21.3.11

Paremmin kuin minä itse


Vuodatin tuossa muutama postaus takaperin etten ikinä onnistuisi oppimaan sitä kirottua fouetté piruettia, eikä millään ilveellä ajoissa tulevaan kevätnäytökseen. Tosin nyt näyttäisi siltä että opettaja ehkä muuttaakin tanssin loppua, ja säilyttää fouetté huipennuksen vain yhdelle kokeneelle ja varmalle tanssijalle. Mikä helpotus! Itse asiassa helpotuin niin suuresti että omat piruetit alkoivat vapautua heti triplojen verran. Onnistuin jopa heittää muutaman fouetté-kierroksen sekaan! Ettei vain ois jotain käänteis-psykologiaa?

Jotkut asiat eivät vaan tule pakottamallakaan, vaan tarvitsevat oman aikansa kypsyäkseen. Mun oma vaki-opettajani ystävällisesti muistutti mua siitä että olen fouetteiden kanssa vasta alkuvaiheessa, ja että kyllä ne sieltä vielä tulevat. Ei pidä luovuttaa! Baletti vaan on todella vaikeaa, ja mitä pidemmälle edistyy sitä paremmin tajuaa kuinka paljon riittää opittavaa ja loputtomasti parannettavaa. Ei kannata lähteä vertaamaan itseään muihin, eikä ainakaan jos hakee vain todisteita oletetusta huonommuudestaan! Onhan mullakin joitain omia vahvuuksia (esim tasapaino, ja linjojakin on joskus kehuttu "kauniiksi"), ja tekniikkaakin sen verran että pystyn jo nauttimaan siitä.  Fouettét sitten aikanaan, ja jos ei silloinkaan - big deal! Ei baletti siihen kaadu. Lainatakseni itse tanssin jumalaa Baryshnikovia: "I only try to dance better than myself."

Kuva ylinnä: "Natalia Osipova in rehearsal". Valokuvaaja: Gene Schiavone

15 comments:

  1. Kyllä ne piruetit kohta onnistuu!
    Ja tiiätkö et onks liian myöhästä alottaa baletti noin 13-15 vuotiaana?

    ReplyDelete
  2. Hei!

    Ei ole yhtään liian myöhäistä aloittaa baletin harrastus :) Vain ammattiin tähtäävät hakeutuvat opiskelemaan ennen teinivuosia. Esim valmentavaa alkuopetusta annetaan n 7-9 vuotiaille ja varsinaista tanssinopetusta 9-12 vuotiaille, jonka jälkeen tulee nuorisoaste ja sitten ammaattiin valmistavat erikoisluokat (joihin kaikkiin haetaan erikseen). Mutta tämä kuvio koskee siis vain ammattiin tähtääviä.

    Harrastajaksi olet tosi hyvän ikäinen ja voit kehittyä vielä huomattavan paljon! Mihin kouluun ajattelit mennä? Kannattaa katsoa sieltä nuorison alkeistunteja. Kesäisin on myös usein erilaisia alkeiskursseja joissa voi käydä tustustumassa balettiin.

    Jos löydät hyvän koulun ja opettajan, yritä päästä alkajaiksi kahdesti viikossa, ja myöhemmin vähintään kolmesti. Näin sekä lihasvoima, notkeus ja koordinaatio kehittyvaät ja pääset tosissaan nauttimaan tanssimisesta!

    Laita vaaan lisää kysymyksiä tulemaan jos siltä tuntuu :)

    ReplyDelete
  3. No vielä semmonen että milloin pääsisin kärkitossuille? Ja saako ne ostaa etukäteen?

    ReplyDelete
  4. Kärkitossujen kanssa pitää olla kärsivällinen. Ennen kuin opetellaan kärkitekniikkaa, pitää käydä vähintään 2-3 v säännöllisesti tunneilla ja vähintään kahdesti, mieluiten kolmesti viikossa. Tarvitset siis hyvän perustekniikan alle. Pitää ymmärtää baletin perusteet, ja pitää hallita tiettyjä teknisiä asioita ennen kuin edes saa kokeilla tossuja! Se vaatii paljon harjoittelua ja toistoa jotta kroppasi mukautuu baletin vaatimuksiin. Kaikki mitä tehdään sitten aikanaan kärjillä on vielä tuplaten vaikeampaa, eli jos tekniikkasi on heikoilla olet todella pulassa. Voit myös satuttaa itsesi pahasti!

    Balettia voi kuitenkin tanssia edistyneelle tasolle asti ilman kärkitossuja - ja usko mua kun sanon että se on yhtä lailla haastavaa ja aivan yhtä ihanaa! Itse asiassa on ihan tavallista että myös ammattilaiset treenaavat osan tunneistaan pehneissä tossuissa. Myös koulutuksessa kärkitossut otetaan vasta vähitellen käyttöön, ja aluksi vain noin 15 min 90 min tunnista. Sitten kun oppilas on fyysisesti ja teknisesti valmis.

    Kärkitossut ostetaan siis vasta kun opettaja antaa luvan siihen, mahdollisesti noin 2 vuoden kuluttua siitä kun olet aloittanut. Sekin on yksilöllistä. Muuta jos ope antaisi sun ottaa niitä käyttöön yhtään vähemillä ehdoilla (esim puolen vuoden päästä, yhellä viikkotunnilla) kun yllä luettelin, etsi äkkiä toinen koulu tai ope. Hyvä opettaja huolehtii siitä että olet oikeasti valmis siirtymään seuraavalle tasolle.

    Ennen ensimmäistä tuntia käyt ostamassa itsellesi pehmeät harjoitustossut alan liikkeestä. (jos näistä tulee kysyttävää, anna tulla vaan)

    Tulipa pitkä teksti sun kysymykseen, mutta haluan varmistaa että saat mahdollisimman hyvän alun mahtavalle harrastukselle! :)

    ReplyDelete
  5. No vielä: pitääkö siis pehmeet tossut hommata ennen tuntii vai tilataanko ne yhdessä?
    Kiitti ku vastailet!

    ReplyDelete
  6. Hei Johanna!

    Kiitos, että potkaisit mua takamukselle viime kommentissasi. Raahauduin tunnille tänään, ja päätin, että nyt teen vaikka kuinka pieleen menisin ja aivan sama, mitä muut ajattelee. Tällä asenteella marssin saliin sisälle, ja huomaan, että tällä kertaa ihmisiä on tuplasti enemmän, ja kaikki venyttelevät spagaatteja ja kaikilla on kärkitossut. Katsoin kelloa uudestaan, ja totesin, että kyllä olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Just mun tuurilla tällä kertaa osavaltion nuorisobaletti oli tunnilla ja heidän opttajansa opetamassa. Aivan mun tuuria! Munailin siinä sitten kaikessa rauhassa ammattilaisten edessä, lol. Mutta nytpähän ei enää tavallinen tunti tunnu miltään, kun on säheltänyt keskilattialla ammattilaisten edessa. Joten kiitos vielä kerran. En olisi mennyt, jollet olisi vastannut.

    ReplyDelete
  7. Anonyymi: periaatteessa voisit mennä ekalle tunnille sukissa, mutta riippuu koulusta miten tähän suhtautuvat. Monesti nuorten kanssa ollaan tiukempia. Jos koulussa on esim pukukoodi, siis tietyn värinen puku tietyllä luokalla, ne tilataan usein yhdessä. Pehmeät tossut sen sijan ostetaan itse ennen tuntia.

    Kokeile rauhassa eri malleja ja kokoja. Tossun pitää istua kuin sukka, mutta varpaat eivät saa olla kippurassa eikä tossu saa hiertää kantapään kohdalla. Aloittelijalle kankainen tai nahkainen tossu kokopohjallisella on hyvä valinta. Sansha / Grishko / Freed / capezio ovat hyviä merkkejä mitä täältä saa. Kuminauhat ommellaan itse kiinni. Voin kertoa tarkemmin tai laittaa pari videolinkkiä sitten kun sulla on tossut ostettuna.

    Tarkista myös koulusta minkälainen asu pitää olla, riittävätkö leggingsit ja toppi alkuun vai pitääkö olla vaaleanpunaiset/valkoiset sukkahousut ja puku.

    Hauskaa shoppailua!

    ReplyDelete
  8. Noora: You go girl! :)) Kunnon tulikaste..

    Ja tiedätkö mikä on se hyvä puoli siinä että treenaa edistyneitten kanssa? Heistä voi katsoa ihan eri lailla mallia kuin omaa tasoa edustavista! Mä luulen että yksi syy siihen että opin aikanaan suht nopeasti oli just se. Muut olivat niin hyviä etten ainkaan voinut huonoa matkia ;)

    Oon tosi iloinen että mun vastaus potkaisi sua tunnille tsemppaan! :))

    ReplyDelete
  9. Nyt tulee vähän ohi aiheen, mutta pystyisikö tänne saamaan sellaisen listan, jossa näkyisi viimeisimmät kommentit? Tykkään lukea myös kommentointia ja olisi kiva nähdä jos vanhempiin posteihinkin on tullut lisää kommentteja ilman, että täytyy selata kaikki läpi :)

    Taitaa jäädä minulta M-P:n tunnit väliin, ei onnistu aikataulullisesti :(

    Anni

    ReplyDelete
  10. Hei Anni!

    Täytyykin tutkia miten se onnistuu! Itse näen aina uusimmat kommentit blogin hallintasivuilta, mutta sinne pääse tietenkin vain mä :)
    Mutta hyvä idis, joskus kommentti-osio on mielenkiintoisempi kuin itse postaus..

    Todella harmi ettet pääse perjantain tunneille - pahuksen aikataulut! :/ Toivotaan nyt että M-P jatkaa opettamista syksyllä, ja että pääsisit silloin :)

    ReplyDelete
  11. Moi mä tässä taas kyselen. Soitin yhteen tanssiopistoon ja kyselin vähän että voiko 13-15 vuotias alottaa balettin. Mulle sanottiin että pitäis mennä kokeilu tunnille ja siel opettaja arviois mut. Sieltä sanottiin että mä ehkä joutuisin mua 2-4 vuotta nuorempien ryhmään. Haluisin aluks kaks saman opettajan tuntia viikossa, mutta mulle sanottiin että en voi ottaa koska toinen olis kärkkäri tunti. Sitten sieltä vielä sanottiin että en voi siis ottaa kärkkäreitä näin aluks. Ja muutenkin haluaisin noudattaa sun ohjetta että kärkkärit vasta n.2 vuoden kuluttua.

    ReplyDelete
  12. Hei!

    Hieno juttu että kävit jo kysymässä! Kuulostaa kyllä ihan hyvältä että opettaja ensin arvioi mikä tuntitaso olisi sulle sopivin - ja alkeista pitää tietenkin aloittaa! Onko siellä muuten aikuisten tunteja? Se olis toinen vaihtoehto, mutta koulusta riippuu kuinka tavoitteellisia nämä tunnit ovat.. Aikuisten (alkeistason) tunnit ovat toisinaan ns helpotettua balettia, ja olet kuitenkin niin nuori että voisit käydä tunneilla joissa on myös selkeä opetus-suunitelma!

    Ihan oikein että eivät päästä kärkitossutunnille, se olisi täysin vastuutonta ja kaiken järjen vastaista. Joten vaikuttaa ihan hyvältä koululta.. Niin ja monet eivät tiedä että kärkitossuilla tanssiminen ei ole kovin mukavaa.. itse asiassa se on välillä aika kivuliasta, ja vähintäänkin tosi rankkaa! Siis jos tehdään kunnolla töitä ja oikein. Siksi ei kannata kiirehtiä, on paljon kivempaa ja hyödyllisempää perehtyä perustekniikan saloihin ilman :)

    Se voi olla ihan hyvä ottaa kaksi opettajaa. Balettihan on balettia ympäri maailman, mutta eri ope tuo aina oman näkökulmansa. Voit itse asiassa todella hyötyä siitä!

    Kerro sitten miten tanssiopintojen aloittaminen etenee! :) Ja tsemppiä ekalle tunnille! Ole rohkea, pidä korvat ja silmät auki ja sitten vain niin skarppina kuin ikinä. Ja muista nauttia kans!

    ReplyDelete
  13. Tuun muutaman vuoden myöhässä, mutta olen 14-vuotias ja suunnittelen baletin aloittamista. Pitäisikö siis käydä ensin kysymässä opettajalta että mille tasolle sopisin? Ja pitääkö puku ja tossut tilata ennen ensimmäistä tuntia? Halusin vain varmistaa :)

    ReplyDelete
  14. Hei! Koska olet vasta aloittamassa baletin harrastusta, sinun ei tarvitse kysyä sopivaa tasoa opettajalta. Ilmoittaudut vain uudelle alkeistasolle, ja se on siinä. Kaikki aloittavat baletin ihan alusta, koska hyvä perustekniikan oppiminen on baletissa älyttömän tärkeätä - ja se vie aikaa, yksi asia kerrallaan. Jos tulevassa koulussasi on erikseen alkeistunteja nuorille ja aikuisille, valitse tunti ikäsi mukaan. Muuten aloitat aikuisten kanssa (ikähaarukka voi olla hyvinkin 14 - 44v).

    Ekalla tunnilla ei vielä tarvitse olla varsinaisia balettivarusteita, ellei koulu vaadi pukukoodia (esim nuorten tunneila). Riittää jos puet esim leggarit, shortsit, myötäilevän topin tai t-paidan (alle urheiluliivit jos tarvii), ja nilkkasukat. Joustavat vaatteet joissa on hyvä liikkua, ja joista opettaja näkee vartalon linjat. Sitten kun ostat puvun ja tossut, käy sovittamassa liikkeessä. Tossujen pitää istua hyvin, muuten treeni kärsii.

    Tsemppiä ekalle tunnilla & tanssillista syksyä! :)

    ReplyDelete
  15. Okei, kiitos paljon ! :)

    ReplyDelete