4.7.12

Uutukaiset jalkaan

Kulutin jälleen yhdet kärkitossut loppuun. Natinan ja kitinän olisin vielä kestänyt, mutta kun sivuista alkai kadota tuki oli pakko riisua vanhukset jaloista kesken tunnin. Keksin kuitenkin vielä yhden tavan pidentää käyttöikää: otin vanhemmasta parista vasemman tossun ja laitoin sen oikeaan jalkaan. Mulla on nimittäin oikea jalkaterä leveämpi, ja kulutan siksi ihan kaikista kengistä oikeanpuoleisen ensimmäisenä loppuun. Ratkaisu ei ollut paras mahdollinen, koska tossu oli muokkautunut vasempaan jalkaan, mutta se antoi vielä yllättävän hyvin tukea oikealle! 

Lopulta oli kuitenkin ostettava ne uudet. Soitin Suomen Tanssitarvikkeeseen, mutta sieltä selvisi että mun malli ja koko (Balance European) on varastosta loppu - ja tilaaminen voisi kestää näin kesällä reilun kuukauden verran!  Seuraavaksi katsoin suoraan valmistajan Blochin verkkokaupasta, mutta vaikka tossut olisivat siellä halvemmat (noin 46 euroa), rahdin kanssa hinta nousisi jo noin 70:een euroon. Huh. Etsin myös muista englantilaisista verkkokaupoista, joissa postitus maksaa yleensä vähemmän, mutta mun mallia ei vaan löytynyt. Ehdin jo laittaa facebookissa kyselyn josko kukaan Englannissa asuvista balettikamuistani voisi auttaa, kunnes löysin oikeat tossut paljon lähempänä: Tampereelta!

Ballerina ja Liikunta -verkkokaupassa tossut maksaisivat 59 euroa plus 7,50 euroa postistuskuluihin. Kalliimpaa kuin Helsingistä ostettuna, mutta ainakin saisin tossuni vielä nyt kesällä! Sitten hoksasin että yksi balettikamuni asustaa Tampereella, ja hän käy silloin tällöin sukuloimassa pääkaupunkiseudulla.. Mikä tuuri! A olisi tulossa Hesaan jo seuraavalla viikolla, ja hän lupasi käydä  liikkeessä mun puolesta. Fiksuna naisena hän kuitenkin soitti ensin, ja selvisi että mun koko 6 XX oli myös heiltä loppu! Mutta toisin kuin täällä, Tampereella luvattiin tilata oikeat tossut alle viikossa. Ystäväni A kertoikin että palvelu oli todella ystävällistä. Uudet kärkitossuni toimitettiin hyvissä ajoin, ja sain tilaukseni perille asti kannettuna - suoraan balettitunnille!
Seuraavaksi ei muuta kuin tuttua nauhojen ompelua ja sisäänajoa. Ihanaa kun saa uudet tossut jalkaan!10 comments:

 1. Hei! Pidän molemmista blogeistasi todella paljon.

  Olisi kiinnostavaa, jos tekisit postauksen aikuisen aktiivisen harrastajatanssijan ravitsemuksesta. Välillä tuntuu, että on todella hankala löytää sitä täydellistä tasapainoa niin, että on tunnilla tarpeeksi energiaa, mutta ei kuitenkaan liian vastasyönyt olo.

  Oikein mukavaa kesää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Olen samaa mieltä, sopivan ruokavalion sovittaminen treeneihin on melko haastavaa. Etenkin jos työssäkäyvän lounasaika sijoittuu klo 11-13 välille, ja balettitunnit vasta klo 17-21 välille. Mitään täyttä ateriaa ei kannata syödä kolmeen tuntiin ennen treenejä, mutta lounas tuskin kantaa iltaan asti!

   Silloin kun olen töissä ja tunnit venyvät klo 21 asti, mietin jo etukäteen miten hoidan tankkauksen. Aamupalaksi syön usein kaurapuuroa, lisäksi hedelmän ja jukurtin. Lounaalla en pihistele, kasviskeitto ei pidä nälkää. Syön lihaa tai kanaa, runsaan salaattiannoksen, siivun leipää ja maitoa/piimää plus vettä janoon. Proteiiniä, hiilareita, kuitua, vitamiineja.. Kasvisyöjät saavat protskunsa mm pavuista, mutta itse vältän treenipäivänä kaikkea mikä voisi turvottaa vatsaa.. ;)

   Lounaan sulattelemiseen menee kevyesti 3-4 tuntia, mutta ennen kuin tulee nälkä syön iltapäivällä (klo 14-15 välillä) esim rahka-banaani välipalan. Annospussilinen kaurapuuroa jukurtin kera toimii myös. Tai jos lounas on ollut kevyempi, syön sämpylän. Vettä on hyvä juoda pitkin päivää.

   Matkalla töistä treeneihin olen usein vielä popsinut banaanin. Ja jos olen ollut hyvissä ajoin koululla, popsin pähkinäpatukan ja juon pienen smoothien (lastenruoka-hyllystä). Olen myös perso suklaalle, mutta sitä pitäis kyllä välttää ennen tuntia. Siitä saa kyllä nopeasti energiaa, mutta se käyrä tulee myös romahtaen alas.

   Treenien jälkeen nälkä on usein kova. Paras palautumisjuoma on tavallinen maito, siitä saa nopeasti proteiinia. Syön myös maustamatonta rahkaa, se täyttää hyvin.

   Teen jossain välissä perusteellisemman postauksen, mutta pitää muistaa etten ole mikään ravitsemusekspertti! :)

   Delete
 2. Hyvä tuuri tossujen kanssa, onneksi olkoon! Tiedät varmaan, että se pohjan katkaisu mattoveitsellä (jossain aiemmassa postauksessa ainakin kerroit tekeväsi niin), kuluttaa tossut tosi paljon nopeammin loppuun. Mutta kukin tyylillään, jos et muuten saa tossuja pehmitettyä itsellesi mieluisiksi, niin eipä siinä mitään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Ihan vain tarkennuksen vuoksi: en ole katkaissut sisäpohjaa, vaan leikkasin kapean loven nahkaiseen ulkopohjalliseen. Ohje oli peräisin mun opettajalta ja auttoi vahvistamaan sekä jalkaa että parantamaan tekniikkaa. Itse pohjallista ei siis katkaistu. Ammattilaisilla se on tosin hyvin yleinen tapa - mutta he saavatkin tossunsa talon puolesta!

   Näitä tossuja ei ole enää tuunattu veitsellä, mutta nämäkin kuluivat boksista - ei pohjallisesta. Oksalakalla tai pikaliimalla olisin saanut vähän lisäaikaa, mutta se olis parempi tehdä jo sisäänajon yhteydessä.

   Kute varmaan tiedätkin, boksi on kasattu käyttämällä liimaa kerrosten välissä. Jalan lämpö kuumentaa liiman, ja muokkaa tossun omaan jalkaan. Pikkuhiljaa liima ja sen pitämä materiaali alkaa kuitenkin rapistua - siksi boksista ja vampista lähtee sen tuki..

   Delete
 3. Ok, joo, ymmärsin kyllä, että kyse oli vaan ulkopohjasta. Mutta kyllähän ne tossut tosiaan kuluu joka tapauksessa, täydellisen sopiva pehmeysvaihe kestää aika vähä aikaa :) en ole käyttänyt gaynoreita, niiden pitäisi kai olla pitkäikäisempiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tossujen käyttöikää voi pidentää erilaisin konstein, mutta lopulta kaikki päätyvät tossujen hautuumaalle.. Gaynorit kyllä kestävät käytössä paljon pidempään. Mutta niitäkään ei pidä käyttää loputtoman pitkään, tossun sisällä alkaa nimittäin kasvaa melkoisen inha bakteerikanta! Paitsi että tossut alkavat haiskahdella, bakteerit voivat tehdä ikävää jälkeä jos varpaissa on esim avonainen rakkula. Tulehdusvaara! Mutta aikuisen harrastajan normikäytössä (1-2 x viikossa) saa tanssia aika pitkään ennen kuin Gaynorit alkavat ällöttää.. :P

   On myös hyvä muistaa että kärkitossuja pitäisi tuulettaa heti käytön jälkeen, ja antaa kuivua vähintään sen 36 tuntia. Se pidentää käyttöaikaa huomattavasti!

   Kun ottaa huomioon että prot kuluttvat tossuparin jopa yhdessä päivässä tai esityksessä, niin oma kulutustahtini on varsin leppoisa - viimeinen pari taisi olla käytössä ainakin kolme kuukautta! :)

   Delete
 4. Hei mahtava tuuri tossujen kanssa! Uudet tossut ovat aina niin ihanat ja kiiltävät ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ja ihanan epämukavat myös! :D Viimeks kun tulin uutuutta kiiltävien tossujeni kanssa tunnille, sain opelta myötätuntuisen hymähdyksen.. Onneksi nämä saa ajettua sisään melko nopeasti!

   Delete
 5. Hei, siis kysyisin siitä että millä eri tavoilla tossuja voi pehmittä? Omia tosujani en ole ikinä pehmitttänyt ja silti ne pehmenevät kuukaudessa niin sanotuksi "mössöksi" :DD ja niistä gaynoreista kun niitä aina nii kehutaan niin onhan tossu ihan mukavan tuntuinen jalassa mutta esim minulle tossu oli reippaasti liian pehmeä/joustava jo sovitus vaiheeessa. Joten mitä tossuja te käytätte ja olen kuullut mys tossu merkistä Leo's ? millainen se on?!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No se vähän riippuu.. Jos sulla olisi esim esitys ja upouudet tossut, niin ne olisi pakko pehmittää täydellisen sopivaksi. Prot käyttävät tossuun jopa alkoholia ja vasaraa, mutten suosittelis.. Sillä tapaa käsitelyt tossut kestävät sitten yleensä vain sen yhden esityksen (ja ehkä pari aamutuntia). Ammattilaisilla on siihen varaa, koska tossuja ei tartte itse maksaa. Meidän ope kertoi että kulutti aikanaan jopa tossuparin päivässä!

   Tunnille voi kyllä mennä uusissa ja kovissa tossuissa, ja ajaa ne sisään ihan vain tekemällä. Usein ekat tankoharjoitukset ovat just sitä varten. Tossut muokkautuvat näin sopivaksi parin-kolmen tunnin aikana. Voi olla parempi ajaa tossut sisään tunnilla, kuin pehmittää ne käsin liikaa tai väärin.

   Mutta on turvallinenkin tapa. Mä noudatan Lisa Howelli ohjetta, ja se toimii mulla tosi hyvin. Pehmitän tossun kantapään alta (rullaamalla lattiaa vasten) ja hieman päkiän alta. Videolinkki löytyy täältä:

   http://youtu.be/pX-PNqJr9z4

   Gaynorin tossuja pitäsi olla eri vahvuisina, ehkä myyjä ei vaan osannut sovittaa sinua oikein? Leon tossuista mulla ei ole kokemuksia. Suomessa taidetaan käyttää eniten Grishkon tossuja? Kansallisbaletissa Freedit ja Blochit olivat muistaakseni suosituimpia.

   Delete