Kansallisbalettimme juhlii parhaillaan 90-vuotista tanssitaivaltaan, mikä ei varmaan ole jäänyt keneltäkään baletti-fanilta huomaamatta! Ja jos et itse päässyt paikan päälle juhlimaan, ei huolta - Ylen TV1 näyttää koosteen huomenna sunnuntaina, 29.1.2012 klo 19-20.30. Harvinaista herkkua, ja toivottavasti meidän ei tarvitse odottaa taas kymmenen vuotta ennen kuin suomalaista balettia nähdään koko kansan kanavalla!
Huom. Juhlagaala näkyy samanaikaisesti myös verkossa:
http://yle.fi/musiikki/klassinen/live/
Huom. Juhlagaala näkyy samanaikaisesti myös verkossa:
http://yle.fi/musiikki/klassinen/live/
Multa jäi liput ostamatta, vaikka pitkään harkitsin.. Hyvät paikat maksoivat siinä 80 euron tuntumassa, ja budjettini ei vaan veny kaikkeen. Haluaisin kuitenkin nähdä tässä keväällä myös muita baletteja, ja sitten on vielä ne omat tanssitunnit. Eivät ilmaisia nekään, pahus.. Mutta sitten kävi odottamaton tuuri. Pääsin katsomaan viime torstaina gaalan pääharjoituksia!
Baletin 90-vuotisjuhlagaala. Kenneth Greve: Joutsenlampi Kuvassa edessä Petia Ilieva, Jani Talo Kuva Sakari Viika |
Kyseessä olivat ns. tekniset harjoitukset, eli siellä hienosäädettiin valoja, äänen voimakkuutta ja siirtymisiä numeroista toisiin. Tanssijat olivat meikattu ja puettu vimpan päälle, ja vetivät meidän onneksi ja iloksi ihan täysillä. Myös valokuvaaja Sakari Viika oli räpsimässä kuvia, hän oli meitä kaksi riviä edempänä. Meillä oli muutenkin ihan huippupaikat - saatin valita permannolta ihan vapaasti mieleiset. Oltiinkohan me 5. rivillä ja keskellä, eikä ketään edessä estämässä näkyvyyttä! Yleisöä oli vain kourallinen, siroteltuna sinne sun tänne. Talon henkilökuntaa ja tuttuja / tanssijoita. Bongasin myös oman balettiopeni, ja kävin pikaisesti tervehtimässä. Väliajan jälkeen tuli vielä lisää väkeä, mutta ei ruuhkaksi asti. Me tehtiin kuitenkin oma osamme, eli annettiin rutkasti aplodeja!
Vain Don Quijoten grand pas de deux meni suurelta osin markkeeraukseksi, mutta siihen oli varmasti hyvä syynsä. Se mitä nähtiin Salla Eerolan Kitristä oli kuitenkin upeata! Ihan kaikkia gaalan numeroita ei aikataulusyistä nähty, esim Sherezade jäi väliin. Mutta se ei haitannut yhtään, varsin kun olen nähnyt sen jo kokonaisena. Oman kivan lisänsä toivat lukuisat video-insertit baletin historiasta, harjoituksista ja taustatyöstä. Tarvitaan melkoisen suuri organisaatio ison balettiryhmän ylläpitoon!
Vain Don Quijoten grand pas de deux meni suurelta osin markkeeraukseksi, mutta siihen oli varmasti hyvä syynsä. Se mitä nähtiin Salla Eerolan Kitristä oli kuitenkin upeata! Ihan kaikkia gaalan numeroita ei aikataulusyistä nähty, esim Sherezade jäi väliin. Mutta se ei haitannut yhtään, varsin kun olen nähnyt sen jo kokonaisena. Oman kivan lisänsä toivat lukuisat video-insertit baletin historiasta, harjoituksista ja taustatyöstä. Tarvitaan melkoisen suuri organisaatio ison balettiryhmän ylläpitoon!
Baletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve oli sekä lavalla harjoittelemassa juontoaan, että katsomossa (ja lavan takana) ohjeistamassa tanssijoitaan. Se olikin näissä harjoituksissa kaikkein mielenkiintoisinta, että sai nähdä kulissien taakse. Olisi muuten ihanaa päästä näkemään livenä baletin syntyä, harjoitus-salista aina lavalle asti.
Baletin 90-vuotisjuhlagaala. Alexei Ratmansky: Anna Karenina Kuvassa Minna Tervamäki, Jani Talo Kuva Sakari Viika |
Ja tämän pääharjoituksen perusteella voin sanoa että gaalan yleisöllä on ollut todellinen tanssi-nautinto! Omiin suosikkeihin kuuluivat mm. Marjo Kuuselan Seitsemän Veljestä (ote), Minttu Tervamäki Anna Kareninan pas de deux:ssä, soolo Uotisen Ballet Pathetiquesta (mielettömän hyvä Antti Keinänen) ja Ohad Naharinin Minus 7. Yksi numero mikä teki suuren vaikutuksen oli tehty Beethovenin musiikkiin (tais olla 7.sinfonia), koreografia oli Uwe Scholtzin. Tanssijat olivat siinä kyllä todella hyvässä terässä, etenkin nuori Maria Baranova. Landerin Etydit oli myös aivan upea, ja se onkin yksi mun suosikkibaleteista. Oli jännää kun Kenneth esitteli baletin, varsinkin kun olen katsonut youtubesta lukuisia kertoja just sitä Tanskan Kuninkaallisen Baletin esitystä missä itse herra johtaja tanssi pääroolin!
Todella mielenkiintoista oli nähdä myös vanhoja tuotantoja, kuten Tuonelan Joutsenta (Tiina Myllymäen tanssimana) ja Pessi ja Illusiaa. Mutta kaikkein liikuttavinta oli seurata pienten balettilaisten esiintymistä, ihan tuli kyynel silmään! Gaalan kunniaksi nähtiin koko balettioppilaitos lavalla. Mahtavaa että tulevaisuuden toivot pääsivät näin osalliseksi historiallista juhlanäytöstä!
Baletin 90-vuotisjuhlagaala Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitos Kuva Sakari Viika. |
Voi, ihanaa kun vinkkasit telkkarista, olis muuten mennyt ohi!
ReplyDeleteJa näkyy se vielä Areenassa! Mutta harmi että niin moni hyvä numero jäi koosteesta pois.. Balettia näytetään muutenkin niin hävyttömän vähän!
DeleteOiii, oon ehkä vähän kateellinen, kun pääsit katsomaan harjoituksia! :-) Musta olisi aivan mahtava päästä joskus katsomaan jotain baletin harjoituksia, mutta en tiedä, miten se olisi mahdollista. Mutta onneksi gaalan kooste tulee sentään telkkarista, sitä odotellessa!
ReplyDeleteNo siksi halusin jakaa sen teidän kanssanne! Siis en halua tehdä ketään kateelliseksi, mutta ajattelin että jotakuta vois kiinnostaa pieni insider-infonen. ;)
DeletePitäis tuntea joku talon ihminen, he saavat kenraaleihin usein vapaa-lippuja. Jos eivät itse ehdi käyttää, voivat tietenkin antaa eteenpäin. Pääharjoituksiin ei ole lippuja, talon ulkopuolisella pitää olla erillinen lupa/kutsu. En tiedä tarkalleen miten se toimii.
Koululuokat pääsevät kai aika usein..
Onneksi on kuitenkin tuo kooste! :)
Voiii, kun pääsisi tuonne harjoituksiin joskus, mutta mulla ei oikein ole Helsingin balettipiireihin suhteita. Tunnen toki joitakin, mutta liput menevät aina muille... Heh. :/ Mahtavaa, että sait harjoitusten muodossa nauttia gaalasta! On aina hienoa, kun henkilö, joka todella arvostaa näkemäänsä saa "vapaalipun".
ReplyDeleteOlin itse lauantain gaalassa: oli todella mahtava 3,5-tuntinen; ei yhtään liian pitkä (kuten HS:n arvio vähän vihjaili) ja sai todellakin rahalle vastinetta ja enemmänkin. Maksoin permantolipusta 102 e, ja istuin balettikoulun Liisa P:n vieressä ja muiden kutsuvieraiden keskellä. :)
Seitsemäs sinfonia sykähdytti eniten, ja Seitsemän veljestä oli ihanan raukea. Hyviä (tai sellaisia, jotka haluaisin nähdä uudestaan) olivat Walking Mad ja Pessin ja Illusian "järjetön" kärkitossukoreografia (en ole ihan varma, tipahtiko Aino kärjiltä vai kuuluiko asiaan; pitää katsoa vielä "nauhalta") sekä Don Quijotessa Sallan huimat tasapaino-osuudet. Salla varmaan pysyisi kärjillä horjumatta lipputangon nupissakin. :D Etudes ei ihan päässyt täyteen loistoonsa; mielestäni sitä ei pitäisi pätkiä, koska se on kokonaisena teoksena katsojankin sykettä nostattava (pari vuotta sitten näin Kansallisbalettimme täydellisen version, haukoin lopun hyppyjen ja piruettien aikana henkeä ja melkein karkasin lavalle tanssijoiden sekaan :D).
Samaa mieltä olin HS:n arvion kanssa siitä, että muutama numero ei sopinut gaalaan: Anna Karenina oli irrallinen, vaikkakin aivan mahtava ja täydellisesti tanssittu. Maria Baranova ja Michal Krčmář sykähdyttivät aina, kun lavalle pääsivät. Tunnelma gaalassa oli välitön ja hyväntuulinen: koosteesta oli vaimennettu kaikki hassut yleisön hymähtelyt ja spontaanit naurahdukset. Tanssiväki ympäri Suomen tapasi pitkästä aikaa toisiaan; oli todella onnellinen ja iloinen meininki.
Harmi kun tv-koosteessa ei kaikkia makupaloja tai videopätkiä nähty, mutta toisaalta lipun ostaneet saivat siten pikkuisen extraa. Löysin muuten Scholtzin 7. sinfonian youtubestakin (kolmessa osassa) muistaakseni Stuttgartin baletin esittämänä. Kannattaa katsoa!
Mä olin perjantaina gaalassa, ja kyllä nautin koko satasen edestä!
ReplyDeleteEniten tykkäsin Anna Kareninasta, tietenkin Joutsenlammesta ja uusimmaksi suosikiksi nousi Don Quijote. Salla oli huikea! Ja Tervamäen tanssin olen aina halunnut nähdä!
Myös nämä pikkuiset balettikoululaiset olivat hurmaavat viimeisessä Etudes:ssa, mutta jäi harmittamaan suuresti, kun telkkarissa olivat pätkäisseet sen.
Haluaisin kovasti päästä näkemään näytösharjoituksia, mutta Hki:hin on pitkä matka.