäriin, selvä pyy!

  ReplyDelete
 7. Voi eii miten kurjaa. :( Toivottavasti vammasi paranee pian!

  Mulla on ehtinyt vuosien harrastamisen jälkeen olla vaikka mitä vammaa. Pahin taisi olla, kun tanssitunnilla murtui sormi ja revähti takareisi tooodella pahasti. Samaten kerran venähti alaselkä niin että hyvä jos kävellä pystyin. Onneksi kuitenkaan näistä ei ole mikään jäänyt silleen vuosiksi vaivaamaan! Semmosta vammaa en tiedä kyllä miten kestäisin. :S

  ReplyDelete
 8. Toivottavasti paranee pian. Voi myös kestää pidempään, mikä ei ole kivaa. Itse sain yhtenä vuotena ilmeisesti treenamisesta jonkun "tulehduksen" polviin... kai ylirasituksesta tai jotain. Siinä piti olla monta viikkoa tanssimatta. Niin, lääkärin mukaan ihminen ei kuulemma tarvi muuta kuin kävelyä... just joo. No vaiva oli kuitenkin rasittava, polvia "kutisi" sisältäpäin ja istumaan pääsy ja nousu oli kivuliasta. No mulle selvis silloin miksi vanhat ihmiset tarvii monesti korotettuja istuimia... :D No kyllä se sit tanssista levolla ja kävelyllä parani aikansa kuluttua tulehduskipulääkkeittä. Kävi niin, että olin allerginen määrätyille ja monelle muullekin ja lääkäri totesi, että kyllä se ajan kanssa paranee ilmankin. No niin teki, mut kyllä siinä tais pari kuukautta mennä.

  ReplyDelete
 9. Jos vaikka Kansallisbaletin oppilaitoksessa opiskelee 13,14-vuotias, millä Footlightin tasolla hän tanssisi? Tiedän että se on yksilöllistä, mutta jos vaikka puhuisin oppilaasta joka ei ole mikään paras, eikähuonoinkaan, vaan olisi sellainen keskiverto.

  Ja sama kysymys niin että kyseinen oppilas tanssisi Helsingin Tanssiopistossa.

  Kiitos kauheasti jos viitsit vastata, olen kauan joutunut pohtimaan asiaa.

  ReplyDelete
 10. Hei Tiia!

  Hurjalta kuulostavat sunkin tanssivammat! Sattui jo kun vain luin miten sulla oli käynyt :/

  Miten onnistuit murtamaan sormen? Ei tainnut olla balettitunti? Vaiks kerran kun tehtiin fouetté-pirtsat tangossa, arvioin jotenkin väärin ja iskni sormen suorassa kulmassa tankoon. Oli kipee kuukauden..

  Onneksi sulla ei jäänyt mitään pysyvää haittaa! Selän kanssa varsinkin saa olla varuillaan.

  Tänään oma jalka tuntuu jo paremmalta, mutta en uskalla tehä sillä vielä mitään rajumpaa.

  Kiitos tsempistä! :)

  ReplyDelete
 11. Anonyymi - polvesta asiaa..

  Tehtiinkö ikinä mitään tarkempia tutkimuksia? Mä oon huomannut että tavalliset lekurit eivät oikein ymmärrä miksi pitäisi olla tanssi-kunnossa.. Käskevät sitten vain levätä tai jopa tekemään jotain muuta!

  Mulla oli viime keväänä polvi niin turvo etten saanut koukistettua enää loppuun asti. Portaita menin kuin vanha mummo. Vika ei ollut itse polvessa vain liian kireässä iliotibiaali-jänteessä, joka hinkkasi polven vieressä itsensä ärtyneeksi ja samalla teki nestettä ympyröivään kudokseen.

  Lopulta pidin 5 viikkoa lomaa, ja venyttelin sen kireyden pois. Nyt polvi on ollut oireeton.

  Pitäis aina muistaa että kaikki on yhteydessä toisiinsa. Jos päästää jotain retuperälle, ongelmat kasaantuvat äkkiä.

  Jotenka: tehdään huolellisesti, lämmitellään kunnolla, ei revitä paikkoja, levätään riittävästi ja syödään oikein. Nestetankkaus ja venyttelyt ei pidä unohtaa. Jos jokin kropassa protestoi ollaan tarkkana!

  ReplyDelete
 12. Hei vastaa nyt munkin kysymykseen!!

  ReplyDelete
 13. Hei malttamaton!

  Olen miettinyt tätä vähän huolellisemmin, siksi kestää.. Katsotaan nyt josko voin auttaa sinua.

  Laitan sulle ensin linkin Kansallisoopperan sivulle, jossa kerrotaan enemmän heidän baletti-oppilaitoksen opetusohjelmasta:

  http://www.ooppera.fi/balettioppilaitos/opetussuunnitelmat/perusopetus

  Yksi suuri ero on, että balettioppilaitokseen mennään valintakokeiden kautta. Footlight taas on avoin tanssikoulu, jonne jokainen on tervetullut tanssimaan. Näin ollen oppilailla on hyvin erilaiset taustat, valmiudet, motivaatiot, iät jne.. Opettaja joutuu ottamaan kaiken tämän huomioon.

  Fooltlightissa on tasoja viisi: alkeet, perus-, jatko1, jatko2, ja jatko 3. Kaikilla tasoilla voidaan opiskella useamman vuoden, ja esim Jatko1 ja J3 välillä on hyvin suuri ero.

  Oppilaitoksessa tasot etenevät ikävuosittain ja ennalta suunnitellun opetusohjelman mukaisesti. Ns. "keskenkertainenkin" oppilas on paikkansa ansainnut - ja koska kehitys on yksilöllistä, voi sekin muuttua aina suuntaan ja toiseen.

  Footlightissa (tai muissa avoimissa kouluissa) edetään myös suunnitelmallisesti, mutta ammatti ei ole tähtäimessä. Pitää myös ottaa huomioon että nuorten ja fyysisesti sopivien tanssijoiden kanssa voi työskennellä toisella tavalla.

  Footlightin J3-tasoilla ja aamutunneilla käy kuitenkin myös oppilaitoksesta valmistuneita tai muualla ammatillista koulutusta saaneita. Kesäisin myös lukio-ikäisiä erikoiskoulutusluokilta.

  Sanoisin että J3 on paikoin haastava 13-14 v balettilaiselle, vaikka hän olisikin joissain asioissa edellä..

  Taso J2 ei mun käsityksen mukaan kuitenkaan vastaa nuoriso-asteen koulutusohjelmassa mitään tiettyä vuotta. Footlightissa kun ei ole ikävuosittain etenevää, ammattiin tähtäävää koulutusta baletissa.

  ELI: 13-14 vuotialle oppilaitoksen tanssijalle ei löytyis tasan vastaavaa tasoa. Jos hän kävisi esim kesällä, oman koulun ollessa suljettuna, tunneilla, hän olisi ehkä kuitenkin J2-J3 tunneilla. Mutta luultavimmin hän kävisi jotain kesäkurssia muualla.

  Tämä ei ollut ihan yksinkertainen vastaus, varsin kun en ole itse kyseistä koulua käynyt. Olen kyllä ollut samoilla tunneilla kuin sieltä valmistuneet ja taso on varsin hyvä!

  Toivottavasti tämä selvensi sulle asioita, mutta muistathan että blogit eivät ole mitään tietotoimistoja. Emme ole koko ajan tsekkaamassa kommentteja, emmekä aina ehdi tai osaa vastata kaikkiin kysymyksiin.

  t. Johanna

  ReplyDelete
 14. Tuohon voisin vielä lisätä että Helsingin tanssiopistossa on myös varsin hyvä ammatillinen koulutusohjelma jonne myös haetaan. Muuten eivät noi nuortenkaan tasot vastaa samoja ikävuosia avoimella puolella.

  ReplyDelete
 15. Jep, ei ollut balettitunti sentään, kun sormi murtui! Kyseessä oli nykäritunti ja tehtiin jotain alasmenoa, mun sormi vääntyi kaverin varpaaseen ja murtui. Kuulostaa niin hämärältä, mutta muistan vieläkin sen hirveän rusahduksen! :D

  ReplyDelete
 16. Hei Tiia,

  kävikin mielessä että joku nykärisarja.. Mutta auts - tuli just kylmät väreet kun kuvittelin sitä ääntä!

  Sormi on tanssijalle onneks vähemmän paha vamma, siis jos tanssii balettia. Varpaan rusahdus ois aika ikävä.. Mutta sattuu se sormi kyllä yhtä paljon!

  Mä katkaisin joskus lapsena vasemman käden, en onneksi muista mitään ääniä :)

  ReplyDelete
 17. Kiitos vastauksesta!
  Olin kyllä malttamaton, pahoittelut siitä, mutta kun minä tanssin balettia ja hirmuisesti haluaisin ammattilaiseksi. Juuri tälläkin hetkellä venyttelen samalla kun kirjoitan. Jotenkin salaa itsekseni toivoin että balettioppilaitoksessa tanssiva olisi vaikkapa perustasolla tai jatko1 ryhmässämutta pitihän se arvata että j2-j3
  Anteeksi malttamattomuuteni, mutta varmasti kyllä ymmärrät, sinähän tanssit balettia.
  T: kynttilä

  ReplyDelete