13.2.11

Hyvää Ystävänpäivää!


Näissä blogipostauksissa on parasta että voi jakaa harrastustaan ja kaikkea siihen liittyvää muitten yhtä hurahtaneiden kanssa! Ei-tanssivat kaverit kun eivät oikein tajua mikä tässä baletissa on niin ihmeellistä. Sitä onkin vaikeaa selittää, koska tanssi pitää kokea - joko katsomalla tai itse tanssimalla! Sen ja huomisen Ystävänpäivän kunniaksi halusin laittaa parit kivat linkit tänne. Ensin vinkkaan kaikkia Hampurin baletin sivustolle, josta voi ladata upeita wallpapereita ja näytönsäästäjiä omalle koneelle. Mallit ja helpot ohjeet löytyvät kaikki samalta sivulta. Nauttikaa!

The Hamburg Ballet

Ja pitää tietenkin laittaa muutama video! Tällä kertaa valitsin venäläis-amerikkalaisen George Balanchinen (1904-1983) koreografian Serenaden. Ei ihan umpimähkään, vaan siksi että Mr. B on ollut ja on edelleen suuri vaikuttaja baletin maailmassa, ja itse olen aina tykännyt hyvin paljon hänen teoksista ja tyylistä. Se lainaus "Music is dance made visible" on muuten itsensä Balanchinen viisaus. Mun nykyinen opettaja Marie-Pierre viittaa usein juuri Balanchineen, ja teettää meille tämän tyylin mukaista liikemateriaalia. Täytyykin sanoa että M-P olisi ollut Mr. B:n ihanne-ballerina pitkine raajoineen! Ai niin, onpa hän tanssinutkin Terpsichoren (tanssin ja musiikin muusa) roolin baletissa Apollo. 

Itse en ihan tuohon Balanchine-balleriinan muottiin sovi (en siis lähimainkaan), mutta olen huomannut että tykkään sentääs liikkua isosti. Sitä M-P:kin takoo meille koko ajan päähän: "Guys, I want you to move bigger! Deeper pliés! Juicy pliés! Stretch, lengthen, looong lines! No in-betweens! Present yourself! Move! Like cats!" Heh, siinä tulikin parit ope-kommentit kaupan päälle.. Mutta siis, sen kummemin selittämättä (mun piti alunperinkin laittaa tänne vaan toi ylläoleva linkki!). PNB:n video on harjoituksista, mitkä on aina kiva katsella ja Tchaikovskyn musiikki on tosi vaikuttava myös.Toinen pätkä on sitten video itse esityksestä. Pidempiä on käytännössä mahdotonta löytää, sillä Balanchine-säätiö (klikkaa tänne) valvoo tosi tarkkaan kuka saa esittää mitäkin missä. Livenä olen nähnyt vain yhden teoksen, se oli Kansallisbaletin esittämänä - enkä nyt edes muista sen nimeä! Alan kai tulla vanhaksi, heh. Mutta takaisin Serenadeen..Eikä voi tehdä postausta Balanchinesta ilman New York City balettia:

No comments:

Post a Comment