15.1.12

Yhdet synttärit ja 10 kysymystä


Tasan vuosi sitten julkaisin Balettikassin ensimmäisen postauksen toisen blogini vanavedessä - eikä ainakaan mun into ole yhtään laantunut! Innostuin alunperin kirjoittamaan koska olin jo vuosia lukenut toisten tekstejä, ja koin että minullakin on jotain annettavaa balettiblogi-yhteisöön. Blogin pitäminen on ollut mahtava tapa pohtia asioita syvällisemmin, ja purkaa monenlaisia tuntoja - sekä turhautumisia että tanssista kumpuavaa iloa! Olen saanut uutta näkökulmaa itse tanssimiseen, ja on ollut mahtavaa huomata että baletin harrastus kantaa näin treenitunteja pidemmälle.

Kiitos kuuluu erityisesti teille lukijoille! Vasta teidän palaute ja lukuisat kommenttinne ovat tehneet tästä todella mielenkiintoista ja palkitsevaa. Olen löytänyt Balettikassin kautta myös uusia ystäviä, mikä on ollut odottamaton mutta ihana yllätys! Olen saanut jakaa teidän kanssa kokemuksia ja neuvoja, ja vastannut monenlaisiin kysymyksiin parhaani mukaan.

Synttäreiden kunniaksi haluaisin vastavuoroisesti esittää teille muutaman kysymyksen, ja toivoisin mahdollisimman paljon vastauksia! Jos on siis hetki aikaa, mieti asiaa ja kirjoita kommentti-boksiin. Voit vastata kaikkiin kysymyksiin tai vain yhteen, ihan miten itse haluat. Mieluiten kuitenkin jollain nimimerkillä, vaikka klikkaisitkin "anonyymi" -vaihtoehtoa. Siispä:

  1. Mikä tuottaa sinulle eniten iloa tanssin harrastamisessa?
  2. Kuinka paljon aikaa käytät tanssimiseen, toisin sanoen, minkälainen lukujärjestys sinulla on?
  3. Pidätkö mitään tanssi-päiväkirjaa?
  4. Mikä on yksi parhaita korjauksia tai neuvoja jonka olet saanut tunnilla?
  5. Mitä tossumerkkiä (pehmeät ja/tai kärkitossut) käytät?
  6. Mitä youtubesta löytyvää baletti-pätkää haluaisit suositella kaikille?
  7. Mikä on vaikein asia/askel/varkka mitä olet tähän mennessä oppinut tai on työn alla vielä?
  8. Mikä on ikäsi? Jos et halua antaa tarkkaa lukua: A) 14-19, B) 20-26, C) 27-34 D) 35-45 E) yli 46 v
  9. Kuinka kauan olet tanssinut balettia?
  10. Onko jotain mistä toivoisit postauksen tänne, tai muita ehdotuksia?

62 comments:

  1. 1. Ehkä eniten iloa tuottaa improt. Siis se, että huomaa, että pystyy luomaan jotain ihan omaa, mitä kaikki eivät välttämättä voi toistaa tuosta noin vaan perässä ja se, kun huomaa, miten opittuja asioita osaa käyttää hyväkseen omia juttuja miettiessä ja omassa tanssissaan. (Tulipa pitkä lause :D ) Miten lajeja voi sekoittaa: irkun hyppyjen voimaa voi tuoda balettiin, nykärin rentoutta karakteriin (näyttämättä silti laiskalta) ym.

    2. Täällä Saksassa on nyt "vähän" ollut taukoa tanssista, mutta kotona odottaa taas se 8 tanssituntia viikossa. Tuntimäärältä niistä voisi tulla jotain 10-11h/vko. Ihan varma en nyt matikastani ole enkä muista tuntien pituuksiakaan oikein kunnolla. Niiden lisäksi tietysti mahdolliset omien koreoiden harkat, tai esitysharkat sekä Kramppi, jos siellä jotain prokkiksia on :)

    3. En pidä. Pitäisi ehkä pitää, mutta olen liian laiska. Steiner-koulussa saa jo muutenkin kirjoittaa niin paljon, ettei tanssipäiväkirja houkuta. Mutta onhan mulla blogi, lasketaanhan se jonkinlaiseksi ;)

    4. Baletissa paras neuvo on varmaan nyt täältä Saksasta se, että kropan painoa pitäisi tuoda reilusti eteenpäin. Harmikseni en saanut opittua sitä oikein vieläkään kunnolla :( Nykäristä en tiedä...

    5. Pehmeissä tossuissa tykkään So Dancan tossuista, kärkitossuissa on tällä hetkellä Gaynorit, mutta Grishkot oli ennen. Tekisi mieli kokeilla Blochia (Hertiage maybe)..!

    6. Booaaah, niitä on monia! Suosittelen kyllä kaikille (kaikkia) Boris Eifmanin baletti-pätkiä ♥

    7. Ne 32 fouetteta olisi kiva hallita... Joutsenlammen venäläinen tanssi ei ehkä ole vaikea, mutta sitä oli sekä turhauttava, että kiva työstää. En meinannut oppia sitä millään, siis liikkeiden järjestystä, mutta kun osasin koreon, niin sitä oli ihana tanssia!

    8. Ja ikäähän on tällä hetkellä 17 (ja puoli) vuotta :)

    9. Ihan "klassista" balettia, aloittaen alkeisbaletista, jonkun about 10 vuotta, tanssinut olen 14 vuotta (lastentanssi)

    10. Ei ole mitään erityisiä toiveita, jatka just näin! Joskus olisi kiva saada arvonta tai jotain ;) Ja jos on erityisiä vinkkejä esim venyttelyihin tai muihin sellaisiin asioihin, niin olisi kiva lukea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vauu.. Olet tosiaan tanssinut suuremman osan elämästäsi! Musta on hienoa että olet löytänyt tanssin yhteisen kielen niin monessa eri lajissa, ja että olet löytänyt oman tapasi liikkua ja ilmaista itseäsi!

      Balettitunneilla ei tule improiltua, ellei lasketa epäonnistuneen piruetin pelastuksia ;) Tuntien jälkeen olen joskus antanut liikeiden "tulla ulos", yhdistäen niitä ihan tajunnan virralla. Se on hauskaa. Kävin myös muinoin nykärin tiiviskurssilla jossa kontakti-impro oli keskeinen harjoitus. Se oli aika jännää. Mutta eniten tulee improiltua ihan kotona (eikä balettia)!

      Tuntimääräsi on hulppea, ainakin sitten kun tulet Saksasta takaisin.. Kyllä se taitaa mennä niin että tanssiessa nälkä vain kasvaa. :)

      Blogi käy tanssipäiväkirjasta vallan mainiosti!

      Hyvä neuvo, omat openi ovat samoilla linjoilla. Alussa oli vaikeata, tuntui että olen ihan etukenossa ja kaadun, mutta sitten se asettui.

      Tossuissa suosin itse Blochia, tilaan netistä kun tiedän oman kokoni. Paitsi kärkkärit ostan liikkeestä. So Dancaa en ole kokeillut.

      Kiitos Eifman vinkistä, harmittaa kun en nähnyt livenä kun kävivät Suomessa!

      Heh, 32 foutteeta olis kieltämättä hienoa. Mutta se että nappasit lopulta koreografian ja nautit sen esittämisestä on vielä parempaa! Tanssi ei sais olla suorittamista, vaan just sitä nautintoa. Vaiks kyllä niistä fouetteista sais aikamoiset kicksit ;)

      Arvontaa olen harkinnut.. Itse asiassa olen miettinyt pientä kilpailun tapaista, siitä enempää sitten myöhemmin. Mutta vinkkejä on tulossa lisää piakkoin!

      Kiitos vastauksista :)

      Delete
    2. Ainiin tuohon ensimmäiseen kysymykseen vielä ehdottomasti esiintyminen! Sitä ei tarvitse ehkä enempää ruveta selittelemään :)

      Delete
  2. Jei, toisten vastauksia tällasiin on aina kiva lueskella!

    1. Vapaus ja se, että tanssi vaatii täyttä syventymistä, heittäytymistä ja elämistä juuri siinä hetkessä.
    Tykkään myös haastaa itseni fyysisesti, missä parasta on tehdä jotakin, mihin ei ole koskaan aiemmin pystynyt tai edes uskonut pystyvänsä.

    2. Tunneilla käyn nyt vain neljä kertaa viikossa (niistä 2 balettia), mikä on vähemmän kuin vuosiin. Tai baletin määrä on jo pidempään ollut aika vakio tuo 2x/vko, mutta muusta on ollut pakko vähentää aika rajusti, kun myöhemmin keväällä pitää alkaa ujuttaa aikatauluun työn ja tanssin lisäksi opiskelut toisessa kaupungissa.
    Tuntien ohella treenailen itsekseni minkä ehdin. Esim. vannetemppujen opettelu onnistuu kotonakin.

    3. En enää. Pidin niin kauan kun tähtäsin ammattiin.

    4. "Hengitä" ja "rentoudu" - enkä vieläkään ole oppinut. :) Parhaiten eteenpäin ovat kyllä auttaneet ne kerrat, kun enemmän tai vähemmän täysin murskaavan kritiikin jälkeen on saanut positiivista palautetta. On vähän helpompi uskoa itseensä jos joku muukin uskoo.

    5. Pehmeissä tossuissa suosin Blochia kunnes lopettivat käyttämäni mallin valmistuksen. Nyt on taas Wear Moi -parin ja So Dancojen jälkeen tilauksessa tulossa Blochin Pro Elasticit. Tarkempi kuin merkistä olen tossujen mallista - miksi kaikissa pitää nykyisin olla niin pitkä "vamp"=etupäälliosa?
    Kovakärkiset, ainoat koskaan omistamani, ovat Sansha Etudes. Eivät käytössä, koska tällä iällä ei enää saa nilkan rakennetta muokattua sellaiseksi, että koskaan pystyisin niillä perusreleveitä enempää tekemään.

    6. Tekijänoikeussyistä ei löydy Youtubesta, ainakaan kovin pitkäaikaisesti, mutta lempparivideoni on Pariisin Oopperan baletin tulkinta Balanchinen Jewelsin Rubiesista v. 2006.

    7. Päällimmäisenä on nyt mielessä monivuotinen painajaiseni nimeltä chaînés, joista sain yhtäkkiä kehuja viime tunnilla. Eli näköjään mahdottomasta tuli mahdollista. :)
    En dedans -piruetit on edelleen mulle jotain ihan käsittämätöntä. En dehors olen hyvänä päivänä aikanaan pyörinyt ihan nättejä triplojakin, mutta en dedans en ole ikinä päässyt edes sitä 1 1/4 kierrosta nätisti loppuun asti ympäri.

    8. Kiitos noista vaihtoehdoista. :) 27-34. Henkisesti 16.

    9. Aloitin 5,5 v. sitten, mukaan on mahtunut pari puolen vuoden taukoa. Alkuinnostuksen jälkeen, kun jazz vei mukanaan, baletti on ollut mulle lähinnä pakollista tekniikkatreeniä.

    10. En tiedä, onko tää teknisesti mahdollista (saati mistä tämmönen säätö löytyy ja onko se yleensäkään sun hallittavissa), mutta olisi kiva jos blogipostaukset näkyisivät kokonaisuudessaan Google Readerissa. Nyt päivitykset tulee siihen vain otsikkoina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mun pitää kompata sun ekaa vastausta, ja luulen että tuo pätee jokaisen tanssia harrastavan (tai pron) kohdalla! Se että on niin läsnä siinä hetkessä, ja aika kulkee toisin. Se että saa haastaa itsensä yhä uudelleen, ja että pääsee kokemaan niitä onnistumisen elämyksiä ja tanssimisen riemua!! :)

      Neljä kertaa viikossa voi tuntua vähältä aikaisempaan verrattuna, mutta kyllä silläkin määrällä voi kehittää itseään sekä fyyisesti että ilmaisullisesti.

      Älä hylkää kokonaan tanssipäiväkirjan pitoa. Ei tarvi kirjoittaa mitään aineita, mutta se saatu korjaus tai kehukin on hyvä raaputtaa paperille. Niitä on kiva lukea vuosienkin päästä!

      Hengittäminen & rentous voi olla yllättävän haastavaa, etenkin kun koko keskittyminen menee vaativan liikesarjan opetteluun! Silloin on hyvä rentouttaa itsensä ennen kuin lähtee tekemään, ja nähdä se onnistunut liike jo mielessään. Sitten hengitä, ja tanssi!

      Blochilla on lyhyempi vamppi ainakin proform- nimisessä mallissa. Mua ei haittaa jos on pidempi, etenkin kun tossun nude väri on lähellä omaa ihonväriä. Nilkka ja jalka näyttää hyvältä. Oma suosikki on Blochin Pump.

      Se on kyllä totta, nilkan rakenne voi todella olla esteenä hyvän kärkitekniikan saavuttamisessa. Siitä puhutaan harvemmin, mutta "vahva" nilkka ei ole se ratkaiseva tekijä - sikäli että se vahvuus kehitetään ennen varsinaista kärkitreeniä, ja sitten tietenkin sen aikana. Mutta jos nilkka ei ole riittävän taipuisa, ja rakenteeltaan epäsuotuisa, ei auta mikään. Mutta jos baletti ei ole se oma päälaji, sitä on turha surra. Balettia voi tanssia edistyneelle tasolle asti vallan hyvin ilman kärkitossuja!

      Tuo POB:n tuotano Jalokivistä kuuluu myös omiin suosikkeihin! City Ballet tai PNB tanssivat Rubiinit sähäkämmin, mutta POB pääsee todella oikeuksiinsa Diamonds-baletissa. Ryhmä on niin upeasti yhtenäinen, että sellaista loistoa saa hakemalla hakea!

      Heh, muistan kun yhdessä kevätnäytöksessä mun chaînét lähti karkuun, jalat eivät pysyneet yhdessä ja spotti katosi - pyörin melkein ulos näyttämöltä! Siitä ovat onneksi parantuneet. Kun muistaa pitää jalat tiukasti lähellä, hartiat alhaalla, ryhti ylväänä, ja katse tiukasti edessä, niin sujuu!

      Hieno homma, Ilona! :)

      En dedans piruetit. Yksi yleinen virhe on työntää itsensä yli sen oman akselin. Keskity siihen sun tukijalkaan, ja tee ihan oikea plié ennen kuin nouset ylös. Älä ajattele että käännyt oikealle/vasemmalle, vaan että liike menee sekä alas että ylös. Tarkista myös ettet kisko toisella olkapäällä. Hitsi, voisinpa harjoitella sitä sun kanssa nyt tässä heti!

      Henkinen ikä taitaa olla mullakin välillä lähempänä teiniä. Siksi kun olen vieläkin niin innostunut! :)

      Kun balettiin pääsee vähän paremmin sisään, siitäkin löytyy muuta kuin tekniikkaa. Se vasta onkin ihanaa.

      Google readerista en osaa sanoa mitään, sori.

      Kiitos vastauksista! :)

      Delete
    2. Unohtui hyvä korjaus/neuvo eräältä entiseltä baletinopettajaltani, joka hoki tätä aina tunnin alkuun ja muutaman kerran aikanakin: "Vedä ylös. Ja nyt vedä vielä kaksi senttiä ylemmäs." Toi on auttanut monet kerrat.

      Muotoilin muuten ton ekan vastauksen alunperin päässäni jotenkin tosi hienoksi, mutta unohdin sen kun piti ruveta kirjoittamaan...

      Siitäkin syystä olen tosi iloinen, että tajusin vihdoin vaihtaa tanssikoulua, kun FL:lla ei tarvitse enää jumittaa loppuikäänsä jatko1:llä jos ei pysty tekemään kärjillä. En yhtään väheksy alempia tasoja ja mielelläni niillä käyn, enkä missään tapauksessa halua kiirehtiä tasoja eteenpäin, mutta osin juuri tuo etenemättömyys on saanut baletin tuntumaan entistä enemmän pelkältä tekniikkatreeniltä. Mieli kaipaa uusia haasteita, vaikka kropalla vielä olisi tekemistä niissä vanhoissakin.

      Suurin syy tähän tämänkertaiseen balettiin paluuseeni oli muuten se, että baletista löytyy niin paljon ihan pelkästään fyysistäkin haastetta ja opittavaa - "omissa" lajeissani tuntui, että seuraava askel olisi alkaa heitellä voltteja, ja siihen olen liian vanha :D - puhumattakaan siitä, miten kaikkeen siihen yhdistää *tanssin* ja saa liikkeeseen sisältöä.

      Olet Johanna nyt sitten nimitetty mun henk.koht. valmentajaksi en dedans -pirueteissa. :) Yritän muistaa nuo neuvot, kiitos! G:kin jo korjaili mun lähtöasentoa niihin, mutta jotenkin vain mun kropan mielestä se koko pyöriminen tapahtuu väärään suuntaan. Ja sitten kun en tunne saavani tarpeeksi vauhtia (vaikka ei yhteen kierrokseen edes sitä juuri tarvitse), kiskon ja väännän vaikka miten niin että varmasti koko asento hajoaa. Mutta jos ne chaînés'tkin alkoi onnistua, kyllä mä nyt yhden piruetin selätän. Vielä joskus.

      Delete
    3. Ylösvetäminen (pull-up) on se mitä aina käsketään tehdä, mutta miten se lopulta tehdään oikein? Toisinaan näkee että rintakehä työntyy eteen, tai että ylävartaloon ja koko kroppaan tulee liikaa jännitystä. Luonnostaan seisomme ja kävelemme jo pystyasennossa, mutta klassisessa baletissa haetaan vielä suorempaa asentoa. Sen idea on paitsi pidentää linjoja, myös siirtää vartalon keskipistettä ylemmäs tanssimisen helpottamiseksi.

      Tasapainoa kannattaa miettiä lattiaan meneväksi, mitä täällä moni onkin jo maininut. Kun halutaan ylös, pitää siis puskea alas. Samalla korsetin on oltava napakka. Selkä venyy tässä kohtaa pituutta, erityisesti viimeiset rangat. Se alue mikä on just solisluitten alapuolella, siis ylin rintakehä (sternum), vie kevyesti yläviistoon. Sitä vois melkein ajatella että näkymättömat narut vetävät tanssijaa moneen eri suuntaan!

      Kiva että löysit itsellesi sopivat tunnit! FL:ssä myös alusta alkava pointe on erikseen, mikä ei tietenkään estä edistyneitä tanssijoita käymästä tavallisilla tunneilla kärkitossut jalassa. Mutta myös jatkotasoilla kaikki sarjat tehdään pehmeille tossuille, kärkivarkkoja on todellakin vain pointessa.

      Jos tulen ensi viikolla taas samalle tunnille, voin "koutsata" hetken ennen tuntia - jos siitä on mitään apua. Mutta G:n tunneilla selätät ennen pitkää myös noi en dedans -pirut! :)

      Delete
  3. 1. Se, että tanssiminen on minulle henkireikä. Myöskin uudet kaverit ovat parhautta.

    2. 5h viikossa ohjatusti

    3. Enpä oikeastaan. Blogiin kirjoittelen silloin tällöin keskeisiä tapahtumia.

    4. Relevéssä kannattaa työntää mielummin lattiaa alaspäin kuin ajatella, että joku vetää päästä kattoon.

    5. Piruetin pehmeät

    6. http://www.youtube.com/watch?v=OSWyDm3x2Zk&feature=related Kaikki ovat varmasti nähneet, mutta jään tuohon aina koukkuun :-)

    7. Fouettépiruetti, arght, en ossaa, vaikka miten harjoittelisin!

    8. 15

    9. Balettia peräti puolivuotta : D

    10. Komppaan Viljaa ^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ymmärrän sua, henkireikä se on mullekin! Ja huomattavan moni ystävä on löytynyt just tanssin parista :)

      Viisi on hyvä tuntimäärä!

      Blogi on sekin toimiva tanssi-päiväkirja. Kannattaa kirjoittaa ylös erityisesti ne haasteet, korjaukset, onnistumiset ja kehut!

      Hyvä neuvo! Sitä voi kans ajatella että lattiaan työntyvät juuret ja pää on puun latva ;)

      Piruetin pehmeistä olen kuullut vähän huonoakin, mutta hyvä jos toimivat sulla.

      Video on ihana! Laulaja ja biisintekijä on Herbert Grönemeyer, ja näinkin tän videon ekaks jollain saksalaisella musiikkikanavalla. Silloin mulla oli just tanssitauko päällä ja iski hirvee kaipuu takaisin baletin pariin! Polina on upea.

      Fouettépiruetit ovat vaikeimmasta päästä! Älä turhaan stressaa niitä vielä, olet tanssinut vasta niin vähän aikaa balettia. Se on oikeasti edistynyttä liikematskua, ja kaikki harjoitukset mitä baletissa tehdään rakentuvat toistensa päälle. Kiinnitä huomiota rondes de jambes en l'air - harjoitukseen, siitä saat työskentelevään jalkaan vahvuutta. Yhtä tärkeä on keskivartalon napakka hallinta, syvä plié, ajoitus ja spottaus.

      Ja olet niin nuorikin - ehdit vielä oppimaan vaikka mitä! :)

      Kiitos vastauksesta!

      Delete
  4. 1. Itsensä haastaminen, uusien asioiden oppiminen, onnistumisen tunne, uusiin ihmisiin tutustuminen

    2. Viikossa tulee tanssittua 10 tuntia + omat treenit kotona. Baletti x2, jazz ja nykäri x1, oman tanssiryhmän treenit x2, tanssiyhdistyksen treenit x1

    3. Tiiviskursseilla kirjoitan aina kaikki kurssilla käydyt asiat ylös. Asuessani Hollannissa kävin Salimpour-tekniikan viikkotunneilla, jolloin kirjoitin niistä päiväkirjaa. Muuten en kirjoita viikkotunneista, paitsi blogiin tietty. :)

    4. Tanssiasentoni korjaus nykytanssinopettajaltani.

    5. Pehmeät tossut ovat Blochin pro elasticit ja kovakärkiset ovat Blochin Suprimat.

    6. Ei mulla ole mitään, mitä kaikki ei olisi jo nähneet. :D

    7. Apua, en osaa sanoa. Jäin ihan miettimään tätä...

    8. 22

    9. 2,5 vuotta

    10. Venyttelystä toivoisin postausta. Muuten jatka vain samaan malliin. Luen aina blogiasi suurella mielenkiinnolla. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekan kysymyksen vastaukset näyttävät kaikilla olevan samansuuntaiset.. Kas kun tanssikoulut eivät ole keksineet käyttää näitä mainoksissaan, saisivat rutkasti lisää uusia harrastajia! :)

      Sullakin on ihanan tanssintäyteinen viikko, miten saat järjestettyä riittävästi aikaa? Tosin, musta ei koskaan tunnu siltä että tanssi olis jostain muusta pois!

      En mäkään kirjoita kaikkia asioita ylös (en edes kaikkia kehuja ;) - mutta tärkeistä asioista on hyvä pitää jotain kirjaa. Kun kävin tunneilla Berliinissä, kirjoitin hankalimmat sarjat muistiin. Mutta olen kadottanut sen vihkon!

      Kiitos vastauksista, ja rupean työstämään sitä venyttelypostausta :)

      Delete
    2. Ihanaa, kun olet jaksanut vastata kaikille erikseen ja vieläpä niin pitkästi. :)

      Kaikki kaveritkin kyselevät, miten ehdin harrastaa niin paljon. Tanssi on mulle enemmän kuin harrastus, se on elämäntapa. Ei tavallaan ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä tarpeeksi aikaa tanssille. :) Nyt teen opinnäytetyötä päivät ja illat tanssin. Ainoasta vapaapäivästä, eli sunnuntaista, pidän tiukasti kiinni.

      Delete
    3. Ketjusta tuli pidempi kuin odotin! Vielä on muutama vastaamatta :)

      Sitähän se on, elämäntapa. Mun ei tarvi koskaan miettiä että jaksanko vai haluanko lähteä tamssimaan. Se vain on luonteva osa mun elämistä. :)

      Mulla ei ole kiinteätä vapaapaivää, mutta pidän vähintään yhden lepopäivän viikossa. Kroppa vaatii palautumista, ja tulee tehtyä muutakin kivaa!

      Delete
  5. 1. Lapsena ja teininä tunneissa oli parasta ehkä kaverit, kun en nähnyt itelläni mahdollisuuksia ammattiin. Opettajat persoonina olivat myös yksi mieletön asia, vieläkin muistan heitä Lämmöllä :) Nykyään iloitsen ehkä eniten siitä hyvästä olosta, jonka tämä liikuntamuoto mulle tuottaa. Ärsytyksistä ja vaikeuksista huolimatta aikuisena osaa ottaa huomioon kroppansa paremmin, sitä kautta oon mielestäni myös oppinut Enemmän ja Nopeammin kuin kouluiässä :)

    2. Tällä hetkellä tanssiviikko sisältää 2 x 90 min. balettia (josta vaan 15 min. kärjillä, blaah), lisäksi 60 min. latinojazzia ja toivottavasti 90 min. ihan "tavallista" jazzia :D Haluaisin enemmän balettia, syksyllä olikin se keskiviikkotunti, mutta mokoma lopetettiin.

    3. Ehkä ton oman blogin voi lukea tanssipäiväkirjaksi, vaikka siellä on paljon muutakin sälää :D Silloin tällöin kirjottelen paperipäiväkirjaan sarjoja muistiin, jos on tehty joku tosi kiva tai haasteellinen.

    4. Pliéissä ajattele meneväsi ylös, relevessä taas alas. Toinen suuri huomio on ollut pirueteissa taakse kippaaminen ja sen korjailu -> keskikropan merkitys siis ihan kaikessa.

    5. Nyt on vähän kokeilukausi (edelleen) menossa tossujen kanssa. Varmaan kompensoin sitä kun lapsena oli aina vaan ne yhdet ja tietyt, joita kaikki meidän kaupungissa käytti. Tällä hetkellä pehmeissä on käytössä Sanshalta Pro- ja Silhouette-mallit, Blochilta Prolite II (muistaakseni) ja jotkut Capezion (ehkä Julie tms.), kaikki kankaisia. Kärkitossuissa Capezion Glissét, Blochin Suprima- ja Serenade-mallit (näiden kanssa ollut yhtäkkiä pohjaongelmia, siksi niin monet). Testausta odottaa Sanshan Recitalit, en tiiä koska tulee otettua käyttöön kun toi varvasvartti on niin superlyhyt.

    6. Tähän törmäsin eilen illalla, ihan hillitön :D Ja samalla kuitenkin älyttömän taitavia miekkosia kaikki, pointe-tekniikkaakin katsellessa. En katsonut vielä kokonaan, mutta alun Les Sylphides ainakin teki vaikutuksen :P http://www.youtube.com/watch?v=y7DbpzexszY&feature=plcp&context=C33aebceUDOEgsToPDskIP6skcZZCSEejEpYZlnLkv

    7. No ne darn piruetit. Ihanan kamalia <3

    8. Joulun alla tuli 31 vuotta täyteen.

    9. Lastentanssi alkoi muistaakseni 4 vuoden kieppeillä, oikeille balettitunneille menin käsittääkseni samalla kun kouluunkin (eli n. 6,5-vuotiaana). Lukion ekan jälkeen lopetin baletin (jatkoin muita lajeja), aloittaakseni sen taas syksyllä 2010.

    10. Olisi hauskaa lukea sun omatkin vastaukset näihin, vaikka melkeinpä kaikkiin jo blogista vastaus löytyykin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iepukka, nyt oli pakko tarttua tohon latino jazziin. Mun tuurillani et asu lähelläkään pääkaupunkiseutua, joten ei varmaan kannata edes kysyä, missä käyt tunneilla, mutta laji kiinnostaisi. En ole nimittäin koskaan kokeillut, vaikka muuten aina nimeän (nyky-) jazzin päälajikseni ja erinäisiä lattareita on tullut veivattua reilut kymmenen vuotta. :)

      Tanssiasioitahan on vaikea kuvailla sanallisesti, mutta olisi kiva, jos jotain voisit kertoa siitä, miten (sun kokemuksesi perusteella) latinojazz lattareita jazziin yhdistelee. Nimittäin jos se osoittautuu vain perusjazztanssiksi lattarimusiikkiin, lakkaan etsimästäkään tunteja.

      Delete
    2. Mä asun Hämeenlinnassa :) Toi lattaritunti on lauantaisin iltapäivällä. Ekan tunnin perusteella en osaa ihan hirmusti vielä sanoa, mutta sanoisin Kuitenkin, että se on enempi lattareita jazz-maustein kun toisinpäin. Tehtiin ihan selkeästi sarjat tietyn lattarin askelten mukaan, esim. samba ja salsa (lämmittelyssä, poikki lattian, diagonaalissa). Sitten oli erikseen yksi sarja ihan jazz-tekniikkaa. Ei ehditty kaikkea kokeilla mitä oli kuulemma suunnitelmissa (ekan tunnin syndrooma), ope testaili vähän miten porukka nappaa sarjoja yms. Sen on tarkoitus olla jatkotason tunti, kaikilla oli alkujutustelun perusteella tanssikokemusta useampia vuosia. Sivulta tanssikeskus.com löytyy jonkunlainen lajikuvaus (ja se siis järjestääkin ne tunnit).

      En tiedä oliko tästä sulle mitään apua, mutta kiva jos oli :D

      Delete
    3. Hei, kiitos! :) Tuo kuulostaa kyllä ihan hyvältä, ja pitääpä tehdä vielä virtuaaliekskursio tonne tanssikoulun sivuillekin. Harmi vaan toi Hämeenlinna... :D

      Musta on kyllä outoa, että täkäläisistä (helsinkiläisistä) tanssikouluista millään ei ole ohjelmistossa latinojazzia. Showlattareita oon kokeillut, mutta se on koulusta riippuen lähinnä pelkkää kilpatanssilattaria tai salsaa soolona ja "show" tulee nimitykseen siitä, että ehkä kerran sarjassa vähän heitetään jalkaa.

      Delete
    4. Ahaa, näköjään en saa omaa vastausta suoraan alkuperäisen alle jos joku muu on jo ehtinyt kommentoida.. Mutta tämä siis Iiepukalle:

      Kiva että nautit tanssista, vaikka tiesit jo aikaisin jäävän sen harrastukseksi. Olen nähnyt muitakin tapauksia. Tanssista ei tullutkaan sitä ammattia, tai ei ole enää mitään esityksiä taikka kilpailuja mihin kohdistaa kaikki energiansa. Motivaatio loppuu jos tanssi on ollut pitkään hyvin suorituskeskeistä.. Joskus se tanssin ilo tulee takaisin ja pelkkä harrastus riittää, joskus ei.

      Sanon sen taas, ja komppaan sua - tanssin parista on löytynyt parhaat ystävät! Tanssi yhdistää, vaikka olisi muuten kuinka erilaiset taustat ja elämät. Tutustuu ihmisiin joihin ei muuten ehkä törmäisi :)

      Hyvät opettajat ovat kaiken a ja o. Ja heillä on hyvinkin suuri vaikutus siihen minkälaiseksi tanssijaksi itse kukin kehittyy. Itselläkin on ollut onnea, enemmän kuin kerran :)

      Toivottavasti saat sen lisätunnin balettia takaisin lukkariin! Latinojazzista en osaa sanoa mitään, toi koko lattari-osasto on mulle ihan vierasta. Kuulostaa kyllä ihan hauskalta :)

      Neuvot ovat tuttuja, ja varmaan kaikille tanssijoille! Pirueteissa sitä ehkä pelkää sitä liiallista vauhtia ja kaatumista, siksi ikään kuin vetäytyy taaksepäin. Se ei kuitenkaan auta jos kaatuu! Paino eteen, niin pelastuu vaikka pirtsa menis poskelleen (ei kuitenkaan kirjaimellisesti).

      Piruetti on muuten baletin vaikeampia askeleita, eikä ole mikään häpeä jos sen opetteluun menee se oma aika. Ja toivon todella ettei ketään hävetä muutenkaan! Ja saa sitä kaatuakin, on sit ainakin yrittänyt :)

      Sullakin on aikaa vielä treenata, mä aloitin vasta lukion jälken! :)

      Mun vastaukset taitaa löytyä jo blogista..

      Kiitos, Iepukka!

      Delete
  6. Jee, kiva kysely, muiden vastauksia on tosiaan kiva lukea! Vastailen nyt minäkin, vaikka oonkin tällainen keltanokka. :-)

    1. Vaikka olisi ollut kurjakin päivä, kun pääsen tanssisaliin, vaan tuntuu siltä, että tänne mä kuulun ja täällä on hyvä olla.

    2. 3-5 tanssituntia viikossa, joista yleensä 2 balettia. Lisäksi vakkarina lukujärjestyksessä on showtanssia, jonka kautta baletinkin löysin. Nyt tekisi mieli mennä taas kokeilemaan uusiakin tunteja, kun kevätlukukausi alkoi.

    3. En.

    4. "Saa hengittää" ja "seiso kunnolla jalan päällä". Ensimmäisen aina unohdan, kun oikein keskityn ja toisen olen oikeastaan vasta aika hiljattain kunnolla tajunnut, siis kuinka reilusti sitä painoa pitää siirtää. :-)

    5. Olen vielä sen verran aloittelija, että käytössä on vasta kahdet pehmeät tossut, Piruetin pehmeät ja Capezion Cobrat.

    6. Kaikki tämän varmaan jo tietävät, mutta tykkään ihan hirveästi Royal Opera Housen kanavasta ja erityisesti harjoituksista tehdyistä videoista. Joutsenlammen harjoituspätkä on oma suosikki.

    7. Näitä on niin paljon! :-) Piruetit vaatii vielä paljon työtä, ja niissä on myös joku henkinen kynnys, koska jos en liikaa mieti, ne menevät yleensä paremmin.

    8. Mäkin kiitän vaihtoehdoista, D (!). :-)

    9. 1,5 vuotta.

    10. En mä tähän oikein keksi mitään, blogi on hyvä näin. :-) Venyttelyvinkit olisi tervetulleita täälläkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sara, kaikki ovat tänne tervetulleita - niin konkarit kuin keltanokatkin :)

      Toi on niin tuttu tunne - mä koen myös olevani kotona tanssisalissa, ihan missä päin maailmaa tahansa!

      "Saa hengittää." Heh, hassua miten tuo kaikkein tärkein asia pääsee unohtumaan niin usein! Kummasti se kyllä auttaa :)

      ROH:n ballet glossary on ihan loistava! Musta on tosi hienoa miten paljon vaivaa ovat sen eteen nähneet, ja kaikki katsosjille ilmaiseksi. Se on tietenkin myös erinomaista mainosta ryhmälle.

      Oletko nähnyt Royal Baletin uusimman version Joutsenlammesta, se missä Marianela Nunez tanssii pääosan? Se on ihan loistava!

      Se on muuten totta, piruetti tapahtuu myös korvien välissä :) Siinä vaiheessa kun tiedät teoriassa mitä kaikkea pitää onnistua, yritä kuivtella itsesi pyörimässä hyvän ykkösen/tuplan/triplan. Se auttaa kun uskoo itseensä!

      Kiitos vastauksista :)

      Delete
  7. 1. Uuden oppiminen. Varsinkin, kun eteen tulee joku juttu, mistä on varma ettei tule ikinä oppimaan ja sitten sen oppii. Myös oman kehityksen huomaaminen on ihan huippua! Ja ihan vaan se tunne, että saa tanssia. Dance like nobody is watching.
    2. Mulla on balettia kerran viikossa, maanantaina 60min tekniikkaa ja 30min tunti. Kotona venyttelen lähes päivittäin. Tanssin lisäksi käyn joogassa (joka muuten auttaa balettiin tosi paljon!), juoksen ja teen lihaskuntoa. Kuntosalillani on peilin edessä tanko ja jos olen yksin niin heh.. :D
    3. Mulla on sekalainen baletti-vihko johon merkkailen joskus sarjoja, joskus saamiani korjauksia, joskus jotain muuta. Lähinnä kirjoitan tarkat tossujen tiedot, jotta voin sitten tilata samat jos on olleet hyvät.
    4. Hmm, en osaa oikein sanoa.. Ennen joulua opettajani huomautti ettei lantoio pysy paikallaan kun tehdään rondeja. En ollu ennen huomannut asiaa ja jostain syystä sarjat helpottuivat huomattavasti, kun keskityin lantion paikallapitämiseen. Nykyään ei tarvitse enää edes ajatella!
    5. Pehmeinä tossuina Sanshat ja kovina tällä hetkellä Blockin Serenade. Ajattelin tilata Crishkon 2007 tässä lähiaikoina. Tanssein viimevuoden grishkoilla ja tuntuivat kyllä omassa jalassa paremmalta kuin tuo Bloch..
    Mitä youtubesta löytyvää baletti-pätkää haluaisit suositella kaikille?
    Mikä on vaikein asia/askel/varkka mitä olet tähän mennessä oppinut tai on työn alla vielä?
    6. Katselen youtubesta lähinnä erilaisia variaatioita baleteista.. Mutta eiklhän kaikkea baletti-aiheista materiaalia voi suositella? ;)
    7. Fouette-piruetit </3
    8. Olen 18 :)
    9. Balettitunnit aloitin 14-vuotiaana. Pidin yhden välivuoden keskittyessäni toiseen harrastukseeni, mutta sinäkin vuonna tanssein, kun omissa treeneissä oli oheisharjoitteluna tanssia. Olen tanssinut oman lajin oheisissa koko ikäni niin modernia, hiphoppia, jazzia kuin balettiakin.
    10. Ei oikeastaan, kaikki käy! Sun postaukset on aina yhtä ihania aiheesta riippumatta :)
    -E

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toisinaan tulee eteen joku uusi ja haastava askelsarja tai hyppy, ja sitä ajattelee ettei tuota opi ikinä! Mutta kun tajuaa katsoa taaksepäin, niin onhan sitä oppinut ennenkin! Monesti unohtaa miten pitkän matkan siitä ihan ensimmäisestä tunnista onkaan kulkenut!

      Jooga on hyvä oheislaji, etenkin jos ei ole luonnostaan kovin taipuisa (kuten minä). Ja muutenkin. Siihen nähden että sulla on vain yksi balettitunti viikossa, on tosi hyvä että pidät kuntoa yllä juoksemalla ja salitreenillä!

      Tuo on hyvä vinkki kirjoittaa tossujen merkki ja koko muistiin! Mä olen säilyttänyt pakkauspussien merkinnät, kun itse tossuista (pehmeistä) ne kuluvat pois.

      Lantion paikallaan pitäminen on erittäin tärkeä korjaus, hyvä että olet sisäistänyt sen! Se on jännää miten baletissa joskus pieneltäkin tuntuva asia voi vaikuttaa niin paljon..

      Tärkeintä on että löytää itselleen sopivan tossumallin, merkillä ei ole väliä. Ei vaikka kaikki muut hehkuttaisivat Gaynoreita/Grishkoja/Blocheja / Capezioita/ Sanshoja tms.. Mutta on aina mielenkiintoista kuulla muitten mieltymyksistä ja kokemuksista, etenkin jos on samansorttinen jalka :)

      - oliskin pitänyt kysyä sitä kaikilta! No, ehkä toisen kerran..

      Olisin toivonut että jokainen olisi suositellut yhden (monista)omista suosikeistaan, uusi tai vanha video. Valinta on kyllä vaikea! :)

      Fouette-piruetit: jeps, sama täällä!

      Hmm.. Hiphop on multa kokematta, ehkä jos olisi joku "yli-ikäisten" ryhmä.. ;)

      Kiitos, postausten aiheet tulevat olemaan jatkossakin samoilla linjoilla!

      Kiva kun vastasit kysymyksiin :)

      Delete
  8. 1. Eniten iloa tuottaa kehittyminen ja uuden oppiminen. Se että on joku ihminen, niin kuin oma baletinopettajani, joka jaksaa korjata ja nähdä vaivaa että voisin parantaa osaamistani, vaikka minusta ei mitään ammattilaista voikaan tulla.

    2. Tanssimiseen kuluu viikossa n. 8 h ohjattuna, sekä päälle omat venyttely ja lihaskunnot kotona.

    3. Kalenteriin silloin tällöin kirjoitan haastavia sarjoja ylös, sekä korjauksia mitä olen tunnilla saanut.

    4. Huh, hyviä korjauksia olen saanut paljon, mutta ehkä itse pidän tärkeimpänä niitä jotka liittyy ihan asentoon ja linjaukseen, miten lantion pitää olla niin että jalasta ylös jatkuu suora linja ja selkä ei mene notkolle.

    5. Pehmeät So Danca ja kärkitossut Grishko 2007.

    6. Tykkään kaikista PNB:n videoista.

    7. Tällä hetkellä olen itse yrittänyt keskittyä niinkin perusasioihin kuin aukikiertoon ja nilkan ojennukseen. Nämä ovat erityisen vaikeita siksi kun niissä oman kehon rajoittuneisuus tulee niin armottomana ilmi. Tosaalta on ihanaa huomata että niissäkin pystyy parantumaan kun jaksaa vain työstää.

    8. C) 27 - 34

    9. 2,5 vuotta

    10. En osaa nyt varsinaisesti mitään toivoa, mutta sinun omasta kehityksestä on aina kiva lukea juttuja.

    anni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on ihan parasta että löytää opettajan joka ottaa myös aikuisen (oli sitten 20 tai 40 vuotias) harrastajan tosissaan! Mitä järkeä siinä muuten olisi, jos vain ammattiin tähtäävä saisi hyötyä ja nauttia hyvästä opetuksesta? Harrastaja voi yhtä lailla edistyä ja kehittyä, ja tanssin ilo on kuitenkin sama kaikilla :)

      Hyvä tuntimäärä, toivottavasti siihen kuuluu myös lepopäivä!

      PNB:n oma kanava on ihan loistava! Paljon videoita harjoituksista, niitä on aina mielenkiintoista katsoa. Tykkään myös erityisen paljon tästä company class -pätkästä:

      http://youtu.be/c8p_VB6Q7fE

      Aukikierto on pitkälti kiveen hakattu. Siihen vaikuttaa lantion rakenne, minkälaisessa kulmassa reisiluun pää asettuu sinne kuoppaansa, minkä mallinen se itse kuoppa on, jne.. Myös nivelsiteiden pituus on ratkaiseva. Ainoa mihin itse voi vaikuttaa on oikean tekniikan omaksumiseen, lihasten vahvistamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen lihaksia venyttämällä.
      Kuten olet jo huomanut, parantamisen varaa löytyy silloinkin kun se oma aukikierto ei ole kaikkein paras!

      Kiitos vastauksista! :)

      Delete
  9. 1. Baletin estetiikka, nautin myös liikkeestä an sich.
    2. 0-6 h/viikko, tuulen suunnasta riippuen
    3. En. Oppimispäiväkirjat eivät ole minun juttuni.
    4. Energian pitää saada virrata vapaasti
    5. En ole merkkiuskollinen. Juuri nyt on pehmeät Sanshat ja kovat Bloch Heritaget.
    6. Historiallinen materiaali on kiehtovinta.
    7. Vaikeus on niin suhteellista. Kaikki mikä vaatii liikkuvuutta on minulle vaikeaa. Tempuissa olen parempi.
    8.42v ja 20 päivää
    9.6-9v, 14-22v,sen jälkeen satunnaisesti, kunnes nyt taas reilun vuoden aktiivisemmin.
    10. On mukavaa kun aiheita on laidasta laitaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ensimmäinen joka mainitsee baletin estetiikan! Sitähän se on, baletti. Kaunista. :)

      "Energian pitää saada virrata vapaasti." On hyvä muistaa että baletti ei ole poseeramista asennosta toiseen, vaan että jokainen hetki elää ja hengittää. Myös itse asennot ovat liikettä, energiaa.

      Jos puhutaan historiasta, kaikkien pitää ehdottomasti katsoa tämä Alla Sizovan variaatio:

      http://youtu.be/njcNdGU1oBQ

      Naisella on ihan uskomaton pomppu ja liikelaajuus, oli kyllä huimasti aikaansa edellä!

      On sitä kiva osata temppujakin! :)

      Kiitos vastauksista, Ulla.

      Delete
  10. 1. Yksi suurimmista tanssin ilon hetkistä oli, kun harrastuksesta tulikin ammatti ;) Muita suuria iloin aiheita ovat tietysti itse tanssi ja liike, kehon käytön erilaiset mahdollisuudet ja omien rajojen etsiminen sekä ikuinen kehitys. Koskaan ei ole valmis.

    2. Tanssi on arjessa läsnä oikeastaan 24/7, mutta koulun puolesta balettia on noin 4x90 min, jazzia 2x90 min, nykyä 1-2x 90 min plus proggis- ja koreografiatunnit, joita on vaihtelevasti. Lisäksi opetan viikossa neljää ryhmää ja käyn akrobatiatunnilla kerran viikossa omaksi iloksi.

    3. Kirjoitan päiväkirjaa yleisesti, sinne tulee avauduttua myös tanssista. Lisäksi koulun puolesta pitää välillä arvioida kirjallisesti omaa kehitystä.

    4. Teknisiä korjauksia on tullut paljon hyviä ja tärkeitä. Tähän voisin kuitenkin nostaa sen, että tulisi enemmänkin olla iloinen siitä, mitkä asiat jo osaa hyvin, eikä aina vain murehtia niitä jotka eivät vielä suju. Tämä asenneasia on ainakin itselläni jatkuvasti työn alla...

    5. Käytän Blochin Elastosplit-pehmeitä ja Gaynorin kovia <3

    6. Hyviä pätkiä olisi monia, mutta tässä kaksi erityistä lemppariani: Jiri Kylianin Petite Mort (osat 1 ja 2) http://www.youtube.com/watch?v=G7afrgC5l8I ja Sylvie Guillemin Kitri http://www.youtube.com/watch?v=rOUb5QizqDw

    7. No työn alla on vielä vaikka mitä! Minullakin olisi suuri toive saada piruetit ja etenkin ne fouetteet pyörimään paremmin. Ja korkeammat arabeskit ja nopeammin toimivat jalat ja ja ja...

    8. 22v

    9. Tanssin aloitin 4-vuotiaana, mutta kunnolla baletin vasta 14-15-vuotiaana.

    10. Haluaisin nähdä sinusta lisää ihania tanssikuvia ;)

    -Salla

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Oli kiva seurata vierestä kun sun haavesta tulikin totta :) Jos itse kuuluisin vielä ikäryhmään B (tai C:n alkupäähän), olisin ehdottomasti yrittänyt mukaan! No, onneksi täällä Hesassa on ihanat opettajat.

      2. Sulla on todella tanssintäyteinen arki, ihanaa!

      4. Jeps, paljon on kiinni asenteesta. Ei pidä murehtia niitä asioita joita ei vielä osaa, vaan ottaa ne innolla vastaan. Samalla tavalla kuin todella koukuttavan kirjasarjan lukemattomia osia! Onhan sitä ennenkin oppinut uutta ja haastavaa, miksei sitä oppis jatkossakin? Usko itseesi, äläkä anna periksi!

      6. Kylianin teokset ovat koskettavia, ja Petit Mort on parhaasta päästä.. Mun yksi suosikki on näkynyt täällä ennenkin, mutta laitanpa linkin uudestaan:

      Jiri Kylian, Nuages.

      http://youtu.be/PsXOJVBAVdk

      7. Taas ne fouetteet! Näyttäisivät olevan jokaisen harrastajan kompastuskivi. Siis ainakin minun! :D Mutta Salla, sun arabeski on jo todella hieno..

      10. Lisää tanssikuvia? Missä sä oot nähnyt muuta kun mun kintuista otettuja kuvia? :D Jos sä saat otettua musta kelvollisen kuvan, lupaan laittaa sen tänne.

      Kiitos vastauksista! :)

      Delete
  11. 1. Koreografian tekeminen ja toisaalta omaksuminen, omien rajojen koettelu ja vain se, että tajuaa tanssin olevan itselle oikea ilmaisu- ja liikuntamuoto, ja että tietää omaavansa lahjoja tanssiin = on vain niin hienoa tajuta, että tämä on se "mun juttu". Muutamat kerrat olen päässyt sijaistamaan lastentanssitunteja, ja se on kyllä ihan huippua eli nähdä se liikkumisen riemu. Harmittelinkin, etten ajoissa tajunnut viihtyväni lasten tanssiopena - tuo olisi ollut loistava sivutyö opiskelujen lomassa.
    2. Tällä hetkellä en käy tunneilla, vaan olen kuntoutumassa polvi- ja reisivammasta: uintia, kävelyä, pilatesta ja kuntosalia. Kotona kuitenkin varovasti "treenailen" balettia ja tanssia. Syksyllä luvassa balettia, nykäriä ja jazzia; ehkä noin 3-4 tunnilla aloitan, ja joulun jälkeen lisäilen.
    3. En ole koskaan pitänyt; harmi. Joskus olen kirjoitellut koreografioita ylös. Kesken kaiken on vaikea aloittaa päiväkirjaa, kun tietää, että sieltä on jäänyt sitten hienoja juttuja pois. Sen sijaan kerään käsiohjelmia ja lippuja baleteista yms., jotka olen nähnyt - eräänlainen päiväkirja sekin.
    4. En osaa valita parasta, mutta jazzin opettaja hoki väsymättä tunnista toiseen puolen vuoden ajan "olkapäät alas", kun olin 11-vuotias, joten se on jäänyt mieleen kyllä ja olkapäät pysyvät alhaalla tanssituntien ulkopuolellakin. :D
    5. Useat tossumerkit on käyty läpi. Aikuisiällä käytössä on ollut pehmeistä yleensä So Danca/Bloch, kärkkäreistä Grishko/Bloch/Sansha.
    6. Aivan mahdotonta valita yhtä Youtube-pätkää. Viikonloppu on kulunut ihastellen pikkuista Alexei Orohovskya. Mutta yleensä tykkään katsella (jos satun löytämään) Balanchinen koreografioita ja Evgenia Obraztsovan tanssia.
    7. Grande pirouette à la seconde (onneksi näitä tekevät useimmiten miehet :D) ja kaikki huonommalla jalalla pyörimiset yms.
    8. C
    9. Jos lasken sieltä ihan oikeista balettitunneista eli 7-8-vuotiaasta, niin noin 22 vuotta eli muutamia vuoden taukoja on ollut matkan varrella.
    10. Ei nyt varsinaisesti, mutta aikuisballerinan kohdalla aina kiinnostaa, jääkö aikaa työn yms. jälkeen vielä kotitreenailuun esim. venyttelyt yms.
    (Ei nyt jaksa kirjautua...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Koreografiaa en ole koskaan päässyt tekemään.. Tai olen kyllä tehnyt itselleni, mutta sitä ei todellakaan ole esitetty missään! :D On se kyllä ihanaa että saa tehdä sitä mitä rakastaa.

      2. Pikaista paranemista! Hyvä että olet asettanut itsellesi realistisia tavoitteita. Alussa paluu tuntuu rankalta, mutta kunto ja tekniikka tulee kyllä takaisin.

      3. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! Eikä sitä tarvitse kirjoittaa koko tuntia ylös. Korjaukset, oivallukset, elämykset - niistä on kivaa lukea jälkikäteen. :)

      4. "Olkapäät alas." Sitä se minunkin baletinope koko ajan hokee. Olen tullut asiasta tietoisemmaksi, vihdoin. Sitä voi myös ajatella että pidentää kaulaa, samalla on pakko rentouttaa hartoita.

      6. Olispa Balanchinen koreoita laajemiin katsottavissa! Jalokivet on yksi mun suosikkeja, Serenade:n olen nähnyt vain pätkinä, mutta esim Pähkiksen ja Kesäyön Unelman kokonaisena. Muista baleteista vain otteita.

      7. Jeps. Me harjoitellaan sitä silloin tällöin, mutten ole vielä keksinyt miten pääsis kaksi kierrosta ympäri.

      10. Välillä tekee aika tiukkaa. Tulen kolmena iltana treeneistä kotiin vasta klo 22 jälkeen, siinä ei jää paljon aikaa jos mielii ajoissa nukkumaan!

      Kiitos vastauksista :)

      Delete
  12. Heipsan!

    1.Eniten iloa tuottaa ehdottomasti uusien asioiden oppiminen ja vanhojen asioiden uudelleenoppiminen oikein.
    2.Opettajan johdolla tunteja on kahdesti viikossa 90 min/krt, mutta itsekseni treenaan ainakin 2-4 krt/vk (varaan peilisalia 2-2,5 tunniksi kerrallaan.
    3.Aloitin pitämään tanssipäiväkirjaa, ts. jokaisen tunnin jälkeen kirjoitan heti ylös etenkin keskellä tehtävät harjoitukset, joita sitten harjoittelen itsekseni.
    4.Ehdottomasti liian suoran ryhdin korjauksen, tasapainotreeneissä mielikuvatreeni, eli jos tuntuu kaatuvan oikealle puolelle, keskity siihen puoleen tarkemmin. Lisäksi myös uudessa koulussa opin käsien käytön aivan uudelleen.
    Myös totaalisen uutena tulivat kaikki neljä arabeskiä ja lavan kaikki kahdeksan suuntaa.
    5.Pehmeät ovat K.H.Martinin ja toiset pehmeät Sanshan. Ekat kärkkärit olivat Griskon Fouettén ProFlexit, ja nykyiset kärkkärit ovat Gaynor Mindenit.
    6.Ehdottomasti kaikki pointe-tekniikkaa harjoittavat, sekä piruettitreenit.
    7.Ehdottomasti KÄDET! Myös piruetit; ex-koulussa tehtiin piruetit suuntaan tai toiseen ihan millä jalalla tahansa. Joten nyt onkin kunnon harjoitukset edessä.
    Myös koreografiat, hiukan pidemmätkään sellaiset tuottavat vaikeuksia. Liikemuisti takkuaa. Vinkkejä?
    8.20-24-vuotias.. vielä toistaiseksi.
    9.10.1.2012 tuli tasan vuosi täyteen baletin alkamisesta, joten toka vuosi menossa.
    10.Hmm.. esimerkiksi jonkin liikken (vaikka piruettien) harjoitus alusta lähtien.
    Tai sitten jostakin kuuluisasta ballerinasta profiili.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joskus mietin, että olispa uusien asioitten oppiminen ollut koulussa yhtä kivaa! :)

      Nostan hattua että jaksat treenata myös omin päin, mutta ole huolellinen ettei lihasmuistiin tartu virheasentoja. Opettajan tarkkaa silmää ei korvaa mikään, ei edes ammattitasolla! On kyllä paljon harjoituksia joita voi harjoitella myös itsenäisesti, ja kannattaa kysyä myös omalta opelta :)

      Baletissa kaikki liikkeet ja harjoitukset rakentuvat toistensa päälle. Jos kiirehtii liikaa, perusteet eivät kannattele uusien asioitten oppimisessa. Se vaatii kuitenkin tosi paljon toistoa ennen kuin lihakset (ja "selkärankamuisti") kehittyvät myötäilemään uusia liikeratoja. Joten: kärsivällisyyttä, ja anna itsellesi aikaa!

      10. Profiili-postauksista en ole niin kauhen innostunut, kaikki mielenkiintoinen löytyy kuitenkin googlettamalla.. Omista suosikki-tanssijoistani en oikein keksi mitään uutta sanottavaa! Mutta mietin asiaa.. :)

      Piruetti-harjoitus alusta asti? Voisin tehdä sellaisen, mutta tässä pätee sama kuin aikaisemminkin. Live-opetusta ei päihitä mikään! :)

      Kiitos vastauksista!

      Delete
  13. Ihan ensiksi onnea!♥

    1. Se tunne kun oppii jotain uutta ja pystyy eläytymään täysillä balettiin.
    2. Mulla on kolmet balettitreenit ja yks jazz-tunti viikossa. Lisäks pyrin venyttelemään joka päivä, ja sitten teen ehkä kerran viikossa lihaskuntoja.
    3. No omaa blogia+ kirjotan opettajalta saamani palautteen vihkoon ylös! :)
    4. Opettajani sanoo tosi usein että anna mennä vaan, kyllä sä osaat. Tää jotenkin auttaa mua tekemään täysillä ja keskittymään siihen mitä teen.
    5. Tilasin silkkirummusta juuri uudet pehmeettossut, joiden merkkiä en muista. Se oli joku tosi pitkä ja monimutkanen! Kärkkäreissä suosin grishkoja tai blocheaja.
    6.Hmmm... Niitä on tosi monia,mutta itse opettelin esim. piruetteja youtuben videoiden mukaan.
    7. Varmasti piruetit. Ne on vielä aikasta hakusessa...
    8. Haha... Joo oon nuori. 12 vuotias... ;)
    9. 8 vuotta
    10. No vaikka jotain juttua baletintanssijalle tärkeistä lihaksista ja miten niitä kannattaa treenata!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, Insku! :)

      1. Baletissa sitä uutta opittavaa riittääkin loputtomasti, eikä avarakatseisen tanssijan kehitys lopu ikinä!

      2. Sulla on sopivasti tunteja, kolmella baletilla jo edistyy ja jazz tuo kivasti vaihtelua ja erilaista liikemateriaalia.

      3. Kävinkin just vilkaisemassa sun blogia, ihan hyvältä näyttää :)

      4 Jeps, pitää luottaa itseensä. Jos ei uskalla yrittää ei myöskään kehity. Eikä se haittaa yhtään jos aluksi meniskin vain sinnepäin. Tunneilla opiskellaan ja opitaan. Valmista voi sitten viedä näyttämölle :)

      5. Nyt heräsi mielenkiinto! Voisit kirjoittaa tossuista sinne sun blogiin.. ;)

      6. Youtuben balettivideoista saa paljon hyviä vinkkejä, suosittelen myös katsomaan opettaja Finis Jhung:in videot. Esim:

      http://youtu.be/knObUjG9r9c

      7. Piruetti on yksi vaikeampia balettiaskeleita. Siinä ei auta kuin harjoittelu, toisto ja peräksiantamattomuus! :)

      Lisäksi auttaa vahva keskivartalo, katseen napakka spottaus, pitkäksi venytetyn tukijalan työntäminen lattiaan ja syvä plie. Ja aina pitää lopettaa siististi!

      8. Taidatkin olla mun nuorin lukija :)

      Balettitanssijalle tärkeät lihakset kehittyvät ja vahvistuvat nimenomaan balettitunnilla. Kaikki harjoitukset ovat sekä tanssia että lihastreeniä. Tärkeintä on opetella puhdas tekniikka, jolloin lihakset kehittyvät oikein.

      Kiitos vastauksista! :)

      Delete
  14. 1. Ihaninta on se totaalinen keskittymisen tunne ja omassa kehossa läsnä oleminen, kun pää on ihan tyhjä kaikesta muusta!
    2. Käyn kolmella balettitunnilla ja yhdellä jazz-tunnilla viikossa. Toivoisin että voisin treenata enemmän! Lisäksi käyn kerran viikossa pilateksessa, ja yritän ujuttaa kävelyä, kotijumppaa ja venyttelyä jokaiseen päivään.
    3. Kirjoittelen sarjoja ylös ja joitakin ahaa-oivalluksia tai tärkeitä korjauksia. Lisäksi kirjoitan ylös tavoitteitani, esimerkiksi kevätkauden tavoite on kehittää keskivartalon käyttöä.
    4. Muista hengittää :)
    On aika vaikea nimetä mitään yksittäistä neuvoa, enemmän on kysymys kokonaisuuksista, mutta aina toisinaan saa osuvan neuvon esimerkiksi hypyn nostamisesta hartioilla - tai siis sen välttämisestä, joka vaikuttaa sitten yhtäkkiä tosi moneen ongelmakohtaan. Sitten joskus toiste onkin joku muu neuvo ajankohtainen ja hyödyllinen.
    5. Tällä hetkellä Blochin kankaiset pumpit ja jotkut Blochin kokopohjaiset nahkatossut, en muista tarkemmin mallia, sekä Grishkon Vaganovat ja 2007:t.
    6. Rakastan harjoitusvideoita! Esimerkiksi haulla "ballet company class" löytyy vaikka mitä herkkupaloja.
    7. Vaikein mitä olen harjoitellut on pätkä Sugar Plum Fairyn variaatiosta, mutta enpä tohtisi väittää että olisin vielä sitä oppinut :)
    8. Täytin juuri 33 vuotta.
    9. Aloitin 24 vuotta sitten mutta välillä on ollut pitkiäkin taukoja. Lapsena harrastin balettia 4 vuotta, teininä 3 vuotta, parikymppisenä satunnaisesti muiden lajien tueksi, nyt kolmekymppisenä aivan täysillä hurahtaneena 2 vuotta.
    10. Kirjoitat jo nyt tosi monipuolisesti! Eniten tykkään lukea tuntikuvauksista ja uusista oivalluksista, tykkään myös linkkivinkeistäsi!

    Onnea yksivuotiaalle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Samaa mieltä! :)

      2. Olis mahtavaa jos baletti/tanssi vois olla ihan jokapäiväistä (tai no, sanotaan kuutena päivänä viikossa) rutiinia. Varsinkin kun se ei koskaan ole rutiinia! Aina jää jotain käteen (ja jalkoihin), vaikka olisi huonokin päivä!

      3. Vahva ja hallittu keskivartalo onkin super tärkeä! Mun pitäis kanssa tehdä enemmän oheistreeniä. Kotona jaksan kyllä vielä venytellä, mutta siihen se usein jääkin. Tavoitteita on hyvä olla jokaisella, ja kun pitää ne realistisena myös motivaatio säilyy.

      4. Just eilen M-P muistutti meitä hengityksestä. Sekin vaikuttaa milloin hengittää ulos ja milloin sisään.

      6. Ballet company class - PNB:llä on hyvä, ja POB:ltä löytyy otteita. Oikeastaan kaikkien ryhmien harjoitusvideoita on mielenkiintoista katsoa. Välillä sitä jopa oppii jotain :)

      7. Varkoista jos puhutaan, niin sattumoisin mulla tuo samainen Sugar Plum.. ;)

      9. Oletkin kuitenkin tanssinut joka vuosikymmennellä!

      10. Kiitos, Aija! Yritän jatkaa samaan malliin. Tuntikuvausten väliin tulee postattua kyllä jotain muutakin tanssisälää :)

      Delete
    2. Heh, totta, tanssia jo neljällä vuosikymmenellä :D

      Tänään keksin että on hyödyllistä katsoa myös ei-ammattilaisia, livenä tai videolta - voi nimittäin hoksata jonkun virheen mitä itsekin tekee. Harjoiteltiin tunnilla chaineita ja huomasin että aika monella nousee spottauksessa leuka, ei paljon mutta kuitenkin sen verran että se voi heittää pois akselin päältä.

      Ammattilaisten videoilta taas näkee että pää pysyy tiukasti levelissä koko ajan. Yritin sitten itse pitää pään oikein hyvin suorassa ja siitä olikin heti apua :)

      Ja kohtaan kymppi semmoinen lisäys vielä että tää kysymys-vastaus-sarja on olut tosi hauskaa luettavaa!

      Delete
  15. 1. Tanssissa eniten tuottaa iloa se, että koko ajan voi kehittyä ja onnistumisen tunne. Tanssista voi aina löytää uusia puolia, joten siihen ei pääse kyllästymään. Toki iloa tuottaa myös tuntien henki ja tanssin kautta saadut ystävät ja kokemukset.
    2. Tänä keväänä olisi tarkoitus tanssia 9h balettia viikossa eli 6 kertaa viikossa. Mitään modernia ei tänä vuonna mahtunut aikatauluun, vaikka aina aikaisemmin lukkarissa on ollut jazzia/nykyä vähintään kerran viikossa.
    3. En oikeastaan pidä varsinaisesti tanssipäiväkirjaa, mutta kirjoitan tavallista päiväkirjaa ja sinne eksyy usein myös balettiavautumista. :)
    4. Nyt ei tietenkään tule mieleen mitään yhtä ylitse muiden, mutta monet vartalon asentoon liittyvät korjaukset ovat hyödyllisiä, koska niitä voi olla vaikea itse hahmottaa. :)
    5. Käytän So Dancan pehmeitä tossuja ja Blochin kärkitossuja.
    6. YouTubessa on vaikka mitä suosikkeja, mutta yksi mikä nyt tulee mieleen on se täälläkin blogissa joskus nähty video, missä Yuan Yuan Tan ja Damien Smith tanssii pdd:tä rannalla auringonlaskussa :)
    7. Ollaan harjoiteltu pari kokonaista pdd-kohtausta variaatioineen päivineen ja sellaisen setin tanssimisen jälkeen voi olla aina iloinen, että on saanut mahdollisuuden tanssia jotain sellaista.
    8. 19
    9. 3-vuotiaasta asti :)
    10. Tykkään lukea tuntikertomuksiasi. Olisi kiva lukea myös jotain yleisiä balettipostauksia tyyliin balettituntien kirjoittamattomia sääntöjä tai muuta vastaavaa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Samaa mieltä tästäkin! Tanssissa on niin paljon hyvää, että välillä ihmettelee miksei kaikki ihmiset tanssi! :)

      2. Vau, sulla on todella paljon tunteja. Tulee varmaan melkoinen harppaus eteenpäin.

      3. Ennen tein samaa, kirjoitin pikku muistiinpanoja kalenteriin. Niitäkin on kiva lukea 10 vuoden päästä :)

      4. Se on niin totta. Sitä voi kuvitella että oma asento on oikein, mutta liikentuntemus ei aina vastaa todellisuutta. Joskus saadaun korjauksen toteuttaa myös liian pienesti, sitä itse huomaamatta. Sen takia myös ammattilaisilla on opet jotka korjaavat ja ohjaavat heitä uransa loppuun asti.

      6. Aah, se on se Wheeldonin koreografia Arvo Pärtin musiikkiin. After the Rain on teoksen nimi.

      http://youtu.be/VibqEWACdRo

      7. PDD:n harjoittelu on mulla haave vain. Aikuisten tunneilla käy yksinkertaisesti liian vähän miehiä. Tosin en usko että musta olisi pdd pariksi, olen 55-kiloisena pikkasen liian painava isoihin nostoihin enkä teknisesti riittävän hyvä. Mutta avustettuja hyppyjä, pienempiä nostoja, piruetteja.. Yhdessä näytöksessä mulla oli kerran pari, ja hän nosti pas de chat -hypyissä ja yhdessä muussa. Jotain vois kyllä harjoitella tyttöjenkin kesken.

      Mutta kaikkea ei harrastajana voi saada. Olen kyllä iloinen puolestasti, että pääset tätäkin kokemaan!

      10. Tuntikertomuksia tulee jatkossakin, se on selvä. Ja olen miettinyt jo pidempään kirjoittaa pysyvä sivu baletin tunti-etiketistä, mutten tiedä miten lukijat suhtautuisivat siihen..

      Kiitos vastauksista! :)

      Delete
  16. Onnea 1-vuotiaalle!

    1. Kaikkein eniten iloa mulle tanssissa tuottaa se musiikkiin heittäytyminen ja musiikkiin kehon eri osilla 'vastaaminen'. Tanssi syventää musiikin kokemista - jo pelkkä kuunteleminen on suuri nautinto, mutta musiikkiin osallistuminen tanssimalla on yksi parhaista asioista mitä tiedän. Baletissa en vielä tässä vaiheessa pysty niin heittäytymään, mutta siinä mulle tuottaa eniten iloa se mahdollisuus oppia ihan toisenlainen upea liikekieli ja kokonaan uusia asioita omasta kehosta. Baletin tekniikka on niin vaikeaa, että pienetkin onnistumiset tuottaa myös suurta iloa!

    2. Käyn yleensä 2 päivänä viikossa, yhteensä 4 tunnilla.

    3. Mulla on balettiaiheinen päiväkirjamainen blogi, jota kyllä aika löyhästi pidän.. Mutta josta toivottavasti jonkin ajanjakson jälkeen voi nähdä jonkinlaista oppimisen kaarta.

    4. Parhaita korjauksia on niin monia! Ehkä 'present yourself' ja myös mielikuva energian jatkumisesta sormenpäistä, varpaista ja päästä eteenpäin liikkeissä ja se, että kaikki voima tulee keskivartalon tukilihaksista. Näistä on ollut paljon hyötyä kaikessa. Sitten on miljoona erilaista tiettyihin liikkeisiin liittyvää hyvää korjausta.

    5. Mulla on Capezzion ja Sanshan pehmeät tossut, mallien nimiä en muista!

    6. Tykkään kovasti nykybaletista, esim Wheeldonin koreografioista sekä täälläkin mainitusta Forsythen In the Middle Somewhat Elevated:stä, erityisesti Guillemin tanssimana. Mutta mulla ei varmaan ole mitään uusia linkkejä, mitä ette ole jo nähneet! Treenivideot on myös ihan lempparikatsottavaa.

    7. Tässä vaiheessa vähän kaikki on vielä vaikeaa! Piruetit varsinkin vasemmalle tuottaa ongelmia, oikea puoli on huomattavasti parempi, sitten entrelace ja grand jete-hyppyjä on todella vaikea tehdä oikein, että olisivat kunnolla auki ja takajalka ojennettuna suoraksi. Ihan jo pelkkä hyvä ryhtikin on vaikea, niin ja se viides asento.. (lista voisi olla loputon! ; D)

    8. D

    9. 10kk (vielä vauva..)

    10. Olisi kivaa saada vinkkejä lämmittelyyn - niin ja sitten niihin venytyksiin eri vaiheissa: tunnin jälkeen, kotona jne. Se taitaakin olla sulla nyt työn alla! : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Se on totta, baletissa on askeleitten opettelun jälkeen niin loputtomasti hienosäätöä.. Pienikin edistyminen on kaiken sen vaivan arvoista. Paitsi ettei se edes tunnun vaivannäöltä! :)

      3. Varmasti oppimisen kaari tulee näkyviin, kannattaa vain muistaa ettei se ole nouseva koko matkaltaan. Mukaan tulee vääjämättä notkahduksia ja pysähdyksiä. Mä sanon sitä oppimisen vuoristoradaksi.

      4. Onkin hyvä alusta asti tiedostaa että tanssissa jokainen hetki on liikettä ja energian virtaa. Myös silloin kun ollaan paikallaan.

      6. Wheeldon kuuluu myös mun suosikkeihin, mutta pidän yhtälailla klassikoista.

      7. On ihan tavallista että pyörii paremmin vasemmalle tai oikealle. Osin se on ihan korvien välissä, mutta jokaisella on myös ns dominoiva puoli. Entrelacee on vaikea hyppy. On hyvä jos muistat että molemmat jalat tekevät ilmassa grand battementin, ja että hypyssa pitää olla tarpeeksi korkeutta!

      Kiitos vastauksista :)

      Delete
  17. 1. En osaa sanoa. Mutta jostain kumpuaa jättimäinen motivaatio tanssia. Pidän baletista koska se on niin määriteltyä: joko tekee oikein tai väärin, ei jotain siltä väliltä.
    2. Joskus en käy kertaakaan viikossa tunneilla, joskus pari kertaa.
    3. En.
    4. Joskus lapsena opettaja sanoi jazz-tunnilla että pitää tanssia "isosti". Se oli hyvä neuvo minunlaiselleni hiirulaiselle.
    5. Bloch.
    6. -
    7. Hmm, ainakin ryhti on vaikea ylläpitää.
    8. 20.
    9. 1,5 vuotta.
    10. Olen sen verran utelias että haluisin nähdä kun sinä tanssit! :D

    //M.K.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Baletti antaa tiukemmat raamit kuin moni muu laji, mutta ei se ole ihan niin mustavalkoista. Tietenkin on paljon asioita joita voidaan tehdä joko oikein tai väärin, mutta sitten on myös tyyli-eroja eri koulukuntien välillä. Ja siinä vaiheessa kun ilmaisu tulee mukaan, antaa se myös tilaa omalle persoonalle.

      2. Edistymisen kannalta olisi tietenkin parasta käydä vähintään kahdesti viikossa, mutta aina ei muu elämä anna siihen mahdollisuutta. Parempi jotain kuin ei mitään.

      4. Hyvä neuvo!

      7. Siinäkin kannattaa ajatella isosti :)

      10. Jokunen lukija on mut nähnytkin livenä, mut eipä siinä mitään ihmeellistä ole. Kirjoitan paremmin kuin tanssin ;)

      Kiitos vastauksista!

      Delete
  18. Tilauksesta Johanna:

    1. Eniten iloa tuo flow. Oman liikkeen ja kehon tuntemus. Viime viikolla viimeksi yksin hetken (balettia, nykäriä ja hiphopia! yhdistäessäni) tajusin, miten hyvältä liike voi tuntua, kun se on aivan omaa, persoonallista. Teatteria tehdessä on upea huomata, ettei tanssilla ja perus liikkumisella ole välttämättä selkeitä rajoa tai vastakkainasettelua. Liike- ja tanssiteatteri on kyllä niin vienyt mut mennessään, enää ei riitä, että jalka nousee, liikkeellä on oltava merkitys.

    2. Ohjatusti vaihtelevasti. Vihaan liikuntaa, jolta tanssikin huonoina päivinä tuntuu. Teatteri vie ison osan ajasta, mutta pyrin käymään 1-2 krt/vko, josta max 1 on balettia (joo joo, pitäisi olla enemmän, olen samaa mieltä :D) Silläkin voi kehittyä aivan huimaa vauhtia!

    3. En osaa pitää päiväkirjaa.

    4. En osaa sanoa yksittäistä. Anita Isomettältä opin rentouden ja se on tullut jäädäkseen.

    5. Apua! Ei hajuakaan tossumerkistä. Joku hyvin perus, miesten kokoja löytyy harvoista (kaupasta).

    6. Danil Simkin on mun ehdottomia suosikkeja, en kyllä osaa nyt äkkiseltään muuten sanoa.

    7. En osaa sanoa yhtä tiettyä. Kombot ja logiikka niissä on mun iso ongelma. Mitä isompaa liikettä, sitä helpommalta se oikeastaan tuntuu. Liian nopeata ei myöskään kärsi olla.

    8. 28v.

    9. Baletti on viha-rakkaussuhde eli hyvin on/off noin 3 vuotta.

    10. Ei toiveita sinänsä. Musta on todella mukava eksyä tänne, koska tämä sun näköinen blogi. Ja olet inspiroiva, niin kuin sinulle tänään kerroin!

    -Ville

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Flow kuvailee parhaiten sitä olotilaa joka syntyy jossain askeleitten, musiikin ja keskittymisen välimaastossa. Siihen kun pääsee, se on herkkua!

      Tanssiteatterista tuli mieleen, olet varman nähnyt Pina 3D:n elokuvateatterissa? Se oli tosi vahva elämys!

      2. Heh, mä en tykkää erityisesti kuntoilusta mutta tanssi ei koskaan tunnu siltä. Ja yksi kerta viikossa on ihan liian vähän, Ville! :)

      4. Rentoutta pitää olla sopivasti, muuten liikkuminen on jäkittävää. Liika rentous taas vie sohvalle eikä tunnille ;)

      5. Jep, miehillä ei ole kauheasti valinnanvaraa..

      6. Simkin on todella hyvä esiintyjä, ja somen perusteella rento jätkä myös :)

      7. Hmm.. Nopeus tulee vain nopeutta harjoittelemalla. Mutta jokaisella on omat heikkoutensa, ja vahvuutensa!

      9. Mulla oli muinoin samantyyppinen suhde balettiin. Se muuttui kun olin pitkään poissa, ja huomasin kaipaavani balettia enemmän kuin uskoin olevan mahdollistakaan! Kun aloitin uudestaan, kaikki tuntui bonukselta. Ja sitten löysin vielä nykyiset huippu-ihanat openi. Siitä lähtien se on ollut rakkautta taas ;)

      10. Kiitos, Ville. Kiva kun eksyit tänne!

      Delete
  19. 1. Kun astun tanssisaliin, muut ajatukset katoavat päästä. Jos on huono päivä eikä huvittais lähteä tanssitunnille, yritän muistaa, miten hyvä fiilis siellä tulee. Balettitunti on monesti pelastanut mun päivän.

    2. Tällä hetkellä mulla on vain kaksi 90 minuutin tuntia viikossa. Mun elämässä on ollut viime aikoina paljon muutoksia (hyviä onneksi), ja kunhan totun kaikkeen uuteen, ehdin toivottavasti useammalle tunnillekin.

    3. Pidän muuten vaan päiväkirjaa, ja silloin tällöin tulee kirjoitettua tanssistakin.

    4. Paras neuvo taisi itse asiassa olla sun blogissa joskus, ellen ihan väärin muista. :) Nimittäin se, että painopistettä pitäisi siirtää eteenpäin. Tajusin, että mulla oli paino aina kantapäillä, ja tasapaino oli hakusessa. Aloin tietoisesti korjata asentoani niin, että paino jakautuu tasaisemmin, ja nyt se asento tulee jo melkein automaattisesti.

    5. Pehmeät Sanshat ja kärkitossut Grishkot.

    6. Onhan noita. Tykkään tosi paljon Jiri Kylianin koreografioista. Tässä Symphony in D (ilman alkuosaa kylläkin): http://youtu.be/P0xxgbBVowo

    7. Piruettipää ei toimi!

    8. Toistaiseksi kuulun ryhmään B, loppuviikosta ryhmään C.

    9. Joskus lapsena tanssin pari vuotta, mutta 5 vuotta sitten aloitin uudelleen alusta.

    10. Eipä mitään erityistoiveita. Sulla on tosi kiva ja inspiroiva blogi, ja olen lukenut tätä aika pitkään, vaikka en ole aiemmin saanut aikaiseksi yhtään kommenttia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Toi on niin totta! Balettitunnilla ei ehdi miettiä muita asioita. Sitä vaan keskittyy siihen hetkeen. Jos mulla on huono päivä, odotan tanssituntia vielä enemmän!

      2. Kaksi treeniä viikossa on vielä ihan hyvä tuntimäärä, kyllä siinäkin pystyy edistymään. Eikä tekniikka tai kunto rapistu!

      4. Yes! Takakenoisesta asennosta on vaikea lähteä yhtääs minnekään. Kun paino on jo enemmän päkiöillä, kannattaa myös tarkistaa ettei ylävartalo nojaa yhtään taakse. Ja että peppu pysyy tiukasti alla :)

      7. Liiankin tuttu ongelma.. Piruetti itse ei ole nopea (ainakaan tupla), mutta pään pitäis olla! Kokeile harjotella kotona: seiso ihan 6.asennossa, ja kääntyile niin että pää menee vikana mutta on ekana edessä. Äh, nyt en osaa selittää paremmin. Tässä videossa on kuiteskin hyvä esimerkki:

      http://youtu.be/88bsYB9i6Mc

      8. Saako jo onnitella? :)

      9. Hienoa että löysit tanssin uudelleen!

      10. Kiitos - ja tosi kiva että sait aikaiseksi! Musta on aina mielenkiintoista lukea lukijoitten kommentteja. :)

      Delete
  20. 1. Tunne kropassa ja mielessä tunnin jälkeen. Haasteellisuus ja sen suomat onnistumisen kokemukset.
    2. Joka toinen maanantai 90min, tiistaisin 90min ja lauantaisin 75min + 60min.
    3. En pidä. Raportoin ystäville tunnin jälkeen, mutta enemmänkin fiiliksistä ja korjauksista ja kehuista kuin sarjoista.
    4. Ei mitään yksittäistä korjausta. Oikean linjauksen löytämiseen annetut neuvot. Ja tunnin ulkopuolella neuvo lukea ja katsoa balettia (sekä mahdollisuus keskustella osaavimpien kanssa) on syventänyt ja nopeuttanut omaa oppimista.
    5. Pehmeissä capezion jokin malli ja kovissa grishko 2007.
    6. http://www.youtube.com/watch?v=VzdOBx_cRvE Tämä on musta tosi vaikuttava ja Eifmanin Anna Karenina, en kyllä tiedä löytyykö sitä youtubesta.
    7. En ole vielä päässyt tanssimaan varkkoja ja moni asia on vaikeaa, joten en osaa eritellä yhtä.
    8. 30v
    9. Lapsena voimistelun ohessa jonkin verran ja nyt aikuisena syksystä 2010.
    10. Ei erityistoiveita.

    Kiitos Johanna, blogisi on todella tärkeä kanava aikuisten harrastajien tanssimalle baletille. Kiitos balettiin hurahtaneiden yhdistämisestä ja ystävyyksien luomisesta <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Hyvä olo ja fiilis kantaa tuntia pidemmälle, kun muistaa kans olla itselleen armollinen. Siis vaikka ei aina onnistuiskaan. Ja silloinkin kun haasteellisuus tuntuu itselleen ylimitoitetulta. Ns. huonokin tunti on osa sitä kokonaisuutta, ja voi olla itse asiassa hyvinkin opettavainen. Ja siitä päästiin taas onnistumisen kokemuksiin :)

      4. Tuosta pitäiskin taas tehdä oma postaus. On niin tärkeätä katsoa tanssia, ei vaan taidenautinnon mutta myös oman oppimisen kannalta. Mitä enemmän katsoo hyvää tanssia, sitä enemmän siitä jää muistikuvia aivoihin. Tietää mihin voi pyrkiä..

      7. Oliskohan pitänyt kysyä niistä vahvuuksista myös?

      Kiitos Anni, musta on mahtavaa tarjota tätä pientä kanavaa (aikuisille) harrastajille! Pitäis melkeinpä perustaa Balettiin Hurahtaneitten yhdistys ;)

      <3

      Delete
  21. 1. Se hetki kun musiikki alkaa ja kaikki vaikeatkin sarjat ja liikkeet saavat merkityksen jos eivät ihan menekään oikein aina voi tanssia. Aika ja paikka ja ristiriidat ja hankaluudet katoavat ja siirtyy jonnekin jossa ihmisestä riisutaan kaikki ylimääräinen. Parhaimmillaan saa olla juuri sitä mitä on ja pahimmillaan huonoina päivinä näkee mitä yrittää olla eikä ole :D
    2. Jaksamisen mukaan 2-6krt viikossa, vaihtelee tosi paljon ja joskus ei muuta tekisikään ja joskus keho sitten haluaa lepoa, hieman on vakeuksia keskitien löytämisessä ;
    3. Välillä yritän pitää usein jää, korjauksia koetan kirjoitella ylös ja jos on vaikeita sarjoja niitä availla.
    4. Hmm, ensimmäinen opettajani korjasi koko selkäni yliojentuneen ja huonon linjauksen ja varmaan sen placementin paikoilleen saaminen siis.
    5. sansha pehmeät ja ekat ikinä kärkkärit nyt gamba
    6. en nyt äkkiseltään keksi paljon tullut jo noissa
    7. varkkoja ei vielä tanssittu ellei lasketa jotain räpellystä melko alkeissa todella helpotetusti :D pas de bourree tuotti hirveitä vaikeuksia aikoinaan ja ajattelin jo että tähänkö tämä tyssäsi ;, nyt tuntuu että ennen grande jetetä tehtävät askelsarjat vaikeimpia ja todella nopeat pienet liikkeet.
    8.37
    9.aloitin n. 3 vuotta sitten ja en tanssinut lapsena eikä mitään tanssitaustaa.
    10. Venytyspostaus olisi todella kiva ja kiitos hurjasti blogista livenäkin sinua katsellut mutta en uskaltanut vielä tervehtia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Tuosta vastauksesta pidän erityisesti: "jos ei (..) menekään oikein aina voi tanssia."

      Silloinkin kun ei vielä osaa kaikkia askeleita, tai sotkee jonkun kohdan, tai jalka ei nouse niin korkealle kuin sitä hauluais - aina voi tanssia! Sarjat voi aloittaa kunnolla ja lopettaa tyylillä, ja matkan varrella voi hymyilläkin :) Ja nauttia musiikista ja liikkeestä!

      "..pahimmillaan huonoina päivinä näkee mitä yrittää olla eikä ole :D"

      Se on itse asiassa tosi hyvä merkki että näkee mitä ei vielä ole. Silloin tiedostaa jo mihin on pyrittävä, ja mitä se vaatii. Kaikilla ei ole samanlaista silmää liikkeelle, tai toisilla se kehittyy hitaammin. Sitä paitsi pieni nöyryys omassa tekemisessä ei ole koskaan haitannut ketään ;)

      2. On hyvä kuunnella omaa kehoaan. Jos kaipaa lepoa, on levättävä. Mutta parempi olis ehkä treenata säännöllisesti 4-5 kertaa viikossa..?

      7. En tiedä onko tästä apua, mutta askeleitten pitäis antaa sitä liikevauhtia hyppyyn. Mutta väliaskeleet eivät saa olla liian isoja suhteessa siihen varsinaiseen isoon hyppyyn. Pitää olla jotain kontrastia. Hei, katsopa tätä Ballet Bagin sivua, siinä nämä valmistavat/yhdistävät askeleet ovat oivaltavasti selitettynä (videoiden kera):

      http://www.theballetbag.com/2011/01/27/bag-of-steps-connecting-steps-linking-ballet/

      9. Siinä sen taas näkee. Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa baletin harrastamisen! Enpä minäkään tanssinut lapsena :)

      10. Ok, venyttelypostaus lähtee työn alle.

      Ollaanks me oltu samalla tunnilla? Käyn maanantaisin G:n pt2-tasolla kärjillä, oiskohan ollut siellä.. Tule vain tervehtimään! :)

      Kiitos vastauksista!

      Delete
  22. Kiva idea nämä kysymykset! Olen lukenut kiinnostuksella noita vastauksia!
    1. Olen aina ihaillut balettia ja unelmoinut siitä, että osaisin tanssia kuin keijukainen. :) Lapsena minulla ei ollut mahdollisuutta käydä tunneilla, joten on ihanaa pystyä toteuttamaan unelmaansa nyt aikuisena. Olen harrastanut musiikkia eri muodoissa, mutta tanssimisen aloitin vasta hiljattain. On kiehtovaa kokea musiikki näin uudella tavalla.
    2. 2 kertaa viikossa à 60 min. Haluaisin käydä useammin, mutta opiskelu, työt ja ihmissuhteet vievät niin paljon aikaa, että tämä on maksimi.
    3. En pidä.
    4. Parhaat korjaukset ovat, kun opettaja tulee asettamaan selän oikeaan asentoon, mikä tapahtui ennen melkein joka tunnilla, mutta nykyään yhä harvemmin. Minulla oli aikaisemmin tapana seistä melkein takakenossa, mutta nyt olen, juuri korjausten kautta, oppinut siirtämään painoa eteenpäin.
    5. Sansha Pro 1. Ehdottomasti paras tossu, jos on kapea ja pitkä jalka. (Kärkkäreistä en uskalla vielä edes unelmoida...)
    6. Pidän eniten todella perinteisestä klassisesta baletista, nykybaletti ei ole mieleeni. Mutta tiettyjä videopätkiä ei tule mieleen.
    7. Olen sen verran aloittelija vielä, että kaikki on vaikeaa... Erityisesti developpé ja piruetti tuntuu vaikeilta.
    8. 24 v.
    9. 5 kuukautta (+ 4 kuukautta viime keväänä, mutta se oli todella huonossa tanssikuoulussa, jossa opin aivan väärää tekniikkaa, joten en yleensä laske sitä edes mukaan).
    10. Olisi todella kiva saada jokin pieni videoklippi, missä tanssit balettia, mieluiten kärjillä. Ymmärrän, jos et halua laittaa sellaista, mutta sellainen olisi tosi kiva! :)

    Kiitos ihanasta blogista! Erityisesti nyt talvella, kun illalla on tullut tunne, etten jaksaisi lähteä ulos tuuleen ja tuiskuun päästäkseni tunnille, olen lukenut blogiasi ja se on inspiroinut minua jaksamaan.

    Maria

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisäys vielä: Katsoin balettivideoita youtube:sta ja löysin Stravinskyn Tulilinnun. Olin lukenut tästä aikaisemmin, mutta vasta nyt katsoin sen. Joten kysymykseen nr. 6 vastaan nyt
      http://www.youtube.com/watch?v=sSAcqQnj7yw&feature=related
      Ihana Pas de deux! Lavasteet ovat ehkä vähän liioitellut omaan makuuni ja tässä videopätkässä on vielä outoja valotehosteita, mutta itse tanssi on mielestäni aivan ihanaa!

      Maria

      Delete
    2. Ihana linkkivinkki! Tätä en ollut nähnytkään, kiitos! : )

      Delete
    3. 1. Kiva että hoksasit mennä aikuisena tunneille! Musiikin harrastuksesta on varmaan myös hyötyä tanssissa, vaikka nuotinlukutaitoja ei tarvitakaan. :)

      2. Kaksi kertaa viikossa on suositeltu minimi, joten kyllä sillä pääsee hyvin alkuun.

      4. Taas näkee miten korvaamaton hyvän opettajan silmä ja käsi onkaan!

      7. Baletti on vaikeata, ei siitä pääse yli. Mutta kyllä pirueteissa pääsee lopulta ympärikin ;)

      9. Hyvä että olet löytänyt paremman koulun! Kaikissa paikoissa aikuisia harrastajia ei oteta vakavasti, eikä aina ole niin mieluisia opettajiakaan. Tai joskus ryhmät ovat vain liian suuret, ja tasot liian sekalaiset.

      10. Oijoi, tuossa on melkoinen haaste mulle! Olen super-kriittinen omasta tanssimisesta, ja kun ottaa huomioon että olen ollut vasta kärjillä 1.5 vuotta, niin.. enpä tiedä. Olen kuiteskin aikuinen harrastaja, ja mun tietyt puutteet korostuvat kärjillä erityisen näkyvästi. Mun pitäis olla todella tyytyväinen siihen videoon, että sen tänne kehtais laittaa.

      Kiitos, Maria! Mahtavaa että olet täältä saanut potkua ja inspistä lähteä tunneille! :)

      Delete
  23. 1. Tanssissa kaikkein ihaninta on eläytyminen erilaisiin rooleihin lajin ja biisin mukaan: street-tunneilla nuorisogangsteri, jazzissa vanhanajan yökerhotähti, show-tunneilla Madonnan taustatanssija ja ragga-tunneilla jamaikalainen tanssihallin kuningatar. Baletissa taas ihaninta on se täydellinen keskittyminen omaan kehoon ja kaiken muun unohtaminen.

    2. Luultavasti aloitan tämän vuoden vain yhdellä viikkotunnilla, kesällä sitten enemmän ja syksyllä ainakin kaksi viikkotuntia. Opiskelun puolesta kun on tämä kevät jo aika täynnä.

    3. Aloin pitää tanssitunti-päiväkirjaa sinä kesänä kun kävin kahta tiiviskurssia samaan aikaan. Tanssista oli ollut pitkään taukoa ja yhtäkkiä kävin minulle täysin uusien lajien tunneilla: jazz ja ragga dance hall. Oli pakko pistää ylös miten tuntisarjat menevät. Ai niin, jo tuota ennen treenaillessani tiedekuntamme speksin tanssiryhmässä merkkailin tikku-ukkoina ja pallorykelminä omat paikkani eri biiseissä, niitä kun oli yhteensä 10.

    4. Parhain neuvo on varmasti hengittämisen muistaminen ja se ettei jäkitä vaan rentouttaa hartiat. Myös ne on parhaita korjauksia kun opettaja tulee ja ”asettaa” oikean asennon.

    5. Pehmeät ja ainokaiset tossuni ovat Sanshan Pro 1c koko 7W. Kreikkalainen räpylä ilmeisesti ja kaartuvat varpaat.

    6. Minä niin tykkään prima ballerina assoluta Maija Pliseckajasta ja tätä Kitriä katsoessa tulee vaan niin hyvälle tuulelle:
    http://www.youtube.com/watch?v=9wbgEHxGVOw

    7. Baletissa tällä hetkellä hankalimmalta tuntuu port de bras’n katseella seuraamisen yhdistäminen mihin tahansa askeliin. Pitkään on niin tottunut siihen (muissa lajeissa) että kunhan tekee ne askeleet ja sitten voi yrittää ottaa kädet mukaan. Mutta jos kädet sotkee, riittää että tekee vaan askeleet.

    8. 26

    9. Balettia on takana vasta puolen vuoden alkeistreenit. Muuten tanssia välillä pitkäänkin taukoillen on tullut harrastettua viimeisen kymmenen vuoden ajan. (Hui miten aikaa onkin kulunut!)

    10. Minäkin toivon venyttelypostausta ja sellaista oheistreeni koostetta miten kannattaa treenata aukikiertoa, nilkkoja ynnä muita ballerinan tärkeitä ominaisuuksia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Eläytyminen ja kaiken muun unohtaminen.. Nykyään sitä on koko ajan niin monen virikkeiden ja ärsykkeiden ristitulessa, että kaipaa sitä 100% läsnäoloa jossain! Ja tanssi jos mikään vie kokonaan mukanaan :)

      2. Siksi opiskelijan on hyvä laittaa kuitenkin asiat tärkeysjärjestykseen! Mä lintsasin aikanani turhan monet luennot kun olin mielummin baletin aamutunnilla treenaamassa! :D

      3. Mä oon kans piirtänyt/kirjoittanut ylös monimutkaisempia sarjoja, etenkin kun harkataan näytöksiin. Eikä sitä tiedä koskaan jos joutuu yhtäkkiä vaihtamaan paikkaa!

      4. Aina hyvä neuvo :)

      5. Mulla on yhet Sanshan prot varalla, mutta omiin räpylöihin istuu parhaiten Blochin pumpit.

      6. Upea balleriina!

      7. Se on kieltämättä haastavaa. Välillä katsotaan käsiin, sitten yleisöön, sitten "yläparvelle" ja sit menosuuntaan, eikä peilistä sais kurkata väärällä hetkellä ;)

      9. Muista lajeista on varmaan tukea myös balettiin, uskallat ainakin heittäytyä musiikin vietäväksi!

      10. Näin alussa treenaat parhaiten tunnilla. Oikea tekniikka = laatu on nyt määrää tärkeämpi!

      Mutta napakasta korsetista, eli syvistä vatsalihaksista on aina hyötyä!

      Kiitos vastauksista :)

      Delete
  24. 5.pehmeät on la pirouette merkkiset ja kovat grishkot

    ReplyDelete
  25. 1. Se, että unohdan silloin kaiken muun, on vain se hetki.
    2. 3x 60 min.
    3. En, mutta tämä kysymys houkuttaisi alkaa sen.
    4. Lapsena: ryhti, ryhti. Se on ainakin pysynyt mielssä, eikä sitä ole sittemmin tarvinnut kuulla : )
    5. Pehmeät la Pirouetten ja le Papillonin, kovat repetton ja Gamban.
    7. Kaikki sellainen, mihin tarvitsisin vahvemmat vatsalihakset. Spagaatista lattialla ei ole kovin suuresti iloa, jos hypyissä siitä ei näe mitään...
    9. Aloitin 8-vuotiaana, siirryin muutaman vuoden jäkeen telinevoimisteluun ja palasin 19-vuotiaana takaisin balettitunneille. Ja siitä on jo jokusia vuosia kulunut.
    10. Kaikenlaiset venyttelyvihjeet olisivat tosi kivoja.

    Maria (mutta toinen kuin tuolla edellä)

    ReplyDelete
  26. 1. Uusien juttujen tajuaminen, itseni ylittäminen. Saan valtavat määrät positiivista energiaa kun opin jonkun uuden hypyn tai kun ope kehuu nilkan ojennusta. Itsetunto saa buustin joka tunnilla! Olen löytänyt baletin vasta reilu vuosi sitten, ja sitä ennen en ollut tanssinut mitään. ikinä. Tai olin minä pikkuballeriina 7-8 -vuotiaana :)
    2. Ensimmäisen vuoden ajan kävin kerran viikossa tunnilla (90min), nyt ihanan tanssikoulumme pomo järjesti meille toisen, pienelle ja valikoidulle ryhmälle tarkoitetun tekniikan viilaus -tunnin (60min). Enempään ei olisi tällä hetkellä rahkeitakaan, työt kun tuppaa häiritsemään vapaa-aikaa ;) Ja on noiden neljän lapsenkin harrastuksilla jotain tekemistä oman vapaa-ajan puutteeseen :)
    3. En vielä, mutta ajatuksissa on kirjata hiukan ylös uusia taitojani ja toisaalta keräillä näistä ihanista Oikeiden Tanssijoiden blogeista vinkkejä kotitreenaamiseen.
    4. "auringon pitää voida loistaa decolteesta ilman että se luo varjoja" eli rintakehä auki, olkapäät alas ja leuka ylös jotta aurinko pääsee paistamaan! Ja toinen; "mitä kauemmas korkeuteen katsot, sitä korkeammalle ja kauemmas hyppy kantaa"
    5. Pehmeät tossut on Piruetin omat, kärkitossut on hankintalistalla tänä keväänä (huih, jännittää suorastaan... meillä aikuisbalettitunnilla on noin 20 oppilasta, joista 4 tekee tankotreenit kärkitossuilla. Ja nyt minäkin sain luvan ne hankkia!!! Otan muuten erittäin mielelläni vinkkejä vastaan aloittelijan kärkitossuista...)
    6. Minä katselen niitä pätkiä Teidän muiden blogeista, ja jumitun siksi tähän koneelle aina niin pitkäksi aikaa! Uppoan niihin ihan täysin!
    7. Ehdottomasti kaikkein vaikein ja isoin ja merkittävin asia mun balettiharrastuksen aikana on se hetki, kun menin puolen vuoden tanssikokemuksella mukaan kevätnäytökseen esiintymään. Olen ryhmästämme se "muhkeampi" balleriina, ja senKIN vuoksi sen askeleen ottaminen oli mulle VALTAISAA. Mutta tein sen, ja nautin siitä ja ennen kaikkea PÄRJÄSIN, ja vieläpä hyvin! Jos puhutaan tekniikasta, niin vaikeinta minulle on ns. isot hypyt; en luota vieläkään siihen, että vain vahvuudella ja valtaisalla energialla ja kurinalaisella lihashallinnalla voi saada hypyn näyttämään kevyeltä ja vaivattomalta. Usko loppuu, ja lopulta tunnen itseni taas sadan kilon keijukaiseksi. Aion nostaa hyppyni uudelle tasolle tämän kevään aikana.
    8. Olen kohta 38 vuotta, aloittanut tanssiharrastukseni 36-vuotiaana.
    9. Olen tanssinut 15 kuukautta.
    10. Erilaisia tankosarjoja ja niihin sopivaa musiikkia olisi tosi mukava saada, tekisin kotona ainakin 4x 30 minuuttia viikossa, ja KUINKA mahtava balleriina minusta sen jälkeen alkaisikaan muovautua?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Hyvä homma! Muistan vielä kun itse aloitin, tuntui että joka kerralla oppi jotain uutta! Se oli kuin uuden rakkauden ensihuumaa :) Joka on vuosien varrella vain syventynyt.. <3

      2. Kiva että saitte toisen tunnin, siitä saa niin paljon enemmän irti! Uskon kyllä että neljän lapsen kanssa oma aika on kortilla. Mutta on hyvä että äidilläkin on se "oma juttunsa" :)

      3. Kirjoita ihmeessä - nyt kun olet vielä niin alussakin! Vuosien päästä on ihanaa lukea miten sitä on kehittynyt ja muuttunut tanssijana. Ja ihmisenäkin :)

      4. Hyvä vinkki, pitääpä kokeilla tuota "kauas korkeuteen katsomista".

      5. Aloittelijalle sopii hyvin tossu joka on pehmeämpi pohjaltaan, esim Blochin Amelie. Pystyy paremmin työstämään demi-pointea, rullaamaan tossussa ylös asti ja boksi yli. Mutta oman jalan malli on tietenkin ratkaiseva. Jos menet ostamaan tossuja yksin, varaa sovitusaika. Ja vie tossut opelle näytille ennen kuin teet niille yhtään mitään. Jos ope ei anna hyväksyntää, voit käydä vielä vaihtamassa!

      6. Sanos muuta! Nykyään on niin mahottoman paljon balettia youtubessa, että siinä menee helposti päivä katsoessa. Ja toinenkin. ;)

      7. Mahtavaa että pääsit jo lavalle! Ja mä ymmärrän sua hyvin, en itsekään ole keijun mallinen.. Mutta esiintyessä se ei ole tärkeintä, vaan se läsnäolo ja tanssista iloitseminen! Yleisö nauttii jos sinäkin nautit :)

      Isot hypyt eivät ole niin mahdottomia.. Et tarvitse niin "valtaisaa energiaa"! Liikevauhtia saat valmistavista askeleista ja pomppua hyvästä pliestä. Mieti myös erityisesti alastuloa, yritä laskeutua niin hiljaa kuin mahdollista! Sitten hyppykin näyttää kevyemmältä. Eikä siinä oma paino vaikuta, vaan kropan hallinta.

      10. Balettituntimusaa löydät mun "Väliaika" -postauksesta, linkistä "Free class music".

      http://balettia.blogspot.com/2012/01/valiaika.html

      Muuten suosittelen tekemään kotona lähinnä vahvistavaa lihastreeniä (syvät vatsalihakset) ja venytyksiä. Ei niinkään balettiharkkoja, koska ilman open tarkkaa silmää kehittää helposti väärää lihasmuistia. Hankalia sarjoja sen sijan voi hyvin muistella kotona, mutta ne on parempi markkeerata.

      Kiitos vastauksesta! :)

      Delete
  27. 1.Mikä tuottaa sinulle eniten iloa tanssin harrastamisessa?
    - Onnistuminen kaiken sen työn jälkeen! Voi sitä riemun päivää, kun on tuskan hiessä vääntänyt jotain liikettä ja sitten se vihdoin menee. <3 Lisäksi esiintyminen, kärkitossuilla tanssiminen, baletin perinteisyys ja eleganttius (onko tuo edes sana) ja ystävät jne. Näitä voisi luetella miljoonittain, mutta eiköhän nämä riitä.
    2.Kuinka paljon aikaa käytät tanssimiseen, toisin sanoen, minkälainen lukujärjestys sinulla on?
    - minulla on viikossa yhteensä ohjattuja balettitunteja 2.5h, joka on iihan liian vähän :(. Kotona tassin lähes koko ajan. Piruetteja pyöritään paikasta toiseen liikkuessa ja kärkitossut nappaan huoneen nurkasta muutaman kerran viikossa kun inspiraatio iskee.
    3.Pidätkö mitään tanssi-päiväkirjaa?
    - En. Blogia olen suunnitellut.
    4.Mikä on yksi parhaita korjauksia tai neuvoja jonka olet saanut tunnilla?
    - Niitä on tosi paljon ja vaikka ne on pieniä korjauksia, ne tekee yhdessä ison eron. *Hartioiden laskeminen, itsensä pitempänä kuvittelemine ja tunne siitä että venyttää jalkaa aina vielä vähän pidemmälle, kannatukset jne. Yksi on sellainen juttu, mihin ei oikein meinaa nouvotkaan tepsiä, nimittäin tulpa- tai triplapiruetit, kun ne ei vain mene vaikka kuinka puskee niin ne jää pientä vaille, kun horjahdan tai vain laskeudun alas. Huonolla kannatuksella ja ilman pistettä, eli kaikinpuolin huonosti menee vaikka neljä, mutta kun yritän hieman esiintymiskelpoisemmin, niin ei tule mitään... Opettaja ei oikein osaa sanoa, mikä on vikana. Epäili, että keskitynkö liikaa ja horjahdan/lopetan kesken siksi.
    5.Mitä tossumerkkiä (pehmeät ja/tai kärkitossut) käytät?
    - Pehmeinä tossuina on piruetin kankaiset, valkoiset tossut. Kärkitossuina nyt Sansha Légendet, jotka ei valitettavasti vieläkään ole ne minulle täydelliset tossut. Malli on tosi hyvä, mutta kovuus väärä. Harmi, kun täältä Oulusta ei niin hyvin saa nuita tossuja. Blochejakaan ei myydä ollenkaan, niin niitä en ole voinut koittaa. En nyt muista mikä Chriscoissa oli vikana, kun viimeksi koitin. Tuntuu, että siellä saa istua monta tuntia koittamassa tossuja eikä mikään sovi. Mokomat pienet, kapeat ja lyhytvarpaiset räpylät :(
    6.Mitä youtubesta löytyvää baletti-pätkää haluaisit suositella kaikille?
    - Ei ole osunut kohdalle. Anaheim baletin videoita kyllä tykkään katsella.
    7.Mikä on vaikein asia/askel/varkka mitä olet tähän mennessä oppinut tai on työn alla vielä?
    - Jaaha... No ainakin ne useammat piruetit, jotka ovat vielä työn alla. On niitä muitakin, mutta ei nyt tule mieleen. Fouette olisi kiva oppia, mutta ehkä opettelen ensin ne tavalliset piruetit huippuunsa.
    Mikä on ikäsi? Jos et halua antaa tarkkaa lukua: A) 14-19, B) 20-26, C) 27-34 D) 35-45 E) yli 46 v
    - 15v
    Kuinka kauan olet tanssinut balettia?
    - 7 tai 8 vuotta.
    Onko jotain mistä toivoisit postauksen tänne, tai muita ehdotuksia?
    - En ole lukenut blogiasi kovin kauaa, joten tämän lukemismäärän alla ei ole mistään puutetta :D

    T. Sara

    ReplyDelete