30.4.11

Piruetit piilosilla

Eilen mun kadonneeksi ilmoitettu triplapiruetti löytyi taas - työmatkojen, pääisiäspyhien, kipeitten nilkkojen ja epävarmuuden kasan alta! Sanonpa vain, että tervetuloa takaisin ja olen todella kaivannut sinua! Meillä oli siis kahden viikon tauon jälkeen taas Marie-Pierren jatko 3 balettitunti, ja ihana tunti olikin. Ainoa haitta oli mun kipeät ja jumit lihakset torstain aamutunnilta - sen siitä kuulkaas saa kun viikkoon ei tee mitään ja sitten änkee kaiken menetetyn treenin kahteen päivään! Keskellä meinasi jo happi loppua kun tehtiin pikkuhyppyjä. Hävetti kun huohotin siinä sarjojen välissä, varsin kun näin M-P:n ilmeestä että hän oli hiukan ihmeissään mun surkeasta kunnosta. Toisaalta hän huolehtii muutenkin aina meistä. Kun yksi harvemmin käynyt tyttö istahti harjoitusten välissä alas, hän kysyi heti että onko kaikki hyvin. M-P:n tunneilla ei pidä lepäillä ellei ole tosi kyseessä!

Photo by Kyle Froman of New York City Ballet

Tangossa tehtiin muutama pirullisen nopea sarja, ja yksi toistettiin neljään kertaan kun ei millään meinanut upota. Heh. Se meni näin: 1.osa 5. asento, degagé piqué - degagé piqué - enveloppé - degagé releve´ eteen, sama sivulle, ja taakse - 2. osa: 5.asento, jalka takana - degagé sivulle, tanko jalka degagé taakse, ulkojalka sivulle, tankojalka eteen - 3.osa: 5.asento ulkojalka takaa - degagé croisé pättyen taakse - ja sama sarja aloittaen takaa. Tämä kaikki yhteen, ilman taukoa. Ekalla kerralla pääsin mukaan koska tiedän jo mitä tempoa M-P tarkoittaa kun hän varoittaa meitä, se on siis sikanopea! Mutta aina sen kakkos-osan kohdalla meinasin mennä puihin, koska painon siirto jalalta toiselle kesken nopean sarjan on tosi vaikeata. En kyllä ollut ainoa.. M-P käski meidän tehdä pieniä liikkeitä, ja kaikki nopealla aksentilla sisään. Kuulemma hyvin New York City Balettia! Tuon kommentin jälkeen tsemppasin vielä enemmän, ja sainkin sarjan menemään alusta loppuun! Ja kehut siitä :)

Laitan tänne väliin yhden suosikkivariaationi, "Tchaikovsky Pas de Deux". Tanssijat eivät ole New York City Baletista, Laëtitia Pujol on Pariisin Oopperan baletin danseuse étoile, mutta koreografia on tietenkin Balanchinen. Jos tämä video ei joskus enää näy tässä, laittakaa viestiä. Balanchinen säätiö poistattaa nimittäin näitä youtubesta yleensä aika nopsaan. Toivottavasti mahdollisimman moni ehtii kuitenkin nähdä tämän hienon klassikon! Ja todella tyylikkäänä toteutuksena:


Keskellä meillä oli yksi uusi ja haastava piruettiharjoitus. Aloitettiin 5:stä asennosta, plié ja siitä yksi en dehors piruetti niin että passé vaihtuu käännöksen aikana takaa eteen ja asento päättyy neljänteen relevéssä. Siitä taas piruetti (tai oikeastaan kyseessä oli kännös) ilman plietä ja sama lopetus. Vielä yksi käännös ilman pliétä, sitten lopetus tuplapiruetilla, nyt normisti plién kera. Vaikeinta oli tehdä korkea passee ja lopettaa isoon neljänteen, kunnolla ristiin ja ilman tasapainon menetystä. Mutta se oli kiva harkka, jostain syystä vika piruetti onnistui silloin paljon paremmin. Harjoittelin sitten myös toisen ryhmän mukana, hieman sivussa (meillä on tosi pitkä sali, ja oven vieressä vielä yksi lyhyt peiliseinä - tässä kohtaa salia ei yleensä kukaan tee keskilattian harjoituksia). 

Ja sitten siinä kävi niin että kun tein vielä sarjan loputtua yhden ylimääräisen kertauksen, just for me, niin onnistui mun paras triplapiruetti ikinä. Oikeasti! En riuhtaissut vauhtia, passee oli auki ja pää spottasi. Ja olin niin keskellä kuin olla voi. Ja arvatkaa mitä, juuri sillä hetkellä kun jäin vielä pyörimään, M-P kääntyi pois eikä huomannut mun Hetkeä laisinkaan! Jälleen kerran triplani tuli esiin kun kukaan ei ollut näkemässä. Alan jo epäillä että kyseessä on Satumaan piruettikeiju..

Hah, kiinni jäit!


14 comments:

 1. Miksi aina kopiot joiltakin toisilta sivuilta(laittomasti...?)?Miksi et voi laittaa omia kuvia ja videoita?
  Sä et oo todistanu et sä tanssit tota kakka lajia.
  Vaik kirjotat noin paljon baletista, ei kukaan voi todistaa et tanssit sitä: kaiken löytää wikipediasta.
  Ja mietippä sitä mitä kirjotit sun enkunkieliseen plokiis, että vain baletis voi tavottaa täydellisyyden, mietipä jos uimari lukis ton,( tai ratsastaja, tai kuka muu vaan, otetaan nyt vaikka jazztanssija), miltä tuntuis lukee tollasta, jos rakkaalta.
  Sanoit että VAIN BALETISSA VOI TAVOITTAA TÄYDELLISYYDEN.
  Mikäs tämä tämmöne homma ny oikein on?

  ReplyDelete
 2. Ei se oo sun asia mitä Johanna blogiinsa kirjottaa! Olisit voinu ilmasta asian kauniimmin.

  T:JNM

  ReplyDelete
 3. Hei tuohtunut anonyymi :)

  Jokainen voi laittaa blogiinsa sitä mitä haluaa. Olen valinnut näitä videoita ja kuvia siksi että ovat mielestäni jollain tavalla kauniita ja edustavat balettia erinomaisesti. Kaikkiin videoihin ja kuviin olen hyvän tavan ja mahdollisuuksien mukaan lisännyt valokuvaajat ja lähteet.

  Minun ei tarvitse todistaa sinulle että todellakin tanssin balettia, itse asiassa moni lukijoistani käy samoilla tunneilla. Myös opettajani lukee blogiani. Ja se kyllä lähentelisi jonkinlaista mielensairautta jos esittäisin täällä jotain muuta..

  Jos luet sen englanninkielisen blogin kunnolla, niin tajuat myös etten väitä baletin olevan kaikkien muiden lajien yläpuolella! Juttu käsittelee täydellisyyten pyrkyä ja perfektionismin haittoja. Missään kohtaa ei lue että vain baletissa voi tavoittaa täydellisyyden. Kielitaitosi ei nyt vain tainnut ihan riittää.

  Muuten kyllä ihmettelen miksi ylipäätään luet ja kommentoit balettiblogia, jos laji on mielestäsi niin k***. Oletko itse pettynyt baletin parissa? Etkö haluaisi tehdä ajallasi mielummin jotain muuta?

  Haluaisin kiittää kommentistasi, mutta kielenkäyttösi ei nyt ihan ollut sitä luokkaa.. Toivon sulle kuitenkin hyvää jatkoa sulle mieluisan harrastuksen parissa!

  ReplyDelete
 4. No kyllä Johanna ihan oikeasti niillä tunneilla käy :) Ja pyörii niitä tuplia ja triploja.

  Luulenpa että ylin kommentti on tarkoitettu provoksi, ei kukaan(toivottavasti) tosissaan noin tyhmiä kirjoittele. Ei edes hyvin nuori. Usein IP-osoite paljastaa saman valopään kymmenien häijyjen anonyymiviestien takaa, kai sekin on joillekin "harrastus" kun ei parempaa keksitä :)

  ReplyDelete
 5. Jos todistajia tarvitaan niin täältä löytyy yksi! ;) Olen monta vuotta käynyt samoilla tunneilla ja Johanna on yksi intohimoisimmista baletin harrastajista jonka tunnen. Kirjoitukset tulevat varmasti kokemuksesta ja sydämestä! Sitä ei voi wikipediasta löytää.

  ReplyDelete
 6. Tosta variaatiosta piti vielä sanoa, se on myös oma suosikkini! Olenkin pitkään ihmetellyt miksei sitä meinaa löytyä mistään mutta tässä siis selitys :) Angelina Vorontsova tanssi samaisen variaation Moscow Ballet Competionissa viime vuonna vai olikohan sitä edellisenä, se klippi oli jonkin aikaa youtubessa ja katsoin sen vähintään 3 kertaa päivässä :P Variaatiota parantaa myös mielestäni entisestään se, että se tanssitaan yleensä juuri tuollaisessa hulmuavassa asussa eikä tutussa, tekee siitä jotenkin keveämmän :)

  ReplyDelete
 7. Kiitos JNM ja Kris!

  Arvelin että ennen pitkää vastaavia kommentteja ilmestyis tännekin. En vain ole halunnut rajoittaa kommmenttien kirjoittelua, mutta pitänee sitäkin harkita..

  Onneksi fiksut kirjoittajat ovat selvänä enemmistönä :)

  ReplyDelete
 8. SS, oot sie ihana :)

  Olisit tietenkin voinut myös mainita kuinka mielettömän lahjakas ja upea ja kaunis ja ihana mä oon!. LOL :D

  Mutta ihan tosissaan, olet kyllä oikeassa. Sydän tässä on mukana..

  ReplyDelete
 9. Kris - siitä variaatiosta vielä.. Mä mietin ihan samaa, että miksi nämä ei löydy mistään?! Onneks saan nykyään twitterin kautta hyvii vinkkejä ja linkkejä mistä aloittaa :)

  En ole nähnyt tuota Vorontsovan versiota, pitänee etsiä sekin käsiini. Kerran onnistuin löytämään Darcey Bussellin, mutta se video on kadonnut jo. Tosi harmi!

  Hei, sen muuten tiedän että tuo hulmuava mekko on pakollinen kostyymi. Balanchinen säätiö on siitäkin uskomattoman tarkka. Ja olet oikeassa, tutu ei tähän sopis mitenkään!

  ReplyDelete
 10. No oho, onpa joku ikävällä asenteella liikkellä.

  Itse tunnustaudun vakilukijaksi, vaikka harvoin tulee kommentoitua. Minusta tästä blogista (sekä Pointe til you drop:ista) huokuu ihana asenne ja aito kiinnostus balettiin. Molemmat ovat hyvin kirjoitettu, ja mielenkiintoisia juuri niiden henkilökohtaisen otteen takia.

  Kiitos Johanna että jaksat kirjoittaa ja laittaa itsesi liikoon, jotta me vannoutuneet balettinörtit voidaan inspiroitua sun teksteistä ja löytää uusia näkökulmia treenaukseen. Toivottavasti tuollaiset hölmöt ja asiattomat kommentit jäävät tuohon yhteen.

  Jaa kiitos myös kaikista hyvistä vinkeistä joita ole jakanut myös täällä kommenttilaatikossa.

  Meni ehkä siirapiksi, mutta totta joka sana! :)

  m

  ReplyDelete
 11. Minäkin käyn täällä säännöllisesti lukemassa päivityksiä, vaikka en usein kommentoikaan.

  Mielestäni on hienoa, että Johanna kirjoittaa meidän kaikkien iloksi kiinnostavaa ja taatusti omakohtaista blogia (olemme Johannan kanssa balettisaleissa monesti törmänneet). On myös kiva lukea kommenteista treenivinkkejä ja löytää vaikkapa muiden ehdottamia videolinkkejä! Siten omaankin harrastukseen saa tsemppausta. :)

  Hienoa balettikevättä kaikille!

  ReplyDelete
 12. Kiitos "m" ja viimeinen anonyymi! Laitoitte todella kaunista palautetta - olen oikeasti otettu. :)

  Joskus sitä voi tulla kerrottua liikaakin, ja ehkä jonkun mielestä tälläisen blogin kirjoittaminen on joko itsensä pönkittämistä tai pilvilinnojen rakentamista.. Mutta: mä kirjoitan sen just niin kuin näen, tunnen ja tanssin. Lukeminen on sitten aina omalla vastuulla ;)

  Ihanaa kuiteskin että on muitakin itseni kaltaisia tanssiin hurahtaneita jotka saa tästä blogista jotain irti!

  Tanssillista toukokuuta teille ja muille :)

  ReplyDelete
 13. Moi!

  Voi, näin tämä just nyt kun mul oli nettiyhteysongelmia viime aikoina. Olisin kyllä muuten reagoinnut nopeammin...

  Mutta olen kyllä ihan samaa mietlä kun kaikki muut (paitsi ensimmäisen kommentin kirjoittajan kanssa tietysti :-P). Itse luen enemmän englanninkielisen bloggin kun on minulle helmpompi lukea, mutta kyllä molemmat blogia ovat tosi hauskoja, kiinnostavia ja inspiroivia :-)
  Niin kun sanotaan englanniksi: "Keep the good work" Johanna ja älä huolehti ihmisiltä jotka eivät tykkä sun blogeistä, koska sul on paljon enemmän faneja kun "vihaiseja" (hmmm, onko tämä edes suomalainen sana??)

  Toivottavasti nähdään taas kohta tanssitunnilla, kun pääsen taas sinne :-)

  ReplyDelete
 14. Merci, Eliane!

  Kaikkia ei voi miellyttää, mutta blogeja lukee yleensä vai ne jotka on aiheesta innostuneita - ja teitä on onneksi paljon :)

  Toivottavasti nähdään kohta tunneilla, olisi kivaa treenata taas yhdessä!

  ReplyDelete