22.5.12

Kevätnäytös lähestyy!

Viimeiset harkat on pidetty, paikat ja asennot korjattu, puvut ommeltu ja sovitettu, meikit ja tarvikkeet ohjeistettu.. Ensi lauantaina on enää kenraalit, ja sitten vihdoin ja viimein lavalle! Huisia! Tässä välissä on onneksi vielä kolmet treenit, ja perjantaina pidetään vikan pointe-tunnin yhteydessä vielä yhdet Giselle-harkat. Vaikka tuo Giselle on eka kerta kun menen lavalle kärkitossut jalassa (!), niin sitä jännitän vähiten. Tanssi on kuitenkin aika lyhyt, ollaan lavalla vain kahden ja puolen minuutin verran. Kärkitekniikan kannalta ei ole mitään liian vaikeata, pikeitä ja bourreita. Pelkkää nautintoa! Tykkään todella paljon Gisellen romanttisesta tyylistä ja musiikista, ja meillä on tietenkin pitkät valkoiset tyllihameet päällä. Ihanaa.

Pitkää tylliä, ihanaa! Puku on lainassa.

Mulle haastavinta on valmistautuminen itse näytökseen. Pitää löytää kaiken taustahulinan keskellä tilaa (ja rauhaa) lämmitellä, ja täytyy pysyä sopivan vetreänä siihen asti kunnes tulee meidän vuoro. Olen nähnyt että ammattilaiset pitävät untuvatossuja jaloissaan, ehkä paksut jarrusukat ajavat samaa asiaa? Ja mun pitää varmistaa että nauhojen päät eivät karkaile kesken kaiken. Opettaja sais hepulin! :D Nauhat voisi joko ommella muutamalla pistolla kiinni, tai sitten voisin käyttää yhden tutun pron konstia: teippiä! Läpinäkyvä laastari (haavatyyny alle) toimisi kanssa. Nauhat voi myös kostuttaa, ja olen joskus suihkuttanut hiuslakkaa solmun päälle.

Gisellen pätkä on siis tulevana lauantaina. Päästään lavalle kahdesti, niin onneksi on mahdollisuus parantaa jos ekalla kerralla tulee mokailtua. Merde! Sunnutaina onkin sitten Don Quijote -tanssin vuoro. Se jännittää enemmän, meitä on lavalla 18 tanssijaa ja muistettavaa on paljon enemmän. Mulla on myös yksi haastava diagonaali, siinä on chaînéita ja grand jetétä. Toivottavasti pysyn linjassa enkä törmää muihin! No, me ollaan kyllä harkattu hyvin. Gabriella on koutsannut ja korjannut meitä viitenä viikonloppuna, ensin kolmena lauantaina ja kaksi viimeistä viikonloppua sekä lauantait että sunnuntait. Nämä ovat olleet extra-treenejä, yli 14 tunnin edestä! Siihen päälle olen päässyt vielä harjoittelemaan Paquita-esiintyjien mukana varkkaa. Mahtavaa! Meidän opettaja on kyllä ihan huippu :)

Tänään oli muuten vikat tiistai-treenit M-P:n kanssa, hän kun ei opeta kesäisin laisinkaan. Oli lopussa vähän haikeat fiilikset, yhdentoista viikon tauko on kuiteskin aika pitkä! Mietinkin tässä että pitäis kirjoittaa ylös kaikki korjaukset ja huomiot, niin voisin tsekata listaa aika ajoin. M-P myös ilmoitti että hän tulee katsomaan mun/meidän näytöstä ensi sunnuntaina, ja se on kyllä kivaa! Mä kerroin että mut löytää punahameisten ryhmästä, mutta hän vain nauroi ja sanoi että "after all this time" hän kyllä tunnistaa mut lavalla ihan mistä vain! Eipä jännitä yhtään.. ;)

Don Quijoten hamonen, kukka on oma.

18 comments:

 1. Esiintyminen on ihanaa! Kenraalit ja kaikki pukuhommat ja hiusten laitto ja meikkaaminen ja muu... :) Merde!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Iepukka! :)

   Pitäiskin tehdä kotona parit meikkaukset kokeeksi. Giselleen suht kalpeata ja Donkkikseen iloinen juhlameikki. Matala niskanuttura ekaan, ja varmaan samanlainen toiseen. En oikein osaa hiuksia muulla tavalla laittaa!

   Kenraalissa meille tulee tosi kiire. Aikaa on varattu noin puolisen tuntia, mutta opella on viisi eri tanssia näytöksessä! Ensin katsotaan Don Qujoten paikat plus yksi läpimeno musiikin kanssa. Sitten on lasten vuoro, ja siinä aikana pointe-ryhmä vaihtaa kärkitossut jalkaan. Seuraavaksi Gisellen paikat ja läpimeno, ja sitten kahden tytön Paquita-varkat. No, jos kentsu menee pieleen, näytös onnistuu sitäkin paremmin :)

   Delete
 2. Ihailen G:n omistaumista aikuisille balettiharrastajille. Esim. USAssa monessa paikassa ollaan sitä mieltä, että aikuisten paikka ei todellakaan ole esiintymislava. Sinänsä harmi, sillä esiintyminen on varmaankin todella ihana kokemus pukuineen ja meikkeineen (ihastelen juuri ihanaa Giselle -tutuasi).

  Giselle on yksi omia suosikkibalettejani. Wilien sisääntulo toisen näytöksen alussa on henkeäsalpaava. Pitääpä hankkia liput kun kevätnäytöksestä on tulossa noin balettipainotteinen. Merde!

  ReplyDelete
 3. Hei Noora!

  Se on harmi, koska baletti on tarkoitettu nimenomaan esitettäväksi! Tietenkin koreografiat pitää sovittaa aikuisten harrastajien taitoihin, eikä pidä odottaa samanlaista teknistä taituruutta kuin ammattilaisilta (tai edes sinnepäin). Me tiedetään että baletti on tosi vaikeata, jopa perus temps levé arabeski vaatii vuosien työstöä ja hiontaa. Mutta kun harjoittelee tälläistä ryhmäkoreota, oppii todella paljon. Niin että vaikka lavalla oltaisiin vain parisen minuuttia, on se sen arvoista. Esiintyminen oikean yleisön edessä on mahtavaa! :)

  Giselle kuuluu myös omiin suosikkibaletteihin, on niin ihanaa kun saa pukea tuo tutu päälle.. Meidän osuus on tosin vain 2.5 minsan pituinen! Wilien lyhkäinen sisääntulo nähdään siis lauantaina klo 16 ja klo 19 näytöksissä. Don Quijoten noin 8 minuutin minibaletti on vuorossa sunnuntaina klo 18. Joten kovin balettipainoitteinen näytös ei ole vieläkään.. ;)

  Kiitos merde-toivotuksista!

  ReplyDelete
 4. Huisia tosiaan! Ja merde vaan munkin puolestani! :-) Joko sua jännittää? Me esiinnytään meidän ryhmän kanssa kahdessa näytöksessä (lauantai-iltana muuten samassa teidän kanssa! - Piti olla perjantainakin, mutta sitten teidän Don Quijote otettiin sieltä pois) ja mua kyllä jännittää jo aika lailla! Mutta on kyllä ihan huippua, että meidät aikuisetkin päästetään lavalle. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Sara!

   Missä biisissä olet mukana? Mä yritän aina päästä katsomaan muitakin, mutta toisaalta pitää keskittyä ja valmistautua ensisijaisesti omaan näytökseen. Tuo Giselle on sellainen, että se vaatii tietyn fiiliksen. Ei voi noin vain rynnätä lavalle. Joten: kyllä mua jo jännittää! :)

   Don Quijote oli pakko poistaa perjantain näytöksistä, kun meidän opella on samaan aikaan tavalliset tunnit. Eikä me oltais ehditty siihen kenraali-harkkaan myöskään. Siinä kävi joku aikataulu/kommunikaatio/kömmähdys, mutta ehkä me tehdään sama numero uudestaan Jouluna..

   Se on kyllä oikeasti ihan huippua, että me aikuisetkin saadaan mennä lavalle! Niin että tanssi on kaikille! :)

   Tsemppiä sulle myös näytökseen: Merde!! Ja toi toi toi! :)

   Delete
  2. Meidän showryhmän biisi on Jam, lauantaina näköjään esiinnytään teitä myöhemmin. Ja lohdullista kuulla, että muitakin jännittää! :-) Meillä on kenraalit jo huomenna ja perjantaina sitten jo eka näytös! Tsemppiä vielä kerran, ehkä teatterilla nähdään!

   Delete
  3. Eiköhän kaikkia jännitä, toisia enemmän ja toisia pikkasen vähemmän.. Jännitys on ihan hyväksikin, se pitää skarppina. Jos sitä olis ihan cool, se ei olis yhtään niin huisi kokemus! Kunhan ei jäykisty kauhusta kankeaksi. Ennen näytöstä on hyvä ottaa pieni hetki itselle, käydä askeleet ja tunnelma mielessä läpi. Muista hengittää! :)

   Tsemppiä sullekin uudemman kerran, mahtavaa kun ollaan samalla näytöksessä!

   Delete
 5. Esiinnytkö sä siis footlightin kevätnäytöksessä? Anteeksi tälläinen turha kysymys, mä kun olen sun blogiasi vain satunnaisesti lukenut! :) Mä itse rakastuin balettiin vuosi sitten, mutta elämässä on nyt niin paljon kaikkea - lukio ja kaikki - etten ehdi tunneille kun kerran viikossa. Käyn just tuolla footlightissa Gabriellan tunneilla. Halusin vaan sanoa että oot ihan hurja inspiraation lähde! Olen itse niin katkera siitä, etten ole tanssinut pienestä asti. En oikeasti ole ajatellut että itsekin, näillä vielä niin kömpelöillä liikkeillä ja heikoilla lihaksilla, voisi joskus päästä lavallekin asti. Vaikka sitten kaheksi ja puoleksi minuutiksi! :) Ihan hirveästi onnea ja tsemppiä esitykseen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Juu, esiinnyn Footlightin kevätnäytöksessä - Gabriella on harjoittanut meille nuo kaksi numeroa. Kiitos paljon ihanasta tsempistä! :)

   Hei, älä murehdi ettet ole tanssinut pienestä asti. Mä aloitin vasta 21-22 vuotiaana, ja ehdin siitäkin huolimatta vielä juoneen mukaan.. Ja kun sä olet kerta vielä lukiossa, niin olet kuitenkin aloittanut nuorempana kuin mä! Lihakset vahvistuvat treenatessa, ja alun kömpelyys kehittyy pikku hiljaa varmaksi ja sujuvaksi liikkeeksi. Baletti on vaikeata, se kuuluu lajiin. Kunhan nautit tunneista, teet parhaasti etkä luovuta, niin pääset säkin vielä lavalle!

   Delete
 6. Kiinnostasko ostaa 2 kpl lippuja helsingin kansainväliseen balettikilpailun finaaliin ke, 6.6.2012, 19:00 Oopperan päänäyttämö Helsinginkatu 58, 00251 HELSINKI

  Rivi 7 ja paikat 258 sekä 259

  Yhteishinta : 122 € normaalisti. Jos kiinnostaa tarjoo jotain :D
  nico.n@jippii.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Hansui!

   En ole ihan varma miten suhtautua "myydään" -ilmoituksiin täällä kommentti-boksissa.. Blogi ei kuitenkaan ole myyntipalsta. Mutta jätän tarjouksesi näkyviin, ehkä joltakin puuttuu vielä lippu!

   Itse en tarvitse, kiitos :)

   Delete
 7. Mä mietiskelen että voisin ehtiä la kl 16 näytökseen katsomaan :) su ei olla täällä niin en näe Don
  Quijitea, harmi!! Mut esiintyminen on kyllä ihanaa, pikkujoutsenet oli mun hienoin rooli lavalla :)
  Tsemppiä näytökseen! Kaisa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siis Quijotea. Nää pirun kosketusnäytöt.. K

   Delete
  2. Pikkujoutsenet on maratooni verrattuna meidän pikkuiseen wili-pätkään! Tiedän koska harkkasin joutsenia tänä keväänä, ja vieläpä helpotettua versiota :) On se kyllä hieno varkka.

   Kiitos tsempistä, harmi kun Donkkista ei saatu samaan näytökseen..

   Delete
 8. Hei Johanna! Muistam, että tästä on kyselty blogissasi ennenkin, mutta jospa silti jaksaisit vastata... Eli miten arvioisit Footlightin ja HTO:n tasojen vastaavan toisiaan? Riippuu toki paljolti opettajasta, mutta käsittääkseni olet käynyt ainakin vähän myös HTO:lla, eli ehkä sinulla on käsitystä. Jatkotasoista, vastaakohan fl:n j1 hto:n jatko 1:stä, j2 jatko 2:sta ja j3 jatko 3:sta, vai onko esim. Footlightin j1 hto:n jatko1:stä helpompi? Ajattelin, kun j1 tunti fl:ssa taitaa olla vain 60min pituinen. Ja onko niin, että fl:ssa tossuilla tehdään vain pointtitunneilla, vai riippuuko opettajasta? Kiitokset vastauksesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Laura!

   Toivottavasti osaan auttaa.. Jatko-1 tunteja on muuten myös 90 minsan pituisina, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

   Taso riippuu todellakin opettajasta mutta määräytyy myös oppilaitten mukaan. Esimerkiksi Gabriella on aika tarkka ope, eli ei teetä asioita jotka ovat teknisesti liian vaativia. Hän kyllä harjoittaa myös haastavia juttuja, mutta ei sellaisia harjoituksia jossa (vielä) riittämätön tekniikka aiheuttaisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

   Mutta jos haluat varmistua sopivasta tasosta, mene tunnille ja kysy sitten häneltä suoraan! Yhtenäistä opetussuunitelmaa ei ole, ja muistan että myös opistolla oli opettajien välillä eroja..

   Gabriellan J3 on Footlightissa ylin taso, eli osin vastaava kuin opiston edistyneitten tunti. Tosin voi hyvinkin olla että esim Christinan J1 on vaikeampi kuin G:n vastaava J2.. Parasta on vain tulla kokeilemaan!

   Olin tänään itsekin J1-tunnilla (90 min), ja teimme esim piruetteja en dehors ja en dedans, pikee piruetteja (myös en dehors, ja sai yrittää tuplia), joissain hypyissä oli battu-iskuja, ja iso hyppysarja oli tälläinen:

   Glissade - grand jeté (pieni) - glissade - grand jeté (vähän isompi) - glissade -grand jeté (kaikkein isoin) - pose - diagonaalissa taaksepäin kaksi jeté entrelacéta, yksi temps levé - juoksu nurkkaan - sitten diagonaalissa taas nopeita piqué-piruetteja 8 laskua ja lopuksi chaîneita.

   Kärkitossutekniikkaa treenataan vain pointe-tunneilla, mutta pitkälle edistynyt tanssija voi kyllä ottaa tossut käyttöön muutenkin. Mä en ole niin edistynyt että voisin tehdä tossuilla jatkotunteja, mutta olen tehnyt tavallista perustason tuntia. Ja kysyin siihenkin ensin lupaa :)

   Delete
 9. Ok, kiitos. Tuon kuvailemasi perusteella j1-taso ei olisi minulle ainakaan liian vaikea, lähinnä oon ajatellut, että tylsää jos ilmoittautuu jollekin tunnille ja se onkin liian helppo. Mutta voihan tuntia sitten vaihtaakin. HTO:lla edistyneiden taso on itselleni vähän liian hankala, j3-taso sopivin, mutta käyn myös alemmilla tasoilla, tekniikan kannalta ihan hyvä välillä.

  ReplyDelete