19.2.11

Tossujen tuunausta ja baletti-ranskaa ranskaksi

Eilen toinen tunti uusilla kärkitossuilla. Olin työstänyt ja tuunannut tossuja lisää, sekä TMT-ohjeiden mukaisesti kuumalla ja kylmällä että ihan vanhainaikaisesti käsin. En ihan lähtenyt vasarointi-linjalle, toisin kuin jotkut ystävälliset tahot neuvoivat! Mä kuitenkin löisin vasaralla korkeintaan peukaloni siniseksi, heh.. Ompelin myös uudet Blochin kuminauhat, ja tällä kertaa tossujen ulkopuolelle. Edelliset hiersivät kantapäätä ja olen nähnyt että myös monet ammattilaiset tekevät just näin. Ei nättiä, mutta nopeata ja mukavaa. Tosin heillä on sitten esityksiin siistimmät versiot. Itse ompelin käsin ja hyvin huolellisesti, ja kun Blochin "covert elastic" on puoleksi näkymätöntä, lopputulos on musta aika edustava.


Pointe-tunnilla tossut osoittautuivat edelleen liian koviksi, ja mulla oli täysi työ päästä lähimainkaan kunnolla kärjille, siis boxin yli. Ja oikean jalan pikkuvarpaan vieressä oleva hienoinen liikavarvas ei laisinkaan tykännyt siihen kohdistuvasta paineesta. Taisi kyllä yleisturvotuksella olla osuutensa. Kun läksin töistä teki jo tiukkaa survoa jalat mun vanhoihin talvisaappaisiin. Siinä kohtaa kyllä vähän mietitytty illan pointe-tunnin järjellisyys.. Mutta päätin että edeltävä J3 baletti saisi kyllä nesteet liikkeelle! Se tunti olikin taas mun tanssiviikon kohokohta.

Tajusin eilen myös vihdoin mitä M-P aina sanoo kun tehdään venytykset tangossa: jambes sur la barre! Jotenkin mun korva oli kuullut sen "jumps" sur la barre, ja eihän se nyt voinut olla oikein. Jambes tarkoittaa tietenkin jalkoja! Mun lukion lyhyestä ranskasta ei ole tainnut paljon jäädä päähän. Jos Anna tai Eliane tai Katja luette tätä, pardonnez-moi! En vaan koskaan miettinyt sitä sanaa sen enempää kun näin kuitenkin mitä piti tehdä.. Sen verran olen kuitenkin tiedostanut että ranskalaiset käyttävät baletti-ranskaa hieman toisin kuin muunkieliset. Plié, tendu, fondue ja jne. eivät ole vain nimiä jollekin asennolle, vaan ihan aktiiveja verbejä! Kun esim M-P sanoo "plié, tendu, relevé", se tendu tarkoittaa ojennusta/venytystä. Eikä siis työskentelevän jalan ojennusta poispäin tukijalasta. Mulla oli aikoinaan amerikkalainen opettaja ja hän käytti aina tuota tenduta kuvatessaan kyseistä liikettä, ja se on muillakin pitkälti vakiintunut. Dégage on kuitenkin ranskalaisen baletti-ranskan mukaan se ainoa oikea termi (ja taitaa olla myös RAD:issa). Kuka muuten tiesi että dégage tarkoittaa irrottautumista? 

Meidän tunneilla M-P:n sanoo asennot useimmiten ranskaksi (esim. neljäs = quatrième, viides = cinquième) ja välillä myös englanniksi. Kaikki askeleet ja hypyt sun muut tavan mukaan ranskaksi mutta yleiset ohjeet / kommentit / korjaukset sentääs englanniksi. Onneksi osaan ranskaa kuitenkin vielä sen verran että kun ope sanoo"trés bien", se tietää hyvää. < insert grin here> Aiheesta löysin sattumalta hyvän artikkelin, käykää lukemassa tästä: Seven commonly used ballet terms and what they actually mean in France. 

Mitäs me sitten tehtiinkään tunnilla? Tanko oli näppärä ja nopea, ja keskellä jätettiin adagio pois. Sen sijaan tehtiin enemmän piruetteja (attitude ja arabeski) ja mm yksi ihanan kreisinopea allegro "Forsythe"-tyyliin! Loppuun myös hyppysarja jonka nimeä en nyt kertakaikkiaan muista, mutta se loppui " Giselle"-tyyliin - edeltävä hyppy jeté en tournant, jää pliéseen, askel eteen ja  fouetté käännös (kädet allongé). Sen paremmin en osaa sitä selittää. Tunnin lopuksi vielä sen sortin reverance, joka on lavalla varattu vain ensitanssijoille. Hyvä etten punastunut!

Pointe oli sitten tuskaa, vaikka en rakoista enää kärsikään. Opettajakin puoleksi harmitteli kun hän ei voi teettää meille "hauskoja" harjoituksia - ilman hikeä ja ponnistelua kun ei tule voimaa ja edistystä. Sentään meidän ei tarvitse treenata jalat verille! Tangossa tehtiin ensi kertaa niitä venytyksiä (jambes sur la barre!) kärjillä, eli aina plién jälkeen ylös varpaille. Pystyin tekemään sen taaksepäin taivutuksen jossa toinen jalka tangolla - kärjillä! Mutta kun tehtiin pliét niin että takajalka tangolla, ja siitä olisi pitänyt nousta varpaille - no chance in hell! Se ei muutenkaa ole kaikkein mukavin asento, olen iloinen että ylipäätään saan jalan alemmalle tangolle.

Tunnin jälkeen pyysin sitten kuitenkin Marie-Pierreltä apua. Hän oli jo aikaisemmin ehdottanut että voisi leikata tossut mulle sopivammaksi (lue juttu täältä), katkaisihan hän ne edellisetkin (ja hyvin toimivat). En vaan halunnut tuunata uusia tossuja liikoja kun en tiennyt vielä miten ne toimivat tunnilla. Nyt hänellä oli kuitenkin mattoveitsi mukana ja ojensin tossuparini luottavaisin mielin. M-P leikkasi mahdollisimman siististi, kun mulla on vain nämä yhdet - toisin kuin se pari per päivä, minkä hän kulutti uransa aikana. Ja niistä tuli oikein hienot! Piti vielä pukea jalkaan että ope näki, ja jalan linja näytti oikeesti heti paljon paremmalta (ylin kuva mun kintuista).
Merci Madame, c´est trés bien!

4 comments:

 1. Jos joku miettii miksen laittanut kauniimpaa ballerina-kuvaa tuohon alkuun, esim weheartit.comin sivuilta, niin siksi että kuva on mun oma! Vaikka oikeasti inhoan pitää vaaleanpunaisia sukkiksia ja käytän tunneilla ykisnomaan mustia/tai tummanliloja leggingsejä. Mulla on aina ollut lievä kompleksi mun "naisellisista" muodoista..

  Mutta ei tässä tarvi olla täydellinen project-ballerina. Ei niin etten haluaisi olla, mutta vain omalla kropalla voi elää ja tanssia. Ja mulla on aika terve ruokahalu, en luovu herkuttelusta vain että näyttäisin sirommalta (kun en kuitenkaan ole sitä tyyppiä). Kun näytökset lähestyvät ja treenejä kasaantuu, kiloja lähtee aina vaikka söis kuin hevonen. Ja on nälkä koko ajan!

  Laitoin siis kuvan itsestäni koska aikuisen harrastajan ei tarvitse mahtua balleriinan muottiin. Tanssimisesta nauttii kyllä muutenkin :)

  ReplyDelete
 2. Höpsis, paljon kivempaa on katsoa kuvia susta! :) Ammattilaisia näkee netissä ihan riittämiin. Sitäpaitsi mun silmään sä näytät ihan tosi hoikalta, lihaksia pitää olla tietty eikä meistä juuri kenestäkään saa sellaista ihan kapeaa kuten ammattitanssijat.

  Tällä viikolla mulla on ohjelmassa 5 balettituntia, jee! Pääsen myös perjantaina M-P:n tunnille, pitää kai mennä jonottamaan jo neljältä... Tänäänkin oltiin sun kanssa peräkkäisillä tunneilla, olis ollu kiva jäädä katsomaan sitä esitysharjoitusta jos teillä olis sellainen ollut ja jos tunteja saisi ylipäänsä seurata. Kerran siellä lasiovien takana istui melkein koko tunnin kaksi teiniä kikattelemassa ja osoittelemassa meitä, oli kyllä ihan vähällä etten mennyt komentamaan niitä. Ärsyttävää.

  Mun mielestä on kiva, kun opettaja käyttää paljon balettitermejä, osa ei käytä ja sitten olen helposti vähän pihalla että mitä nyt pitikään tehdä. Samoin ärsyttää tosi paljon, jos opettaja näyttää liikkeet laskun mukaan eri tavalla musiikin suhteen kuin mitä sitten lopulta tehdään. Onneksi sitä tapahtuu suht harvoin.

  ReplyDelete
 3. Kiitti, Anna :)
  Mulla ei juuri ole treenikuvia itsestäni, mutta jos niitä tulee lisää laitan ehkä tännekin. Jotenkin sitä vaan asettaa itselleen kauhean korkean riman, etenkin kun baletti on niin esteettinen laji. Tunneilla en kuitenkaan stressaa vaikka olisi kuinka täydellisiä balleriinoja vieressä! Tärkeämpää on keskittyä itse tanssimiseen ja otta ilo irti omasta liikkuvasta kropasta :)

  Viisi balettituntia, vauu! Siinä jo edistyy ihan väkisinkin. Onko sulla monta eri opea/tasoa? Tosi kivaa että pääset myös perjantaina! Tunnit ovat jo aika täysiä, mutta ainahan siellä on vähän eri väkeä. Ja luulen että hiihtoloma karsii vähän. Kerro sitten mitä tykkäsit!

  Toi on kyllä ihan uskomatonta käytöstä - ja sille pitää laittaa heti stoppi. Paitsi että tuollainen on muutenkin idiottimaista, se ei myöskään sovi tanssin harrastuksen eikä koulun henkeen. Kaikki saavat tanssia ja yrittää ja tehdä virheitä ja näyttää joskus hassuilta. Ei sitä muuten opi eikä edisty. Mä sanoisin tuosta opettajalle ja myöskin toimistoon Oskarille. Teinit osaavat olla joskus niin tyhmiä, mutta sen ei pidä häiritä muitten tuntia!

  Joo, balettitermien opettelu kuuluu asiaan. Mulla menee joskus pieni herne nenään jos ope lausuu ihan väärin. Esim "saschee" eikä "chassee" tai "ponchee" kun pitää lausua "panchee" (sori nyt en muista oikeata foneettista kirjoitusta). Pahinta jos sitten vielä näyttää epämääräisesti..

  Mitä tulee musiikkiin ja laskuihin.. Se on ihan ok jos näytetään hitaasti ja sit - ylläri- tehäänkin nopeesti.Pysyy hoksottimet virkeinä :) Mutta sen verran selkeätä pitää olla että laskut ja aksentit, siis liikkeen fraseeraus matsaa musiikkiin!

  Oho, tuli pitkä teksti. Kiva Anna kun kävit kommentoimassa, törmäillään Footlightissa! :)

  ReplyDelete
 4. Niin, vielä siitä tuntien seuraamisesta. Kommentoin tuossa äsken vain niitä typeriä teinejä..

  Tuntejahan saa toki seurata salin ulkopuolelta, jos ei nyt ihan liimaa nenänsä oveen ;) Varsin Manskun iso sali on näppärä kun se lasiovi on vain yksi-suuntainen! Katsoja näkyy vain jos seisoo ihan ovessa kiinni, ja joku vastaavasti toisella puolella.

  Niin että siitä vain vaklaamaan! Älä sitten kauheesti kikattele kun vedän piruetista lipat :D

  ReplyDelete