6.2.11

Uudet tossut vihdoinkin!

Niinhän siinä kävi että vanhat tossut kuolivat kesken tunnin. Pystyin tekemään tangon vielä jotenkuten, mutta yritäpä tehdä yhden jalan releveitä kun tossuista on kaikki tuki poissa! Ja kun jalkaterät vielä vajosivat tossuissa alas ja puristuivat niin se sattui aika lailla. Oli pakko vaihtaa pehmeisiin, ja harmikseni tehtiin tietenkin just sitten uusia ja haastavia liikkeitä! Kaksi tyttöä ovat sen verran edistyneitä, että pystyivät tekemään likkeet omin päin ja hyvin, mutta muille M-P tarjosi kättä tueksi. Ja kyllä hän varoitti etukäteen että nyt vaan kokeillaan.. Kyseessä oli siis ballonét eteen, 4 kertaa, ja sitten arabeski relevét 4 kertaa. Minä tein pehmeillä, ja siitä onkin kokemusta ennestään - mutta jännittää vähän ensi kerta kun pitää kokeilla kärjillä! On se kyllä hauskaa, kun ottaa huomioon miten kauan olen jo tanssinut balettia. Tässä on tullut kokeiltua jo ihan kaikkea (enemmän tai vähemmän onnistuen), mutta kärjillä olen taas ihan alkutekijöissä! Bloody beginner, niin sanotusti. Hei, parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Tähän väliin mun on pakko laittaa yksi ihana video. Kyseessä on Grand Pas Classique, koreografia Victor Gsofsky, musiikki Daniel Auber. Ensi-ilta oli Ranskassa noin 60 v sitten, mutta tässä videossa tanssivat Pariisin Oopperan tähdet Nicolas Le Riche ja Elisabeth Platel. En löytänyt vuosilukua, mutta Platel (synt. 1959) on nyttemin jäänyt jo tanssijan eläkkeelle ja johtaa POB:n kuulua balettikoulua. Le Riche on nuorempi (synt. 1972) ja tanssii edelleen. Ikäerolla ei tässä ole mitään merkitystä, molemmat ovat teknisesti parhaimmillaan. Ja sitä briljanssia tarvitaankin - Grand Pas Classique toimii vain jos se tanssitaan täydellisen puhtaasti, ja silti riskejä pelkäämättä. Esim Platelin vaivattomat tasapainot ja tasaiset kolmospiruetit, ja just ne ballonét (07:21) joista aikaisemmin mainitsin.. Sanon vaan että huh. Ja entäs sitten Le Richen hurjat hypyt! Puhumattakaan siitä kaiken läpitunkevasta ranskalaisesta eleganssista..Niistä uusista kärkitossuista sitten.. Olin elätellyt toivoa että selviäisin vanhoilla seuraavaan tilipäivään asti, mutta toisin kävi. Laitoin tutulle opelle viestiä, ja onneksi hänellä sattui olemaan aikaa eilen päivällä. Tuli kyllä vähän äkkilähtö kun olin klo 13 vielä pyjamat päällä ja sovittiin treffit Piruettiin jo klo 14 - mutta toivo uusista tossuista sai mut nopeammin liikkeelle kuin tulipalo! Piruetin liikkeessä oli se tavanomainen lauantai ruuhka ja eri sovittaja kuin viimeksi, mutta sillä ei ollut väliä koska mulla oli oma asiantuntija mukana. Kaikki mallit mitkä myyjä otti hyllystä meni ensin mun opelle hyväksyttäväksi, ja sitten vasta mulle. Eikä mulla mitään tavanomaista sovitus-stressiä. Aivan mahtavaa :D


Kokeiltiin Repettoja, Gamboja, Grishkoissa oli väärät kovuudet, Sanshat eivät myöskään tomineet mutta Blochien kanssa onnisti lopulta. Mulla kun on suht leveä jalkaterä, joka on kuitenkin pehmeä, siis menee tossussa kasaan (ilman kipua). Ja vaikka kaksi ekaa varvasta ovat tasapituisia, muut varpaat ovat "tapered". Miten ihmeessä tuo sanotaan suomeksi muuten? Kaartuvat? Anyway, luulin että mulle kävisi tosi leveä boksi, mutta ei sittenkään. Sovittaminen ei ole mikään simppeli juttu, tossun pitää tuntua heti mukavalta, mutta silti tukea jalkaa relevéssä. Ja kun nousee kovissa uusissa tossuissa kärjille, sei ei kuitenkaan ole mukavaa. Nämä tossut mihin päädyttiin tuntuvat ja näyttävät kuitenkin hyviltä. Saas nähdä mitä mieltä mun nykyinen opettaja M-P on näistä.. 

Malli on Blochin Serenade TMT31, kokoa 5 ja leveys C. Pohjallinen on erikoisvalmisteinen TMT, mikä tarkoittaa että liima on lämpöaktivoituva (ohjeet tässä). Tossua muokataan ennen käyttöönottoa ohjeiden mukaisesti kuumalla ja kylmällä, eli käytännössä föönillä ja jääkaapilla! Kuulostaa kummalliselta, mutta toimii kyllä! Tossu on jo nyt päkiän ja kantapään alla taipuisampi. Tietenkin varsinainen sisäänajo tehdään tanssimmalla, se muokkaa tossun lopulta oikeanlaiseksi. Nyt pitää vielä ommella uudet nauhat ja kumit (irrotan vanhoista pehmeistä, tulee oikean väriset ja leveät). Oikeasti tylsin homma, varsin kun ompelen käsin..  Hei ja nyt mulla on myös uudet pehmusteet, Bunheadin Ouch Pouchit. Opettajani suositteli hyvin vakuuttavasti ja myönnyin lopulta kokeilemaan. Vanhoihin tossuihin mahtui tosin vain lampaanvilla isovarpaan alle, joten ei ole ollut juuri vaihtoehtoja. Halusin silti mahdollisimman ohuet, tykkään että silloin on parempi tuntuma tossuun ja lattiaan. Nämä tuntuvat kyllä tosi hyviltä, voisin laittaa muihinkin kenkiin!

Minkälaisia kokemuksia teillä on sovituksista? Entäs onko oma täydellinen pari jo löytynyt?

6 comments:

 1. Eipä oo täydellisiä löytynyt vielä -.- Aloitin pointin syksyllä ja nyt käytössä toiset tossut, tosin shank alkaa olla liian pehmeä kun Piruetissa ei ollu silloin muuta kovuutta mun koosta.. Ekalla kerralla kokeilin Gambaa ja Blochia, lopulta mukaan lähti Serenade D-lestillä. Tais olla muujällä huone päivä, mulla nimittäin on todella kapea jalka. Piti vaihtaa muutamassa kuukaudessa uusiin tossuihin, Serenade hölskyi heti jalassa kun sain ne ajettua sisään.. -.- Seuraavana sitten sanoin että haluan KAPEAN mallin koska mulla on kapea jalka. No, sain sitten Grishkon 2007-tossut kun sovittelin ensin Blochin Suprimaa ja uudelleen sitä Gambaa. Grishkon malli oli leveydeltään kuitenkin jalalle paras vaikka shank vähän liian pehmeä. Jouduin kuitenkin murtamaan tossun vampin edestä tosi kovakouraisesti. Varpaat on pitkät, mutta 2007 on silti liian korkea vamp. Ehkä kokeilen seuraavaksi Grishkon Mayaa, siinä on vähän matalampi box mutta muuten malli on samantyyppinen kuin 2007.. Ja voisi kanssa koittaa Gaynoreita, kestäisivät kauemmin ja niitä saa varioitua ihan kivasti.. :D

  ReplyDelete
 2. Joo, ei oo helppoa! Kokeilin myös Grishkon 2007-tossuja, mutta en muista enää mikä siinä oli vikana, leveys vai kovuus. Oletko muuten käynyt Grishkon omassa liikkeessä, Oopperaa vastapäätä? Mun yks kaveri kävi siellä, kun Piruetista ei löytyny sopivaa mallia. Grishkolla löytyi hyvä, mutta koko ei ihan riittänyt. Lupasivat kuitenkin viikon sisällä sopivat! Grishkot ovat vaan tosi kovia. Kokeilitko Sanshan tossuja?

  Ihan uskomatonta että möivät sulle D-lestiä, se kun on tosi leveä! Serenadea saa kuitenkin myös B-leveytenä. Kannattaa kyllä varata aika sieltä Piruetista, ainakin Armi Tihtonen osaa todella asiansa. Onkin entinen Kansallisbaletin tanssija (v 2007 asti) ja opettaa myös nykyisin.

  ReplyDelete
 3. Hmm, voisi varmaan käydä siellä Grishkolla kun tuun seuraavan kerran Helsinkiin. :D Unohdin ilmeisesti mainita että haen tossut Tampereen Piruetista kun Porissa asun? Grishkot on tosi kovat ennen kun saa pehmennettyä, mulla on kovuutta S eli soft ja silti aika kovat, kannan alta ehkä inan liian pehmeät. Sanshaa en oo kokeillut.
  En kanssa oikeen ymmärrä sitä lestin sopivuuden määritystä, kyllä pitäisi päältäkin nähdä ettei jalka ole mikään D kun Bloch on muutenki aika leveä merkki. Seuraavalla kerralla toinen myyjö osasikin sitten asiansa paremmin..
  Hmm. Täytyy varmaan käydä ens kerralla Helsingissä kaikki nuo tossuputiikit läpi.. Ostaa vaikka varastoonkin muutama pari tossuja kun sieltä nyt varmaan kuitenkin löytyy paras valikoima. :D Hih, ja kiitos tuosta vinkistö, ainakin suunnistan Piruettiin jos en muualle ehdi!

  ReplyDelete
 4. Niin, enpä tullut ajatelleeksi että voisit asua ja tanssia muualla kuin Hesassa ;)

  Nyt keväällä pitäisi tulla paljon uusia kokoja ja malleja kun koulujen näytökset lähestyvät. Mä ostin omani tosiaan Piruetista, mutta Footlightin liikkeestä saa myös niitä Gaynor Mindeneitä (kalliita, 120 euroa). He myyvät kai myös joitain Capezion malleja.

  Sitten on tietenkin se Grishkon liike ja vielä Suomen Tanssitarvike. Täytyy tunnistaa että olen käynyt vain kahdessa ekassa. Taitais olla jo päiväretken paikka :)

  Voisivat noi myyjätkin kouluttautua paremmin. Joka valmistajalla on ne sovitusohjeensa, eivätkä ne ikinä suosittele ostamista ilman asiantuntevaa sovitusta! Piruetista oli jopa kadoksissa mun tossujen muokkausohje, sen TMT:n pohjallisen takia tosi tärkeä. Sanoin sitten vain että haen sen itse netistä! Hei,mun olis pitänyt pyytä alennusta ;)

  ReplyDelete
 5. No, tämä nyt on jo vähän vanhempi kirjoitus, mutta kommentoinpa silti. Olen siis sama 13 vuotias heppu joka kirjoitteli jo aiemmin. :)
  Mulla on siis kärkitossuina ollut jo pidemmän aikaa Blochin Serenadet. Koko 5, leveys D. Ja pehmeiden tossujen pohjassa lukee Sansha Pro 9W. Pakko myöntää että vähän ottaa varpaista vastaan, mutta ei sitä kyllä tanssiessa huomaa, olen varmaan sitte niin keskittynyt :)
  Niin, ja sitten vielä, täytyykö kärkitossujen silikonipehmusteita pestä ikinä?

  Ää, kun oon lueskellut tätä blogia niin arvaa vaan oonko käyny jatkuvasti Piruetin nettikaupassa kattelemassa ihania tuotteita :) Olis kyllä aika ihana tollanen oma tutu, mutta missä sitäkin sitten käyttäis, kun tunnilla on kaikilla samanlaiset tilatut puvut eikä saa olla mitään räikeää siinä päälläkään, saati sitten joku tutu siinä hulmuamassa :D
  Jatkan innolla blogisi lueskelua!

  -Ballerina

  ReplyDelete
 6. Hei!

  Voit pestää silikonipehmusteita haalealla saippuavedellä, viimeistään silloin kuin tuoksuvat vähemmän miellyttävästi. ;)

  Tutut tulevat kuvioon sitten kun on esitysten aika. :)

  Kiva kun kävit täälläkin kommentoimassa!

  ReplyDelete