4.4.12

Bajadeeri: kenraaliharjoitus

Salla ja Jaakko Eerola, kuva Sakari Viika.

Pääsin viime keskiviikkona katsomaan Kansallisbaletin kenraaliharjoitusta - ja mikä tuuri että kyseessä oli juuri Bajadeerin ykkösmiehitys! Kenraaleissa on muutenkin aina oma jännä tunnelmansa, näyttämömiehet ravaavat edestakaisin kuulokkeet ja mikit päässä, orkesterin johtaja antaa muusikoille ohjeita, baletin johtaja tarkastaa rivejä ja antaa tanssijoille ohjeita.. Jopa loppukiitosten koreografiaa harjoitellaan moneen kertaan. Ja joskus on hauskojakin yllätyksiä, kuten tällä kertaa kahden eri Pronssijumalan tanssi!

Salla ja Jaakko Eerola tanssivat Nikiyan ja Solorin pääroolit ja olivat varsin vakuuttavia! En tiedä onko sillä tanssimisen kannalta suurta merkitystä että ovat he ovat aviopari, mutta Solorin ja Nikiyan välinen rakkaus oli käsin kosketeltavaa ja uskottavaa. Sallan pehmeä sulokkuus yhdistettynä varmaan tekniikkaan tekevät katsomisesta nautinnon. Suuren vaikutuksen tekivät myös hänen ilmavat ja kevyet hyppynsä. Jaakko Eerola on Solorin roolissa sekä karismaattinen että vahva tanssija - hypyt, piruetit ja partnerointi eivät jätä mitään toivomisen varaa.

Yksi baletin kohokohdista on sykähdyttävän kaunis Varjojen sisääntulo. Varjot ovat kuolleen Nikiyan monenkertaisia ilmestyksiä, jotka surun murtama Solor näkee oopiumin aiheuttamassa hallusinaatiossaan. Kaksikymmentäneljä valkoisiin tutuihin puettua balleriinaa laskeutuvat lavalle kuin kuun siltaa pitkin, yksi hypnoottinen arabeski toisensa jälkeen. Onnekas ensimmäinen tanssija saa tehdä niitä jopa 39 kertaa! Sen jälkeen jokaisella tanssijalla on yksi vähemmän kunnes viimeinen joutuu enää tekemään kuusitoista arabeskia. Kaiken kukkuraksi arabeskit tulevat koko ajan samalle jalalle, ja se kyllä tuntuu kropassa.. Olen muutaman kerran päässyt huvin vuoksi harjoittelemaan tuota Varjojen sisääntuloa (pehmeissä tossuissa), aina siihen saakka kunnes ryhmä muodostaa "blokin" keskelle ja asettuu lopulta kahteen riviin lavan oikealla ja vasemmalle laidalle. Vaatii mielettömän paljon harjoittelua jotta kaikki tapahtuisi samanaikaisesti ja yhteneväisesti. Mutta kun se toimii, niin se on todella upeata nähtävää - ja Kansallisbaletin corps de ballet kyllä osaa!

Muuten, Areenalla on juuri nyt nähtävissä tanssija Charlotte Schaumanin haastattelu. Hän esittää Bajadeerissa yhtä Varjoista, ja kertoo valmistautumisestaan rooliin ja baletin monista haasteista. Esimerkiksi se "kuun silta" mitä kuvailin tuossa aiemmin? Se on kalteva ja liukas ramppi - ei mitenkään paras mahdollinen alusta arabeskissa tasapainoilulle! Charlotte paljastaa myös mikä saa jatkamaan rankassa ammatissa, silloinkin kun on väsynyt, epävarma ja tekisi mieli luovuttaa. Se on tietenkin rakkaus tanssiin!

Haastattelu löytyy täältä, 20 minuuttia ohjelman alusta: Areena: Pixel.

No comments:

Post a Comment