13.3.11

Illuusiota kaikki tyyni

".. how unfortunate it is that, as professional dancers, we work so hard, but people can actually believe that it’s easy enough to do it in a year. That’s the thing that bothered me the most." - Sarah Lane.
Sain just käsiini blogikirjoituksen, jonka haluan jakaa vielä muitten baletti-intoilijoiden kanssa. Kyse on Black Swanin oikeasta tanssijasta, Sarah Lanesta, ja siitä miten kivasti studiopäät halusivat sumuttaa meitä elokuvan (mahdollisia) katsojia. Toisin kuin markkinoitiin, NP ei todellakaan tanssinnut 90% itse. Ei niin että kukaan itse tanssia harrastava (tai sitä työkseen tekevä) olisi sitä uskonutkaan. Mutta kun Suomessakin kirjoitetaan (Olivia-lehti, uusin nro) että NP on rooliin fyysisesti pätevä tanssitaustansa takia.. Ja tanssitaustalla tarkoitetaan siis harrastelua 13 vuotiaaksi asti. Kuitenkaan vuoden tehotreenillä ei saisi edes edistynyttä harrastaja-wannabe-balleriinaa tähtikuntoon. Älkää käsittäkö väärin, en laske tätä Natalien viaksi. Hän on edelleen suloinen ja über-lahjakas näyttelijä. Mua vain harmittaa oikeitten tanssijoitten puolesta. Tätä olisi voitu tehdä ihan toisinkin.

Mutta lukekaa itse täältä:

posted by Wendy Perron on Friday, Mar 11, 2011Is There a Blackout on Black Swan´s Dancing?


posted by Wendy Perron, Sarah Lane, Natalie Portman on Thursday, Mar 03, 2011


11 comments:

 1. Mua vähän vaivaa, kun meidän tuntiporukan kans oli just tosta puhe ja yhden ammattitanssijan äiti Niin Hehkutti, että kuinka Portman tanssi 90 prossaa ite jne. Kyseinen rouva on kyllä oikein mukava, mutta en tiiä kehtaanko mennä sen illuusioita rikkomaan :P

  ReplyDelete
 2. Kerro vaan totuus. Totuus vapauttaa :) Mutta ehkä sun pitäisi varata tuoli mihin rouvan voi istuttaa alkujärkytyksestä toipumaan ;)

  ReplyDelete
 3. Ootan, että istuu penkillä :D Kai tää on sulle jo tuttu pätkä?
  http://www.youtube.com/watch?v=reraMHOIQ1k

  ReplyDelete
 4. Hahahaa :D :D En ollutkaan nähnyt tuota! Jim Carrey on tosi lahjakas tyyppi!

  Kiitos kun jaoit linkin :)

  ReplyDelete
 5. Meillä oli nyt sit eilen taas tunti ja otin tän leffa-asian rohkeasti puheeksi. Mainittu henkilö ei ollut mun kanssa samaa mieltä :P No siis uskoi kyllä, että lopun piruetit on tehnyt stuntti, mutta kuulemma 90% teki N.P. itse! Vaihdoin aika äkkiä puheenaihetta, kun en näin nuorempana viitsinyt ruveta jankkaamaan. Oli siellä yksi toinen (jonka kanssa juttelin tästä), joka sitten taas Oli samaa mieltä näiden kirjoitusten (ja meidän) kanssa. Että kaikenlaista sitä onkin... :D

  ReplyDelete
 6. No onpa hassua :) Rouva varmaan ajattelee että erikoistehosteita käytetään vain jossain scifi/fantasia/toiminta-elokuvissa. Mäkin hämmästelin miten ovelasti se pää saadaan vaihdettua! Mutta silti, jos rouva on oikeasti kiinnostunut tanssista, niin luulis että häntä kiinnostaa kuka ballerina oikeasti löytyy illusion takaa? Mun teksi mieli ohjata rouva lukemaan nuo Dance Magazinen (alan raamattu muutenkin)blogit, tai ainakin katsastaa videolinkki:

  Black Swan FX reel

  Tai annetaan hänen usko olevansa oikeassa.. Tieto lisää tuskaa! :D

  ReplyDelete
 7. Moi!!
  puuro täällä taas.
  Tästäkin kirjoittaisin, että olen nähnyt videoita Black Swan leffan kuvauksista, ja niissä olen nähnyt että Portman tanssi itse.
  Muutenkin Portman on viisas ihminen, opiskellut Harvardissa, joten hän tuskin valehtelisi että on tanssinut itse kaiken. Ainoastaan yhdestä kohdasta näkee ettei Portman tanssinut itse: kohta missä hän tanssii sen mustan joutsenen piruetti kohtauksen.
  T. puuro
  P.S. Ei tämäkään millään pahalla

  ReplyDelete
 8. No hei puuro... :)

  Selvästikin fanitat Portmania, ja miksipäs ei? Hän on upea nainen, älykäs ja lahjakas näyttelijä. Mitä tulee siihen tanssimiseen.. tämä on nyt niin eilistä päivää.. Portman ei valehdellut, hän ei vaan kertonut totuutta. Se että suuren yleisön annettiin ymmärtää toisin oli osa Oscar-kampanjointia, show-businessta.

  Portman treenasi tosissaan, jotta hänen fysiikkansa näyttäis edes vähän uskottavalta, mutta vain mitä näet vyötärön yläpuolelta on hänen tanssia. Erikoistehosteilla voidaan vaihtaa pää tuosta noin vain. Olen nähnyt sen videon itsekin, enne kun tuotanto-yhtiö poisti sen. Mutta onko sillä oikeasti väliä? Kyse on fiktiosta ja fantasiasta.

  Meitä tanssijoita, ja erityisesti ammattilaisia risoo se, että annetaan yleisön kuvitella, että vuodessa voisi kehittyä solisti-tanssijan veroiseksi. Se ei vain ole mahdollista. Oikeat tanssijat treenaavat vuosikausia, ja heidän normipäivänsä näytöksiin valmistautuessa ovat 10-tuntisia. On loukkaavaa vähätellä näin heidän äärimmäisen vaativaa työtä.

  Ei millään pahalla, mutta tämä on ehta balettiblogi, ei fiktiota :)

  Lukaisepas Tamara Rojon mielipide asiasta:

  http://www.telegraph.co.uk/culture/8507717/Called-to-the-barre-Tamara-Rojo-interview.html

  ReplyDelete
 9. Hei!
  Luin artikkelin minkä linkkasit, ja siitä sellainen asia, että se on vain Tamara Rojon mielipide. Black Swan on upea elokuva.
  Tanssi- ja balettielokuvia tehdään nykyään niin vähän, että toivoisin ettet valita niistä harvoistakaan. Tanssiakatemia ja Black Swan ovat kaksi suosikki ohjelmaani/suosikki elokuvani.
  Ei millään pahalla taaskaan, mutta oletko kateellinen näille henkilöille jotka ovat päässeet esiintymään Oscar-rooleihin ja muuten vaan päässeet esintymään näihin ohjelmiin.
  Muista Johanna, että he joutuvat näyttelemään samalla kun he tanssivat yhtä maailman haastavimmista lajeista.

  t: puuro
  P.S. Ei millään pahalla.

  ReplyDelete
 10. Voi puuro minkä taas teit..

  Elokuvasta saa jokainen olla omaa mieltä. Mulla on tanssikamuja jotka tykkäsivät itse elokuvasta, vaikka tiesivät ja näkivät sijaistanssimiset.. Mutta tämä blogi edustaa mun näkemystä, sinun ei ole pakko lukea ja ottaa jutuista hernettä nenääsi.

  Tamara Rojo on maailmaluokan tähti. Siis klassisen baletin tanssija. Ei näyttelijä. Hänen mielipiteensä mikä siis koskee elokuvan tanssikohtauksia, heijastaa kuitenkin koko tanssikentän näkemystä. Katsos puuro, minä oikeasti seuraan näitä asioita. Näyttelemisestä en tiedä, enkä sitä osaa, mutta klassinen baletti on mun juttu.

  Kateelliinen en ole. Miksi ihmeessä? Tiedän vallan hyvin miten hemmetin vaikeata tanssi on. Ja näytteleminen on oma hasteellinen lajinsa. Hyvin harva pystyy yhdistämään molempia. Klassisen baletin ammattitanssijalla (jolla on kiinnitys johonkin arvostettuun ryhmään) ei ole aikaa näytellä työnsä ohessa.

  NP pärjäsi hyvin siihen nähden, mutta hän ei ole ammattitanssijan veroinen ikimaailmassa. Loppu.

  Puuro, arvostan toki kommenttejasi, mutta kunnioita sinäkin minun mielipiteitä. En revi näitä juttuja hihasta, enkä keksi ilkeyksiä lempielokuvistasi tai näyttelijöistä sinun mielipahaksi. Mikset kirjoita omaa blogia? Ja laita sitten mullekin linkki!

  Tämä ei ollut millään pahalla, mutta huomaat että mun huumori alkaa huveta.. Kuiteskin toivotan sulle hyvää kesää ja ihania tanssillisia elämyksiä! :)

  ReplyDelete