28.4.11

Aamutunnille!

Yes! Edellisessä postauksessa vielä harmittelin kun en enää koskaan pääse aamutunneille, mutta.. tänään pääsin sittenkin! Kas kun pitämättömia lomia oli vielä lisää niin sain nyt sitten loikoilla tämänkin torstain päivän. Mutten todellaakaan laiskotellut, hah! Nousin ylös jo kello 7.30, söin puuroni ja läksin reippaana tanssikoululle. Vähänkös kivaa, viimeksi olen ollut aamutunnilla kai joskus joulukuussa! Menin eilen jopa kiltisti ajoissa nukkumaan, mikä on muuten mulle mahdottoman vaikeata. Mutta oikean balleriinan päivä se vasta rankka onkin..


Paitsi että sain nauttia päivänavauksesta baletin parissa, parasta tässä aamutunnissa oli se että oma openi Gabriella oli taas opettamassa! Oikeasti hän palaa äityislomaltaan vasta kesäkussa, mutta oli siis tämän viikon sijaistamassa. Hieman jännitti, kun olen viimeksi ollut hänen tunneillaan viime vuoden lokakuussa. Siitä ei ehkä ole niin kauan, mutta kun kävin silloin säännöllisesti noin 3-5 kertaa viikossa (kahden vuoden ajan) niin puolen vuoden tauko kyllä tuntuu! Ja nyt kun olen ehtinyt tanssimaan vain noin kahdesti viikossa, niin hieman huoletti josko olen open silmissä ihan lösähtänyt.. 

Onneksi meillä on tässä välissä kuitenkin ollut ihana Marie-Pierre opettamassa, joka edustaa ranskalaista koulukuntaa parhaimmillaan. Korjauksia tulee ensimmäisestä sarjasta viimeiseen, sekä sanallisina että hands-on, tasaisesti kaikille ja paljon. Sekin on kivaa että hän aina huomaa kun joku tsemppaa tosissaan, ja ymmärtää myös suhteuttaa palautteen kunkin oppilaan yksilölliseen tasoon. Hän on todella iloinen ja positiivinen opettaja, aina kannustamassa parempiin suorituksiin!

Voihan sitä katsoa varpaitaan tuostakin vinkkelistä..
Valokuva: Gene Schiavone, tanssijaa en tiedä.
Pakko muuten sanoa, että aamulla mun kroppa ei ole ihan parhaimmillaan. Sitä venyvyyttä puuttuu vielä, ja selkäkin on jäykänpuoleinen. Ei ihan onnistu tuo ylläolevan kuvan asento! Ei kyllä iltaisinkaan, heh.. Tunti oli osin myös teknisesti vaikeampi kuin viime perjantain jatko3, etenkin keskilattian petit allegro. En tiedä johtuiko aikaisesta aamusta ja kahvin puutteesta (olin unohtanut juoda omani), mutta vaikka silmät  näkivät sarjat, aivot olivat tauolla (ja odottamassa sitä kahvia). Yksi sarja meni (kai) näin:

Tombé pas de bourré (tbdb) -  cabriole devant (oikea käsi edessä alaviistossa allongé ja vasen takana) - glissade - brisé - changement - t b d b - cabriole devant (sama) - chassé - grand jeté attitude - askel - grand jeté attitude. Tuossa viimeisessä hypyssä on lisänä ylävartalon epaulement, katse ensin oikealle alaviistoon, ja sitten hypyssä kohti yleisöä. Meinas vaan koko ajan mennä välihypyt ja askeleet sekaisin, lopulta niin paljon että total black-out! Oivoi.. ensin G oli laittanut mut näyttämään hyppysarjan (hänellä nilkka kipeänä), ja sitten hän päivitteli että mitä mä oikein sählään. Kun ollaan tehty vaikeampiakin juttuja (totta) ja mun pitäisi kyllä osata nämä! Hieman nolotti. Vaikka olin samalla mielissäni siitä että ope tiesi odottaa multa enemmän! Ei olis kuitenkaa pitänyt unohtaa juoda sitä kahvia.. ;)  Tai ehkä joku energiajuoma olisi vielä parempi? Hitsi, tällä tanssijalla sitä poweria kyllä riittää!

Carla Korbes, ballerina with Pacific Northwest Ballet 


30.4.2011 LISÄYS: näin sarja meni oikeasti, sain Gabriellalta tarkennusta. Muistin siis alunkin ihan väärin! Taisin sekoittaa ison hyppysarjan kanssa. Hyvä minä.


1.0SA:
jeté, temps-levé,
(pieni) sissonne développé sivulle, pas de bourré
cabriole, (nopea) pas de bourré, brisé, entrechat 3

2.0SA:
jeté, temps-levé
(pieni) sissonne développé sivulle, pas de bourré
(heti vasen eteen) chassé, posé jeté eteen, posé jeté eteen 


Kaikki kyllä tietävät sen että kun opettaja on uusi, sarjojen kanssa on aina vähän säätämistä. Ja vaikka G:n tyyli on mulle entuudestaan tuttua, hänellä on tapana heittää haastetta joko askelyhdistelmien tai tempon muodossa. Mutta omista sählingeistäni huolimatta tykkäsin ihan hirveesti! Sain korjauksia entiseen malliin, siis ope oli heti tsekkaamassa mm. mun selän ja lantion linjausta ja huomasi myös jokaisen ei ihan loppuun asti ojennetun nilkan tai liiallisen jäykistelyn/jännittämisen. Se on ihan mahtavaa kun saa niin paljon huomiota! Opeteltavaa kun riittää ihan loputtomasti.. Lisäksi tehtiin tosi kaunis ja hengittävä adagio, erilaisia piruettisarjoja, liikkuvia ja haastavia valssisarjoja ja grand allegroa. Pirtsat onnistui aika hyvin, paitsi ei en dedans-suuntaan. Jostain syystä olen sen kanssa taas helisemässä.

Tunnin jälkeen halusin vielä harjoitella itsekseni fouetté-piruetteja, mutta kun G huomasi aikeeni hän jäikin katsomaan.. Meinasin odottaa että hän lähtee, mutta ei auttanut. Ja tietenkin meni heti pieleen! Aina sama juttu. Jos mulla on vähänkin paineita, fouetteista ei tuu mitään. Pitäisi olla sellainen hällä väliä ja whatever -asenne, ja sitten ihan rennosti vaan! No, sanoin opelle että jännitin ihan liikaa kun hän katsoi. Siihen Gabriella vain nauroi hyväntahtoisesti ja sanoi kyllä ymmärtävänsä, että se on ihan tavallista.. Mutta vielä mä näytän! Toivottavasti..

4 comments:

 1. Hei mitä sä teet työkses ku puhut (tai ainaki kirjotat) hyvin englantii?

  ReplyDelete
 2. Hei!

  Työkseni teen myyntineuvottelijan hommia, eli lähinnä yhteyksiä kansainvälisiin asiakkaisiin. Ei ihan sitä mitä opiskelin yliopistossa, mutt kiva työ ja aikaa riittää yleensä myös tanssimiseen.

  Niin, opiskelin siis yliopistossa englannin filologiaa, eli kirjallisuutta ja kielitiedettä.

  Kiitos kommentistasi :)

  ReplyDelete
 3. Moikka Johanna,

  Löysin blogisi Googlesta, kun etsin aikuibalettitunteja. Olisiko sinulla suositella jotain paikkaa? Itselläni on nuoruudesta balettitausta ja mietinkin, että millaiselta tunnilta kannattaisi aloittaa. Viimeisestä kerrasta taitaa olla huimat 14 vuotta, nyt ikää 26v.

  ReplyDelete
 4. Hei Jenni,

  Pääkaupunkiseudulla on tosi paljon kouluja jotka tarjoavat aikuisille balettitunteja. Etenkin alkeis- ja perustasoja on runsain mitoin, tosin moni alkeistunti on jo täyttynyt. Mutta tuskin haluat aloittaa ihan alusta? Silloin kun itse aloitin uudestaan kolmen vuoden tauon jälkeen, menin ekalla kerralla perustason tunnille, sitten siirryin syksyn aikana jatkotasoille. Yksi mun balettikamuista palasi noin 16 v tauon jälkeen suoraan edistyneille tunneille. Sanoisin että se riippuu siitä millä tasolla oli ennen taukoa, ja missä kunnossa on nyt.. :)

  Mun oma vakikoulu on Tanssikeskus Footlight.

  http://www.tanssikeskusfootlight.fi/

  Esimerkiksi Gabriella Serran tunnit ovat suosittuja, hän on reipasotteinen ja jämpti italialainen opettaja (puhuu suomea). Silvia Verges on espanjalainen (puhuu enemmän englantia kuin suomea) ja hän aloittaa tunnit aina hyvin pehmeästi, teettää melko lyhyen tangon - mutta keskilattian sarjat ovat hyvin liikkuvia ja musikaalisia. Silvia korjaa enemmän yleisesti, harvemmin henkilökohtaisesti. Marie-Pierre Greve on ranskalainen ballerina(opettaa englanniksi) ja tyyli on hyvin ranskalainen, teknisesti vaativa mutta samalla vahvasti ilmaisullinen ja taiteellinen. Korjaa erittäin paljon myös henkilökohtaisesti. Lisäksi Footlightissa on pari muutakin baletin opettajaa joilla en ole käynyt (eri taso, väärä aika tms).

  Sitten on tietenkin vielä Helsingin Tanssiopiston tunnit, siellä on paljon hyviä opettajia.

  http://www.helsingintanssiopisto.fi/

  Amica Backmanin Balettistudiossa on myös aikuisbalettia, mutta en tiedä kuka heillä pitää aikuisten tunnit.

  http://www.balettistudio.com/aikuisbaletti.html

  Toivottavasti löydät itsellesi sopivan ja mieluisan tunnin ja pääset takaisin balettihaarastuksen pariin! Tsemppiä ja tanssillista syksyä :)

  - Johanna

  ReplyDelete