6.3.11

Pretty in PinkThe Australian Ballet. Photo: Georges Antoni

Onko kukaan koskaan miettinyt miksi puuterisia, ihonsävyyn sointuvia värejä kutsutaan baletissa pinkiksi? Mulle tulee ainakin pinkistä mieleen paljon räikeämpi väri, sellainen jota näkee Barbeilla, pikkutytöillä ja kasari-huulilla. Ja vaikka tykkään monista vaaleanpunaisen eri versioista, en olisi kovinkaan innokas tanssimaan päästä varpaisiin sokerihattaran värisenä! Miettikää nyt, aikuinen nainen pikkutytön tylliunelmassa.. 


Mutta pinkki ei baletin väripaletissa ole pinkkiä, vaan enemmänkin punasteleva nude-sävy - siis baletin pinkkiä. Tuo 1. kuvan esiintymisasu autralialaisen balleriinan yllä on just sitä, sopivan hempeätä muttei aiheuta insuliinishokkia! Ja jos tilaa tossuja pink-värisinä ei todellakaan saa sitä mitä tilaa -  onneksi! Sain nimittäin juuri eilen uudet Blochin Pump-malliset tossuni ja huomasin että nehän ovat ihan samanväriset kuin kärkitossuni. Ja mun jalat jotka eivät ole nähneet aurinkoa puoleen vuoteen, ovatkin sitten itse asiassa juuri baletin pinkit! :)


Tossujen sävyissä on tietenkin eroja, valmistajasta riipuen. Blochilta olen usein ostanut sävyä "flesh", joka on tavallaan ballet pinkin kesäversio. Flesh toimi erityisen hyvin ruskettuneissa jaloissa, mutta ei vaaleanpunaisten sukkahousujen kanssa. Nyt just mulla on vielä Sanshat käytössä, vaikka niissä väri flesh on vieläkin ruskeampi, eikä ihan vastaa omaa ihonväriäni. Arvatenkin en käytä sukkahousuja muuten kuin esityksissä. Mustia tossuja sen sijan en pidä ikinä, mielestäni ne rikkoo rumasti jalan linjaa, paitsi tietenkin jos käyttäisi mustia terällisiä sukkiksia. Mutta se on maku-asia.. Tämä Essien kynsilakan väri on muuten kaikkein suosituin, eli on siinä ballet-pinkissä jotain mikä vetää ei-tanssijatkin puoleensa. 
Essien "Ballet Slippers" 
6 comments:

 1. Olisiko kyseessä vähän niin kuin käännöskukkanen? Suomeksi ei mun mielestä puhuta pinkistä, vaan vaaleanpunaisesta (tai puuterinvärisestä, ainakin trikoissa), kun taas englanniksi vaaleanpunainenhan on pink (tai toisinpäin, pink siis vaaleanpunainen).

  ReplyDelete
 2. Hmm.. hyvä pointti :)
  Englanniksi tavataan myös lisätä joku kuvaava etuliite tuohon pinkkiin, esim just ballet pink, taikka honeysuckle-, blush-, bubblegum-, light-, rose-, jne.. Suomeksi oikea sana baletin pinkille olisi mustakin se puuterinen.

  Nyt kun lähdin oikeen "tutkimaan" asiaa, löytyi tälläinen määritelmä: "pink: any of a group of colors reddish in hue, of medium to high lightness, and of low to moderate saturation." (Free Dictionary)

  Tuohon mahtuukin sitten kaikkea ihanaa hattarasta rosee skumppaan ;)

  ReplyDelete
 3. Hei! Kiinnostuin noista Bloch Pumpseista, tosi hyvännäköinen tossu! En vaan ole varma koosta, osaisitkohan oman kengännumerosi pohjalta auttaa..? Eli kengännumeroni on normaalisti 39,5-40 ja aika kapea jalka, olisikohan se 7B noissa tossuissa? Vähän hirvittää tilata netistä, jos ei olekaan oikeankokoinen.

  Oletko muuten käyttänyt Blochin kärkitossuja, meneekö koot samalla tavalla pehmeissä? Kärkkäreihin tietysti tulee lisäksi pehmusteet (ainakin itselläni!), joten koko taitaa olla 0,5 numeroa isompi kuin pehmeissä. Äh, vaikeaa! Mutta kiitos jos jaksat vastata.

  ReplyDelete
 4. Hei!

  Mulla on kengän numero n 38 - 38,5 - riippuen valmistajasta. Blochin tossuissa se on 4,5 ja mun suht leveä jalka mahtuu C-kokoon. Eli sulle veikkaisin kokoa 5,5 ja jos jalkasi on todella kapea, B on hyvä.

  Jos menee ihan pieleen, voi aina myydä tossut eteenpäin. Noi maksaa dance directissa 9,95 puntaa (n 12 euroa) + rahti päälle (eli kantsii ostaa toisetkin tai jotain muuta kivaa).

  Mulla on myös Blochin kärkitossut, mallia Serenade ja koko 5.. MUTTA:
  älä missään tapauksessa osta kärkitossuja sovittamatta ensin! Blochinkin tossuissa koot ovat erilaisia mallista riippuen. Sopivuuteen vaikuttaa tietenkin vielä tossun leveys, vampin pituus ja pohjan kovuus. En ole varma mikä kokemus sulla on sovituksista ja kärkitossuista, siksi halusin varmistaa. Sori, jos olet jo konkari ;)

  P.S: Helsingissä voit sovittaa Blocheja ainakin Piruetin kaupassa.

  ReplyDelete
 5. Kiitos vastauksesta :) Laitoin itse asiassa kyselyä myös Dancedirectiin, mutten vielä ole saanut vastausta. Ja joo, on varmaan pakko tilata samalla jotain muuta kivaa :)

  Luulen että B-leveys on mulle oikea, Grishkoissakin käytän A-D -asteikolla B:tä, eli aika kapeaa. Joo, ei ollut aikomusta tilata kärkkäreitä, ajattelin vaan kokoa verrattuna pehmeiden tossujen kokoon. Ehkäpä pääsisin tästä helpoimmalla käymällä Piruetissa sovittamassa :)

  ReplyDelete
 6. No niin mie ajattelinkin :)
  Olen joskus kans käyttänyt kokoa 5, sekin toimii mutta on just pikkasen väljä mun makuun. Tykkään että sukka istuu kuin tossu, vaikka kuluu käytössä vähän nopeammin. Kangas kuitenkin venyy äkkiä. Siis sulle sopii varmaan 2 erikin kokoa..

  Itse yritän löytää vielä täältä sitä täydellistä kärkitossua, jonka voisin sitten tilata netistä. Katsoitko muuten hintoja, nehän on melkein puolet halvempia Englannista tilattuna!

  Piruetissa ei ole kaikkia Blochin malleja, ja ärsyttävää kyllä, kaikista saatavista malleista ei ole kaikkia kokoja.. Toinen liike Helsingissä mikä myy Blocheja on Suomen Tanssitarvike, myymälä löytyy Aleksis Kiven kadulta 32-34.

  Kapealle jalalla sopii monet mallit (ellet sit oo superkapea), esim:

  Bloch Pointe Suprima

  ReplyDelete