10.4.11

Tanssien kohti kevättä ja Berliiniä

Olin eilen katsomassa Susanna Leinosen uutta teosta Sokea Mieli täyteen pakatussa Lumeen katsomossa. On tosi kiva nähdä että myös nykytanssi vetää katsojia, vaikka itse hakeudun useammin klassisen (tai nyky-) baletin pariin. Tosin jos budjetti ja aika antaisi myöten, kävisin useammin myös Töölönlahden ulkopuolella. Etenkin kun nykytanssia tuodaan lavalle näin korkeatasoisesti. Erityisesti kolahti alkupuolen tanssivideo, joka oli heijastettu leffateatterin kokoiselle screenille. Kun kimmaltava sade ropsahtaa screenille ja heijastuu takaisin lattiasta, se on visuaalisesti mielettömän hienoa! Video hyödynsi upeasti digitaalista tekniikkaa, tanssijoiden vuorovaikutus veden ja toistensa kanssa toi ihan uuden ulottuvuuden katsojan eteen. Niin hieno kun video olikin, aloin jo kaivata live tanssia näyttämölle.. Jota väläyteltiin aika ajoin läpinäkyväksi muuttuvan screenin takaa.

Onneksi meidän ei tarvinnut odottaa liian kauan! Tanssista jäi erityisesti mieleen ensimmäinen paritanssi ja Kaisu Höltän ja Jarkko Lehmuksen karisma ja läsnäolo. He todella tanssivat joka solulla, ja intensiteetti näkyi silmiin asti. Olipa hyvä tuuri että sain paikan ekalta riviltä! Käy vilkaisemassa blogia, sieltä löytyy myös Sokean Mielen älyttömän hieno traileri: Susanna Leinonen Dance Company
Kuvassa alla : Kaisu Hölttä ja Jarkko Lehmus, valokuva Sakari Viita.


Näytöksen jälkeen kotimatkalla havahduin valoon - klo 20 ja aurinko vielä taivaalla! Ihanaa.. Joka kevät se yllättää ja saa mielen herkistymään. En malta odottaa vehreyttä ja lämpöä! Tuleva kevät myös herättää sisäisen muuttolintuni - haluaisin lähteä taas reissaamaan.. Yksi mahdollinen työmatka Saksaan on tulossa toukokuussa, mutta työ on työtä. Ei sillä reissulla katsella nähtävyyksiä! Kesän vietän varmaan Suomessa, tykkään vaan niin paljon valosta. Mutta Suomen kesän loppupuolella voisi käväistä vaikka taas Berliinissä, joka on muuten mun lapsuuden kotikaupunki. Elokuussa (12.-28.8.2011) siellä on vuosittainen tanssifestari, "Tanz im August", ja elokuun lopussa on myös "Nacht der Museen", Berliinin oma ja hulppea taiteiden yö. Samalla pitää tietenkin mennä itsekin tanssimaan, ja olen jo löytänyt useamman vakipaikan minne on ihan pakko päästä joka kerta. Yksi näistä on tanssistudio Marameo, ja yllätyin kun heidän sivulle oli ilmestynyt videopätkä aamutunneista - siis just siitä tunnista jossa itse tapaan käydä! Viime vuosi jäi multa väliin, ja olin jo unohtanut kuinka nopeatempoiset ja vaativat tunnit ne olikaan.. Olin melkein helisemässä, mutta pysyin mukana juuri riittävän hyvin. Opettajakin toivotti tervetulleeksi takaisin!

Käy klikkaamaan linkkiä Marameo: Klassisches Tänzertraining! Videot löytyvät punaisten linkkien alta. En saanut tänne, koska videoille ei ole laitettu upotuskoodia. Mutta kannatta nähdä ekstra vaiva ja käydä katsomassa! Eka video näyttää Marion Buchmannin tuntia, jolla en päässyt käymään kun aamutuntien opet vaihtavat 2 viikon välein. Mutta toinen video näyttää otteita Edwin Motan tunnilta, ja täällä kävin useamman kerran. Videot näkyvät quicktime-playerillä, joka on mac-vakio mutta sen saa ilmaiseksi ladata: www.apple.com/fi/quicktime/

Marameon aamutunneissa on sekin hyvä puoli että maksavat vain kuusi euroa! Väkeä siellä on sitten kuin pipoa, ja on parasta olla ajoissa paikalla jos meinaa saada tankopaikan. Kerran oli melkein 40 tanssijaa jakamassa lattiaa - onneksi sali on tosi iso (23 x 11 m) ja siellä on myös riittävästi irtotankoja. Yksilöllistä opetusta ei sillä väenpaljoudella ehdi oikein saada, mutta yleisiä korjauksia piisaa. Ja musta on ihanaa ottaa mallia toisista, siis niistä tosi hyvistä ammattitanssijoista! Aamutunti on siis open class, eli kuka vaan joka haluaa saa tulla. Mutta lukkarissa mainitaan vielä erikseen että kysessä on vaativa taso, joka on tarkoitettu ensisijaisesti tanssijan koulutuksen saaneille ammattilaisille. Onneksi siellä on kuitenkin eritasoista tanssijaa, klassisen ja nykytanssin puolelta. Ja eri-ikäisiä ja kokoisia. Muuten olisin luikkinut äkkiä karkuun!

16 comments:

 1. Moi Johanna!

  Mä alotan syksyllä baletin Footlightissa ja mulla olis pari tai muutama kysymystä.

  1.Olen 13-vuotta niin pääsenkö aikuisten ryhmään?
  2.Mistä varvas teippiä ostetaan sitten kun saa kärkkärit?
  3.Onko Footlightissa pukukoodi?
  4.Voinko käyttää treenishortseja?
  5.Mistä voisin ostaa nuttura tarvikkeet?


  Olis kiva jos osaisit vastata.
  Ja sun blogi on ihan sika ihana!
  T.M

  ReplyDelete
 2. Hei T.M!

  Kiva että tykkäät :) Baletti on mahtava harrastus, tervetuloa mukaan!

  Vastailin näitä samoja kysymyksiä jo yhdelle toiselle 13-vuotialle aloittelevalle tanssijalle, mutta ne ovat tuolla kommenttien seassa, joten:

  1. Footlightissa (eikä Helsingin tanssiopistossakaan) ole erikseen tunteja 13 vuotiaille aloittelijoille, joten akuisten ryhmä jep. Suosittelen sulle lämpimästi Gabriella Serran alkeistasoa. Jos Marie-Pierre:llä on syksyllä myös alkeistunti, siinä olisi sulle toinen.

  2. Kärkkärit tulevat kuvioihin AIKAISINTAAN 2 vuoden kuluttua, jos käyt säännöllisesti vähintään 2-3-x viikossa, olet teknisesti ja fyysisesti riittaävän kypsä ja opettaja on antanut luvan.

  Ja jos sitten aikanaan aloitat, et tarvi teippiä välttämättä lainkaan. Nykyään käytetään yleisesti sellaisia geeli-täytteisä ohuita pehmusteita, nimeltään esim "Ouch-Pouch". Jos/kun olen käyttänyt teippiä, apteekista saatava perus kangasteippi on ihan hyvä. Samoin lampaanvilla. Mutta se on sitten joskus..

  3. Footlightilla ei ole pukukoodia, mutta: pue vartaoloa myötäileva asu. Jos et halua ostaa heti pukua ja sukkahousuja, leggingsit ja toppi ovat ok. Voit niitten päälle pukea treenishorstit, kunhan eivät ole liian pitkät ja lököt. Opettajan pitää aina saada nähdä sun kroppa ja lihakset, jotta pystyy korjaamaan sua!

  Tarvitset myös pehmeät baletin harjoitustossut. Kirjoitin jo näistäkin mutta laitan lähiaikoina uuden postauksen tulemaan.

  Treenivarusteita voi muuten ostaa Footlightin omasta liikkeestä 20% oppilas-alennuksella.

  5. Nutturaan tarvitset lenksun, "hengettomiä" (näitä löytyy yleensä sieltä mistä muutkin pinnit ja hiusklipsit) , hiusverkko on hyvä jos sulla on erityisen paksu ja pitkä tukka, ja hiuslakkaa. Joku donitskin on hyvä olla varalla. Löydät kaiken Anttilasta taikka Tarjoustalostakin..

  ReplyDelete
 3. http://www.tanssikeskusfootlight.fi/tanssikeskus/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=17&lang=fi <--varusteet/footlightissa

  http://www.tanssikeskusfootlight.fi/tanssikeskus/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=19&lang=fi <-- alareuna "Aikuisosastolle valitaan opiskelijoita ilman ikärajaa (alaikäraja kuitenkin 21) ottaen huomioon edellytykset tavoitteelliseen tanssinopiskeluun"

  http://piruetti.workspace6.smilehouse.com/PublishedService <-- myy Suomessa tanssitarvikkeita, ei kovin halpa, joten suosittelisin ostamaan "nutturatarvikkeita" ihan tavaratalosta :)

  ReplyDelete
 4. Hei toinen anonyymi vastaaja :)

  on toki kiva kun vastaat noin innokkaasti ja laitat noita linkkejä tänne.. Vaikka Footlight onkin tuossa sivupalkissa valmiina.. Luulen kyllä että tämä uusi tyttö halusi ihan oikeita vastauksia, eikä mitään kvg:tä ;) Ja itse vastaan oikein mielelläni, kun koulu on tuttuakin tutumpi. Mutta kiva nähdä että joku muukin lukee tätäkin :)

  Olisi kiva kuitenkin lukea kommenteissa vähän sisältöäkin.. Esim milloin itse aloitit? Käytätkö pukua vai shortsia, mitä pidit postauksesta ja onko jotain siihen lisättävää.. Mua kiinnostaa mitä muut tanssijat ajattelee.. :)

  Olen kyllä itsekin käynyt vastailemassa muitten blogeissa toisten kysymyksiin, jos olen kokenut että mulla on jotain sanottavaa / jaettavaa. Siksi tämäkin kommentti-boksi on avoin kaikille :)

  ReplyDelete
 5. MOi!

  Kiitti Johanna, tosta oli huimasti apua mutta olis viel yks kyssä.

  Jos ilmouttaudun tunnille niin saanko heti sen allennus homman Footlightin omaan liikkeeseen vai milloin?
  Ja millioin syksyn tunneille voi ilmouttautua jotta takaa paikan haluamassaan?

  T.M

  ReplyDelete
 6. Moikka!!
  Surffailin tuolla Footlightin sivuilla, ja ymmärsin että kesälläkin olisi jotain tunteja.
  En vain löytänyt kesän hinnastoa enkä aikataulua.
  Eli olisi kiva jos kertoisit että milloin ne tunnit kesällä olisivat ja että paljonko maksaisi.
  Anteeksi kun onlen tällainen päänvaiva tässä kokoajan mutta kun en malta odottaa ekoja balettitunteja!!!;)

  T:JNM

  ReplyDelete
 7. Hei T.M!

  Joo, alennuksen saat heti. Syksyn tunneille voi ilmoittautua heti kun syksyn lukujärjestys ilmestyy (kesällä). Yleensä on ollut aina tilaa, paitsi jos Marie-Pierre opettaa alkeistasoa - silloin neuvon ilmoittautumaan mahd pian!

  Huom. Myös nyt kesällä on uusi alkeistaso.. katso seuraava kommentti :)

  ReplyDelete
 8. Hei JNM!

  Oletteko kamuja, T.M ja JNM? Samanikäisiä ja molemmat intona aloittamassa balettia.. Ei voi olla yhteensattuma ;)

  Anyway, kesän lukujärjestys löytyy siitä oranssinvärisestä yläpalkista, kohta LUKUJÄRJESTYS, ja heti toisena.. sitten seuraavasta sivusta klikkaat "Klassinen baletti"! Mutta tässä sulle vielä suora linkki:

  Kesän balettitunnit

  Maanantaisin on erittäin suositeltava Gabriellan opettama baletin uusi alkeistunti klo 19-20, jos aika ei ole liian myöhäinen sulle. Toisaalta onhan kesällä ne valoisat illat :)

  HINNAT löytyvät "OPISKELU":n alasvetopalkista kohdasta "hinnat ja jaksot"

  Kesällä hinnat ovat muuten samat, paitsi että yksi jakso on lyhyempi ja siksi halvempi. Katso kohdasta JAKSOMAKSUT. Jos käyt kerran viikossa 60 min tunnilla, hinta on 44 euroa / 4 viikon jakso. Jos joku viikko jää välistä, voit korvata ainakin koko kesän toisilla tunneilla.

  t. Johanna

  ReplyDelete
 9. Moi!!
  Nii ollan me kamuja!
  Mähän sanoin et sain kamutkin innostuu asiasta;)
  Tiedätkös sitten että onko mahdollista ottaa yhdelle jaksolle useita tunteja?
  Koska olisi kiva olla kaksi tuntia viikossa, näin alkuun.
  Kiitos taas kun viittit vastailla.
  T: JNM
  ;)

  ReplyDelete
 10. Hei!

  Ai niinhän se olikin :) Kaksin onkin kivempaa aloittaa uusi harrastus! Tietenkin voitte ottaa useamman tunnin, muutoksen voi tehdä toimistoon vaikka kesken jakson! Näin aluksi on kyllä parempi että teillä on baletissa vain se yksi ope (Gabriella), ettei mene eri tyyleistä sekaisin..

  Mutta: miten ois toinen laji rinnalle? Mäkin aloitin aikoinaan baletin, jazzin ja nykytanssin yhdistelmällä. Kaikki tanssilajit tukevat toisiaan! Eiks jommallakummalla ollut kokemusta jo? Showtanssissa olisi perustaso 12-14 vuotiaille ma klo 18-19, just sopivasti ennen balettia. Pitää vaan olla tarkkana ettei myöhästy yhtään! Salit ovat onneksi samassa kerroksessa.

  En tiedä kesästä, mutta Footlightissa on yleensä ollut mahdollisuus kokeilla ekan jakson aikana muita tunteja yhden kerran ale-lipulla. Voitte käydä kokeilemassa vaikka kaikkia lajeja! :)

  ReplyDelete
 11. Juu ois se toinen aine varmaan hyvä baletin rinnalle mut mä en oikeen välitä muista tanssilajesta, vaan baletti kiinnostaa ku se on niin nättiä:)
  T: JNM

  ReplyDelete
 12. Hei JNM,

  tiedän, tiedän.. Baletti on kaunista! Mutta muutkin lajit ovat hauskoja, ja voit nostaa samalla kuntoa, ja saada lisää voimaa. Ota sitten syksyllä kaksi tuntia samalta opettajalta, ja ensi vuonna vaikka jo kolme..

  Muista että baletissa saa kyllä tehdä ihan tosissaan töitä. Se mikä näyttää helpolta ja kauniilta vaatii yllättävän paljon toistoa ja skarppausta. Siinä menee vuosia. Mutta mä olen aina tykännyt treenaamisesta, toivon että sinäkin sitten nautit siitä! :)

  ReplyDelete
 13. Moi Johanna! Kyl me varmasti tykätään treenata! T.JNM

  ReplyDelete
 14. Hei,

  löysin tämän googlaamalla Berliinin balettikouluja. Hyviä vinkkejä! Satutko tietämään/muistamaan vielä muita kouluja, joilla on noita avoimia tunteja?

  ReplyDelete
 15. Hei Anonyymi,

  joo toki tiedän! Mitä tasoja sulla oli mielessä? Kudammilla on Ballett Centrum & Berliner Musicalschule, ja siellä kaksi hyvää opea joilla olen käynyt, Sara Reddig ja Christopher Matt. Keskitaso "Mittelstufe" oli ainakin aamuisin aika haastava, mutta katsoin just ettei siellä ole enää aamutunteja.. Sara on tosi kiva ja tarkka, Mattilla kävin tosin vain kerran. Oli aika pitkiä sarjoja keskellä, mutta tykkäsin kyllä.

  Koulu on keskellä Kudammia, löydät sen Kufürstendamm Karree:sta, mutta se on sisällä vähän piilossa - varaa siis ekalla kerralla aikaa että löydät perille! :)

  http://www.ballettcentrum-berlin.de/

  Toinen paikka missä kävin on Dock 11:

  http://www.dock11-berlin.de/index.php/cat/c7_Anfahrt.html

  Ja siellä Christian Schwaan:in profi-tunneilla. Hän opettaa contemporary balettia, ei ihan mun heiniä mutta haastavaa kyllä! Sille tunnille vaatii edistynyttä tekniikkaa, plus nykärikokemusta. Muilla en ole käynyt, mutta menisin kyllä kokeilemaan. Paikka on kivan taiteellinen :)

  Ja missäs vielä kävin..Ai niin, Tanzfabrik - sinne en ehtinyt, mutta Matthew Thomasin tunnilla kävin jossain muualla. Haluaisin kokeilla siellä myös Sabine Sandloffin tunteja.

  http://www.tanzfabrik-berlin.de/kurse.php

  Voi vitsi, nyt mulla on kauhee hinku lähteä taas Berliiniin treenamaan! Ehkäpä myöhemmin syksyllä :)

  ReplyDelete
 16. Oi, kiitos kovasti! Googlailen noita lisää. Sellaista edistyneehköä amatööritasoa ajattelin. Noista on jo valinnan vaikeus...ja kun Berliinissä on vielä muutakin nähtävää vaikka millä mitalla.

  Helena

  ReplyDelete