10.4.12

Kovat käytössä

Näillä mennään nyt. Hmm.. Oikea jalka on näköjään tehnyt paremmin töitä.

Kun otan uudet kärkitossut käyttööni, se on aika yksinkertainen ja nopea toimenpide. Ompelen ensin Blochin läpinäkyvää kuminauhaa kantapäiden taakse ja sitten satiinit sivuihin. Ei muuten kannata ostaa uutta satiinihauhaa joka tossuparille, vanhaa voi uudelleen kierrättää ainakin kolmasti! Sen jälkeen taivutan tossuja käsin sekä kantapään alta että päkiän kohdalla. Ennen ensimmäistä tuntia teen vielä joitain releveitä tyyliin demi plié - demi pointe - pointe - relevé, ja painelen nilkan kaarta voimakkaasti boksin yli. Se on aika lailla siinä. Tietenkään tossut eivät ole tämänkään jälkeen vielä parhaat mahdolliset jalassa, alku on aina vähän jäykkää ja epämukavaa. Viimeksi kun valmistelin uusia tossuja, opettaja oli jo salissa lämmittelemässä ja kun hän näki mitä tein, kuului vain myötätuntuinen oh-oh (lausu englanniksi)..

Omat Blochin Balance European tossuni muokkautuvat onneksi nopeasti jalkaan. Kaksi tai kolme tuntia, niin homma pelittää jo riittävän hyvin! Ja ouch-pouch pehmusteiden avulla en edes tunne mitän kipua. Blochit kestävät myös verrattain kauan käytössä, noin kymmenisen viikkoa jos treenaan kolme kertaa viikossa tunti kerrallaan. Ainoa asia mitä vielä teen kärkitossuilleni on se että leikkaan satiinin pois kärjestä, mutta vasta kun se on jo revennyt käytössä. Siinä vaiheessa kun tossut alkavat natista ja rutista ja tekeminen vaikeutuu, tiedän että on aika valmistella uusi pari käyttöön. Kuolleilla tossuilla voi tehdä vielä tavallisen tangon, muttei kannata mennä enää kärjille! Kun tossuista on tuki poissa, on se paitsi kivuliasta että vaarallista.

En ole siis harrastanut sen ihmeemmin kärkitossujen tuunausta tai käyttöiän pidentämistä. Kun tossuja tarvitaan vain kaksi-kolme kertaa viikossa, en ole kokenut sitä niin tarpeelliseksi. Mutta.. Nyt on yllättäen pienenpieni mahdollisuus että tekisin tulevassa kevätnäytöksessä jotain myös kärjillä - ja se olisi muuten ensimmäinen kerta! Mitään ei ole vielä päätetty, mutta jos menen todellakin lavalle kovilla niin kärkitossujen valmistelu pitää miettiä uusiksi. Ensinnäkin, tossujen pitää olla just silloin täydelliset - nykyiset tossuni ovat kuuden viikon päästä joka tapauksessa mennyttä kamaa. Minun pitää siis osata ajoittaa uusien sisäänajo oikein.

Tässä kohtaa onkin parasta kääntyä ammattilaisten puoleen. Miten esimerkiksi Kansallisbaletin tanssija valmistelee tossunsa esityskuntoon? Jospa heiltä saisi jotain hyviä ideoita ja niksejä? Seuraavassa postauksessa otan asiasta selvää!

1 comment:

  1. Minulla on vasta ensimmäinen pari käytössä, joten kauheasti ei ole kokemusta tossujen tuunauksesta. Kärjillä olen tehnyt viime syksystä. Enpä tiedä kävikö itselläni tuuri, ja löysin kerralla hyvin jalkaani sopivat tossut, kun mitään kipuja ei koskaan niillä ole ollut. Etukäteen pelkäsin, kun kaikki varoittelivat, miten paljon kärkitossut sattuvat.

    Tekeminen niillä sentään on yhtä vaikeaa, kuin muiden puheet kertoivat, ellei jopa vielä vaikeampaa. Olen nyt diagnosoinut itselläni puuttuvan pohjevoiman, eli sitä pitäisi saada lisää, että kärjelle nouseminen helpottaisi.

    -anni

    ReplyDelete