29.4.12

Näytösharkat: Donkkis!

Edellisestä omasta tanssi-postauksesta on aikaa, mutta en ole hiljentänyt tahtia - päinvastoin! Kevätnäytösten harkat ovat vihdoin alkaneet ja muitten tuntien lisäksi mulla on nyt treeniä kuutena päivänä viikossa. Alkaa olla jo vähän pro-meininkiä.. Heh, en mä tosissani! Mutta illat ovat aika lailla varattuja, eikä esimerkiksi harkkoja edeltävänä iltana viitsi mennä hurvittelemaan yömyöhään. En kuitenkaan koe että tanssiin satsattu aika olisi muusta pois, ja jos sellaista fiilistä ikinä tulee niin vähennän kyllä tunteja! Baletti on mun harrastus, elämäntapakin - muttei mikään pakkomielle tai kaiken korvike. Välillä teen vapaa-aikanani ihan muitakin juttuja. Mutten nyt just tällä hetkellä! :D

Me aloitimme siis vihdoin kevätnäytöksen harjoitukset. Aikataulu on todella tiukka, olemme harjoitelleet vasta kahdesti ja meillä on enää kolmet tai neljät harkat jäljellä. Plus siihen päälle vielä kenraalit. Onneksi harkkoihin on varattu ne kaksi tuntia per kerta, siinä ehtii tehdä aika paljon. Ja viikolla voimme työstää tekniikkaa tavallisilla tunneilla. On se silti haastava numero, ollaan 19 tanssijan kanssa lavalla noin kahdeksan minuuttia. Mutta koreografia on tosi kiva ja vauhdikas, tanssimme sen Don Quijoten tahtiin! Alkuperäisestä koreosta on jäljellä paljon tuttuja askeleita ja sarjoja, mutta ne on sovitettu tietty meidän erilaisille tasoille ja taidoille.

Niin sanottu corps de ballet koostuu yhdeksästä tanssijasta jotka ovat perustaso2 ja jatkotaso1 ryhmistä. Yhdessä triossa on jatko-ykkösiä, toisessa sekä J2- että J3- tason tyttöjä ja kolmannessa pelkästään jatko-kolmosia. Lisäksi meillä on peräti yksi edistyneen tason (J3) mies! Hän saakin tanssia aika näyttävän soolon, ja täytyy sanoa että hän sopii olemukseltaan siihen loistavasti. Noi tasot ovat muuten pitkälti veteen piirrettyjä viivoja, eivät ne määrittele niin kauhean tarkkaan yksittäisen oppilaan osaamista. Joku "perustasolainen" on esim. tanssinut lapsena tai teinikäiseksi asti, lopettanut ja nyt aloittanut monien vuosien jälkeen uudelleen. Joku toinen on löytänyt baletin vasta aikuisena ja ehtinyt tanssia vain vuoden tai kahden verran. Porukasta löytyy nuoria konkareita ja vanhempia untuvikkoja. Myös jatkolaisten kesken on eroja, ja kaikilla on muutenkin omat taustatarinansa, osaamisensa ja vahvuutensa. Ryhmäkoreossa ratkaisee kuitenkin kokonaisuus, ja kun kaikki tekevät parhaansa ja nauttivat esiintymisestä siitä tulee tosi hieno biisi!

Itse kuulun toiseen trioon, ja meidän sisääntulo on kolmantena. Tanssi alkaa siten että suurin ryhmä on valmiina diagonaalissa kun valot tulevat päälle. He tekevät oman osansa linjassa ja siirtyvät sitten sivuille. Seuraavaksi tulee eka trio joka tekee edellisen sarjan hieman muunneltuna, ja sitten on mun ryhmän vuoro. Meidän diagonaali liikkuu ensin alas vasemmalle (yleisön oikea): glissade - assemblé ecarté - piqué attitude (effacé) - tämä toistetaan kolmesti, sitten suunta vaihtuu alas oikealle: pieni temps levé - glissade - pas de chat ja asentoon ja riviin. Mun paikka on ekan tytön takana. Sitten tulee tietenkin vika trio, tekee taas eri sisääntulon ja ottaa oman paikkansa. Sen jälkeen meillä on yhdessä samaa koreota yhden pätkän verran kunnes taas vaihdetaan paikkoja ja kuvioita. Mun triosta tulee hetkeksi kaksikko ja meille tulee tosi kiireinen uusi sisääntulo: chassé suoraan lavalle, ja diagonaalissa viisi grand jetétä ilman väliaskeleita. Se on ihan mahtavaa! Paitsi että..

Venäytin jonkun syvän sisäreiden/lähentäjän lihaksen viime perjantaina, heti kun hyppäsin mun ekan grand jeteen. Ja se oli ihan tavallisella tunnilla, ja olin kunnolla lämmin. Kyllä ottaa päähän, tai siis jalkaan. Hyvässä tapauksessa se on vain krampin tapainen ja asettuu viikossa. Huonossa tapauksessa jää kyllä grand jetét hyppäämättä! Pystyin kuitenkin olemaan eilen harkoissa ja olin tänään myös treeneissä. Kipua ei ollut, kunnes unohdin varoa yhdessä hyppysarjassa - auts! Se vaatii näköjään jonkun tietynlaisen liikkeen, sekä ponnistavan että lähentävän. Nyt pitää vaan varoa, treenata niin ettei se pahene entisestään.

Tekemistä on nimittäin tosi paljon! Paitsi että pitää oppia vielä varman päälle kaikki askelkuviot, paikat ja siirtymiset, on myös tanssikunto pidettävä yllä. Mä aion nauttia täysillä esiintymisestä, mutta haluan myös tanssia paremmin kuin vuosi sitten. Tiedän että olen mennyt jonkun verran teknisesti ja ilmaisullisestikin eteenpäin, ja toivon että se tuntuisi ja näkyisi myös lavalla! Jossain määrin olen silti huojentunut etten ole etulinjassa, vaan rivissä joko tokana tai kolmantena tai sitten oman ryhmäni takana. Meidän paikat ovat määräytyneet pitkälti sen mukaan miten liikumme, ja esim mun ekan sisääntulon jälkeen päädyn "luonnollisesti" kaverin taakse. Mä en kuitenkaan ole niin varma esiintyjä kuin meidän kokeneimmat ja taitavimmat tytöt, joten taustalla on turvallisempi olo.. Vaiks olis se eturivi ollut silti aika jännä paikka! Mutta koska katsomo on nouseva, kaikki kyllä näkyvät yleisöön - ja jokaisen tanssijan panos on yhtä tärkeä!

Laitan vielä tämän kuuluisan ABT:n Don Quijote -videon, siinä on yksi mun ryhmän sisääntuloista (3:50 - vain se eka diagonali, meidän jatkuu eri tavalla),  se pitkä viiden grand jeté sarja (4:40) ja vielä yksi veikeä hyppyosuus, joka oli mulle ihan uusi juttu (alkaa 5:06). Musiikki on tässä muuten nopeampi kun meidän versiossa, eikä meidän ryhmä seiso noin paljon asennoissa - kaikki saavat tanssia!Tästä on tulossa hervottoman pitkä juttu, ja taidankin jatkaa seuraavassa osassa..  Ai niin, se piti vielä sanoa että tanssimme Donkkiksen pehmeillä tossuilla, mutta että mun pointe-ryhmällä on lisäksi toinen numero näytöksessä. Se on kyllä paljon pienempi tanssi, vain 2,5 minuuttia. Mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa. Mites teillä? Oletteko harjoitelleet näytöksiin? Mitä tanssitte?

11 comments:

 1. Moi!
  Aattelin kysyä vaan, että eikö ton videon ekan variaation musiikki oo sen "finger fairy' varkan musa? Ainakin muistuttaa sitä :)

  ReplyDelete
 2. Hei!

  Varkka on tyyliltään vähän samankaltainen, mutta on se eri musiikki kuitenkin. "Finger fairyn" variaatio (tunnetaan myös nimellä Violente/Brave Fairy) on baletista Prinsessa Ruusunen, joka on Tchaikovskyn säveltämä. Don Quijote taas on Minkuksen teos. Joissain Petipan baleteissa on kyllä samoja varkkoja/musiikkia! Esim Donkkiksesta tuttua Dryadien kuningattaren variaation näkee myös joissain Le Corsairen (Merirosvo) versioissa. Nyt en kyllä muista ihan tarkkaan oliko se vai sama musiikki vai myös sama varkka.. :)

  ReplyDelete
 3. Moikka Johanna! Minua kiinnostaisi tietää, että mitä teet työksesi ja miten saat työn ja baletin sopimaan yhteen? Tuntuuko se joskus raskaalta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Emma!

   Olen tehnyt ns "sales consultantin" töitä viestinnän/myynnin alalla. Baletin ja työn olen saanut sopimaan yhteen liukuvien työaikojen ansiosta. Sitä ennen olin tosin vuosikausia vuorotöissä, ja jos iltoja sattui samoihin aikoihin kuin treenit.. No, sanotaan että siinä oli sovittelemista ja kompromissien tekoa.

   Muuten työ + baletti ei ole ollut liian raskas yhtälö. Tykkään niin paljon tanssimisesta että siedän pienet epämukavuudet. Välillä on toki väsyttänyt kun olen tullut treeneistä kotiin klo 22, ja ehtinyt sänkyyn vasta keskiyöllä - ja herätys on soinut aamulla klo 7! Mutta aina olen jaksanut :)

   Delete
 4. Teidän esitys kuulostaa kyllä hienolta. Aika myöhään tosin aloitte vasta harjoitella! Itse aloitin baletin ihkaensimmäisen kerran syksyllä, 36-vuotiaana, ja hurahdin ihan täysin vaikka maailma oli mulle entuudestaan täysin vieras. Mahtavaa, että me vasta-alkajatkin päästään mukaan kevätnäytökseen! Se onkin tosi jännittävää, sillä olen ollut lavalla jossain naisvoimisteluaerobicjutussa viimeksi lähes 20 vuotta sitten... Onneksi en ole ihan eturivissä, sillä vielä tuntuu, etten ikinä opi aukottomasti muistamaan, mihin suuntaan milloinkin jalkaa nostetaan jne. Eikä niitä harjoituskertojakaan ole enää kuin 3 jäljellä, kääks!

  - Miisa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Miisa!

   Meidän piti aloittaa jo paljon aikaisemmin, mutta kaikenlaista tuli väliin mille ei vaan voinut mitään. Kahdessa tunnissa ehtii onneksi tehdä paljon, ja meillä on mahdollisesti vielä yhdet tai kahdet extra-treenit. Parhaassa tapauksessa olisi siis vielä viidet harkat plus kenraali. Ja tunneilla voi harjoitella vielä sitä tekniikkaa.

   Se on todella mahtavaa että pääsee jo vasta-alkajana esiintymään! Mä ehdin käydä viisitoista vuotta tunneilla ennen kuin kutsu kävi lavalle. Se eka kerta kun odotin kulisseissa musiikin alkua.. Olin kauhusta kankeana, enkä siltikään olisi halunut olla missään muualla! Esitys oli hetkessä ohi, ja vaikken yltänyt parhaimpaan suoritukseeni, olin silti ihan sfääreissä! Esiintyminen on vain niin jännittävää, se on tavallisesta arjesta todella kaukana. Ihanaa!

   Tsemppiä harkkoihin, äläkä stressaa liikaa. Askeleet ja paikat oppii kyllä ajoissa. Keskity vain musiikkiin ja muista ettet ole lavalla yksin! Niin, ja hymyile :)

   Delete
 5. Oih, kuulostaa kyllä hienolta tuo esitys! Huomasin muuten, että olen varmaan sun kanssa samassa näytöksessä, jos nuo alustavat aikataulut pitävät paikkansa. :-) Ja jos nyt pääsen kevätnäytökseen, mulla oli sairastelun takia tosi pitkä tanssitauko ja pääsin aloittamaan treenit vasta viime viikolla. Mutta yritän olla ottamatta paineita ainakaan liikaa. Mutta jos pääsen, täytyy yrittää kurkkia kulisseista tai jostain tuo teidän esitys!

  ReplyDelete
 6. Hei Sara!

  Hyvä että olet taas terve, ja onhan tässä vielä nelisen viikko aikaa! Kuten sanoitkin, ei pidä ottaa liikaa paineita esityksestä.

  Olenks mä Donkkiksen vai Gisellen kanssa samassa näytöksessä kuin sinä? Sitä Donkkista ei ainakaan voi olla huomaamatta, vallataan lava niin pitkäksi aikaa. :)

  Tsemppiä harkkoihin!

  ReplyDelete
 7. Sulla on tosi kiva blogi! Itte oon taitolustelija ja kevätnäytökset olivat jo huhtikuun alussa. P.S: Jos kiinnostaa, voisit käydä blogissani osoitteessa icedream.suntuubi.com.

  ReplyDelete
 8. Hei Salla!

  Kiva kun tykkäät, ja tosi mukavaa että on lukijoita muistakin lajeista! Vaiks baletti taitaakin kuulua teidän oheistreeniin. Mitä sä muuten teen kesäisin? Mietin että se olis hyvä tilaisuus käydä enemmän tanssitunneilla.. :)

  Kävin katsomassa sun blogia, ja on se mielenkiintoista nähdä asiat luistelijan näkökulmasta. Mä olen seurannut lajia jonkin verran, mutta mun omat luistelut on ihan sitä perustasoa. On se kyllä kivaa!

  ReplyDelete
 9. Mun kesään kuuluu kaikki normaalit oheisharkat ja varmasti enemmän tanssia, vaikken tunteja ottaiskaan niin itsekseen voi aina tanssia =)

  ReplyDelete