5.4.12

Bajadeeri: Minna Tervamäen jäähyväiset

Olin 31.3. katsomassa Kansallisbaletin Bajadeeria, joka oli samalla tähtitanssija Minna "Minttu" Tervamäen jäähyväisnäytös. Osasin odottaa jotain hienoa ja samalla haikeata, mutta tunnelma lavalla ja erityisesti katsomon puolella yllätti silti. Sillä hetkellä kun Nikiya/Minttu astui pyhän temppelin verhon takaa ensimmäistä kertaa lavalle, yleisö puhkesi suosionosoituksiin - ja mulle nousi kyynelet silmiin. Kaikkihan me tiesimme että tämä on juhlitun balleriinan viimeinen suuri klassinen rooli, eikä toista samanlaista tilaisuutta tulisi enää koskaan toistumaan. Oli tullut aika sanoa hyvästit, molemmin puolin.

Minna Tervamäki ja Michal Krcmár. Kuva: Sakari Viika.

Mintun jäähyväiset tekivät esityksestä tavallista tunteellisemman, mutta eipä baletin tarinastakaan puutu suuria tunteita. Solorin, Nikiyan ja Gamzattin kolmiodraama, rakkauden kaipuu, petos, ja kuoleman ylittävä rakkaus - niistä aineksista on Bajadeeri tehty. Minttu oli erityisen koskettava rakkaudessa kärsivänä, ja kun hän tanssi Gamzattin ja Solorin juhlassa suru ja kaipuu tuntui todella aidolta. Baletti ei voi olla pelkkää tekniikkaa, korkeita jalkoja ja huimia piruetteja - teknisen osaamisen lisäksi täytyy olla myös ilmaisua, tanssillisuutta ja tunnetta! Balettitanssijan ehkä suurin ristiriita onkin se että kun taiteellinen kypsyys on vuosien kokemuksen myötä huipussaan, fyysinen suoritus alkaa vääjämätöntä laskuaan. Minna Tervamäki lopetti balettitanssijan uransa huipulla, hän tanssi viimeiseen iltaansa asti niin kuin tähdeltä sopii odottaakin. Suurella taidolla ja tunteella.

Tervamäen partneri, nuori ensitanssija Michal Krčmář (ei ihan helpoin nimi kirjoittaa), yllätti minut muuten ihan täysin. Se oli ensimmäinen kerta kun näin hänet tanssimassa, ja täytyy myöntää etten tiennyt hänestä mitään entuudestaan. Sanonpa vaan että vau! Miehellä on sitä ballonia ja nostetta, hypyt olivat uskomattoman korkeat - ja kuulin kaksois-cabriolen iskut parven ekalle riville asti! Piruetit olivat samaa luokkaa, siis sitä luokkaa että minulla meni laskut sekaisin. Michal sopii myös ulkomuotonsa ja olemuksensa perusteella täydellisesti Solorin rooliin, hän on juuri oikealla tavalla raamikas ja sankarillinen. Pitää muistaa että Solorin takia Gamzatti surmautti Nikiyan, ja Nikiya antoi kuolemalle periksi kun ei voinut saada Soloria itselleen. Sellainen rooli vaatii aikamoista uskottavuutta!

Gamzattina tanssi vieraileva Barbora Kohoutková, jota mulla oli ilo ja kunnia seurata tässä taannoin baletin aamutunnilla. Oli kieltämättä erikoista nähdä vielä päärooleja tanssivaa balleriina opettamassa - mutta se selitti sen miksi hän silloin tunnilla teki tangon mukana, ja näytti keskilattian pointe-sarjat itsekin kärjillä! Ja hyvin näyttikin, tekniikka oli ihan viimeisen päälle puhdasta. Gamzattina Barbora oli sopivan ylhäinen ja oman arvonsa tunteva prinsessa, mutta silti naisellinen rakkauden kaipuussaan.

Kansallisbaletin kuoro loisti jälleen, etenkin Varjojen valtakunnassa. Keskiviikon kenraali meni sekin jo hyvin (pienenpieniä horjahduksia lukuunottamatta), mutta nyt meni kaikki ihan nappiin! Jos jotain pitää vielä mainita, niin se on Anna Kontekin upea puvustus. Kauniita värejä, kultaa ja kimmellystä. Parasta baletti-blingiä! Ja nyt minunkin tekee kummasti mieli pukeutua johonkin kimmeltävään.. ;)

Esityksen päätteeksi yleisö antoi Minna Tervamäelle seisovat aplodit, ja tietenkin osoitti suosiotaan myös muille illan tanssijoille. Mutta Minttu oli illan juhlittu sankaritar, ja verho sai nousta ja laskea hyvin monta kertaa - eikä taputuksille tullut loppua siltikään. Se hetki jolloin hän seisoi yksin lavalla, pää kumarassa.. mitä hän mahtoikaan ajatella ja tuntea? Se oli muuten ensimmäinen kerta kun näin balleriinan jäähyväisnäytöksen Kansallisbaletissa, ja ihmettelin miksei lavalle tuotu kukkia. Suomalainen tapakulttuuri? Vasta kun verhoja nostettiin viimeisiä kertoja tuli baletin johtaja Kenneth Greve valtavan ruusukimpun kanssa - ja onneksi tulikin, kyllä yleisökin ansaitsi nähdä Mintun ruusut sylissään! Kun esiriippu laskeutui viimeisen kerran, kuului verhon takaa vielä iloista naurua ja lisää aplodeja - ilmeisesti muut tanssijat odottivat jo vuoroaan päästä halaamaan tuoretta "eläkeläistä"!

Kiitos Minttu, kaikista näistä vuosista mitkä olet tanssille ja yleisöllesi antanut - ja onnea uudelle taipaleelle!


16 comments:

 1. Milloin on mielestäsi mahdotonta tulla ammattiballerinaksi? Minkä ikäisenä myöhimmin tuntemasi balettitanssija on aloittanut? T. epätoivoinen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Tutustupas herraan nimeltä Sami Saikkonen, hän aloitti tanssiopintonsa 17-vuotiaana. Saatat tuntea hänet esim. Talent Suomi- kisasta. Saikkonen on siis Suomen Kansallisbaletin tanssija ja koreografi. Minuakin inspiroi hänen tarinansa, aloitin tanssin nimittäin 14-vuotiaana ja jo kolmen vuoden päästä olen kilparyhmässä. Sinulla on vielä kaikki mahdollisuudet tulla ammattiballerinaksi!

   Delete
 2. Kuulostaa tosi upealta! Nämä ovat juuri niitä tapauksia jotka pitäisi olla itse kokemassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta! Olen tosi iloinen että onnistuin saamaan vielä lipun. Minttu on ollut pinnalla niin kauan kuin mä olen harrastanut balettia, niin tuntuu oudolta ajatella että se kausi on nyt päättynyt. Mutta onneksi hän jatkaa tanssin parissa! :)

   Delete
 3. Hihii, saman näytöksen nähneenä voi olla vaan samaa mieltä! :) Mun kädet meinas puutua siitä taputtamisen määrästä. Mutta mikä mahtava tilaisuus olla näkemässä yhden aikakauden loppu. Kyllä sille jaksoi hurrata :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunnon aplodit on vähintä mitä katsoja voi siinä antaa :)

   Delete
 4. Moikka!
  Aattelinpas mennä Marie- Pierre Greven alkeistunnille tiistaina 10.4, oot niin kehunu sitä täällä että pakko itte päästä kokeileen! Uskon et se on tosi ihana opettaja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, mutta tiedoksi sulle että meillä on 10.4. sijainen! M-P on lomamatkalla, ja palaa opettamaan seuraavalla viikolla 17.4.

   Muuten, olethan jo käynyt aikaisemmin balettitunneilla? Tunti on alkanut nimittäin viime elokuussa - se ei siis ole enää alkeistaso vaan perustaso-1.

   Ja on hän todella ihana opettaja :)

   Delete
  2. No hitsi! Onko se Gabriella sijaisena? Nimittäin kyllä Gabriellankin tunti kelpaisi :P

   Delete
  3. Ei, Gabriella on myös lomalla. Meille tulee poikkeuksellisesti sijainen koulun ulkpuolelta! Anneke Lönnroth on Kansallisbaletin entisiä tanssijoita, ja varmasti kiinnostava opettaja. Itse en tunne Annekea entuudestaan, mutta hänellä on joka tapauksessa runsain mitoin kokemusta ja ammattitaitoa :)

   Delete
  4. Okei. Anneke Lönnroth kyllä olisi varmaan mukava mutta ehkä odotan itse Marie-Pierren tuloa :) katsoin Youtubesta videon missä hän tanssi ja oli aivan upea! Ja pakko mainita että olet aikamoinen superbloggaaja, kun vastaukset tulee niiin nopsaan :D

   Delete
  5. Heh, satuin istumaan läppis sylissä - ja mahdolliset kommentit tulee aina myös mun sähköpostiin! :)

   Mua harmittaa että youtubessa on vain tuo yksi pieni varkka Bournonville-festareilta. M-P kuiteskin tanssinut mm. Odette/Odilen, Julian, Gisellen, Anna Kareninan ja monia muita päärooleja! Mutta siihen aikaan kun hän oli vielä Tanskan Kuninkaallisessa Baletissa, vain hyvin harvoja esityksiä taltioitiin. Nythän kaikilla ryhmillä on jo omatkin youtube-kanavansa.

   Muuten, upea tanssija ei ole automaattisesti loistava opettaja. Mutta Marie-Pierren kohdalla se kyllä pätee :)

   Delete
 5. tiedätkö johanna muuten miten footlightilla menee nuo opettajavuorot kesällä kun niistä ei ole mitään tietoa? en ole nimittäin koskaan käynyt footlightin kesätunneilla eli asia on vähän hämärässä vielä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tiedä muista tunneista, mutta balettitunneista löydät lisää tietoa täältä:

   http://www.tanssikeskusfootlight.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=152&Itemid=45&lang=fi

   Ja tarkka lukkari linkistä: "Klikkaa luukkulukujärjestykseen saleittain (avautuu pdf:nä) tästä."

   Baletissa vuorottelevat tänä kesänä Gabriella ja Silvia, ja torstain kohdalla Kalle/Silvia. Yleensä yksi opettaja on ollut kokonaisen jakson lomalla. Viime kesinä G on opettanut Juhannukseen asti (eka jakso 4 vkoa), ja jäänyt sitten lomalle loppukesäksi. Mutta en siis tiedä miten tekee tänä vuonna!

   Delete
 6. Ohhoh, nyt oikein rakastan Marie-Pierren opetustyyliä ja tapaa, ja niitä henkilökohtaisia korjauksia! Kokeilin yhtä toista opea tässä viime aikoinanja herranjestas, ei se opettaja korjannu ketään :O
  Ennen en ole ymmärtänyt kuinka hyvä ope M-P on, nyt ymmärrän :) :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Et ole ymmärtänyt kuinka hyvä on? Voihan.. :D

   Mutta joo, kyllä hyvän opettajan tunnistaa myös siitä että hän osaa ja tietää ja haluaa korjata ja kannustaa oppilaitaan. Mutta siinäkin on monia tapoja. Toiset antavat mielummin yleisiä kuin henk.kohtaisia korjauksia. Kaikki oppilaat eivät edes tykkää kun heitä tullaan korjaamaan! Siksi on joka tapauksessa hyvä oppia katsomaan ja kuuntelemaan, ja kokeilemaan kaikkia neuvoja myös oma-aloitteisesti. Silloinkin kun opettaja jättää rauhaan. Ja on myös hyvä muistaa että monet opettajat haluavat oppia tuntemaan uuden oppilaan ensin paremmin, ennen kuin lähtevät tätä korjaamaan!

   M-P on kyllä loistava opettaja, mutta hän ei ole ainoa hyvä opettaja Footlightilla. Myös Gabriella on tiukka, vaativa ja paljon korjaava. Ja kannustava myös! Muilla opettajilla en ole nyt ehtinyt käydä, mutta olen kuullut ihan hyvää :)

   Delete