25.5.12

Tanssia taivaan täydeltä

Mahtava näkymä lavalta. Keskikohta on täsmälleen kirkontornin kohdalla.
Kuva on otettu päivällä, viisi tuntia ennen näytöstä. Portaat olivat täpötäynnä kun esitykset alkoivat!
Kuva: © Johannan Balettikassi

Tänään olisi pitänyt olla reippasti aamuvirkku ja suunnistaa jo kello kymmeneksi stadiin ja Senaatintorille. Olisin voinut ostaa kauppatorilta kahvin ja tuoreen hillomunkin, ja sitten istahtaa alas katsomaan Kansallisbaletin aamutuntia! Hitsi, kun nyt meni tämä ainutkertainen tapahtuma ohi! Tiesin kyllä että baletti esiintyy tänään klo 19, mutta koska en pääse paikan päälle, en tutkinut ohjelmaa sen tarkemmin.. Mutta toivottavasti mahdollisimman moni teistä pääsee illalla katsomaaan! Ohjelmassa on poimintoja sekä tulevasta kaudesta että jo nähdyistä suosikeista, mm. finaali Etydeistä, valssi Bajadeerista, adagio Corsairesta (Merirosvo) ja Mustan Joutsenen pas de deux! Nykytanssia edustaa ainakin Ohad Naharinin Minus 7. Mahtavaa!

Kansallisbaletin tanssijoita voi lisäksi bongata Espalta, Marimekon näytöslavalta: klo 13, klo 14, klo 16.30 ja klo 17.30! Ja näköjään myös sää suosii balettia, aurinko paistaa ja sadetta Helsinkiin on luvattu vasta huomiselle. Sinne saatan muuten ehtiä, tapaan yhden ystävän kello 13.30 yliopiston lähellä. Jee! Enpäs sitten ehtinytkään, tapaamista piti siirtää ja kun ennätin vihdoin Espalle, juontaja kuulutti jo seuraavien näytösten aikoja.. Mutta näin Minna Tervamäen, jota kuvattiin johonkin juttuun, ja bongasin lavan takana myös baletin johtajan Kenneth Greven.

Senaatintorin näytökseen en siis päässsyt, meillä on nimittäin samaan aikaan (klo 18.30 - 21) viimeiset treenit ja harjoitukset ennen huomista kevätnäytöstä! Kyllä harmittaa että nämä osuvat nyt päällekkäin, mutta oman esitykseen valmistautuminen menee tietenkin edelle. Paitsi että meillä on tavallinen tekniikkatunti (jatko-3), on tänään myös Gisellen viimeinen harjoitus. Tuntuu että se alkaa olla kasassa! Huominen jännittää jo, mutta vain hyvällä tavalla. Perhosia vatsassa ja silleen.. :)

Pääsin kuitenkin hetkeksi backstagelle!  Mua onnisti - sain luvan ja oman kierroksen lavalle asti. Tanssijoilla oli kyllä aivan mieletön näköala, voin vain kuvitella miten hienoa oli esiintyä noin historialllisella paikalla. Oli myös tosi jännää kurkistaa kulisseihin, ja nappasin muutaman kuvan muistoksi. Puvuista tunnistin monet tutut baletit!

Bajadeeri, Etydit, Don Quijote (Fandango)..
Kuva: © Johannan Balettikassi


Tänään on myös Helsingin Kansainvälisen Balettikilpailun (HIBC) viimeinen koulutustapaaminen, tai oikeastaan mun ensimmäinen. Lupauduin nimittäin viime metreillä mukaan vapaaehtoiseksi, eli menen ensi viikolla avustamaan kolmeksi päiväksi Oopperaan. Se on jo melko reipasta, etenkin kun olen maanantaina vuorossa klo 9-16. Ja sunnuntain kevätnäytöksen jälkeen tulee tuskin mentyä aikaisin petiin.. Mutta baletin takia kyllä jaksaa! Ja on hienoa kun saa olla auttamassa nuoria kilpailijoita. Balettikilpailussa tulee sitten muutenkin vietettyä kaikki illat, mun englanninkielinen blogi PTYD valittiin nimittäin viralliseksi yleisöblogiksi! Huisia, ei voi muuta sanoa.

P.S. Oopperan facebook-sivuilta löytyy myös tietoa baletin tulevasta kesäkiertueesta!

10 comments:

 1. Kävin tuolla Senaatintorilla, oli muuten ihan täynnä ihmisiä! En nähnyt mitään muuta kun Tiina Myllymäen ratikkapysäkillä, mutta ajattelin että hän on niin väsynyt etten viitsinyt pyytää nimmaria tai mitään ;)
  Mutta mulla olis sellanen asia, että miten voisin selvittää että missä päin maailmaa on balettikauppoja? Olen menossa Ranskaan kesällä ja haluaisin selvittää etukäteen missä olisi balettikauppoja ja katsoa jos löytäisin jonkun kivan balettipuvun...
  Olen Gaynor Mindenin sivuilta ettinyt mutta sieltä löytyy tietty vain Gaynor Minden- tuotteita myyviä kauppoja, eli jos jostain löytäisi jonkun toisen kaupan...
  Eli onko mitään sellaista nettisivua tiedossa :)
  Ja muuten, oletko koskaan harkinnut Gaynoreita? Ne ovat kyllä kalliit mutta kestävät kuulemani mukaan 3-5 kertaa pidempään joten on se silleen aika halpaa.
  Ja vielä sellanen asia, että tiedätkö mitään niistä sellaisista "hikihousuista" joissa lämmitellään? Siis niinkun onko ne hyvät? Ajattelin tilata sellaiset ja Blochin warm up bootiet :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muuten, miten esitys meni? :)

   Delete
  2. Hyvin meni, ei jäänyt mitään pahempia traumoja.. ;) Kiitos kysymästä!

   Yritän kirjoittaa oman postauksen heti kun ehdin. Olin teatterilla koko viikonlopun ja tänään aamulla läksin vapaaehtoiseksi balettikisoihin, joten on ollut aika kiireistä.. Mutta kivaa! :)

   Delete
  3. Valitettavasti en tiedä mitään sellaista nettisivua johon olisi koottu Ranskan balettikauppoja.. Yleensä löytää jotain googlettamalla kaupungin nimeä ja esim "ballet shop".

   Gaynoreita olen kokeillut kerran jalkaan, mutta malleista mikään ei tuntunut mulle sopivalta. Ehkä joskus testaan vielä uudestaan..

   Hikihousut: toiset tykkää, toiset ei. Itse en niin välitä kahisevasta materiaalista, ja musta ne ei myöskään näytä kovin kauniilta. Mutta se on tietenkin makuasia. Suosin mielummin pehmeän villaisia (akryylia) lämppärihaalareita. Blochin warm-up bootiet on ammattilaisten keskuudesssa suosittuja, mutta luulen että harrastaja pärjää ilmankin. Paksut jarrusukat ajaa lähes saman asian ;) Ainaskin nyt kesällä!

   Delete
 2. Moikka!
  Pakko kysyä, että tiedätkö mistä noita PLIÉ, CHASSÉ, JETÉ, ALL DAY-kasseja saa?
  Niin täydellinen balettikassi! :D :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kassi on Australian Baletin tuotantoa, ehkä sitä myydään vieläkin heidän nettikaupassa! Mutta voishan tuollaisen painattaa itsekin :)

   Delete
 3. Taas vähän ohi aiheen, mutta voiko Porsellin nettikaupassa maskaa visa electronilla, entä pitääkö olla ihan verkkopankkitunnukset?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Emma!

   En ole itse tilannut Porsellilta, vaan yhdessä ystävän kanssa. Tämä hoiti tilauksen, ja muistaakseni hänellä oli ihan tavallinen luottokortti. Voithan kokeilla, jos ei mene läpi niin mitään vahinkoa ei ole sattunut :)

   Delete
 4. Hei!
  En tiedä onko asiasta kysytty sinulta aiemmin, mutta miten saisin jalat nousemaan korkeammalle? Esimerkiksi releve lent nostoissa jalka sää siihen vajaaseen 90 asteeseen, ja tämä ottaa päähän suuresti. Olen nyt yrittänyt tehdä monipuolisesti perus jalkalihaksia reilu puolivuotta, mutta se ei ole tuottanut juurikaan tulosta.Osaatko siis sanoa mitään hyviä harjoituksia?
  Kiitos jo etukäteen jos vastaat! :)

  T. Anonyymi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Tuo relevé lent on tosi haastava liike, etenkin jos tukijalan pitää olla suorana. Itse asiassa kun nosto on tehty puhtaasti, 90 astetta on jo hieno saavutus! Mutta ymmärrän että haluat lisää korkeutta, kukapa ei haluaisi.. ;)

   Siihen ei vaan taida olla mitään pikaista konstia. Korkeutta tulee pikkuhiljaa, ja usein todella hiljaa. Jaloissa pitää olla sekä riittävää venyvyyttä ja voiman täytyy tulla myös keskivartalosta, ei pelkästään jaloista. Treenaa syviä vatsalihaksia!

   Toinen harjoitus on ollut joskus kommenttiboksissa, kun vain löytäisin jostain! No, tässä lyhyt kertaus:

   Istu lattialle, nojaa käsillä pikkasen taakse, mutta pidä selkä suorana ja vatsalihat napakkana. Koukista molemmat polvet.

   Tuo toinen polvi mahdollisimman lähelle rintaa, pyöristämättä selkää. Suorista jalka hallitusti ja lakse takaisin alas. Koukista alkuasentoon ja toista toisella jalalla. Alussa jalka ei välttämättä nouse kovin korkealle, mutta se on normaalia. Liikkeen pitäis tuntua aika tehokkaalta. Jos ei tunnun mitään, tarkista ettet nojaa liian taakse ja että selkä on varmasti suorana!

   Et kertonut kuinka kauan olet tanssinut tai kuinka monta kertaa viikossa käyt tunneilla. Edistystä näkee tietenkin nopeammin jos on mahdollista käydä viidesti viikossa kuin jos pääsee vain kahdesti. Mutta harrastaja ei aina voi sitoutua moiseen treeniin. Silloin pitää olla iloinen vähemmästäkin!

   Puhdas tekniikka ja tanssillisuus ovat joka tapauksessa tärkeämmät kuin jalan korkeus :)

   Delete