16.2.11

Eka kerta

Tänään oli ensimmäinen kerta kun vedin kärkitossut jalkaan pointe-tunnin ulkopuolella, siis ihan tavallisella balettitunnilla! Meidän opettaja oli jo jonkin aikaa kärkkynyt että pitäisi harjoitella sitä kevätnäytösnumeroa myös kärjillä, vaikka kerroin hänelle että olen aloittanut treenaamisen vasta viime vuoden elokuussa. Christina ei meinanut uskoa, ja ehkä se onkin ihan vähän noloa - että olen tanssinut jotain 17 vuotta balettia ilman sen enempää en pointe -kokemusta! Joulukuussa tuli just vasta 1000 minuuttia kärjillä täyteen! Mutta open mielestä koreografia ei ole liian vaikea, ja mun pitäisi siitä selvitä. Vaikka hän ei siis ole koskaan edes nähnyt mua kärjillä! Joten hiukan hermostutti tänään tulla tunnille. Ja arvaatkaa olikos kiva kun olin ainoa.. Opettaja uhkasi laittaa mut sooloilemaan, mutta hain äkkiä paikkani muitten joukossa! Tsiisus, vähänkös olisi ollut noloa. :)

Varsin kun J1-taso ei varsinaisesti ole mun "oma", vaan käyn tavallisesti J2-J3 tunneilla. Muutamat naiset ovatkin kyseenalaistaneet mun läsnäoloa siellä, mutta en ymmärrä miksi. Ei baletti ole ikinä niin helppoa että voisi nyrpistää nenäänsä "alemmille" tasoille. Päinvastoin! Kun on joku käsitys miten pitäisi treenata saa ihan perustasostakin vaikka mitä irti. Ehtii kerrankin miettiä ja putsata epäpuhtauksia (tulikin just mieleen että tarttis ostaa sitä Cliniquen kuorintavoidetta..). Ja suoraan sanottuna keskiviikkoisin ei ole muuta tarjolla, kun mun oma J3 taso baletti peruutettiin. Silti olis ollut noloa vetää jotain sooloa olemattomilla taidoilla. So you think you can dance? So not!

Mutta olin vähän ovela (vai pitäisikö puhua enemminkin itsesuojeluvaistosta?). En lähtenyt tekemään tai siis yrittämään täysillä, enkä vain siksi että mun tekniikka on vielä niin hakusessa. Ne uudet tossut ovat nimittäin vielä ihan liian kovat, joten otin ihan pokkana vanhat "kuolleet" mukaan. Ne taas olivat opettajankin mielestä liian pehmeät, mutta sanoin että haluan ottaa ensin tuntumaa lattiaan. Musta tuntuu että tämä ope ei taaskaan muistanut että olen ihan aloittelija! Enhän mä ole edes koskaan tehnyt kärjillä ilman G:n tai M-P:n valvovaa katsetta ja korjaavaa kättä! Tanssissa on kyllä jo paljon tuttuja juttuja, ja pehmeillä tossuilla tanssittuna se olisi teknisesti peruskauraa. Mutta kärjillä se on mulle enemmän sitä apua-auttakaa..

Tai ollaan me siis M-P:n tunneilla harjoiteltu jo vaikeampikin juttuja, mutta  siitä on vielä melko pitkä matka itse osaamiseen. Onneksi tässä kevätnäytös-tanssissa mennään kärjille aina piquén kautta, mikä on ehdottomasti helpompaa kuin nousta ylös relevén kautta. Eikä tehdä piruettejakaan (paitsi piqué pirtsat lopussa).  Arabeskeja on kuitenkin paljon, ja niissä ei parane horjahdella edes takarivissä! Asennot ovat kaiken kaikkiaan hyvin akateemisia, eli tarvitaan puhtautta ja hallintaa. Tekniikan ohella tärkeintä on  ehkä kuitenkiin se itse esiintyminen ja kontakti yleisöön. Pitää oikeesti nauttia tekemisestä ja myös välittää se katsojille! Pikku flirttikin voi olla ihan paikallaan ;)

In my dreams only. Täydellinen arabeski, mitä nyt sormia voisi vähän nostaa ;)
Huom. olen kadottanut valokuvan tiedot, jos joku tunnistaa please let me know! 

Tein sitten tänään ne arabeskit ja chainét ja ballonét vain puolivarpailla, ja vain bourrét ja muutamat sous-sous:t kärjillä. Huomasin myös että hypyissä saa tehdä hitosti enemmän toitä jotta jalka näyttäisi loppuun asti ojennetulta. Tai siis saman verran kun muutenkin, mutta laiskottelu erottuu vaan paljon pahemmin! Muuten, kun tein alkuun tangossa parit valmentavat relevét tokassa, näin että mun huonompi jalka on paljon parempi kuin ennen! Olen tehnyt viime pointe-tunnit seinätangolla, enkä ole katsonut kinttuihin. Keskellä taas olen niin likinäköinen ja peiliseinän tanko niin pöljässä kohtaa etten ole huomannut. Yes! Oikeesti jotain edistystä. Niin, oli siis jännää.. Kaipasin kyllä mun tutun pointe-open korjauksia ja oli vähän yksinäistä kun olin ainoa. Jos tätä lukee joku tuttu sieltä ota ensi kerralla tossut mukaan, jookos?

Voi että tästä tuli taas novellin mittainen sepustus. En tiedä, pitäisikö blogi postausten olla lyhyempiä? Onko tästä jotain ohjesääntöjä? Jaksatteko edes lukea näin pitkiä juttuja? Jospa mä kirjoitankin ensi kerralla haikun.. :) Niin, siitä tanssista vielä.. En saanut opettajalta mitään palautetta mun pointti-tekniikasta, mikä on joko hyvä tai huono asia. En tiedä. Toisaalta tein niin vähän kärjillä että sitä ei ehkä lasketa. Voipi olla että ope siirtää mut takaisin pehmeillä tanssivaan ryhmään. Sekin sopii mulle, kärkitossut eivät olleet mun idea alunperinkään. Ensi vuonna olisi varmasti paljon paremmat edellytykset. Ja lavalla tekisin mielummin hyvin pehmeillä tossuilla kun vain sinne päin kärjillä. Kaikesta huolimatta en aio vielä luovuttaa! Laitan tähän kohtaan videopätkän Finis Jhungilta, "The Art of Pointework Level 3". En ole nähnyt loput, mutta tälläistä me harjoitellaan myös M-P:n tunneilla. Mitäs kokemuksia teillä on? Miten meni eka näytös kärjillä?  Tässä kohtaa mua kiinnostaa erityisesti jos olet aloittanut baletin aikuisena (tai myöhemmin kuin 14-vuotiaana). Myös edistyneitten kokemuksia olisi kivaa lukea, jos nyt muistatte vielä miltä se tuntui.. :) 

14 comments:

 1. Moikka, kiitos ihanasta blogista. En ole muistaakseni ennen kommentoinut, joten nyt ajattelin aktivoitua.

  Itse olen aloittanut tanssimisen aikuisena, pari vuotta vasta takana, eli ihan alkeissa mennään.

  Luen juttujasi (molemmissa blogeissa) suurella mielenkiinnolla ja toistaiseksi ei minkään postauksen kohdalla ole into loppunut, eli et todellakaan kirjoita liian pitkästi! :) On ihanaa kuulla kokemuksiasi ja mietteitäsi balettitunnilta.

  m

  ReplyDelete
 2. Moikka, ja kiitos sulle kehuista :) Musta on ihan mahtavaa saada palautetta ja kommentteja tänne. Kerro vaan lisää!

  Mä hurahdin itse aikoinaan aika rankasti. Ei mennyt kauan niin ravasin tunneilla kuudesti viikossa, luin tanssin historiaa, Dance Magazinea kirjastossa ja ramppasin esityksissä sen minkä lompsa sieti. Nyt on paljon helpompaa ja hauskempaa kun on näitä blogeja ja juutuubeja:)

  Miten muuten olet itse kokenut baletin näin aikuisena? Onko suhtautuminen omaan kroppaan muuttunut? Milloin ja miten tiesit että tanssi on sun juttusi?

  ReplyDelete
 3. Joo, hurahtamisesta voi kyllä puhua munkin kohdalla. Tosi kauan pähkäilin aloittamisen kanssa, kunnes sitten vihdoin uskaltauduin ekalle tunnille ja kyllä se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Nykyään käyn salilla 4 kertaa viikossa ja aina mielessä välkkyy lisätunnit.

  Suhtautuminen omaan kroppaankin on muuttunut. Nykyään jotenkin kuuntelee ja tunnustelee kehoaan ihan eri tavalla, osaksi tietenkin kaikkien vaivojen ja kramppien takia, kun lihakset on jumissa edellisen päivän tunnista. Toisaalta kun on huomannut mihin kehollaan pystyy, niin myös arvostus on kasvanut, ja ehkä itsetuntokin siinä sivussa. Parasta on ollut huomata miten sitä pystyy vielä kehittymään jossain liikunnallisessa ja vaativassa lajissa.

  Jonkun verran olen (enimmäkseen oman pääni sisällä) kamppaillut muiden ihmisten ja heidän suhtautumisensa harrastukseeni kanssa. Balettia ei jotenkin mielletä oikeaksi aikuisten harrastukseksi, varsinkaan liikunnalliseksi sellaiseksi. Kun vertaa esim miten ihmiset suhtautuu vaikka juoksua harrastavaan aikuiseen (kunioittavasti), tai balettia harrastavaan (hymähdellen hyväntahtoisesti). Jotenkin tuntuu että baletti ei ole muiden mielestä vakavasti otettava laji. Useimmiten ainoa kommentti jonka saan, kun paljastuu että tanssin, on että ollaanko siellä tunnilla tutut päällä? No ei olla!

  Noh, pääsääntöisesti yritän olla välittämättä mitä muut harrastuksestani ajattelevat, kunhan itse siitä nautin. Kuitenkin kun tietää miten vaikeasta lajista on kyse, ja miten vakavissaa monet aikuisetkin sitä harrastavat, olisi kiva jos se saisi sille kuuluvan arvostuksen.

  En tiedä oletko kokenut samaa, mutta olisi kiva kuulla ajatuksiasi tästä.

  Voi ei, nyt mä todella vyörytin järkyttävän pitkän tilityksen tänne sun kommenttilaatikkoon, olen pahoillani, lähti vähän lapasesta.

  m

  ReplyDelete
 4. Hehee, käsky kävi ja luin ;) hyvä postaus! tykkään ehkä hitusen hitusen enemmän pointe till you dropista kun sun enkku on niin ihanaa :) mut tää on myös tosi kiva.
  Eiks ooki hassua tehdä "normaali" tunti kärjillä? ja paljo rankempaa! Ja hypyt on vaikeita, ei pelkästään ton loppuun ojentamisen takia vaan muutenkin tuntuu raskaammilta..
  Jee huomenna nähään perjantaitunnilla! :)
  -Suvi

  ReplyDelete
 5. Ei laisinkaan, just tälläisiä tilityksiä olen tänne kaivannut! :)

  Kaikki mitä kirjoiti on hyvin tuttua, ja olen kuullut ja lukenut samaa myös muilta - eikä vaan Suomessa. Tanssijat ovat silleen jännä lajike; meitä ilahduttaa ja ärsyttää aika lailla samat asiat!

  Kropan kanssa mullekin kävi just noin, aloin tiedostaa itseäni ihan eri lailla - pääosin positiivisesti, mutta toisinaan myös turhautuen kun en kykene kaikkeen. Baletti on mahtavaa muttei mikään helppo harrastus. Ensin sitä edistyy huimastikin, kun aloittaa nollasta, mutta sitten tulee aina seiniä vastaan. Ja vaikka olen aina tiennyt ettei musta olisi koskaan ollut ammattilaiseksi, haikailen välillä paremman aukikierron / notkeamman kropan / korkempien jalkojen perään. Mutta sitä voi tanssia vain omalla kropalla!

  Toi muitten suhtautuminen. Jep. Aika pajon on ihmisillä ennakkoluuloja, jotka tietenkin kumpuavat tietämättömyydestä. Toisilla naisilla on ehkä vain muistoja jostain lasten satubaletista (jossa eivät viihtyneet), tai sitten on joku hämärä mielikuva kuolevasta joutsenesta ja miehistä sukkahousuissa.

  Luullaan että aikuisten baletti on jotain musiikkijumppaa, ja että siellä hypähdellään tutut päällä ja tietty heti alusta alkaen kärkkäreissä. Nämä ovat ihan hauskoja tapauksia. Ymmärrän kyllä että ei-tanssivilla on vaikeuksia suhtautua / samaistua, kun ei ole mitään kokemusta. Yleensä yritän valaista asioita vähän. Kerron että treenaan ihan tosissani, ja että syke kyllä nousee ja että baletti on sekä taidetta että fyysisesti todella vaativa taitolaji!

  Nyt olen kuitenkin tanssinut niin kauan, että suurin osa kamuistani ovat myös tanssijoita! Ja muille en kerro kuin tärkeimmät jutut (näytös tulossa tms). Ja hei, joskus olen saanut osakseni ihan ihailuakin.. Silloin on pitäny toputella ettei tässä sentään mitään joutsenia olla :D

  ReplyDelete
 6. Jee, Suvi :) Hyvin oot tottelevaisuuskoulusi (vai oliks se balettikoulu? ) käynyt!

  Mulla taitaa olla kieli-identiteetti ongelma.. Kun äidinkieli on oikeesti saksa, suomi tietty vahvana kakkosena, mutta sitten olen kuitenkin kirjoittanut viime vuodet eniten englanniksi.. Kiva tietää että tykkäät siitä enemmän :)

  En muuten tehnyt koko tuntia kärjillä, vaan sitä tanssi-osuutta. Ja mun vanhat tossut on niin pehmeet että prinssesankin kelpais nukkua niitten päällä! Huomenna kuitenkin uudet jalassa, sain laitettua paremmat nauhatkin. Nähdään! :)

  ReplyDelete
 7. Tiedätkö, niin helpottavaa kuulla että monet ajattelee samoin kuin minä. Olen jo välillä epäillyt itseäni turhan herkäksi, kun kulutan aikaani vaivaamalla päätäni näillä jutuilla.

  Pitäisi itsekin opetella avoimesti kertomaan ihmisille mitä baletti oikeasti on, mutta kun näkee toisen silmissä vilistävän kuvan kuinka aikuiset hyppii tutut päällä tamburiinin tahdissa ympyrää, niin jotenkin sitä mielummin vetäytyy kaappiin harrastuksensa kanssa.

  m

  ReplyDelete
 8. Mä taas kommentoin ihan toisen tanssilajin parista. Meillä salsatunneilla kans jotkut ihmettelee, kun edistyneemmät käy ykköstason tunneilla. No joo, onhan siellä tylsemmät koreografiat mut ei meillä oo opeilla sit myöhemmillä tasoilla yleensä aikaa kerrata perusaskelia ja asentoja - ja pitäähän niitä kerrata! Mun mielestä on ihan järkevää käydä vähän väliä ykköstason tunteja.

  ReplyDelete
 9. Ihan totta! Mitä pidemmälle edistyy, sitä nöyremmäksi sitä tulee. Mulla on muutama tuttu joka nyrpistää nenänsä "alemmille" tasoille, ei muka ole heille tarpeeksi haastetta. Silti eivät ole tanssijoina niitä kaikkein ihmeellisempiä.. Taitoja pitää ylläpitää, viilata ja kehittää jatkuvasti. Tanssi on prosessi alusta loppuun. Niin minä sen näen.

  ReplyDelete
 10. Olen myös joskus lapsena haaveillut salaa baletin harrastamisesta, mutta ratsastus vei mukanaan.
  Täytän parin viikon kuluttua 20. Haluaisin aloittaa baletin!
  Mulla taitaa olla jokin "kahdenkympin villitys" meneillään.

  Olen kankea kun mikä. Onkohan baletti minulle ihan mahdottomuus?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Emmej!

   Baletti ei ole sulle mahdottomuus, päin vastoin! Olet vielä niin nuorikin :)

   Vaikka olisitkin nyt "kankea kuin mikä", niin se kankeus ei ole kiveen kirjoitettua. Toki meissä kaikissa on eroja, toiset ovat luonnostaan hyvin taipuvia/venyviä ja toiset vähemmän (kuten esim minä). Mutta kukaan terve ihminen ei ole luonnostaan kankea - notkeutta ja liikkuvuutta voi siis parantaa vielä vanhempanakin! Se vaatii vähän työtä, ohjausta ja kärsivällisyyttä, mutta voin luvata että edistystä tapahtuu.

   Sitä paitsi aikuisten alkeistasolla notkeus ei ole mikään edellytys. Harjoitukset aloitetaan hyvin rauhallisesti, keskittyen vartalon oikeaoppiseen linjaukseen. Se on alussa aika hidasta etenemistä, mutta aikuisena on se hyvä puoli että siinä ehtii miettiä ja sisäistää asioita. Se on välillä melkein meditatiivista! :)

   Joka tapauksessa baletti kehittää liikkuvuutta, koordinaatiota, tasapainoa, voimaa, nopeutta, musikaalisuutta - ja se on yksinkertaisesti kivaa!

   Meidän tunneilla käy kaikenlaista porukkaa. On sun ikäisiä aloittajia, ja on kolmekymppisiä - kaikki tanssivat sulassa sovussa. Jos nyt aloitat, ehdit vielä mukaan uuden lukukauden alkeistunneille!

   - Johanna

   Delete
  2. Kiitos kun kerkesin vastaamaan! :)
   Porissa on vähän huonosti baletin opetusta. Liisa Nojosella saattaisi aikuisten balettia pyöriä. Otin eilen sähköpostitse yhteyttä, mutta luultavasti soittelen sinne alkuviikosta.

   Tykkään tanssia, omaan hyvän tasapainon ratsastuksen ansiosta ja haluaisin notkeammaksi, joten saattaa olla sopiva laji minulle!
   Huh, olen jo ihan intoa piukassa! Toivottavasti he Nojosella huolivat minut joukkoonsa.

   Delete
  3. Liisa Nojosen koulu on kyllä todella hyvä, ja heillä näyttäis olevan yksi uusi aikuisbaletin alkeistaso. Eiku sinne vaan! Yksi tunti viikossa on tosin aika vähän, ehkä sun kannattais miettiä vielä toista tanssilajia lisäksi. Ja jos haluat kehittää notkeutta, jooga on siihen hyvä. Ja pilates auttaa vahvistamaan tärkeitä keskivartalon lihaksia. No, kunhan pääset nyt ensin alkuun! :)

   Ja hei, ihan varmasti huolivat sinut joukkoonsa!

   Delete