4.1.12

Tanssivuosi korkattu!


Okei, 10 päivän tanssitaukoa ei voida tosissaan moittia liian pitkäksi - mutta pyhien pakolliset löhöilyt tekivät siitä kolme kertaa pidemmän tuntuisen! Huomaa että kroppa on tottunut tanssimaan, rupeaa nimittäin heti valittamaan jos jää ilman (se ja mun pää). Pieni tauko tekee vielä ihan hyvää, lihakset ovat pehmeämpiä ja venyvyys parempi. Mutta jos tauko pitkittyy, multa katoaa hypyistä pomppu ja jaloista jousto, ja se taas altistaa vammoille. Enkä osaa oikein hillitä tekemisiäni tunneilla, menen aina täysillä!

Pääsin kuiteskin tällä viikolla takaisin tangolle. Maanantaina heti tuplasettiä, vaiks viikonlopun juhlinta tuntuikin lievänä väsymyksenä. Jalka nousi alussa vielä suht kevyesti, mutta hypyissä puuskutin jo! Piruetit olivat aika huteria, ja aukikiertoa on viimeksi nähty viime vuonna! Jäin silti tekemään perustason tuntia kärjillä, mietin että parempi takoa rautaa kun jalat ovat vielä lämpimät..

Tiistaina meni jo paremmin. Meidän ope oli mahtavassa vedossa (kuten aina), ja saatiin taas ihan super hyvää ohjausta ja korjauksia. Siitä miten harjoitukset eivät saa olla tylsän näköisiä, ja miten katseen pitää suuntautua oikeasti jonnekin -  vaikka tekisit pelkkää tendu-sarjaa tangossa. Ei pidä tanssia omassa pikku kuplassa, se näkyy kyllä ulospäin! Opettaja haluaa nähdä meidän silmiä, ja haluaa nähdä "personalitya" - ei balettikoulu-robotteja. Ei me silti saada sooloilla, tunti on hyväntuulisuudestaan huolimatta hyvin kurinalainen. Tässä kohtaa haetaankin hienosäätöä tekemisiin, ja perusteiden pitää olla jo vahvasti hallinnassa. Open oma esimerkki onkin mitä paras, en ikinä kyllästy katsomaan hänen näyttöjään!

Pointe oli.. ihan sairaan ihana tunti. Tangossa tehtiin vielä perus-settiä, mutta osa profiilissa, siis kuten normaalitunnilla. Siinä kohtaa ei ollut mitään uutta, ja tanko oli keveympi kuin ennen Joulua. Ope antoi selvästikin armoa! Korjauksia tuli taas runsaasti, ja "hands-on". Tämä opettaja ei epäröi istua alas ja ottaa jalkaterästä kiinni jotta se oma maksimaalinen suoritus löytyisi! Muutenkin on mahtavaa miten paljon häneltä saa sitä hienosäätöä, ja miten ison eron se tekee omaan tanssimiseen.

Keskellä tulikin yllätys. Opettaja oli ennen Joulua ottanut puheeksi keväällä harjoiteltavan varkan (Balanchinen baletista), mutta oli muuttanut mielensä sen suhteen. Se olisi sittenkin liian nopea, kun meidän tunnilla on kuitenkin vähän eritasoista porukkaa (ei kuitenkaan ihan pointe-aloittelijoita). Sen sijan saisimme harjoitella koreografiaa joka on hänen itsensä muokkaamaa, käyttäen elementtejä Forsythen ja Bejartin baleteista - ja M-P:n omasta tyylistä! Musiikki on Forsythen teoksesta "In the Middle, Somewhat Elevated". Se on teos, jonka keskeistä roolia meidän ope on muuten itsekin tanssinnut (katso yllä oleva kuva). Eikä todellakaan mitään perinteistä klassista!Meidän koreo ei siis missään nimessä ole sama kuin tuossa Forsythen teoksessa, se olisi ihan tolkuttoman liian vaikea, mutta tunnistan jo nyt samoja juttuja! Harjoittelimme eilen alkua, ja se oli ihan erilaista kuin mitä olen baletissa tottunut tekemään. Ja tykkäsin tosi paljon! Käsien kanssa olen kyllä vähän sekaisin, kokeilin äsken muistella sarjaa enkä saanut niitä millään kohdalle. Sen siitä saa kun treenaa vain tuttua balettia, pää ei nappaa enää niin nopsaan vierasta liikekieltä.. Onneksi harrastin kuitenkin ennen muinoin myös nykytanssia ja jazzia, siitä oli ehdottomasti hyötyä kropan muussa käytössä! Koreografia on moderni, mutta siinä pitää olla silti vahva klassinen pohja - se tehdään siis kärjillä.

Kaiken kaikkiaan ihan mieletön avaus uudelle tanssivuodelle!

4 comments:

 1. Hei!

  Kuulostaapa hienolta avaukselta : ) Sulla on tapana linkitellä kovasti näitä videoita, niin oletko itse koskaan julkaissut omasta tanssimisestasi videota? Olen niin vähän aikaan vasta blogiasi lueskellut, että en tiedä. :-)

  ReplyDelete
 2. Hei Anniina!

  Omista tansseista on jotain kevätnäytösvideoita, mutta niitä ei ole lupaa laittaa jakoon. En siis ole julkaissut mitään! Olen kyllä miettinyt jos kuvais keväällä jotain harkkoja videolle, ja jos ei ole liian onnetonta katseltavaa vois ehkä..

  Voishan se olla mielenkiintoista nähdä aikuisen harrastajan säheltämisiä, mutta näistä muista videoista saa kyllä enemmän irti - jos sitä haluaa jotain taidenautintoa! :D

  ReplyDelete
 3. Hei,

  no höpöhöpö! Tuskinpa nyt sentään sähellät ;)

  Olisi tosiaan hienoa nähdä videota, missä itsekin tanssisit, kun olen blogistasi kuitenkin niin positiivisen kuvan saanut :)

  ReplyDelete
 4. Apua.. Tuota olen aina vähän pelännyt, että mun kirjoituksista saa liian hyvän kuvan mun ns taidoista! ;)

  Kyllähän mä treenaan ihan tosissani, mutta olen kuitenkin ihan tavis harrastaja - joka nyt sattuu olemaan pikkasen hurahtaneempi balettiin kuin keskiverto aikuinen :D

  On mulla toki joitain vahvuuksia, mutta itseäni ainakin ottaa päähän ettei kroppa taivu kaikkeen mitä sitä haluaisi.

  Voisin kyllä ottaa tavoitteeksi: tanssi niin hyvin, että sitä kehtaa laittaa tännekin!

  Pitää kuitenkin muistaa että olen aina ollut vain harrastaja :)

  ReplyDelete